Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mam bajer do szyb

Featured Replies

Napisano

Po tygodniu walki z kabelkami (ze względów atmosferycznych) i ja ma układ domykania szyb.

Jak kogoś interesują szczegóły montażu to służę radami.

Napiszę tylko, że zakłada się bez rozbierania auta, i za drugim razem jest to godzina roboty (osiem drutów do przylutowania).

Napisano

> Po tygodniu walki z kabelkami (ze względów

> atmosferycznych) i ja ma układ domykania szyb.

> Jak kogoś interesują szczegóły montażu to służę radami.

> Napiszę tylko, że zakłada się bez rozbierania auta, i za

> drugim razem jest to godzina roboty (osiem drutów

> do przylutowania).

ja poprosze yay.gif

Napisano
  • Autor

> ja poprosze

Od czego zacząć?

W PI mogę podać dokładnie kolory kabelków i miejsca, gdzie się wpinałem.

Do PII schematu na oczy nie widziałem.

Czy opisywać wszystkie osiem kabelków, które podpinałem, i do czego one służą? Czy opisywać jaki typ modułu domykania mam?

Napisano

> Od czego zacząć?

> W PI mogę podać dokładnie kolory kabelków i miejsca,

> gdzie się wpinałem.

> Do PII schematu na oczy nie widziałem.

> Czy opisywać wszystkie osiem kabelków, które podpinałem,

> i do czego one służą? Czy opisywać jaki typ modułu

> domykania mam?

dawaj wszystko zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Problem w tym, że nie chce mi się pisać, jak nikomu to się nie przyda.

Ale widzę, że będę musiał wyciągnąć schemat i pisać dokumentację powykonawczą.

Napisano

> Problem w tym, że nie chce mi się pisać, jak nikomu to

> się nie przyda.

> Ale widzę, że będę musiał wyciągnąć schemat i pisać

> dokumentację powykonawczą.

pisz cool.gifok.gifsmile.gif

Napisano

widzę, ze wszyscy tu doszkolenia, ale ja nie wiem o co chodzi.

Co to za układ? Jakie domykanie? Po kiego to? Co jest grane? Gdzie ja jestem? Kto mi zabrał kapcie?

Napisano

> widzę, ze wszyscy tu doszkolenia, ale ja nie wiem o co chodzi.

> Co to za układ? Jakie domykanie? Po kiego to? Co jest grane? Gdzie ja

> jestem? Kto mi zabrał kapcie?

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Chodzi o uklad sterujacy domykaniem szyb ok.gif

Mam takie cudo cfaniak.gifclaps.gif

Wciskasz pstryczek elektryczek w pilocie i oprocz tego, ze zamyka sie centralny zamek to szybki eletryczne domykaja sie automatycznie biglaugh.gif

Z tego co wiem uklad ten moze tez sterowac domykaniem szyberdachu ok.gif

Napisano

> Ale widzę, że będę musiał wyciągnąć schemat i pisać dokumentację

> powykonawczą.

Nie ma LETKO hehe.gif

Napisano

e to dobre jest! a ile to kosztywa? to się podłącza do bezpieczników gdzieś tam, czy całkiem coś nowego trzeba zbudować? bo kompletnym laikiem w tej dziedzinie jestem... z resztą nie tylko w tej, ale to już problem do innego wątku

Napisano

bo podłanczać to trza umić! cool.gif

Napisano

Nie pamietam ile dalem za swoj bo robilem to razem z alarmem ok.gif

Ale koszt modulu chyba cos ok 100 PLN - podobno mozna znalezc jakies za 60 PLN

Napisano

Dawaj instrukjce... czy do ELX jest takie samo domykanie jak do SX?

