Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasazer w lodowce

Featured Replies

Napisano

witam,

Mam problem z klimatyzacja automatyczna. Otoz wczoraj jak ustawilem po 28'C to na kierowce lecialo ok ale na pasazera dmuchalo zimnym powietrzem icon_eek.gif. Dzisiaj rano juz bylo w porzadku.

Druga sprawa jest taka, ze jesli ustawione jest na FULL AUTO na cieplym powietrzu to autmatycznie daje na nogi. Jak podstawilem tam reke to byl tylko lekki podmuszek natomiast na szybe huragan. Nie pomoglo ustawienie tylko na srodek. Caly czas najbardziej wieje na szybe. O tyle dziwne jest to, ze na zimnym powietrzu 16'C wszystko dziala ok - i drugi zonk icon_eek.gif

Napisano

> witam,

> Mam problem z klimatyzacja automatyczna. Otoz wczoraj jak ustawilem

> po 28'C to na kierowce lecialo ok ale na pasazera dmuchalo

> zimnym powietrzem . Dzisiaj rano juz bylo w porzadku.

Wine ponosi serwo mechanizm - silniczek sterujący jesli sie bedzie to często powtazać należy wymienić.. koszt w ASO samego serwa to 100 -110 zł. Aby go odblokować należy wyłączyć silnik auta ( zapłon ) i włączyć po pewnym czasie....

> Druga sprawa jest taka, ze jesli ustawione jest na FULL AUTO na

> cieplym powietrzu to autmatycznie daje na nogi. Jak podstawilem

> tam reke to byl tylko lekki podmuszek natomiast na szybe

> huragan. Nie pomoglo ustawienie tylko na srodek. Caly czas

> najbardziej wieje na szybe. O tyle dziwne jest to, ze na zimnym

> powietrzu 16'C wszystko dziala ok - i drugi zonk

Za to odpowiada inny serwo mechanizm... może sie blokuje a może jest do wymiany. Możesz przeprowadzić operacje autoadaptacji ale to nie naprawi silniczków - a właściwie potencjometrów.

Poszukaj w moich watkach o klimatroniku wink.gif

Napisano
  • Autor

a moge to samemu zrobic, tzn jesli juz dejme deske rozdzielcza to sie do nich dostane? Zdaje sie ze sa tam trzy sztuki tak?

Napisano

> a moge to samemu zrobic

jasne... nie święci garnki lepia old.gifswiety.gif

Klimatronik

Napisano

Witam!

> jasne... nie święci garnki lepia

> Klimatronik

Po ostatniej akcji z Liskiem (dzieki za pomoc), po rozebraniu, przeczyszczeniu dziala.

Mam mala roznice temperatur pasazer-kierowca, ale mi to nie przeszkadza.

Wazne ze dziala.

Niestety do tej pory nie udalo sie dostac potencjometru, szukamy dalej.

Podzrawiam

Napisano
  • Autor

Napiszcie jeszcze jak sie tam dostac i co zdjac bo we wspomnianynm watku nie ma a wole sie dobrze przygotowac smile.gif

Napisano

> Napiszcie jeszcze jak sie tam dostac i co zdjac bo we wspomnianynm

> watku nie ma a wole sie dobrze przygotowac

Nawiew / prawa strona reg temperatury:

Serwo mechanizm jest po prawej stronie - zdejmujesz tylko osłonę boczną tunela - tak jak do filtra powietrza i znajdujesz tam silniczek ( taki jak w watku )

Napisano
  • Autor

A do czego sluza poszczegolne serwo-mechanizmy? Z tego co widze jest ich cztery. Pozwolcie mi zgadnac:

1. Regulacja temepratury kierowcy

2. Regulacja temeratury pasazera

3. Rodzial powietrza gora/srodek/dol

4. Obieg wew/zew ??

I czy tylko ten od regulacji temp pasazera znajduje sie po prawej stronie tunelu srodkowego??

Napisano

> I czy tylko ten od regulacji temp pasazera znajduje sie po prawej

> stronie tunelu srodkowego??

Tak ok.gif pozostałe sa po lewej stronie i na srodku

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Tak pozostałe sa po lewej stronie i na srodku

Dzisiaj pogrzebalem i zauwazylem ze wszystkich silownikow jest 5 a nie 4 smile.gif

Trzy z lewej strony (te ktore sa na obrazku ponizej), jeden z prawej strony i jeden po srodku u gory ktory odpowiada za obieg wew/zew. Do tego ostatniego jest wrecz niemozliwy dostep i wydaje mi sie ze trzeba sciagac cala konsole zeby go wymienic.

