Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Brak ogrzewania

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów.

Kolega w swojej astrze 1.6 8V ma problem z ogrzewaniem. Z nawiewów cały czas leci letnie powietrze. Wskazówka od temp. czasami wskazuje 95` czasami znajduje się na niebieskim polu. Prawdopodobnie jest to wina przeróbek podświetlenia jakie wykonał wcześniejszy właściciel samochodu. Chłodnica jest równomiernie nagrzana, można chyba zatem wnioskować że nie jest to wina termostatu? Gdzie szukać przyczyny? Może zapchana być nagrzewnica? Jesli tak to jak ją udrożnić?

Pozdrawaim

Napisano

Witam

Na poczatek bym sprawdził, czy pokrętło od sterowania zimne/ciepłe uchyla klape w nagrzewnicy, czy linka sterujaca jest cała, może sie wyczepila...

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli to nagrzewnica to trzeba ją wyjąć i wtedy przepchać wodą pod ciśnieniem. Można też odłączyć ją od strony silnika i wodą. Tylko założyć coś na drugi króciec, żeby woda nie lała się na silnik.

Możliwe też, że spadło mocowanie pancerza od struny która porusza przesłoną. Tutaj to dobrze widać.

Napisano

>Gdzie szukać przyczyny?

Może mieć zawór nagrzewnicy (?).

Napisano

> Może mieć zawór nagrzewnicy (?).

To zależy który rocznik tej astry

Napisano

> To zależy który rocznik tej astry

Rocznik to jedno, zawory występują tylko w wersji z klimą.

Napisano

> Chłodnica jest

> równomiernie nagrzana, można chyba zatem wnioskować że nie jest

> to wina termostatu?

A czy chłodnica nagrzewa się powoli od samego początku czy też robi się nagle gorąca po kilku minutach pracy silnika?

Napisano

> Rocznik to jedno, zawory występują tylko w wersji z klimą.

Nie we wszystkich !!!

Napisano

> Nie we wszystkich !!!

Ale o co Ci teraz chodzi? Przecież nie zaprzeczyłem że zawory są od roku modelowego 97 - dlatego napisałem że rocznik to jedna rzecz, ale sam rocznik nie przesądza jeszcze o obecności zaworu.

Napisano
  • Autor

> Ale o co Ci teraz chodzi? Przecież nie zaprzeczyłem że zawory są od

> roku modelowego 97 - dlatego napisałem że rocznik to jedna

> rzecz, ale sam rocznik nie przesądza jeszcze o obecności zaworu.

Astra ta jest z 1997r. Gdzie szukać tego zaworu i po co miałby być zamknięty?

Kolega podjedzie tym samochodem to poszukam jeszcze przyczyny.

Jeśli nagrzewnica jest sprawna to gdy silnik jest nagrzany to dwa przewody dochodzące do nagrzewnicy powinny być ciepłe, tak?

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Jeśli występuje w układzie chłodzenia/ogrzewania zawór nagrzewnicy, to bedzie umiejscowiony na jednym z węży wlotwych do nagrzewnicy (wiadomo gdzie są, w dolnej częsci sciany grodziowej i zawór też tam będzie się znajdował, jest sterowany podciśnieniowo). Jeśli będzie zamknięty, wąż przed zaworem będzie ciepły. Jęsli zaworu nie ma, oba węże będą ciepłe/gorące, gdyż nagrzewnica ma obieg stały, bez względu na położenie pokrętła ogrzewania (oczywiście w wersji bez zaworu).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Jeśli występuje w układzie chłodzenia/ogrzewania zawór nagrzewnicy,

> to bedzie umiejscowiony na jednym z węży wlotwych do nagrzewnicy

> (wiadomo gdzie są, w dolnej częsci sciany grodziowej i zawór też

> tam będzie się znajdował, jest sterowany podciśnieniowo). Jeśli

> będzie zamknięty, wąż przed zaworem będzie ciepły. Jęsli zaworu

> nie ma, oba węże będą ciepłe/gorące, gdyż nagrzewnica ma obieg

> stały, bez względu na położenie pokrętła ogrzewania (oczywiście

> w wersji bez zaworu).