Krawiec

Napisano

to ja mam jeszcze pytanie czy mozna to tez zalozyc jesli sie nie ma alarmu i zadnych pilotow tak zeby sie domykalo jak zamkne drzwi kluczem (zamek centralny mam tylko bez pilota)?

zupelnie sie na tym nie znam ale jesli mozna cos takiego zrobic to chyba zaczne sie zapoznawac:)

pozdrawiam

Marcin

Napisano

> pisz

Bo i ja bym se chetnie cos takiego zrobil

Napisano

Ale jazda!! Wysiadasz gdzies pod jakas przystania na trasie, wychodzisz z auta z opuszczonymi szybami, idziesz kawalek cos zjesc, wlaczasz pilota po 30 sek. , gdy juz dwoch amatorow patrzy na ciebie jak na frajera, ktory zapomnial opuscic szyb i wyjac radio, a tu bzzzzzzzzzzzz i szybki mu sie przed nosem zamykaja hehehe, dobre!!!

Napisano

właśnie takiej osoby jak kolega poszukiwałem, dawaj wszystko kolory kabelków i do czego one służyły też zapodaj, poza tym cene, nazwe i to gdzie kupiłeś moduł claps.gif dawaj wszystko claps.gif

Napisano

> Ale jazda!! Wysiadasz gdzies pod jakas przystania na

> trasie, wychodzisz z auta z opuszczonymi szybami,

> idziesz kawalek cos zjesc, wlaczasz pilota po 30

> sek. , gdy juz dwoch amatorow patrzy na ciebie jak

> na frajera, ktory zapomnial opuscic szyb i wyjac

> radio, a tu bzzzzzzzzzzzz i szybki mu sie przed

> nosem zamykaja hehehe, dobre!!!

No ja tak często robię, tylko "przystań" to mój blok - wchodzę na właściwe piętro, potem na balkon i cyk pstryk - <drzwi i okna się zamykają>.

Napisano

> Problem w tym, że nie chce mi się pisać, jak nikomu to

> się nie przyda.

> Ale widzę, że będę musiał wyciągnąć schemat i pisać

> dokumentację powykonawczą.

Hmm - jak w tanim burdelu - zaczął a nie chce skończyć zlosnik.gifdawaj dawaj - zawsze jak coś można taniej samemu zrobic to jest cool brawo.gif

Napisano

> Hmm - jak w tanim burdelu - zaczął a nie chce

a mozna prosic o adresik, bo mnie sie wydaje że przepłacam zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

to co będziemy mieli te szybki czy nie tuk.giftuk.giftuk.gif

Napisano

No dobra. Wziołem sprawę w swoje ręce i pogrzebałem (jak na razie w necie) i znalazłem urządzenie i firmę, która tym handluje i co znalazłem:

http://www.corado.com.pl/sterowniki/md-mail.pdf

Sterownik MD-14, a co ciekawe to są wersje bardziej rozbudowane z uP, które po rozbrojeniu alarmu uchylają szyby do poziomu z przed zamknięcia. Niezłe co? To juz jest full bajer. Siedziba tej firmy mieści się na Volumenie. Jak zgłębie ten temat to obiecuje, że się podziele wiadomościami (tylko, żeby czas pozwolił).

Napisano
  • Autor

Montowałem moduł domykania szyb PW-221 firmy Silicon nabyty 3 miesiące temu w Norauto za ok. 80zł. Szczegóły modułu ( http://www.allproducts.com.tw/manufacture2/maxwelco/23pw.html ).

Inne moduły z opisem ( http://www.corado.com.pl/ofirmie.php - mduły MD...

http://www.plj.com.pl/~iron/index.php - moduły PWX..., PWN...).

Instrukcja powinna pasować do PI w wersji ELX, SX i innych z fabrycznymi elektrycznymi szybami.

W zasadzie od modułu wymagane jest , aby był dostosowany do sterowania silnikiem, który w stanie spoczynku ma minus na obu końcach silnika (większość uniwersalnych tak ma) a kupowanie modułów ze sterowaniem dwuprzewodowym jest zbędnym wydatkiem. Ewentualnie wymagania mogą być do sygnału sterującego wyzwolenie modułu (patrz koniec postu).