Ale do rzeczy. Kiedy tam zajrzalem i bawilem sie roznymi ustawieniami klimy zauwazylem ze jeden silwnik z trojki po lewej stronie wogole sie nie rusza. Chodzi o ten na samej gorze. Jak go wykrecilem to zostaly mi w rece dwie czesci frown.gif. Nie mam pojecia co sie moglo z nim stac ale przjechalem z nim w takim stanie od momentu zakupu ok 10kkm i tego nie zauwazylem blush.gifniewiem.gif

200810271555yf8.th.jpgthpix.gif

Dodam ze od 'nowosci' jesli przekrecilem kluczyk w polozenie MAR to slyszalem dziwny dzwiek tak jakby jakis silownik sie ustawial ale niepokoilo mnie to ze trwa to w nieskonczonosc i nigdy nie ustawalo. Po wymontowaniu wspomnianego elementu cisza jak makiem zasial, slychac tylko pozostale silowniki ale tylko przez ok 2 sek kazdy.

Moze mi ktos powiedziec za co odpowiada tan najwyzej polozony?

281497628-Bez%A0tytu%B3u.jpg

Dodam ze ten skan nie odzwierciedla w pelni ich polozenia

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Moze mi ktos powiedziec za co odpowiada tan najwyzej polozony?

> Dodam ze ten skan nie odzwierciedla w pelni ich polozenia

Ok juz sie doweidzialem, wiec po kolei:

1. Mieszanie cieplo/zimno strona lewa (kierowca) - polozony na samym dole z lewej strony.

2. Dystrybucja powietrza gora/srodek/dol - polozony po srodku z lewej strony

3. Dystrybucja powietrza na szybe MAX DEF - polozony na samej gorze z lewej strony

4. Obieg wew/zew - polozony poziomo zaraz pod radiem (dostep praktycznie niemozliwy)

5. Mieszanie cieplo/zimno strona prawa (pasażerowie) - polozony z prawej strony.

Dzisiaj bylem w ASO i po podpieciu pod examiner wykazalo usterke tego ostatniego. Zreszta spodziewalem sie tego bo caly czas lecialo zimne powietrze na pasazera. Przy okazji koles sie nieco zdziwil jak mu pokazalem procedure autodostosowania i powiedzial ze pierwsze slyszy rotfl.gif

Chcialem go sobie od razu zamowic ale razem z pracownikiem sklepu nie moglismy go znalezc w EPRze. Bedzie ktos na tyle dobry i mi pomoze znalezc numer fabryczny tego silownika?

Podejrzewam ze jest to taki sam jak do mieszania strony lewej ale w katalogu kolo niego jest cyfra '1' co oznacza ze w calym ukladzie wystepuje tylko jeden taki element (przynajmniej wedlug slow sklepikarza)

Napisano

> Ok juz

Jest to fenomen Fiata... nie ma go w EPRz-e

Nie pamiętam numeru wiec lepiej zdjąć osłonę - tak jak do filtra powietrza i spisać z silownika ok.gif

Ach te serwisy....

Napisano
  • Autor

Wydaje mi sie ze jednak znalazlem:

281557399-aktyw_praw_epr.jpg

Przynajmniej taki sam uklad dzwigienek jest w rzeczywistosci:

281557399-200810291558.jpg

Zamowilem juz w ASO za 104 PLN i pewnie w piatek dalszy ciag zabawy zeby.GIF

post-109412-14352498100476_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Niestety to nie ten frown.gif i 100 PLN poszlo .... sciana.gifsciana.gif

Zaufalem panu z ASO ktory mowil ze cyfra w EPR'e obok nazwy czesci to ilosc w jakiej wystepuje w samochodzie. Zostalem totalnie i bez mydla 270747800-sex.gif na spora kase.

Rokrecilem dzisiaj wszystko co sie dalo zeby dostac sie w koncu do tego silownika i powiem ze latwe to nie bylo:

281576222-20081108012.jpg

Fota zrobiona byla jeszcze przed wyjeciem schowka. Czerwona kropa pokazuje lokalizacje silownika.

Spisalem numery i rozbebeszylem druga strone. Okazalo sie ze jest to ten sam co do mieszania powietrza od strony kierowcy - AKTYWATOR 46723328 (bylo sie od razu Liska sluchac mlot.gif)

Mysle ze nastepny post juz bedzie ostatnim i chyba sie z tego cos urodzi bo zdjec troche porobilem wink.gif

P.S

Nie chce ktos kupic silownika do sterowania obiegiem wew/zew. Zdaje sie ze taki sam jest przy klimatyzacji manualnej ? zeby.GIF

post-109412-14352498192851_thumb.jpg

Napisano

Oddaj lub wymień na prawidłowy... masz na to 7 dni prawem zagwarantowane

Ale pełen szacunek dla kolegi, że chciało sie tyle rozkręcać yikes.gifbow.gif

Ja obszedł bym się bez tego rozkręcania... praktycznie do 2-ch śrubek masz dostęp a 3-cią odkręcisz po przekręceniu silniczka.... tak bym ja to zrobił...

