Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[A-G] Rozwiązanie problemu skaczącej wycieraczki kierowcy...

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

wróciłem właśnie z trasy testowej ponad 1,5kkm i mogę podać informację która mam nadzieję niektórym pomoże w rozwiązaniu irytującego problemu skaczącej wycieraczki kierowcy po przedniej szybie.

Miałem ten problem u siebie, zacząłem od najprostszej rzeczy czyli wymiany piór, dziwiło mnie że na oryginalnych piórach wycieraczka kierowcy skacze po szybie, zmieniłem je na Valeo Silencio ale nie pomogło, czasem skakała czasem nie, później przetestowałem jakieś tanie Boscha i to samo, wreszcie kupiłem Champion Premium czy jakoś tak i dalej to samo, wydawało mi się że to mechanizm ma luzy a że miałem okazję kupić nowy w bardzo dobrych pieniądzach to kupiłem i klapa sciana.gifangryfire.gif

Pozostało skupić się na ostatniej rzeczy w napędzie pióra czyli ramieniu i bingo yay.gif

Stare ramię było Boscha sic! więc postanowiłem że w ramach eliminowania podzespołów tego producenta z mojego samochodu zamówię ramię ITT Automotive. Okazuje się że pod tą nazwą występuje po prostu firma SWF. Nie wiem czy skakanie ramienia było winą wypracowania sprężyny [choć formalnie szyba była ścierana prawidłowo], czy minimalnie innego kształtu - co może mieć wpływ na sztywność konstrukcji, to pozostaje dla mnie tajemnicą. Faktem jest że wymiana ramienia na 62 72 471 rozwiązało definitywnie problem. Wreszcie cieszę się normalnie pracującymi wycieraczkami niezależnie od prędkości czy zabrudzenia szyby.

Jeżeli macie ten problem sprawdźcie może zatem czy czasem nie macie ramienia made by Bosch bo być może tu leży problem. Cena SWF [czy też ITT jak pisze EPC] to 123zł ale skakanie pióra było dla mnie tak irytujące, że warte takich pieniędzy.

Trudno mi ocenić czy wymiana na używane ramię SWF również może pomóc, nie mam jak tego sprawdzić, ale jeżeli męczy Was ten problem który miałem ja, poddaję jedno z rozwiązań,

brat

[wybaczcie - przydługawe wyszło]

Napisano

W wyniku tego skakania gumy, to co sie tworzy na szybie? Zamazane jest pole widzenia czy jakies slady(pasy) wody zostaja?

U mnie tworza sie pasy na wysokosc mojego wzroku i juz nie wiem co mam z tym zrobic.. bo strasznie mnie to wnerwia podczas deszczu, a gumy maja jakies 2 miesiace(drogie nie byly).

Napisano

brawo.gif

Skakała tylko przy ruchu w jedną stronę czy w obie?

Kiedyś też miałem takie coś. Ramię było lekko skręcone i pióro ustawiało się pod kątem tak jak szpachelka. W jedną stronę szło gładko, a w drugą podskakiwało. Pomogło lekkie skręcenie ramienia tak, żeby pióro było prostopadle do szyby. Choć to nie zawsze pomaga.

Napisano
  • Autor

> W wyniku tego skakania gumy, to co sie tworzy na szybie? Zamazane

> jest pole widzenia czy jakies slady(pasy) wody zostaja?

pióro podskakuje na całej jego długości, kilkakrotnie w całym ruchu pióra, robiąc może 0,5 cm skok, natomiast jeżeli idzie płynnie to dobrze wycierało,

u Ciebie jak sądzę problem jest w jakości pióra,

brat

Napisano
  • Autor

> Skakała tylko przy ruchu w jedną stronę czy w obie?

skakała idąc w kierunku słupka,

> Kiedyś też miałem takie coś. Ramię było lekko skręcone i pióro

> ustawiało się pod kątem tak jak szpachelka. W jedną stronę szło

> gładko, a w drugą podskakiwało. Pomogło lekkie skręcenie

> ramienia tak, żeby pióro było prostopadle do szyby. Choć to nie

> zawsze pomaga.

również odginałem ramię [tak aby bez pióra idealnie przylegało do szyby], bo było rzeczywiście nieco skręcone ale to nie pomogło,

dopiero wymiana ramienia na SWF przyniosła efekty,

ramię ponad 100zł, ten spokój - bezcenny wink.gif

brat

Napisano

> skakała idąc w kierunku słupka,

> również odginałem ramię [tak aby bez pióra idealnie przylegało do

> szyby], bo było rzeczywiście nieco skręcone ale to nie pomogło,

Nie będę się kłócił ale skoro skakała w jedną stronę to na 99,9% było wygięte ramię i wycieraczka nie leżała odpowiednio na szybie. Przerabiałem to samo przez 2 lata! Aż w końcu uświadomił mnie znajomy kombinerkami. Tak majstrował w jedną i w drugą stronę(nie mam pojęcia czy teraz pióro leży prostopadle do szyby ale pewnie nie), aż przestała skakać... nawet na sucho.

Nowe ramię na pewno jest fabrycznie ustawione we właściwy sposób i dobrze trzyma wycieraczkę.

