Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sworzen wahacza...

Featured Replies

Napisano

Mam małe pytanko... Jakie sa objawy wybitego sworznia wahacza w Uno?? Drugie pytanko to jakie sa objawy wybitej końcówki drążka kierowniczego?? Pytam ponieważ wydaje mi sie ze coś wtedy stuka i puka i sa luzy na kolach itd A dlaczego pytam? A pytam ponieważ wczoraj wymieniłem amorki z przodu i dziś pojechałem aby sprawdzili

zbieżność. Niestety nie chcieli sprawdzić bo podobno mam luzy na obu sworzniach i na końcówce. Po pracy podniosłem auto i szarpałem za kolo i zgodnie w 2 osoby stwierdziliśmy ze nie ma żadnych luzów... Czyżby chcieli mnie zrobić w bambuko??

P.S W przyszłym tygodniu podjadę do stacji kontroli aby zweryfikować prawdę wink.gif

Napisano

siły , które przykładałeś do ruszania kołem podczas sprawdzania luzów maja nijak do sił wystepujach podczas jazdy, jak rownierz do tych co wystepują podczas sprawdzania zawieszenia na szarpakach. - to tyle w kwesti sprawdzania sworzni zawieszenia

a ogólnie to powinno sprawdzac sie elementy zawieszenia przy ich naturalnej pozycji (taka jaka wystepeuje podczas jazdy po płaskien nawierzchni czy postoju). - bo w tych miejscach są zwykle najbardziej wyrobione - np po podniesieniu auta te luzy mogą zniknąć

pozdr

Napisano

wybity sworzeń wahacza objawia się stukami dość głośnymi przy wjeżdżaniu nawet w niewielkie dziury bądź nierówności. wymienić niestety trzeba cały wahacz a po tym ustawić zbieżność.

jeśli uważasz, że chcą cię zrobić w bambuko pojedź do innej stacji diagnostycznej. powiedz, że coś ci puka w aucie i nie wiesz co to. nie powinni nic wziąć za taką diagnozę. to dla nich parę minut roboty.

Napisano

>wymienić

> niestety trzeba cały wahacz

Nie prawda. Można tylko sam sworzeń.

> a po tym ustawić zbieżność.

I tak musi ustawić bo wymieniał amory a ponoć ma jeszcze końcówki drążków do wymiany.

> jeśli uważasz, że chcą cię zrobić w bambuko pojedź do innej >stacji

> diagnostycznej.

On jeszcze raczej nie był za stacji diagnostycznej a u jakiegoś mechanika / w warsztacie na ustawienie zbieżności. Tego akurat dokładnie nie wiadomo z treści postu.

> to. nie powinni nic wziąć za taką diagnozę. to dla nich parę

> minut roboty.

Tak parę minut... ale pewnie i tak wezmą. W sumie to wszysto trwa parę minut... jak sprawdzenie hamulcy, amorów etc Na wszyskie elementy jest cennik.

Napisano

> Nie prawda. Można tylko sam sworzeń.

skoro tak mówisz 270751858-jezyk.gif

> I tak musi ustawić bo wymieniał amory a ponoć ma jeszcze końcówki

> drążków do wymiany.

> On jeszcze raczej nie był za stacji diagnostycznej a u jakiegoś

> mechanika / w warsztacie na ustawienie zbieżności. Tego akurat

> dokładnie nie wiadomo z treści postu.

> Tak parę minut... ale pewnie i tak wezmą. W sumie to wszysto trwa

> parę minut... jak sprawdzenie hamulcy, amorów etc Na wszyskie

> elementy jest cennik.

ja miałem za friko 270751858-jezyk.gif, grunt to dobra bajera 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

jeśli uważasz, że chcą cię zrobić w bambuko pojedź do innej stacji

> diagnostycznej. powiedz, że coś ci puka w aucie i nie wiesz co

> to. nie powinni nic wziąć za taką diagnozę. to dla nich parę

> minut roboty.

Ano tak właśnie zrobię i zobaczymy 270751858-jezyk.gif

Dodam jeszcze ze niebadana auta na żadnych szarpakach tylko ręcznie w taki sam sposób ja zrobiłem to ja. Dla mnie, luzy powinny się objawiać stukami rożnego rodzaju,a takiego czegoś w moim aucie nie ma... Zwłaszcza ze auto ma przejechane 57 tys.

W tygodniu podjadę na stacje i zobaczymy jakie będą wnioski z mojej wyprawy do speca od zawieszeń i ustawiania zbieżności...

Pozdrawiam.

Napisano

W moim uno było słychać stukanie, a sam nie mogłem namierzyć co jest zużyte. Pojechałem do mechanika, od razu znalazł uszkodzony sworzeń. Można wymienić sam sworzeń, montaż do wahacza przy pomocy prasy hydraulicznej.

Napisano

> W moim uno było słychać stukanie, a sam nie mogłem namierzyć co jest

> zużyte. Pojechałem do mechanika, od razu znalazł uszkodzony

> sworzeń. Można wymienić sam sworzeń, montaż do wahacza przy

> pomocy prasy hydraulicznej.

Ja sam raz wymieniałem sworzeń i już nigdy więcej (prasa nie potrzebna). Regeneracja starcza na 20kkm. A jak nie to to tuleje sypią się po kolei. TYLKO NOWY WAHACZ old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.