> Pozdrawiam

Kolega dzisiaj przyjechał do mnie tym samochodem. Silnik był rozgrzany a ogrzewania nadal nie było. Zawór na wężu od nagrzewnicy znajduje się. Jak poruszałem troszkę tym zaworem i pościskałem przewody dochodzące do nagrzewnicy to po chwili zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Gdy samochód troszkę postał to problem z ogrzewaniem znów powstał i trzeba było ponownie porusza tym zaworem.

Jak można zdiagnozować ten zawór i jaka jest zasada jego działania? Zastanawiam się czy powodem nie jest podłączony blisko parownik od gazu i czy przez to podłączenie nie zapowietrza się nagrzewnica.

Pozdrawiam

Napisano

Witam

Najlepiej zrób zdjęcia węży i zaworu, jak co jest podłączone. Bez wizualizacji problemu ciężko pomóc.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam

> Najlepiej zrób zdjęcia węży i zaworu, jak co jest podłączone. Bez

> wizualizacji problemu ciężko pomóc.

> Pozdrawiam

Ale jak można sprawdzić ten zawór? Jaka jest zasada jego działania?

Pozdrawiam

Napisano

Jesli samochod posiada klimatyzacje, to zawor jest sterowany podcisnieniem, jesli nie ma, to nie wiem, bo jeszcze takiego nie widzialem. Dlatego najlepiej zrób fotke.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Jesli samochod posiada klimatyzacje, to zawor jest sterowany

> podcisnieniem, jesli nie ma, to nie wiem, bo jeszcze takiego nie

> widzialem. Dlatego najlepiej zrób fotke.

> Pozdrawiam

Ma klimatyzację. Ale jak jest sterowany podciśnieniem? Kiedy zostaje zamknięty, a kiedy jest otwarty. Kolega pojechał samochodem do domu wię nie mogę dzisiaj zrobić fotki.

Pozdrawiam

Napisano

O właśnie, ma klime...w panelu sterowania nawiewem pokrętło sterowania ciepłe/zimne jest wyposażone także w przełącznik sterujący podciśnieniem do zaworu nagrzewnicy. Przełącznik jest identycznej konstrukcji jak przełącznik sterowania obiegiem wewnętrznym (też jest sterowany podciśnieniem). Do pokrętła sterowania ciepłe/zimne dochodzi więc wężyk podciśnieniowy, który otwiera/zamyka zawór nagrzewnicy. Wiec może on spadł i zaworem nie steruje. Aby to sprawdzić, trzeba zdjąć osłonę konsoli środkowej i popatrzeć na przewody, może ggzieś jest nieszczelność. Skąd jest brane podciśnienie, nie potrafie powiedzieć bo nie mam schematu, a klimy jeszcze nie założylem, choć leży i czeka. Panel sterowania od klimy mam na wierzchu i jutro moge zrobić jego fotki "od tyłu".

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> O właśnie, ma klime...w panelu sterowania nawiewem pokrętło

> sterowania ciepłe/zimne jest wyposażone także w przełącznik

> sterujący podciśnieniem do zaworu nagrzewnicy. Przełącznik jest

> identycznej konstrukcji jak przełącznik sterowania obiegiem

> wewnętrznym (też jest sterowany podciśnieniem). Do pokrętła

> sterowania ciepłe/zimne dochodzi więc wężyk podciśnieniowy,

> który otwiera/zamyka zawór nagrzewnicy. Wiec może on spadł i

> zaworem nie steruje. Aby to sprawdzić, trzeba zdjąć osłonę

> konsoli środkowej i popatrzeć na przewody, może ggzieś jest

> nieszczelność. Skąd jest brane podciśnienie, nie potrafie

> powiedzieć bo nie mam schematu, a klimy jeszcze nie założylem,

> choć leży i czeka. Panel sterowania od klimy mam na wierzchu i

> jutro moge zrobić jego fotki "od tyłu".

> Pozdrawiam

Zdejmowałem ten panel ale przy pokrętle nie widziałem żadnego wężyka. Jakby nie było to wielkim problemem to poprosiłbym o fotkę.

Dziękuje i pozdrawiam

Napisano

Też mam ten problem. Polecam ci wątek na ten temat który ja zakładałem prawie 2 lata temu: KLIK

U mnie najprawdopodobniej jest to wina sterowania ale jakoś się jeszcze nie zebrałem żeby rozebrać deskę. Nauczyłem się manipulować tak pokrętłem żeby zawsze działało smile.gif - przeważnie się udaje. W moim przypadku jak nie mam ogrzewania to pomaga odłączenie na moment tego wężyka na górze zaworu - jest zassany podciśnieniem, więc będzie ciężko schodził. Jak już go odłącze i zostawię pokrętło ciepło/zimno w pozycji innej niż całkiem zimno to ogrzewanie działa.