Przepis prania:

(wszystkie kable są pod bezpiecznikami z lewej strony kierowcy, rozkręca się jedynie dostęp do bezpieczników (dwie śrubki))

1 - kabel do silnika (prawe drzwi) czerwono-zielony przecinamy i podłączamy kable z modułu dające napięcie (u mnie zielony od strony silnika, niebieski z drugiej strony);

2 - kabel do silnika (lewe drzwi) biało-czerwony przecinamy i podłączamy kable z modułu dające napięcie (u mnie zielono-biały od strony silnika, niebiesko-biały z drugiej strony);

Uwaga: Pomylenie przewodów niebieski od strony silnika, powoduje że po uruchomieniu modułu polecą bezpieczniki (przerabiałem to).

3 - czarny kabel z modułu podłączam do masy (śruba po lewej stronie na słupku; punkt masowy);

4 - czerwony kabel z modułu podpinamy pod +12V (ja podpinałem pod wtyczkę B skrzynki bezpieczników, kabel na tylnej stronie bezpieczników, ale da się go wyjąć bez rozkręcania skrzynki bezpieczników, kabel można też podłączyć wprost do akumulatora);

Uwaga: kable z punktów 1, 2, 3 i 4 przewodzą kilka amper więc powinny być odłączone pewnie, bo może się grzać.

5 - niebieski kabel z modułu podpinamy pod +12 V po stacyjce do blokowania działania modułu, gdy stacyjka jest przekręcona (ja podpinałem pod druty z alarmu, ale może to być drut pomarańczowo-biały we wtyczce I skrzynki bezpieczników);

6 - podłączenie druta sterującego wyzwalaniem domykania drut żółty (ja podpinałem żółty pod alarm pod wyjście dające sygnał (-) do centralnego zamka, w innych alarmach może być specjalne wyjście do sterowania domykaniem szyb lub podłączyć trzeba kabel różowy na który daje się sygnał (+)). Ta wersja modułu przystosowana jest do sterowania stałym impulsem więc powinna się sprawdzić w autach bez alarmu (w takim przypadku żółty kabel trzeba podpiąć pod kabelek niebieski lub biały dający impuls(-) do centralnego zamka dla zamknięcia drzwi i przeciąć fioletową pętlę programującą moduł. Niebieski lub biały, bo nie wiem gdzie jest masa przy zamykaniu a gdzie przy otwieraniu (trzeba sprawdzić).

7 - Wszystkie łączenia kabli zaizolować, przymocować moduł.

Moduły MD... i PWN... na pewno nadają się do wersji aut z alarmem, czyli sterowania impulsowego (-) lub (+), z dostępnego mi opisu nie wynika, że mogą być sterowane stałym wywołaniem (-) tak jak to będzie miało w przypadku aut bez alarmu.

I to by było na tyle. Przepraszam elektryków za język mało elektryczny.

Ktoś sugerował, żeby zrobić manual na www. Dobry pomysł, ale jego realizację pozostawiam komuś innemu. Może on wykorzystać moje wypociny.

Chyba wszystkim odpowiedziałem (lepiej lub gorzej, jak gorzej to dopowiem).

Czas sleeping_2.gif

Napisano
Jak ten moduł działa, przeciążenie czy jest czasowy, czy to i to? confused.gif
Napisano

No to trzeba bedzie sobie zalozyc...

Pytanie czy po rozkreceniu skrzynki z bezpiecznikami da sie wypiac te kable od szyb? Tak aby niczego nie przecinac?

Krawiec

Napisano

Ktory z wyzej wymienionych modulow obsluguje dwoje drzwi + szyber?

Rozumiem, ze z szyberem bedzie jeszcze wiecej plataniny, wiec bede musial to zlecic elektryczkowi jakiemus.

Ale chcialbym wiedziec, ktory z ww modulow na 100% nada sie do tego.

pozdrawiam

Napisano

> Ktory z wyzej wymienionych modulow obsluguje dwoje drzwi

> + szyber?

> Rozumiem, ze z szyberem bedzie jeszcze wiecej plataniny,

> wiec bede musial to zlecic elektryczkowi jakiemus.

> Ale chcialbym wiedziec, ktory z ww modulow na 100% nada

> sie do tego.

