Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LagunaII 1,9 dCI 120 KM-czy ktoś podzieli sie opinią o niej?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przymierzam sie do zakupu Laguny II Grandtour dCi 120 KM. Auto jest z 2002 r., ma przejechane 66 000 km. Urzekł mnie ciekawy wyglad furki (nie jest nudny jak np. VW Passata;) i nowoczesny silnik. Bardzo bede wdzieczny za wszelkie informacje dotyczące usterkowości, kosztów utrzymania, zużycia paliwa, satysfakcji z posiadania ;-) itd.

Napisano

> Witam!

> Przymierzam sie do zakupu Laguny II Grandtour dCi 120 KM. Auto jest z

> 2002 r., ma przejechane 66 000 km. Urzekł mnie ciekawy wyglad

> furki (nie jest nudny jak np. VW Passata;) i nowoczesny silnik.

> Bardzo bede wdzieczny za wszelkie informacje dotyczące

> usterkowości, kosztów utrzymania, zużycia paliwa, satysfakcji z

> posiadania ;-) itd.

zaraz dostane bure, ale co tam...

laga to królowa serwisów. większość modeli jeszcze na gwarancji ma wymienione turbo, remontowane silniki. nieczęsto silniki te sa wymieniane w całości.

laga jest autem nie dorobionym, pełnym błedów konstrukcyjnych, co jakiś czas mechanicy dostaja nowe noty dotyczące kolejnych napraw na przeglądach.

przed zakupem dokładnie sprawdź co było robione i co będzie do naprawy, jest to auto wrażliwe i kosztowne.

mam zaprzyjaźnionego mechanika z aso renault, trzy tygodnie temu naprawialiśmy moje auto. sporo się nasłuchałem o typowych usterkach nowych renaultów. na pytanie co dzisiaj naprawiałeś często słysze: "...a takiego deceika, znowu padło....."

ale faktycznie autko urodziwe, i zrobione ze smakiem ok.gif

Napisano

W pełni zgadzam się z opinią KABZa ok.gif

Napisano

Miełem kiedyś Lagunę II z silnikiem 1.9 dCi 120 KM w werscji b. bogatej bo Privilege.

Samochód był z 2002 r. Miał przejechane 110 kkm. Poprzedni właściciel regenerował w niej turbinę - wytrzymują ok. 100 kkm i to nie zależnie od samochodu. Turbiny produkują głównie Francuzi zarówno do swoich samochodów jak i np: do VW dla silników 1.9 TDI, które wyposażane są we turbiny francuskie. A więc nie zależnie od samochodu turbinę należy regenerować co ok 100 kkm. Kosz to ca.1000 PLN, ale zależy od warsztatu.

Samochód jest na prawdę bardzo ładny i w tej wersji niesamowicie seryjnie wyposażony.

Nie miałem "mitycznych" problemów ani z silnikiem ani z elektroniką, która jest produkcji (głównie) DELPHI.

Poza tym karta i czytnik VALEO działały bez zarzutów.

Silnik 1.9 dCi jest niessamowicie dynamiczny i cichy. O wiele cichszy niż np: konkurencyjne TDI. Przyczyna jest prozaiczna, silniki dCi wykonane są w technologii Common Rail gdzie ciśnienie wtrysku to 100 - 120 MPa. Silniki 1.9 TDI wykonane są na pompowtryskiwaczach piezoelektrycznych, gdzie ciśnienie wtrysku osiąga wartość 200 MPa. Stąd ich hałas.

Samochód jest bardzo wygodny i komfortowy. Bardzo dobrze wykończony zarówno w środku jak i na zewnątrz. Wersja kombi jest stosunkowo długa - 4 695. Tak więc czasami ciężko znaleźć miejsce do zaparkowania.

Co do zużycia paliwa. Auto średnio przy jeździe mieszanej trasa/miasto spalało mi ok 7.7 l/100 km.

Na trasie potrafiło osiągnąć 6,0 l/100 km. To dobry wynik jak na samochód o masie 1 420 kg.