Zasada jest taka, że jak wężyk (ten cienki na górze zaworu) zasysa to zamyka dopływ do nagrzewnicy. Ściągnij ten wężyk i przyłóż do niego palec a ktoś inny niech kręci pokrętłem ciepło zimno. Zasysać powinno przy przekręceniu pokrętła całkowicie na zimno, w pozostałych przypadkach nie powinno zasysać. Jeśli tak jest to sterowanie masz ok i prawdopodobnie nawala zawór.

Napisano

> Kiedy zostaje

> zamknięty, a kiedy jest otwarty.

Opisze jak jest w moim. Elektrozawór umieszczony jest pod osłoną przy nogach pasażera - dokład nie przy prawej. Jest tam także elektrozawór obiegu wewnętrznego , przekaźnik pompy paliwa i takie tam jeszcze... I teraz. Zawór jest sterowany mikroprzełącznikiem przy obudowie nagrzewnicy (tuż przy dzwigience do której dochodzi cięgno pokrętła ogrzewania). Załącza elektrozawór po minimalnym już przekręceniu pokrętła ogrzewania na "+". Elektrozawór podciśnieniowo zamyka przepływ cieczy. Sprawdź czy podczas kręceniem pokrętłem ciepłe-zimne, przy załączonym zapłonie działa elektrozawór. Gdybyś miał taki układ jak ja - to miałbyś cały czas teraz podciśnienie na zaworze nagrzewnicy (przy pracującym silniku), łatwo zdjąć przewód podciśnienia. Jeżeli jest podciśnienie - zwarty jest na stałe mikrowłącznik, uszkodzony obwód elektrozaworu lub sam elektrozawór. Jeżeli nie ma podciśnienia - uszkodzony musi być zawór nagrzewnicy, bez podciśnienia powinien być otwarty. Tak jest dokładnie u mnie. Mam jednak dokładaną na Żeraniu klimę i wiem, że może być nietypowa. Moja jest Warszawianką.

Napisano

> Sprawdź czy podczas kręceniem pokrętłem ciepłe-zimne,

> przy załączonym zapłonie działa elektrozawór.

Jak sprawdzić czy działa elektrozawór? Będzie coś tykać, czy jak?

> Jeżeli jest podciśnienie - zwarty jest na

> stałe mikrowłącznik, uszkodzony obwód elektrozaworu lub sam

> elektrozawór.

Jak wygląda ten mikrowłacznik, czy on może się uszkodzić tak, że raz będzie działał, a raz nie? Przez np jakieś zabrudzenie lub coś podobnego?

Napisano

> Jak sprawdzić czy działa elektrozawór? Będzie coś tykać, czy jak?

Tak, jego działaniu towarzyszy dość wyraźne pukanie "pod schowkiem"...

> Jak wygląda ten mikrowłacznik, czy on może się uszkodzić tak, że raz

> będzie działał, a raz nie? Przez np jakieś zabrudzenie lub coś

> podobnego?

Takie małe co nieco - 15 x 12 x 6 mm około - jeżeli to on nawalił musiałby mieć cały czas zwarte styki.

Napisano

Witam

Jak obiecałem, fotke panelu podaję poniżej, niestety z pewnym opóźnieniem. Po lekturze EPC i badaniach wzrokowych rzeczonego panelu nie stwierdzilem żadnych mikrowyłączników działających na elektryczność, a jedynie, zresztą jak wspominałem powyżej, zaworki podciśnienia. Zaworek sterowania zaworem (!) gorącej cieczy połączony z pokrętłem ciepłe/zimne znajduje się po prawej stronie zdjęcia i jest identyczny z zaworem sterowania obiegiem wewnętrznym. Dokąd biegną wężyki od zaworka sterowania zaworem (!), jeszcze nie wiem. To pukanie spod deski to dzwięk domykanej klapy sterowanej podciśnieniem, a nie działania elektrozaworu (wg. mnie, jak się mylę, dajcie fotke).

281280569-panel.jpg Pozdrawiam

post-94197-1435249670765_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.