Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wycieraczki problem

Featured Replies

Napisano

zatrzymują się w pozycji spoczynkowej muszę wychodzić 'poszarpać ' za ramię ruszają dalej ale nie chodzą tak plynnie tylko tak jakby 'skaczą ' po szybie. miał ktoś może podobny problem . co to może być, jak usunąć usterke?

Napisano

W aucie innej marki taki sam objaw byl powodowany wyrobionym kolkiem zebatym w silniczku wycieraczek... Pozniej nie ruszaly juz wcale.

Napisano

> zatrzymują się w pozycji spoczynkowej muszę wychodzić 'poszarpać ' za

> ramię ruszają dalej ale nie chodzą tak plynnie tylko tak jakby

> 'skaczą ' po szybie. miał ktoś może podobny problem . co to może

> być, jak usunąć usterke?

przechodzilem juz cos podobnego, silniczek wycieraczek mowi zegnaj...rozgladaj sie powoli za czyms

Napisano
  • Autor

jeszcze spróbuje go rozebrać może się da reanimować . na szczeście używki nie są drogie.

Napisano

rozbierz i sprawdź silnik...

może to nic poważnego

Napisano

tam styki lubią się zapiekać,to samo miałem w Tipo,po przeczyszczeniu jak nówka cool.gif

Napisano

> zatrzymują się w pozycji spoczynkowej muszę wychodzić 'poszarpać ' za

> ramię ruszają dalej ale nie chodzą tak plynnie tylko tak jakby

> 'skaczą ' po szybie. miał ktoś może podobny problem . co to może

> być, jak usunąć usterke?

Skakanie po szybie to może też być wina gum w piórach. Oprócz pozostałych wymienionych przez innych przyczyn.

Napisano
  • Autor

> Skakanie po szybie to może też być wina gum w piórach. Oprócz

> pozostałych wymienionych przez innych przyczyn.

może źle to ująłem , nie chodzą płynnie tylko jakby skokowo stąd takie odczucie. dzisiaj zabieram się do silniczka bo już przeginka co pare minut wychodzić z auta w deszcz i im pomagac.

Napisano

> muszę wychodzić 'poszarpać ' za

> ramię

Nie rób tego - ja tak robiłem i załatwiłem wieloklin.

Zdejmij wycieraczki, podszybie, wykręć cały zespół pantograf+silnik.

Na 100% saświniony jest komutator i szczotki. Robota nie nalezy do trudnych - rozkładasz jak LEGO i składasz podobnie.

Zdejmujesz plastikową pokrywkę przekładni, czyścisz bieżnie i styki zabieraka.

Odkręcasz śruby ściągające obudowę silnika (wypadną "spinki" w kształcie litery U). Przechulasz obudowę i rozłączasz ślimak od kółka przekładni. Pokonujesz opór magnesów i ściągasz obudowę - teraz widać już szczotki i komutator. Odpinasz spinki szczotek i czyścisz je oraz ich prowadnice spyrolem i patyczkami do uszu. Komutator delikatnym papierkiem ściernym oczyszczasz. Skręcasz do kupy i zakładasz. Cieszysz się nowymi wycieraczkami.

small_ikona%20POZOR.jpg.jpg

Upozonenie! Żeby Ci nie przyszło do głowy ośki mocującej pantograf z przekładnią (od tyłu mechanizmu) odkręcać, bo nie ustawisz więcej ramion.

Napisano
  • Autor

zrobiłem tak: najpierw wyjąłem cały mechanizm i dogiąłem te blaszki pod plastikową obudową bo pomyślałem że to napewno to. złożyłem i zonk już po chwili znów stanęły. więc jeszcze raz tym razem doobrałem się do silniczka , przeczyściłem papierem ściernym komutator, szczotki nie stawiały oporu w prowadnicach wiec ich nie ruszałem tymbardziej że mi się trochę spieszyło. złożyłem przejechałem ok 10 km z wł wycieraczkami i nawet dojechałem do celu bez wysiadania po drodze wink.gif więc może to zasyfiony komutator. dzieki . pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

przy okazji założyłem też nowe pióra (mot-gum) i znów lewa nie zbiera mi środkiem za słabe sprężyny już czy jak hmm.gif

Napisano

skoro juz jest temat o wycieraczkach to moze mnie tez ktos pomoze zlosnik.gif

u mnie problem jest taki:

wlaczam wycieraczki i wszystko jest dobrze, chodza tak jak powinny, ale w momecie gdy chce je wylaczyc wycieraczki zatrzymuja sie odrazu zamiast wrocic na swoje miejsce czyli na dol szyby oslabiony.gif musze celowac z wylaczaniem zeby byly na dole angryfire.gifhehe.gif

Napisano

> przy okazji założyłem też nowe pióra (mot-gum) i znów lewa nie

> zbiera mi środkiem za słabe sprężyny już czy jak

Hmmm ja nie wiem co to "mot-gum" ale staram się poniżej ALCA nie schodzić, teraz mam Valeo+Bosch i zbierają równo i cicho.

Napisano
  • Autor

> Hmmm ja nie wiem co to "mot-gum" ale staram się poniżej ALCA nie

> schodzić, teraz mam Valeo+Bosch i zbierają równo i cicho.

alca zaj... poziom na 2 miesiące zlosnik.gif

Napisano

> Hmmm ja nie wiem co to "mot-gum" ale staram się poniżej ALCA nie

> schodzić, teraz mam Valeo+Bosch i zbierają równo i cicho.

ALCA jest duużo poniżej motgum zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.