Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

LPG czy CNG - dylematy ?

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Nie śledziłem tego forum dość uważnie, ale ostatnio coraz częściej słyszę o instalacjach CNG do samochodów osobowych.

W Mielcu jest firma, która takie instalacje montuje już od lat w autobusach komunikacji miejskiej (m.in. dla Dębic, Tarnowa) ale CNG w osobówkach to nowość.

Dzisiaj rozmawiałem z kolegą pracującym w tej firmie (hehe - jest prezesem) i część rzeczy mi przybliżył. Napewno wadą jest małe pokrycie obszaru kraju stacjami napełniania gazu a w połączeniu z dość małym zasięgiem na pełnych butlach (około 200 km dla przeciętnego samochodu osobowego) stanowi to raczej duży problem. Kolejną wadą jest wyższa cena instalacji w porównaniu do instalacji LPG.

Czy wszystkie te wady jest w stanie zrekompensować cena 1 litra CNG, która na dzień dzisiejszy wynosi 1,33 zł, i jest o około 0,60 zł niższa niż cena 1 litra LPG ? Czy w przypadku, gdy zabraknie gazu i zostaniemy zmuszeni na jazdę "na benzynie" całe oszczędności nie pójdą na marne ?

Jak to jest waszym zdaniem z tym CNG ? Czy warto już dzisiaj wyposażyć auto w tą instalację, czy może warto jeszcze pójść w kierunku zasilania LPG ?

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.

Napisano

temat bardzo ciekawy

największy problem to skroplenie gazu ziemnego. AFAIK gdzieś w Polsce jest budowana firma mająca się tym zajmować. Koszt zaopatrzenia stacji w osprzęt jest niewiele droższy niz w przypadku zwykłego lpg. Ponoć w przypadku skroplonego gazu ziemnego instalacje będą bardzo zbliżone do obecnie stosowanych.

sam jestem w trakcie szukania dokładnych info, inwestycje w ten rodzaj stacji napewno przyspieszy rozpowszechnienie sie pojazdów napedzanych CNG.

prędzej czy później takie pojazdy zaczną jeździć, ale początki będą trudne choć i tak będzie łatwiej.

jak ktoś ma jakieś ciekawe info na ten temat to też chętnie poczytam.

pozdrawiam Kabz

Napisano
  • Autor

> temat bardzo ciekawy

I owszem smile.gif

> największy problem to skroplenie gazu ziemnego. AFAIK gdzieś w Polsce

> jest budowana firma mająca się tym zajmować. Koszt zaopatrzenia

> stacji w osprzęt jest niewiele droższy niz w przypadku zwykłego

> lpg.

Z tego co powiedział mi kolega z MDG to PGNiG buduje stacje zasilania CNG w wielu miastach na swój koszt. Poczuli kawałek dobrej kasy i inwestują.

> Ponoć w przypadku skroplonego gazu ziemnego instalacje będą

> bardzo zbliżone do obecnie stosowanych.

Będą podobne, chociaż ciśnienie w instalacji CNG jest o rząd wielkości większe (około 200 atmosfer).

> inwestycje w ten

> rodzaj stacji napewno przyspieszy rozpowszechnienie sie pojazdów

> napedzanych CNG.

Napewno, aczkolwiek w tym momencie jest straszna nędza w tej materii

Napisano

Co do CNG. po pierwsze nie sprzedaje się na litry a na m3, po drugie bardzo mało się go tankuje, poniżej 1/3 pojemności butli. Po trzecie stacji jest faktycznie niewiele ale istnieje możliwośc zamontowania domowej sprężarki i tankowania gazu z sieci za ~ 0,6 zł. I po czwarte, myślę jeszcze parę lat upłynie zanim stanie się w miarę popularny i będzie można sobie spokojnie pojechać w polske bez obawy że nie będzie jak zatankować.

Napisano

A jaki jest koszt montażu tej instalacji?

Napisano

> Co do CNG. po pierwsze nie sprzedaje się na litry a na m3, po drugie

> bardzo mało się go tankuje, poniżej 1/3 pojemności butli. Po

> trzecie stacji jest faktycznie niewiele ale istnieje możliwośc

> zamontowania domowej sprężarki i tankowania gazu z sieci za ~

> 0,6 zł. I po czwarte, myślę jeszcze parę lat upłynie zanim

> stanie się w miarę popularny i będzie można sobie spokojnie

> pojechać w polske bez obawy że nie będzie jak zatankować.

formalnie nie ma mozliwosci zamontowania domowej sprezarki gazu wiec nie wiem skad masz takie info

pomijam cene tego urzadzenia wink.gif

Napisano

> A jaki jest koszt montażu tej instalacji?

