Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkła reflektorów

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Wiem że parę osób z forum ma u siebie wypolerowane szkła reflektorów i zamontowane soczewki. Chciałbym sie dowiedziec jak wykonac takie szkła. jak to robiliście?? Czy zlecaliście komuś??

Z góry dziekuje ok.gif

Napisano

> Witam kolegów.

> Wiem że parę osób z forum ma u siebie wypolerowane szkła reflektorów

> i zamontowane soczewki. Chciałbym sie dowiedziec jak wykonac

> takie szkła. jak to robiliście?? Czy zlecaliście komuś??

> Z góry dziekuje

Parę osób?

Ja widziałem tylko jedno uno z wypolerowanymi szkłami - u Drupiego.

Pewnie wieczorem się odezwie. Jest to bardzo żmudna praca i bardzo długotrwała, poza tym trzeba zmarnować kilka szkieł żeby się udało wypolerować te dwa...

Obecnie z Drupim knujemy jak to wygładzić w inny sposób - na razie nic nie wydumaliśmy konkretnego.

Można też zlecić - są w necie osoby które się ogłaszają.

Napisano

Witam kolego. Jesli masz jakies zdolnosci manualne to mozesz sie za to brac. Jesli nie to sa osoby ktore sie tym zajmuja. Cena 1 spolerowanego szkal to okolo 80-150zl za szt. Jesli chcialbys sie dowiedziec jak to spolerowac to moge ci opowiedziec ta jakze emocjonujaca historie. Tak jak Glaca wspomnial nastaw sie na pare zbitych kloszy na "dzien dobry". Ja tak stluklem juz ~10 zanim wypolerowalem 2 szt. 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

Checi mam duze a zdolnosciami raczej tez nie pogardze smile.gif wiec prosze o opowiedzenie tej historii ok.gif

Napisano

Oki Chciales i masz.

Ja zaczynalem od wiertarki na wolnych obrotach z kamieniem szlifierskim. Cos takiego. Zalewasz szklo woda tak prawie do pelna i na wolnych obrotach zeszlifowujesz wszystkie "garby". Szklo zrobi sie matowe. Kolejny etap to szlifowanie papierem sciernym. Zaczynasz od grubosci 40 pozniej 60, 80. Uzylem tarczy na rzepe i odpowiedniego papieru sciernego. Tu takze towarzyszy woda. Po tym etapie szklo bedzie juz w miare przezroczyste. Ten proces trwa dlugo gdyz po kamieniu szlifierskim w szkle powsrtaja dziurki i je trzeba wlasnie zniwelowac. Szlifujesz do tad az bedzie szklo w miare "jednolite". Pozostaje jeszcze to przepolerowac. Tu uzywasz krazka filcowego z pasta do polerki szkla . Paste rozrabias z to postaci mazi i rozprowadzasz.

Uwazaj aby nie przegrzac szkla. Szybko w tedy peka rotfl.gif St6ale sprawdzaj czy nie jest zbyt gorace. Ja podkladalem mokra szmate pod szklo a dopiero potem szlifowalem itp. Uwazaj takze przy krawedziach. Jesli zaczniesz sie o nie zbyt mocno obijac szklo takze peknie. Jesli za mocno przydusisz kamieniem w jednym miejscu szklo peknie. Ogolnie szklo peknie predzej czy pozniej. Albo na stole przy pracy albo jakis baran na parkingu ci go stlucze razem z polowa przodu autka rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifangryfire.gif

Milej zabawy. Jak by co to pytaj.

Napisano
  • Autor

Czytajac to nie jest az tak na zbyt straszne. wczoraj troszke sie z tym bawilem. Tylko ze probowałem papierkiem sciernym 80. schodzilo pomalu ale schodzilo. Tak przewidywałem ze tarcia bedzie duzo.

Napisano

> Czytajac to nie jest az tak na zbyt straszne. wczoraj troszke sie z

> tym bawilem. Tylko ze probowałem papierkiem sciernym 80.

> schodzilo pomalu ale schodzilo. Tak przewidywałem ze tarcia

> bedzie duzo.

zakup sobie z 4 szkła na zapas zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Oprócz 2 na aucie mam akurat 2 kolejne pary na próbę cool.gif wiec bedziemy probowac. Cała zima przede mną smile.gif

Napisano

> Czytajac to nie jest az tak na zbyt straszne. wczoraj troszke sie z

> tym bawilem. Tylko ze probowałem papierkiem sciernym 80.

> schodzilo pomalu ale schodzilo. Tak przewidywałem ze tarcia

> bedzie duzo.

Ja pierwszego dnia zbiłem 2szt. i na tym zakończyłem swoją karierę szlifierza sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Ja pierwszego dnia zbiłem 2szt. i na tym zakończyłem swoją karierę

> szlifierza

Moze nie bedzie az tak tragicznie. zobaczymy. Dzis juz nie mam sily probowac po meczarni z blotnikami frown.gif

Napisano

> " Cała zima przede mną "

> Święte słowa

kolego oglądałem Twoje Niunio na UKP świetna robota zazdroszcze cierpliwości i pomysłowości mam nadzieje że mi też jej nie zabraknie, powiedz mi te lampy są od mazdy dużo było roboty z przeróbkami tak abyasowały??

Napisano
  • Autor

> kolego oglądałem Twoje Niunio na UKP świetna robota zazdroszcze

> cierpliwości i pomysłowości mam nadzieje że mi też jej nie

> zabraknie, powiedz mi te lampy są od mazdy dużo było roboty z

> przeróbkami tak abyasowały??

Z tego co mi sie wydaje w jego lampach siedza soczewki z Punto 2

Napisano

> Z tego co mi sie wydaje w jego lampach siedza soczewki z Punto 2

Zle ci sie wydaje To sa lampy z mazdy 6 wkomponowane w obudowe od Uno. A roboty bylo spoooooro. Glownie z przebudowa calego tylu lampy. Bo soczewki sa glebolkie. Ale juz niebawem troche to ulepsze i cos wiecej. Ale to niebawem i pewnie sie podziele 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Witam kolegów.

> Wiem że parę osób z forum ma u siebie wypolerowane szkła reflektorów

> i zamontowane soczewki. Chciałbym sie dowiedziec jak wykonac

> takie szkła. jak to robiliście?? Czy zlecaliście komuś??

> Z góry dziekuje

W jakim celu ktos mialby robic cos takiego? Mozecie mi wytlumaczyc?

Napisano

> W jakim celu ktos mialby robic cos takiego? Mozecie mi wytlumaczyc?

jak jeździsz tylko za dnia - nie zrozumiesz. ludzie chwytają się różnych pomysłów, aby z tych "latarek" zrobić normalne reflektory. osobiście od soczewek wolał bym technologię FF. food.gif

Napisano

> W jakim celu ktos mialby robic cos takiego? Mozecie mi wytlumaczyc?

Ale co masz na myśli - wstawianie soczewek czy polerowanie szkieł?

Napisano

> Ale co masz na myśli - wstawianie soczewek czy polerowanie szkieł?

no wlasnie obie te sprawy:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.