Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

c14nz bierze olej

Featured Replies

Napisano

Witam,

asterka bierze mi około 1 litra oleju na 1000km, remontować?? Jeśli tak to co powinienem zrobić w silniku?? hmm.gif

Napisano

> Witam,

> asterka bierze mi około 1 litra oleju na 1000km, remontować?? Jeśli

> tak to co powinienem zrobić w silniku??

ile robisz kkm na rok i jak długo zamierzasz jeszcze jeździć astrą?

to wydaje sie pytanie kluczowe

najlepiej zdjąć głowice i zobaczyć jak wygląda głądź cylindrów, zawory.

ale zanim to zrobisz mozesz sprawdzić sprężanie ile będzie. Co prawda nie bezpośrednio ale pośrednio troche to powie o stanie silnika.

ps

od dawna ci olej łyka, czy ostastatnio zaczeło?

zauważasz tendencje wzrostową ilości spalanego oleju czy ciągle utrzymuje sie na tym samym poziomie?

co za olej lejesz

Napisano
  • Autor

Myślę, ze bierze tyle samo od około 3 lat... Lałem Mobil 15W40 ale teraz leje Lotos 15W40... Robię około 15 kkm rocznie, nie wiem ile będę autkiem jeździł, myślę ze nie więcej jak 2 lata jeszcze...

Napisano

> Myślę, ze bierze tyle samo od około 3 lat... Lałem Mobil 15W40 ale

> teraz leje Lotos 15W40... Robię około 15 kkm rocznie, nie wiem

> ile będę autkiem jeździł, myślę ze nie więcej jak 2 lata

> jeszcze...

to na twoim miejscu nic bym nie ruszał, skoro od kilku lat spalanie oleju jest na tym samym poziomie.

Pomyśl sobie. Jeśli nic sie nie zmieni, to zanim sprzedasz auto wypalisz nim około 30 litrów oleju czyli w przyblizeniu 300zł. A żeby myśleć o jakimś najmniejszym remoncie, to te 1500 w kieszeni musisz mieć. Dla mnie rachunek jest prosty

I tak jak będziesz sprzedawał astre, to nie dostaniesz więcej jak te 2-3 tysie. Nie łudź się, nikt ci za remont nie zwróci

Licze się z tym, że częśc ludzi lubi jeździć w pełni sprawnym sprzetem i źle się czuje, jeśli silnik popija sobie troszkę oleju. Ja do nich nie należe wink.gif

Napisano

Witam

Na poczatek zdejmowanie glowicy nie ma sensu, w pierwszej kolejnosci mierzy sie cisnienie sprezania. Jesli jest w normie, wymienia sie uszczelniacze zaworowe. Koszt nieduzy, a istnieje duza szansa, ze zuzycie oleju spadnie (jesli po wyjeciu uszczelniacze beda twarde, to prawie na pewno przyczyna zuzycia znaleziona). Moj C16NZ ma 205 tys. a jeszcze oleju nie bierze (stan jest niezmienny od wymiany do wymiany). Poza tym, w przypadkach 8 na 10 wymiana uszczelniaczy pomaga. Przyklad: Astra 1.4 16V brala ponad 1 l oleju na 1000 km. Po wymianie uszczelniaczy po przebiegu 7000 km stwierdzony brak zuzycia oleju.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

przecież napisałem, zeby najpierw sprawdzić sprężanie idea.gif

ps.

A w c14nz da rade wymienić uszczelniacze bez ściągania głowicy?

Napisano

Napisalem kompleksowo, wiec sprawdzenie sprezania w to wchodzi. W C14 NZ spokojnie mozna wymienic uszczelniacze bez zdejmowania glowicy, tylko trzeba dysponowac odpowiednim przyrzadem do ugiecia zaworow, aby wyjac dzwignie posrednie. A dalej to juz standardowy zestaw do wymiany uszczelniaczy, czyli dzwignia z tulejka do ugiecia zaworow oraz tuleja z koncowka do wkrecenia w otwory swiec i podpieciem do sprezonego powietrza, aby podtrzymac zawory, na ktorych jest zdjeta sprezyna.

PS. W kazdym znanym mi silniku (VW, Audi, Opel, I inne) mozna wymienic uszczelniacze bez zdejmowania glowicy, ostatnio robilismy Forda V6...)

Pozdrawiam

Napisano

> PS. W kazdym znanym mi silniku (VW, Audi, Opel, I inne) mozna

> wymienic uszczelniacze bez zdejmowania glowicy, ostatnio

> robilismy Forda V6...)

> Pozdrawiam

A w x16xel ?? i jaki koszt ??

Napisano

Oczywiscie da rade (bez zdjecia glowicy...), robota ok 150 PLN plus oczywiscie czesci: uszczelniacze, uszczelki...Za silnik 8V roboto kosztuje ok. 100 PLN plus czesci. (przyjamniej u nas)

Pozdrawiam

Napisano

> Oczywiscie da rade (bez zdjecia glowicy...), robota ok 150 PLN plus

> oczywiscie czesci: uszczelniacze, uszczelki...Za silnik 8V

> roboto kosztuje ok. 100 PLN plus czesci. (przyjamniej u nas)

> Pozdrawiam

Żeby tylko wiedział że na 100% zlikwiduje mi to branie oleju hmm.gif

A tak ok ile kosztują uszczelniacze i uszczelki i ile szt ??

Napisano

Coz, jak pisalem wyzej, jest to najtansza metoda wyeliminowania zuzycia oleju, w 8 na 10 przypadkow pomaga, a szczegolnie w silnikach 16V (praktyka na to wskazuje). Uszczelniacze do Astry to jakies male pieniadze, nie pamietam ile. Poza tym dochodzą (w przypadku 16V uszczelniacze walkow i uszczelka pokrywy zaworow). W 8V to tylko uszczelniacze i uszczelka pokrywy, walka nie trzeba wyciagac (bo i jak...). Co do cen czesci najblizszy sklep lub net, bo po prostu nie pamietam.

Pozdrawiam

Napisano

> Uszczelniacze do Astry to jakies male pieniadze, nie pamietam ile.

2,50 - 3,50 zł. Tanich nie warto brać.

Pozdroofka

Napisano

> Polecam Elring.

Dokladnie. Takie właśnie sprowadził mi zielik w maju.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

. W kazdym znanym mi silniku (VW, Audi, Opel, I inne) mozna

> wymienic uszczelniacze bez zdejmowania glowicy, ostatnio

> robilismy Forda V6...)

> Pozdrawiam

Jak wygląda w takiej sytuacji docieranie gniazda zaworowego i czy w ogóle dociera się w takim przypadku gniazdo??

Napisano

> Jak wygląda w takiej sytuacji docieranie gniazda zaworowego i czy w

> ogóle dociera się w takim przypadku gniazdo??

nie bo niby jak?

Napisano

Gniazdo zaworu dociera sie tylko po zdjeciu glowicy i przy jej naprawie w celu poprawienia szczelnosci komory spalania. Nie ma to wplywu na zuzycie oleju.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.