> pozdrawiam

mysle ze ten bedzie najodpowiedzniejszy

MD-4 -Moduł przeznaczony jest do domykania po kolei lub parami 4 szyb podnoszonych elektrycznie, sterowanie + 12v i/lub masą albo szyną danych.. Moduł może domykać 2 szyby po kolei, 2 szyby jednocześnie, 4 szyby po kolei, 4 szyby parami, szyberdach lub 2 szyby i szyberdach.. Moduł współpracuje z każdym typem auto alarmu. cena: 95zł

zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Bo wiesz, z tego co zauwazylem, to wiekszosc ludzi (nie mowie absolutnie o forum, tylko ogolnie) nie chcialaby, aby ktos mial jakis fajny bajer, ktory oni tylko maja. Musza byc lepsi!!! I w przeciwienstwie do Ciebie za zadne skarby by nie pomogli w zdobyciu czegos, co oni maja, a kto inny nie. Wiec serdeczne dzieki za szybka odpowiedz, a przede wszyskim chec pomocy, (mysle ze w imieniu wszystkich klubowiczow) brawo.gif Oby takich wiecej.....

Napisano

> Bo wiesz, z tego co zauwazylem, to wiekszosc ludzi (nie

> mowie absolutnie o forum, tylko ogolnie) nie

> chcialaby, aby ktos mial jakis fajny bajer, ktory

> oni tylko maja. Musza byc lepsi!!! I w

> przeciwienstwie do Ciebie za zadne skarby by nie

> pomogli w zdobyciu czegos, co oni maja, a kto inny

> nie. Wiec serdeczne dzieki za szybka odpowiedz, a

> przede wszyskim chec pomocy, (mysle ze w imieniu

> wszystkich klubowiczow) Oby takich wiecej.....

niema sprawy bo sam chce cosik takiego zamontowac tonguea.gif

Napisano
  • Autor

> Jak ten moduł działa, przeciążenie czy jest czasowy, czy to i to?

Dwa w jednym; czasowy da się regulować potencjometrem, prądowy wybija b.szybko (mniej niż 1s na wyczucie).

Napisano
  • Autor

> No to trzeba bedzie sobie zalozyc...

> Pytanie czy po rozkreceniu skrzynki z bezpiecznikami da sie wypiac te kable od szyb? Tak aby

> niczego nie przecinac?

> Krawiec

Teoretycznie tak, ale trzeba by mieć różnego rodzaju konektory. Czasowo zakładanie wydłuży się.

Kable do silników lecą koło bezpieczników początek łączenie w drzwiach, koniec skrzynka wyposażenia dodatkowego. Inne kable, za wyjątkiem masy i ewentualnie sygnałowego zbiegają się w skrzynce z bezpiecznikami.

Napisano
  • Autor

> Ktory z wyzej wymienionych modulow obsluguje dwoje drzwi + szyber?

> Rozumiem, ze z szyberem bedzie jeszcze wiecej plataniny, wiec bede musial to zlecic

> elektryczkowi jakiemus.

> Ale chcialbym wiedziec, ktory z ww modulow na 100% nada sie do tego.

> pozdrawiam

Na szybko, bez głębszego zastanawiania się .........

- dwa układy dla auta 2 szyby,

- jeden układ dla auta 4 szyby (podłączyć 3 szyba dach, 4 nic),

Z układem na 3 szyby nie spotkałem się. Układ 2 razy dwie szyby montuje się często w autach z 4 szybami i łączy kaskadowo (2 szyby zamykają się, a potem dwie następne dla oszczędności akumulatora).

Napisano
  • Autor

1 - Chciałem jeszcze dodać, że mój układ PW211 działa tak, że po zamknięciu 1 szyby zamyka się 2 szyba (działa to tak aby nie przeciążać akumulatora).

2 - Mam schemat podłączeniowy układu na papierze (1 strona A4), jak ktoś byłby tak dobry to prześlę go faksem, aby zrobić skan i umieścić w wątku na forum.