Usterki posiadają głownie samochody z 2001 r. W tym też roku fabryka w Sandouville wstrzymała ich produkcjie ze względu na przekroczoną ilość krytycznych problemów. Stąd samochody z 2002 r. są pozbawione tych błedów. Tak więc jak Laguna II to tylko po 2002 r.

Ale cóż, wybór należy do Ciebie!!! ok.gif

Napisano

> na pytanie co dzisiaj naprawiałeś

> często słysze: "...a takiego deceika, znowu padło....."

półtoralitrówki też się wysrywają??

hmm.gif

Napisano

> półtoralitrówki też się wysrywają??

AFAIK też

ale nie można generalizować, bo są modele bezawaryjne i takie które się sypią na potęgę. przykładowo o zawieszeniu w megane II można śmiało powiedzieć że jest dziwne i nadmiernie zużywają się łożyska w mocowaniach amortyzatorów. słyszałem o przypadkach, gdzie nowe auta wracały po kilku dnach na takie właśnie naprawy.

mimo wszystko strasznie mi się podobają te auta food.gif a jak pojawi się LagaIII to chyba się rozchoruje food.gif ma to być rewolucja wśród samochodów, już teraz reno szkoli i tu uwaga, nie mechaników a elektromechaników do obsługi nowych aut.

Napisano

> a jak pojawi się

> LagaIII to chyba się rozchoruje ma to być rewolucja wśród

> samochodów, już teraz reno szkoli i tu uwaga, nie mechaników a

> elektromechaników do obsługi nowych aut.

Tiaaa i ta "rewolucyjna" zmiana polegająca na zinegrowaniu rozrusznika z kołem zamachowym.

Ale OK. Pożyjemy, zobaczymy....

Napisano

> Tiaaa i ta "rewolucyjna" zmiana polegająca na zinegrowaniu

> rozrusznika z kołem zamachowym.

> Ale OK. Pożyjemy, zobaczymy....

smirk.gif

brak przekładni kierowniczej....

ale OK. zobaczymy 30.GIF

• 3 tygodnie później...
Napisano

> brak przekładni kierowniczej....

> ale OK. zobaczymy

ja moje kobiecie ostatnio taka lagune przyprowadzilem

z 2001 roku ma przejechane 140 tys km

auto od pierwszego wlasciciela wszystko co sie mialo zepsuc juz sie zepsulo

turbina oryginal bo niemcy potrafia jedzic autami z turbo

mam wersje privlege z denerwujacych rzeczy to skrzypi decha ale to w kazdym reno

ale za 7000 tys ojro mam navi xenony i pare innych bajerów

mialem duzo aut i uwazam ze te u nas sprzedawane zawsze odstaja jakoscia od tych z zachodu

• 8 miesięcy później...
Napisano

> Witam!

> posiadania ;-) itd.

tak sie skalda ze mam taka tylko w wersi dynamique z rocznika 2002 ma przejechane 60kkm i z silnikiem na razie nie bylo problemow turbo ok. Ale oczywiscie jak to w Renault psuja sie pierdoly takie jak podswietlanie wyswietlacza od climatronic czujnik tempratury zewntrznej, zdarzylo sie tez ze caly wyswietlacz od navi sie nie odplil z niewiadomych przyczyn no i oczywiscie zmora kazdej Laguny czyli czujnik cisnienia powietrza w oponach popristu porazka, dlaczego?? po prostu sa zrobione z aluminium co sprawia ze krusza sie i lamia na potege, aktualnie nie mam dwuch czunikow i wiele sie przez to nie dzieje ale denerwuje mnie pomaranczowa kontrolka na desce rozdzielczej ze nie mam kola i do tego informacja na wyswietlaczu glownym ze jade na dwuch kolach. A tak poza tym wszystkim to bardzo wygodne auto ciche dynamiczne i ekonomiczne jesli chodzi o spalanie, co czesci sa raczej drogie.

Napisano

> Witam!

> posiadania ;-) itd.

Tutaj byla kiedyś dyskusja...

Niektóre wypowiedzi sie powtarzaja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.