No ale może by nie wyszło... waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> No ale może by nie wyszło...

Chyba jednak by nie wyszlo wink.gif

Jak odkrece dwie srubki to owszem trzyma sie na jednej ale zostaje jeszcze ten trzpien (dzwignia) z bolcem centrujacycm i nie da sie obrocic silniczka frown.gif

Napisano

> Chyba jednak by nie wyszlo

> Jak odkrece dwie srubki to owszem trzyma sie na jednej ale zostaje

> jeszcze ten trzpien (dzwignia) z bolcem centrujacycm i nie da

> sie obrocic silniczka

Tak zapewne jest hmm.gif więc należy wyrwać chwasta ( ułamać podporę śruby od silniczka ) i wtedy odkręcić tą ostatnią śrubkę a nowy przykręcić na dwie .... może nawet na 3 specjalnym kluczem z elastycznym połączeniem waytogo.gif

Napisano
  • Autor

No i po sprawie wszystko dziala tak jak powinno jump.gif

Wymienilem caly silownik i po dwoch procedurach autodostosowania zaczelo leciec cieple powietrze.

Narobilem sporo zdjec wiec bede to teraz jakos musial wykorzystac zeby.GIF.

Co do samej roboty to powiem ze jest nawet przyjemna bo czlowiek sie nie brudzi. Tylko pogimnastykowac sie trzeba ale chyba rzecza najwazniejsza jest czas. Samo rozkrecanie i skrecanie z powrotem sporej czesci oslon i schowkow potrafi zajac za pierwszym razem ok 3-4h.

Ja robiac to po raz kolejny uporalem sie ze wszystkim w 2h zeby.GIF

Zadowolony tez jestem z tego ze udalo mi sie zwrocic zle dobrany silownik chociaz to byla moja wina bo przyszedlem z gotowym numerem czesci. Facet powolal sie na blad w EPR'e bo przy wybieraniu rocznika 2002 nie ma opcji manual/klimatronik. Przy okazji chcialem go przekonac zeby mi pozyczyl plytke z programem ale powiedzial ze nie ma raczej takiej opcji bo placa za niego 400 PLN icon_eek.gif.

Tak czy siak 100 wrocila do kieszeni waytogo.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

Rysunek nie jest dokładny - sa 2 silniki z obu stron nawiewu / lewa i prawa strona....

Napisano
  • Autor

Ten pierwszy (nr 4) wystepuje w ilosci sztuk: 1 i odpowiada za nadmuch na szybe przy MAX DEF.

Sa jeszcze cztery inne.

Na drugim rysunku obok tego silownika co zaznaczyles masz dwa kolo siebie (nr 12). Odpowiadaja za kierowanie strumieniem powietrza i sa takie same.

Dwa pozostale (jeden masz zaznaczony na czerwono drugiego nie widac na rysunku bo jest po stronie pasazera) odpowiadaja za mieszanie powietrza skromny.gif

Napisano

Witam!

A moze ktos wie dokladnie ktory jest od czego?

Nie chce wymieniac na slepo:)

Napisano

> A moze ktos wie dokladnie ktory jest od czego?

A co sie dzieje ?

Napisano

Witam!

> A co sie dzieje ?

Juz kiedys pisalismy o tym, ale jeszcze sie nie zabralem do tego.

Od czasu do czasu, przy tem ok 19-20 stopni, szaleje od strony kierowcy.

Grzeje lub dmucha zimnym.

Wylaczenie lub znizenie tem pomaga, potem wracam na ustawiona 20 C i jest ok.

widocznie ten zakres temperatury go boli, w tym miejscu musi byc wytarty potencjometr.

Ale wymiana bedzie tylko od strony kierowcy, chyba ze bedzie kasa to wymienie dwa.

Tylko dokladnie ktore?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam!

> A moze ktos wie dokladnie ktory jest od czego?

> Nie chce wymieniac na slepo:)

Post wyzej napisalem ktory jest za co odpowiedzialny.

Z tego co piszesz mozna wywnioskowac ze mozesz miec do wymiany silownik mieszania powietrza po stronie kierowcy, jesli nawet po autokalibracji nie trzyma ustawien. Mialem tak samo tyle tylko ze pojechalem wczesniej na egzaminer zeby sie upewnic smile.gif

Co do wymiany to jak zdejmiesz oslone tunelu srodkowego i oslone nad pedalami to ukaze ci sie taki widok (silownik do wymiany masz zanaczony na zdjeciu strzalka - tena sam co nr 14 na zdjeciu z ePER'a):

282129607-silownik.jpg

Trzyma sie on na trzech srubach wiec uwazaj bo ja urwalem ta z dolu przez to ze jej nie zauwazylem.

post-109412-14352500859944_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.