ElpiGaz takie cos zaklada do samochodow osobowych od jakiegos czasu.

www.elpigaz.com.pl

Proponuje tam zasiegnac info.

Napisano

> formalnie nie ma mozliwosci zamontowania domowej sprezarki gazu wiec

> nie wiem skad masz takie info

> pomijam cene tego urzadzenia

takie sprężarki produkuje firma sulzer, faktycznie w Polsce jest to niezdefiniowane jeszcze, ale za pare lat będzie chodził inkasent i spisywał licznik na takim domowym dystrybutorku. rząd zatroszczy się o pobór akcyzy z takiego paliwa wink.gif

Napisano

> Co do CNG. po pierwsze nie sprzedaje się na litry a na m3, po drugie

> bardzo mało się go tankuje, poniżej 1/3 pojemności butli. Po

> trzecie stacji jest faktycznie niewiele ale istnieje możliwośc

> zamontowania domowej sprężarki i tankowania gazu z sieci za ~

> 0,6 zł. I po czwarte, myślę jeszcze parę lat upłynie zanim

> stanie się w miarę popularny i będzie można sobie spokojnie

> pojechać w polske bez obawy że nie będzie jak zatankować.

wiele lat upłynie, ale w tym czasie nastapi ekspansja LNG czyli skroplony gaz naturalny. przyszłość CNG czyli skompresowanego gazu naturalnego może nie rozwijać sie tak szybko właśnie przez te ograniczenia(drogie instalacje, mały zasięg podyktowany zbiornikiem, garażowe tankowanie całą noc).

AFAIK sprawa LNG wygląda znacznie lepiej przez podobieństwo do LPG. obecnie na świecie powstają skraplarnie, a w Polsce planowana jest budowa (nie wiem jak to nazwać) powiedzmy miejsca odbioru takiego gazu. Gdzieś słyszałem że ma powstać właśnie fabryka skraplająca CNG.

tyle wiem, nie znam dokładnych informacji, śledze ten temat bo mam plany z lekka się przebranżowić zlosnik.gif

to wszystko teraz ruszy szaleńczym pędem, świat za wszelką cenę musi uzyskać odpowiednia alternatywę do ropy naftowej.

Napisano

pracuje w gazownictwie(gaz ziemny) i nie da sie czegos tak sobie podlaczyc-musi byc projekt,pozwolenie na budowe itp. jak znam zycie bedzie tyle roznych wymogow do spelnienia ze montaz bedzie nieoplacalny lub wrecz niemozliwy w domu-posesji

Napisano

> pracuje w gazownictwie(gaz ziemny) i nie da sie czegos tak sobie

> podlaczyc-musi byc projekt,pozwolenie na budowe itp. jak znam

> zycie bedzie tyle roznych wymogow do spelnienia ze montaz bedzie

> nieoplacalny lub wrecz niemozliwy w domu-posesji

zapomniałeś o zgodach i kontrolach strażaków busted.gif mam ich na głowie co jakiś czas w moim gazowym interesiku palacz.gif

ja nie napisałem że się da, tylko że istnieje producent na rynek europejski. U nas obecnie nie ma to najmniejszego sensu bo instalacje CNG są mało popularne a wręcz znikoma ilość aut osobowych jest zasilana w taki sposób.

na dzień dzisiejszy napewno nie jest to wykonalne w Polsce, ale niewykluczone że za jakiś czas będzie. w takiej sytuacji prace znajdzie szereg poborców akcyzowych, bo innaczej było by za tanio zakrecony.gif

Napisano

> wiele lat upłynie, ale w tym czasie nastapi ekspansja LNG czyli

> skroplony gaz naturalny. przyszłość CNG czyli skompresowanego

> gazu naturalnego może nie rozwijać sie tak szybko właśnie przez

> te ograniczenia(drogie instalacje, mały zasięg podyktowany

> zbiornikiem, garażowe tankowanie całą noc).

> AFAIK sprawa LNG wygląda znacznie lepiej przez podobieństwo do LPG.

> obecnie na świecie powstają skraplarnie, a w Polsce planowana

> jest budowa (nie wiem jak to nazwać) powiedzmy miejsca odbioru

> takiego gazu. Gdzieś słyszałem że ma powstać właśnie fabryka

> skraplająca CNG.

> tyle wiem, nie znam dokładnych informacji, śledze ten temat bo mam

> plany z lekka się przebranżowić

> to wszystko teraz ruszy szaleńczym pędem, świat za wszelką cenę musi

> uzyskać odpowiednia alternatywę do ropy naftowej.