Napisano

Moj uklad dziala tak, ze zamyka obie szyby rownoczesnie zlosnik.gif

Podobno mial opcje zamykania osobno (ale tak sie podlacza przy 4 drzwiach - najpierw przednie potem tylne albo odwrotnie zlosnik.gif)

Przypomne, ze mam fabryczny akumulator, jezdze sporo, slucham radia i nie mam problemow pradowych zlosnik.gif

Napisano

> mysle ze ten bedzie najodpowiedzniejszy

> MD-4 -Moduł przeznaczony jest do domykania po kolei

moim zdaniem to dla nas MD-2 wystarczy (jedna szyba potem druga), jednak ja wybrałem MD-14r (z pracą rewersyjną, czyli z odmykaniem jeszcze), a uściślając to dzisiaj troche podzwoniłem i co się dowiedziałem: firma IRON (http://www.plj.com.pl/~iron/pwx1k.php) konkuruje z firmą Corado (http://www.corado.com.pl/sterowniki/md-mail.pdf), czyli PWX-1 vs. MD-14r. Cena tych układów jest zbliżona (98 i 95 zeta). Jednak jak zadzwoniłem do Irona to akurat mieli PWX-1, a w Corado aktualnie MD-14r nie było (będzie dopiero w niedziele na Volumenie). W związku z powyższym własnie jedzie do mnie PWX-1 yay.gif i jeśli pogoda dopisze (i szef ) to jutro będe miał zainstalowany bajerek (z odmykaniem do pozycji z przed zamknięcia, po przekręceniu stacyjki) wówczas będe mógł służyć pomocą i moim doświadczeniem.

Napisano
Na szczescie mialem ten bajer seryjnie wink.gif
Napisano

No wie kolega co. A nie mogl sobie kolega sam polutowac albo zatrudnic do tego jakis mikrosterownik.

Kyniu

Napisano
  • Autor

Podczas zabawy z domykaniem stwierdziłem, że układ sterowania szybami jest z 8 nogami, a podstawka ma 10 dziurek z okablowaniem i 1 bez kabla. Nie dochodziłem czego brakuje. Ale, gdyby włożyć inny układ sterowania szybami to szyby prawdopodobnie działały by pewnie jak w PII (dało by się zamknąć po wyjęciu kluczyka).

Napisano

> Na szczescie mialem ten bajer seryjnie

W koncu kupiles totalnego golasa hehe.gif

Napisano

> No wie kolega co. A nie mogl sobie kolega sam polutowac

teoretycznie tak to co do mnie przyszło to AT89C2051 +pamięć, ale niestety tak to jest, że szewc bez butów chodzi, ale to już temat nie na tą grupę alien.gif

Napisano

> moim zdaniem to dla nas MD-2 wystarczy (jedna szyba

> potem druga),

tak wystarczy jak ktos nie ma szyberdachu tonguea.gif

a tu chodzilo zeby jeszcze szyber przymknac wiec MD-4 bedszie najlepszy bo :

najpierw przymknie szybki z przodu a potem szyber lub na odwrut wedle uznania zlosnik2.gif

Napisano

Czy ktoś zakładał to do P2, bo ja wymiękam, zakładałem razem z kumplem (on do Palio1, było tak samo jak opisywał kolega Shogun) i u niego bez problemu działa, a w P2 nawet kabli nie da sie znaleźć angryfire.gif, masakra, alba ja juz taki głupi jestem sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

A ja dzwonilem do ludkow od tej strony, co jakis kolega wczesniej podal i powiedzieli ze nie maja modulow do zamykania szybera, bo jest szyber otwierany na dwa razy (tzn za pierwszym sie uchyla, a za drugim wedruje do tylu). Nie wiem, czy racja, bo zamykanie jest jednostopniowe - trzymam przycisk, wraca i sie domyka za jednym razem. Moze jakis niezorientowany gosciu byl, a moze tak jest?

