Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie Astra G

Featured Replies

Napisano

Rano jadąc do pracy stwierdziłem, że z nawiewów leci tylko lekko ciepłe powietrze. Po powrocie do domu zbadałem nagrzewnicę przy pomocy Macajewa i zdziwienie: rurka zasilająca, powrotna i nagrzewnica parzy a z nawiewów nadal wieje chłodem. Rozebrałem konsolę i okazało się, że pancerz linki przy pokrętle temperatury przesunął się w uchwycie i klapka mieszania powietrza nie domykała się całkowicie. Poprawiłem, wstępne odczucia wskazują, że jest lepiej (właściwy test grzania jutro w drodze do pracy) ale mam wrażenie, że jak na tak rozgrzaną nagrzewnicę to mimo wszystko powietrze z nawiewów nie jest gorące.

Znalazłem u Etzold-a rysunek, z którego wynika, że w obudowie nagrzewnicy jest jeszcze jeden wentylator (10). Wyłączyłem więc całkowicie nadmuch ale wewnątrz obudowy nagrzewnicy nie słychać, żeby pracował jakiś dodatkowy silnik.

281322727-ogrzewanie_zmianarozmiaru.JPG

Czy któryś z kolegów może potwierdzić istnienie tego wentylatora - mam ogrzewanie / klimatyzację Behr.

post-61740-1435249697644_thumb.jpg

Napisano

W/g tego co widziałem po rozebraniu swojej to nie ma tam żadnego wentylatora./też klima Behr/

Ten na rysunku to po prostu wentylator nawiewu przed filtrem kabinowym.

Napisano
  • Autor

> W/g tego co widziałem po rozebraniu swojej to nie ma tam żadnego

> wentylatora./też klima Behr/

> Ten na rysunku to po prostu wentylator nawiewu przed filtrem

> kabinowym.

Dzięki za szybką odpowiedź.

Mam jeszcze pytania

- na prawej stronie obudowy nagrzewnicy (tam gdzie jest cięgło od klapy mieszania powietrza) mam coś a'la krańcówkę, którą to cięgło załącza przy ustawieniu pokrętła temperatury na maksa - czy to może wyłącznik elektrozaworu nagrzewnicy, którego notabene nie mam ?

- jak długo kol. nagrzewa się ten silnik (DTH), tzn. po ilu kilometrach ma normalną temperaturę ?

Napisano

> - na prawej stronie obudowy nagrzewnicy (tam gdzie jest cięgło od

> klapy mieszania powietrza) mam coś a'la krańcówkę, którą to

> cięgło załącza przy ustawieniu pokrętła temperatury na maksa

Krańcówka jest przy ustawieniu temperatury na minimum - jest to przełacznik zasilania silniczka zaworu nagrzewnicy (temp. minimum -> zawór zamknięty). Informacja 100% - rozbierałem i naprawiałem ten sterownik.

Silnik (10) na rysunku w książce to na 100% wentylator nawiewu przed filtrem kabinowym, tylko tak głupio narysowany...

A powietrze z nawiewów nigdy nie będzie miało temperatury 90*C, w końcu przelatuje tylko w pobliżu żeberek nagrzewnicy, nie zdąży osiągnąć takiej temperatury. A i żeberka nagrzewnicy w tym miejscu nie mają 90*C... bo są schłodzone zimnym powietrzem z zewnątrz. Reasumując - temperatura z nawiewu jest jakąś prawie średnią: z 90*C i z 10*C, czyli obecnie ma nie więcej niż ok. 50*C, w zimie ma czasem mniej... Nagrzewnica w samochodzie to nie suszarka do włosów, która ma spiralę o mocy 1000W rozżarzoną do czerwoności, niestety...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

> Krańcówka jest przy ustawieniu temperatury na minimum - jest to

> przełacznik zasilania silniczka zaworu nagrzewnicy (temp.

> minimum -

Rozumiem, że krańcówka o której piszesz jest na/w panelu sterowania ogrzewaniem ?

Ja mam takie coś na obudowie nagrzewnicy i cięgło od temperatury zwiera (rozwiera ?) ten wyłącznik przy ustawieniu temp. na maks.

A co do temperatury - w służbowym Kangoo w zimie mogę jeździć w koszulce z krótkim rękawem - tam trudno dłużej utrzymać rękę przy nawiewie.

Napisano

> - na prawej stronie obudowy nagrzewnicy (tam gdzie jest cięgło od

> klapy mieszania powietrza) mam coś a'la krańcówkę, którą to

> cięgło załącza przy ustawieniu pokrętła temperatury na maksa -

nie wiem co to jest

> czy to może wyłącznik elektrozaworu nagrzewnicy, którego

> notabene nie mam ?

Musi być elektrozawór.Wyłącza go i dopływ cieczy do nagrzewnicy ustawienie temperatury na minimum.

> - jak długo kol. nagrzewa się ten silnik (DTH), tzn. po ilu

> kilometrach ma normalną temperaturę ?

Rozgrzewa się dość długo.

W zależności od temperatury zewnętrznej ,temperatury od jakiej startuje silnik ,obrotów itp.U mnie latem bez klimy to ok 3km aby temp przekroczyła 70C / pierwsza kreska na wskaźniku/.Przy klimie potrzebuje ok 5km.Zimą jeżeli jadę rano to nawet ok7-8km.

Oczywiście termostat sprawny i do czasu kiedy wskazówka nie pokazuje 70 nie poganiam go oszczędzając turbinę.Rano to odczekuję ok 15s po rozruchu na wolnych obrotach ,zamykam garaż i jadę.

Wewnątrz szybciej dmucha ciepłem ale w miarę mozliwości ustawiam pokretłem temperaturę na jak najniższą bo to wyraźnie przyspiesza nagrzewanie silnika.

Napisano

> nie wiem co to jest

> Musi być elektrozawór.Wyłącza go i dopływ cieczy do nagrzewnicy

> ustawienie temperatury na minimum.

> Rozgrzewa się dość długo.

> W zależności od temperatury zewnętrznej ,temperatury od jakiej

> startuje silnik ,obrotów itp.U mnie latem bez klimy to ok 3km

> aby temp przekroczyła 70C / pierwsza kreska na wskaźniku/.Przy

> klimie potrzebuje ok 5km.Zimą jeżeli jadę rano to nawet ok7-8km.

> Oczywiście termostat sprawny i do czasu kiedy wskazówka nie pokazuje

> 70 nie poganiam go oszczędzając turbinę.Rano to odczekuję ok 15s

> po rozruchu na wolnych obrotach ,zamykam garaż i jadę.

> Wewnątrz szybciej dmucha ciepłem ale w miarę mozliwości ustawiam

> pokretłem temperaturę na jak najniższą bo to wyraźnie

> przyspiesza nagrzewanie silnika.

dokładnie jak kolega mówi dieselek jest duży więc i trochę się grzeje ale ok 8 km i już jest ciepły. ja mam jeszcze webasto więc wsiadam do ciepłego i po 1km mogę śmigać z pełną mocą wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.