Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak ciśnienia

Featured Replies

Napisano

Witam. Moja Asterka zaczeła nierowno palić (Astra F silnik 1.4 z 91 roku). Okazało sie że jedna świeca jest wciągle mokra. Po zmierzeniu w niej ciśnienia było tylko pół atmosfery. Co mogło się zepsuć ? czy wymiana samych pierścieni pomoże ? Autko jeździe ale trochę fymi na biało. Pozdrawiam Andrzej

Napisano

Same pierścienie przy takim braku ciśnienia raczej nie pomogą.

Bardzo możliwe, że uszkodzeniu uległ tłok a nawet głowica. Nie wiadomo jak jest z cylindrem, czy nie został mocna zarysowny.

Tak czy inaczej sytuacja nie jest ciekawa z tym cylindrem, musisz psychicznie nastawić się na poważne kłopoty, chociaż nie musi być od razu czarny scenariusz, ale objawy nie są przyjemne.

A czy przypadkiem nie ubywa płynu chłodniczego?

Może to uszczelka pod głowicą.

Napisano

Stawiam na ukruszony zawór. Tak czy owak głowica w górę..

Napisano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi. Mechanik ma dopiero go rozebrać w środę. On stawia na pierścienie, w najgorszym przypadku mówił coś o planowaniu głowicy. Jaki koszt naprawy (bez robocizny) może być w tym przypadku ? Zanim oddam autko do naprawy mogę go jakoś sam zdiagnozować ? jeżeli tak to co zrobić ?

Napisano

pewnie zawieszony albo wypalony zawór.

Żeby pierścień tak puszczał ciśnienie toby musiało go praktycznie nie być

Napisano

> Zanim oddam autko do naprawy mogę go jakoś

> sam zdiagnozować ? jeżeli tak to co zrobić ?

możesz zrobic próbe olejową. przed zmierzeniem cisnienia do cylindra wstrzykujesz niewielka ilosc oleju, jezeli cisnienie wzrosnie to znaczy ze pierscienie a jezeli pozostanie bez zmian to znaczy ze zawory. to tak w duzym uproszczeniu...

Napisano

podepne sie pod temat

wiec,u mnie kompresja wyglada nastepujaco:

1-8 atm

2-10

3-10

4-10

opel podaje ze powinna byc od 13 do 15 w C16SE

wiec mam zamala,oddalem fure do mechanika,rozebral silnik i stwierdzil ze 1 zawor przepuszcza olej,tyle ze oleju mi nie ubywa smile.gif

teraz nie wiem czy mechanik sie wogle nie zna i wymyslil usterke? ale gdzie podziala sie kompresja,uszczelki sa wymienione...

Napisano

> podepne sie pod temat

> wiec,u mnie kompresja wyglada nastepujaco:

> 1-8 atm

> 2-10

> 3-10

> 4-10

> opel podaje ze powinna byc od 13 do 15 w C16SE

> wiec mam zamala,oddalem fure do mechanika,rozebral silnik i

> stwierdzil ze 1 zawor przepuszcza olej,tyle ze oleju mi nie

> ubywa

> teraz nie wiem czy mechanik sie wogle nie zna i wymyslil usterke? ale

> gdzie podziala sie kompresja,uszczelki sa wymienione...

ucieka pierścieniami albo zaworami innego wyjścia nie ma.

ALe pewnie sama wymiana pierścieni niewiele pomoże, bo cylindry już nie są idealnie okrągłe. Także prawdopodobnie szykuje się większy remont silnika.

ALe z drugiej strony masz jakieś niepokojące objawy ze strony silnika?

słaby? kopci? bierze olej?

jeśli nie to olej sprawe i jeździj tak dalej. Jeszcze sporo dziesiątek kkm można tak nakulac zanim pojawią się problemy.

Ps miałem ten sam dylemat z meganką dwa lata temu (naprawiać czy dać sobie spokój). U mnie sprężanie wynosiło 10 9 8,5 9 (zamiast 13.5) . W końcu sobie odpuściłem remonty i auto jeździ do dziś czyli już jakieś 40kkm. Słabe wcale nie jest, zapala dobrze, tylko jak się go pomęczy to lubi sobie troche oleju łyknąć, ale z tym da się żyć.