Do przechowywania LNG używa się zbiorników w których temperatura sięga prawie -200 st C więc raczej do samochodu się nie nadaje. Natomiast po zatankowaniu LNG do zwykłej butli wysokociśnieniowej pod wpływem temperatury otoczenia LNG staje się CNG i takie instalacje mają przyszłość.

Stan płynny gazu osiągamy gdy temperatura gazu jest mniejsza niż temperatura wrzenia. Można ją uzyskać na 2 sposoby:

obniżenie temperatury (LNG)

zwiększenie ciśnienia (CNG)

Napisano

Jezeli jestes taksowkarzem i jezdzisz przewaznie w miescie to bedzie sie to oplacac.

Ile kosztuje instalka?

Napisano

Witam

Też od jakiegoś czasu śledzę info o cng/lng.

Nie wiem czy w Mielcu jest dostępna stacja CNG, bo np w kraku jest ale nie ogólno dostępna (na terenie PGNiG), podobnie jest w innych miastach, ogólno dostępnych jest raptem kilka stacji w Polsce. Więc jazda w trasie odpada. Na taka instalke można się porwać jak się jeździ dużo po mieście (gdzie jest stacja). W temacie stacji CNG może coś drgnie, głównie za sprawą komunikacji miejskiej, np w kraku była dyskutowana sprawa zakupu autobusów na cng, a PGNiG miało w bazie MPK postawić stację tankowania. Niestety narazie cisza w tym temacie.

Co do tankowania w domku, pomijam kwestie formalne i prawne, ale samo urządzenie to wydatek ok 20kzł, więc narazie odpada. W USA firmy daja takie urządzonka w leasing ale niejako do testów. Czas tankowania kilka godzin - np nocą, jest do zaakceptowania. Co do przepisów, chmmm.. "polak potrafi".

Instalka w autku, wbrew opini sporo różni się od LPG zwłaszcza IIgen. ktoś napisał że zostaną tylko rurki, a i to chyba niezupełnie. Choć zasada i budowa podobna to poszczególne el sporo sie różnią.

Zbiorniki - metalowe ciężkie, kompozytowe drogie.

Co do LNG - w autku raczej nieralne, problemy podobne jak z wodorem, chłodzone zbiorniki itp. Raczej transport i przechowywanie.

Dużym plusem CNG/LNG jest jednak niezależność od ropy. Jak wiemy LPG jest jednak pochodnym destylacji ropy (choć można go wytworzyć w inny sposób).

Może coś drgnie, ale wobec ogromnej popularności LPG, nikt nie mysli narazie o innych alternatywnych źródłach napędu.

Na nasze nieszczęście do rozwoju CNG może przyczynić się wzrost cen LPG.

Pozdr

Napisano

Myślę, że na instalację CNG w samochodzie trzeba poczekać, aż Poczta Polska zakończy budowę wlasnej sieci dystrybucyjnej CNG co ma nastąpić w ciągu najbliższego czasu.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy w Mielcu jest dostępna stacja CNG,

W Mielcu jeszcze nie ma ale PGNiG ma zbudować stację na terenie bazy MKS (komunikacja miejska) a jej końcówka ma być wyprowadzona również na terenie stacji paliw Slovnaft, która to staja jest stacją ogólnodostępną. Drugie ujęcie jest już ponoć na terenie rozdzielni gazu, ale nie wiem czy jest ogólnodostępne.

> podobnie jest w

> innych miastach, ogólno dostępnych jest raptem kilka stacji w

> Polsce.

Zgadza się - z tego, co mówił kolega z MDG takie stacje są w Rzeszowie, Tarnowie, Dębicy, Przemyślu ale jak jest z ich dostępnością dla mas - tego nie wiem. Obecnie stacja napełniania CNG powstaje w Radomiu.

> Co do tankowania w domku, pomijam kwestie formalne i prawne, ale samo

> urządzenie to wydatek ok 20kzł, więc narazie odpada.

A ja raczej w to nie wierzę - zbyt dużo w Polsce pomysłowych Dobromirów i majsterklepków, więc co kawałek słychać by było wielkie bum, bo komu by się chciało wymieniać przewody czy konserwować te urządzenia.

> Na nasze nieszczęście do rozwoju CNG może przyczynić się wzrost cen LPG.

Pewnie niestety tak może się wydażyć....

• 1 miesiąc później...
Napisano

mozna zajrzeć na http://www.elpigaz.com/cng_instal.htm

Cena instalacji zasilania pojazdu CNG jest w przypadku zastosowania jednej butli około 2.000 PLN wyższa od odpowiadającej jej instalacji LPG.

Jeżeli mówimy o CNG, to istnieją "stacje domowego napełniania" możliwe do podłączenia do przyłącza zasilającego budynek. Koszt miesięczny dzierżawy takiej stacji wynosi około 30 EURO.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.