Napisano
  • Autor

> Czy ktoś zakładał to do P2, bo ja wymiękam, zakładałem razem z kumplem (on do Palio1, było tak

> samo jak opisywał kolega Shogun) i u niego bez problemu działa, a w P2 nawet kabli nie da

> sie znaleźć , masakra, alba ja juz taki głupi jestem

Jeżeli kolega ma jakiś kawałek schematu elektrycznego i może go podesłać, to mogę coś pomóc.

Napisano

> Jeżeli kolega ma jakiś kawałek schematu elektrycznego i

> może go podesłać, to mogę coś pomóc.

sęk w tym, że schemat to ja zrozumiałem bez problemu, schody sie zaczynają gdz trzeba odszukać przewody schodzące sie do skrzynki rozdzielczej, jest tam 7 wtyczek i kaj nijak nie moge dojść "który je który", nadmienie że kolory podane w książce serwisowej sie nie zgadzają z rzeczywistością, może ma kolega jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu, zastanawiam sie jeszcze nad odkręceniem pulpitu z przyciskami i zlukanie koloru, ale to tez do najprostszych zadań nie należy sick.gif

Napisano
  • Autor

> sęk w tym, że schemat to ja zrozumiałem bez problemu, schody sie zaczynają gdz trzeba odszukać

> przewody schodzące sie do skrzynki rozdzielczej, jest tam 7 wtyczek i kaj nijak nie moge

> dojść "który je który", nadmienie że kolory podane w książce serwisowej sie nie zgadzają z

> rzeczywistością, może ma kolega jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu, zastanawiam sie

> jeszcze nad odkręceniem pulpitu z przyciskami i zlukanie koloru, ale to tez do

> najprostszych zadań nie należy

W PI na schemacie jest napisane który kabel wchodzi do której wtyczki (np. F), a książka serwisowa podaje opisy - rysunek, gdzie znajduje się wtyczka (np. F).

Kable od silników szyb dochodzą w PI do skrzynki wyposażenia dodatkowego (koło pasażera), nie wiem jak to jest w PII.

Kabli od wyłącznika szyb szukaj koło złączki karoseria-drzwi i tam tnij i lutuj.

Napisano

to niestety w p2 jest wsio inaczej sciana.gif, jednak mam jeszcze jeden pomysł, dostane sie pod klawisze i zlukam kolory przewodów jednak do tego trzeba bedzie odkręcić cały pulpit, ale cóż niewiem.gif

Napisano

Dyndałem do siedziby (Tam miły kobiecy głosik nic nie wie - ona tylko sprzedaje hehe.gif) i do warsztaciku w Markach, co zakłada dla Corado pierdółki i... zgłupiałem.

Auto mam 3D - pan mówi, że MD-14 jest dla 4 drzwi i poleca mi...PW-2 zlosnik.gif Niestety - nie dowiedziałem się, czym różnią sie MD-14, od MD-14z i MD-14r - tylko ceny

. Ponieważ jestem "noga" w tych sprawach - zapytałem o cenę za wsio (gratki + montaż). Odpowiedź - 150 PLN. No i chyba się skuszę.... spineyes.gif

Napisano

> Dyndałem do siedziby (Tam miły kobiecy głosik nic nie

> wie - ona tylko sprzedaje ) i do warsztaciku w

> Markach, co zakłada dla Corado pierdółki i...

> zgłupiałem.

> Auto mam 3D - pan mówi, że MD-14 jest dla 4 drzwi i

> poleca mi...PW-2 Niestety - nie dowiedziałem się,

> czym różnią sie MD-14, od MD-14z i MD-14r - tylko

> ceny

MD-14 -4D

MD-14r - 4D rewersyjny

MD-14z - 4D ze sterownikiem do CZ

Ja polecam MD-14r po załączeniu stacyjki otworzy ci szyby do poziomu sprzed zamkniecia

> . Ponieważ jestem "noga" w tych sprawach - zapytałem o

> cenę za wsio (gratki + montaż). Odpowiedź - 150

> PLN. No i chyba się skuszę....

150zl za wsio yikes.gif to tanio jak barszcz, mnie za sam montaz powiedzial tyle, wiec zabrałem sie za to sam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.