Naprawiać by sie opłaciło, jeśli byś planował pojeździć astrą jeszcze z 5 lat albo i więcej.

Napisano

> ALe z drugiej strony masz jakieś niepokojące objawy ze strony

> silnika?

> słaby? kopci? bierze olej?

silniczek jest slaby na malych obrotach,tzn nie ciagnie tak mocno jak na 100kucy,jak skoczy powyzej 3 tys obr to idzie jak opetany,ze mozna go rozbujac do 180 km/h wedlug GPS,na liczniku jest ponad 190km/h.

Olej bierze jak sie na obrotach nie oszczedza

Zero kopcenia czy innego dziadostwa

Odpala na dotyk

Uswiadomiles mnie ze nie ma czym sie przejmowac smile.gif pojezdze maks 2 latka i fura zmieni wlasciciela

Napisano

> silniczek jest slaby na malych obrotach,tzn nie ciagnie tak mocno jak

> na 100kucy,jak skoczy powyzej 3 tys obr to idzie jak opetany,

Witam

Jeden cylinder kuleje znacznie, reszta mniej, ale...

taka jest charakterystyka pracy tych silników, nie ciagna od samego dolu jak np: C 16 NZ, tylko wyżej, raczej charakterystyka przypominaja silniki 16 zaworowe, które ciągna wlasnie powyzej 3-3,5 tys obrotów. Jeżdzilem naprawde wieloma Oplami z róznymi silnikami i takie odnioslem wrazenie. Jesli nie bierze oleju w wielkich ilosciach, nie wciaga plynu chlodzacego, a zamierzasz jeszcze pojedzic 2 lata, to zostaw silnik bez rozbierania do ew. powazniejszej awarii, ktorej nie zycze...

Pozdrawiam

Napisano

> Dziękuję za odpowiedzi. Mechanik ma dopiero go rozebrać w środę. On

> stawia na pierścienie, w najgorszym przypadku mówił coś o

> planowaniu głowicy. Jaki koszt naprawy (bez robocizny) może być

> w tym przypadku ? Zanim oddam autko do naprawy mogę go jakoś

> sam zdiagnozować ? jeżeli tak to co zrobić ?

Jesli jeden cylinder ma slabe cisnienie, to jest podstawa zeby glowice zdjac. Samemu, bez odpowiednich, nawet podstawowych przyrzadow i minimum wiedzy o silnikach moze byc ciezko dojsc prawdy obiektywnej, a w tym przypadku bez rozbierania silnika sie nie obejdzie. Wiec dalej: po zdjeciu glowicy nalezy wnikliwie obejrzec tuleje cylindrow, poszukac rys, progow, pekniec itd. Jesli ktorys cylinder ( w tym wypadku ten ze slabym sprezamiem) jest porysowany lub w inny sposob uszkodzony, nalezy wyjac tlok/tloki i zweryfikowac. Planowanie glowicy to nie jest najgorsze rozwiazanie, bo i tak ja trzeba planowac przed zalozeniem (taka jest zasada, ktos moze sie ze mna nie zgodzic..), a przy okazji dotrzec zawory i zweryfikowac sama glowice (prowadnice, szczelnosc-zrobi to dobry warsztat zajmujacy sie obrobka glowic). Jesli cylinder/cylindry beda mialy znaczne slady zuzycia , nalezy zastanowic sie nad szlifowaniem tulei (tloki, jesli sa dobre, mozna zostawic i wymienic tylko pierscienie) lub kupnem innego silnika. Przy okazji nalezy obejrzec panewki i ew. zastanowic sie nad przeszlifowaniem walu i wymiana panewek. Koszt zdjecia/zalozenia glowicy to max 200 PLN, z wymiana pierscieni to ok 350-450 PLN, remont calego silnika to ok 700 PLN plus koszt czesci i tzw. uslug zewnetrznych (obrobka glowicy i walu). Jest w czym wybierac.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

po rozebraniu głowicy okazało sie że była pęknięta krzywka i jeden cylinder nie pracował wogóle ... pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.