Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kiedy rozrząd?

Featured Replies

Napisano

Astra G 1.6 8V 2001 - kiedy powinno się robić rozrząd? Wg instrukcji to 120 kkm, wg ASO 90 kkm. A jak tak na prawdę.

Mam najechane 90 kkm, raz był zmieniany pasek przy 60 kkm (wymiana termostatu). Robić ten rozrząd teraz czy jeszcze można poczekać? confused.gif

Napisano

wg ASO 90 kkm.

Ja robiłem przy 90 - części wymieniane wygladały na calkiem dobre (żadnych pisków, chrobotań, luzów przy obracaniu pompą lub napinaczem, pasek bez uszkodzeń). Decyzja należy do Ciebie - wczesniejsza wymiana zmniejsza prawdopodobieństwo nieszczęścia wink.gif. Zwróć uwagę, że rodzaj pompy zależny jest od numeru silnika (a nie tylko od jego oznaczenia).

Napisano

> Mam najechane 90 kkm, raz był zmieniany pasek przy 60 kkm (wymiana

> termostatu). Robić ten rozrząd teraz czy jeszcze można poczekać?

Te 90 kkm to już po wymianie rozrządu, czy taki przebieg ma na liczniku? jeśli po wymianie zrobione dopiero 30 kkm to można do 120 kkm jeździć.

Pozdr

Napisano

Ale Twój silnik specjalnie kolizyjny nie jest... hmm.gif

Napisano

> Ale Twój silnik specjalnie kolizyjny nie jest...

I tu zdania są podzielone wink.gif

Napisano
  • Autor

> wg ASO 90 kkm.

> Ja robiłem przy 90 - części wymieniane wygladały na calkiem dobre

> (żadnych pisków, chrobotań, luzów przy obracaniu pompą lub

> napinaczem, pasek bez uszkodzeń). Decyzja należy do Ciebie -

> wczesniejsza wymiana zmniejsza prawdopodobieństwo nieszczęścia

> . Zwróć uwagę, że rodzaj pompy zależny jest od numeru silnika (a

> nie tylko od jego oznaczenia).

Jak widę zdania są podzielone.

Pasek wymieniałem przy 60 kkm ale bez napinacza i pompy. To było z okazji termostatu - po prostu założyli nowy zamiast starego. Wózek mam od nowego. 270635636-JUMP2.gif

Na razie rzadnych niepokojących dźwięków nie ma.

Silnik mówią że bezkolizyjny, ale ...

Taraz nie bardzo mam kiedy odstawić samochód do warsztatu i najwcześniej to będzie możliwe w ferie zimowe. Jest tylko pytanie: a jak się rozpadnie wcześniej??? sick.gif

Napisano

Tu i ówdzie mówią że z wymianą takich elementów jak pompa można się (w drodze wyjątku) wstrzymać do co 2giej wymiany paska. W związku z tym chyba optymalne również dla kieszeni może być zmienianie paska co 90kkm a pompy co 2gą wymianę z naciskiem na to żeby to była markowa pompa.

Chociaż ja bym robił jeszcze inaczej - pasek co 60kkm a cały kpl. co 120kkm i będzie git ok.gif

Napisano

Do 120 tys. powinieneś dociągnąć, jeżeli nie padnie Ci pompa wody. Często słyszy się, że przy wymianie paska trzeba wymienić pompę wody. Miałem silniki 8-zaworowe i tam tego nie robiłem. Tak samo chciałem zrobić przy silniku 16v. Niestety, 2000 km po wymianie paska pompa nie wytrzymała. Mechanik stwierdził, że w tych silnikach to TTTM. Raczej nie sugeruj się brakiem niepokojących dźwięków z rozrządu. W przypadku rozrządu napędzanego paskiem brak ostrzegawczych dźwięków niczego nie dowodzi. Pasek po prostu pęka i tyle. Ostrzeżenia może nie być. Generalnie przyjmuje się (na podstawie praktyki), że rozrząd w benzyniakach Opla wymienia się co 60. 000 km.

Napisano

> Do 120 tys. powinieneś dociągnąć, jeżeli nie padnie Ci pompa wody.

o pompe to się nie martw. Siedzi tam jeszcze oryginał, którego jakości żaden, nawet najlepszy zamiennik (ktory wsadzisz przy wymianie) nie dogoni.

tak na zupełnym marginesie: u mnie w meganie siedzi jeszcze oryginalna pompa wody przy przebiegu 315kkm icon_eek.gif (wiem wiem, ze sporo ryzykuje ale co mi tam smirk.gif, lubie eksperymenty)

Jestem zdania że podzespoły montowane na pierwszy montaż są duużo bardziej wytrzymałe niz wstawiane potem przy wymianach zamienniki

Napisano

Witam

Przy wymianie rozrządu zalecenia serwisowe są jednoznaczne: wymienia się wszystkie elementy ruchome (rolki, napinacze, pompy, mające styczność z paskiem, może poza kołem na wale korbowym, należy je obejrzeć, ew. wymienić). Poza tym wymienia się uszczelniacze wałka/wałków i wału, jeśli tylko troche się pocą, a dla swiętego spokoju wszystkie. Nie zawsze, podkreślam, dobry stan elementów w chwili wymiany gwarantuje bezawaryjną pracę do następnej wymiany. A już na pewno pompa cieczy chłodzącej. Więc jeśli jeżdzimy sporo, chcemy mieć bezawaryjny pojazd, lepiej wymieńmy całość dokładając troche PLN, niż poźniej stanąć w polu, bo np. pompa padła... . Rozrząd w Oplach wymienia się co 60-70 tys. km.

Pozdrawiam

Napisano

> Rozrząd w Oplach wymienia się co 60-70 tys. km.

widze kolega mądrzejszy od Etzolda smirk.gif

> Pozdrawiam

też pozdrawiam

Napisano

ehh..."trudno być prorokiem we własnym kraju"...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> daj sobie spokój do tych 120

Z tego co wszyscy mówią to na dwoje babka wróżyła. Zrobię jeszcze z 6 kkm (wcześniej nie dam rady wysiąść z wózka-potrzebny mi będzie codziennie) i zrobię ten rozrząd bokser.gif

Miałem swego czasu Astrę 1.6 16v i tam to faktycznie pasek leciał szybciutko bo po jakiś 45 kkm. buu.gif Nie ma to jednak jak 8v brawo.gif

Napisano

> o pompe to się nie martw.

Mi oryginalna zaczęła "lać" przy 101 tysiącach. To tak w temacie że o coś się nie należy martwić wink.gif A przy 90 tys wymienialem rozrząd i mechanik oklreślił stan pompy na "elegancki". Efekt - podwójne koszty robocizny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.