Nie mniej cieszę się z sukcesu Kolegi w wyeliminowaniu skaczącego draństwa wink.gif bo sam dobrze wiem jakie jest to irytujące i jak by nie patrzył niebezpieczne.

POZDRAWIAM.

• 4 miesiące później...
Napisano

Nie będę pisał nowego tematu bo mam taki sam problem, tylko że u mnie wycieraczka robi skoki nawet po 10cm. Tak jakby się zatrzymywała i ruszała jak "z procy". Szczególnie po dłuższej pracy (chyba wtedy jak szyba jest już odtłuszczona). Pomiędzy tymi skokami zostaje woda na szybie.

Mechanizm mam już dość wyrobiony (duże luzy na tulejach), ale rozbierałem go i przesmarowałem. Poprzedni właściciel chyba używał wycieraczek w czasie każdej jazdy, bo na szybie są od nich straszne rysy.

Wymieniać ramię, czy cały mechanizm??

Jak rozpoznać jakie mam ramię??

Napisano

> na 99,9% było wygięte ramię i wycieraczka nie leżała odpowiednio na szybie.

Na 100 %. Zatrzymuje się wycieraczki na połowie drogi zdejmuje i tak ustawia płaskowniki ramion (tymi właśnie kombinerkami) by stykały się z szybą nie kantem ale były do niej równoległe. Ale jeżeli pióra są stare i ułożone w jedną stronę (zatrzymuje się przecież w jednej pozycji i czasami na bardzo długo) pomoże tylko wymiana.

Napisano

> Witajcie,

> wróciłem właśnie z trasy testowej ponad 1,5kkm i mogę podać

> informację która mam nadzieję niektórym pomoże w rozwiązaniu

> irytującego problemu skaczącej wycieraczki kierowcy po przedniej

> szybie.

> Miałem ten problem u siebie, zacząłem od najprostszej rzeczy czyli

> wymiany piór, dziwiło mnie że na oryginalnych piórach

> wycieraczka kierowcy skacze po szybie, zmieniłem je na Valeo

> Silencio ale nie pomogło, czasem skakała czasem nie, później

> przetestowałem jakieś tanie Boscha i to samo, wreszcie kupiłem

> Champion Premium czy jakoś tak i dalej to samo, wydawało mi się

> że to mechanizm ma luzy a że miałem okazję kupić nowy w bardzo

> dobrych pieniądzach to kupiłem i klapa

> Pozostało skupić się na ostatniej rzeczy w napędzie pióra czyli

> ramieniu i bingo

> Stare ramię było Boscha sic! więc postanowiłem że w ramach

> eliminowania podzespołów tego producenta z mojego samochodu

> zamówię ramię ITT Automotive. Okazuje się że pod tą nazwą

> występuje po prostu firma SWF. Nie wiem czy skakanie ramienia

> było winą wypracowania sprężyny [choć formalnie szyba była

> ścierana prawidłowo], czy minimalnie innego kształtu - co może

> mieć wpływ na sztywność konstrukcji, to pozostaje dla mnie

> tajemnicą. Faktem jest że wymiana ramienia na 62 72 471

> rozwiązało definitywnie problem. Wreszcie cieszę się normalnie

> pracującymi wycieraczkami niezależnie od prędkości czy

> zabrudzenia szyby.

> Jeżeli macie ten problem sprawdźcie może zatem czy czasem nie macie

> ramienia made by Bosch bo być może tu leży problem. Cena SWF

> [czy też ITT jak pisze EPC] to 123zł ale skakanie pióra było dla

> mnie tak irytujące, że warte takich pieniędzy.

> Trudno mi ocenić czy wymiana na używane ramię SWF również może pomóc,

> nie mam jak tego sprawdzić, ale jeżeli męczy Was ten problem

> który miałem ja, poddaję jedno z rozwiązań,

> brat

> [wybaczcie - przydługawe wyszło]

Gdzie kolega kupił te ramiona? oczywiscie komplet na przód?

Napisano
  • Autor

> Gdzie kolega kupił te ramiona? oczywiscie komplet na przód?

wszystko kupowałem w ASO,

niemniej jednak na niewiele się cała robota zdała, w pewnych nieokreślonych sytuacjach znów zaczyna mi się mała nierównomierność pracy wycieraczek, mechanizm mam nowy wiec powinien wytrzymać długo, podejrzenie znów pada na ramię, prawdopodobnie jest za bardzo podatne na skręcanie od pracy w kierunku słupka A,

muszę obadać,

brat

• 1 miesiąc później...
Napisano

Z tego co pamiętam wycieraczka na III biegu nie skacze, więc może gdyby zmienić prędkość silnika na I biegu (z przerywaczem) do takiej samej prędkości jak na III biegu... Myślę, że nie było by z tym większego problemu. Może nawet dało by się założyć jakiś przełącznik, który zwiększa obroty silnika, żeby można było przełączyć w czasie deszczu i sprawdzić, czy to zda egzamin. Nie powinno być gorzej, nawet jeżeli szybsza praca wycieraczki powoduje gorsze zbieranie wody, bo jeżeli wycieraczka skacze to i tak jest jeszcze gorzej.

Jak będę miał czas to pomierzę jak sterowany jest mechanizm i dorobię taki przełacznik (nawet prowizorycznie, pod maską). Cyba że ktoś z was wie już jak to zrobić??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.