Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obroty jałowe, BLOS i itd ...

Featured Replies

Napisano

Witam !

Samochód Daewoo Nubira II 2.0 i reduktor Elpigaz Vega Super (do 140KM) lub Super PLus (powyżej 140KM).

Reduktor ma tylko 2 śruby do regulacji obrotów jałowych i to wszystko.

Do tego BLOS smile.gif

Problem jest taki , że w tamtym roku montowałem BLOSa , pojechałem na analizator spalin i gościu mi ustawił.

Samochód jeździł trochę mułowato , ale pali nawet 12,4L LPG.

Po zakupie AFRa okazało się że jeżdzę cały czas na bardzo ubogiej mieszance ...

Zacząłem regulować według wskazań AFR i było lepiej ...

Jednak spalanie delikatnie wzrosło (ale jeszcze akceptowalnie ..)

Zauważyłem jednak że za nic nie mogę "zubożyć" mieszanki , zawsze było za bogato przy obciążeniu ...

Spalanie wachało się pomiędzy 13-14L LPG ...

Od miesiąca jednak spalanie wzrosło i teraz wysoki 15-16L LPG.

Fakt ruch się zwiększył , korki większe ale ...

No właśnie ...

Mam BLOSa obecnie tak wyregulowanego (AFR od "gondoljerzy") że na postoju świeci się pierwsza zółta dioda (bogata mieszanka)(czasami zapali się zielona dioda).

Podczas jazdy świeci się pierwsza zółta dioda (dioda zaraz po zielonej diodzie) (bogata mieszanka) lub w ostateczności dwie zółte diody (bogata mieszanka) ...

Jednak mieszanka "oscyluje" wokół zielonej diody (drugiej) a pierwszą lub drugą żółtą diodą.

Po puszczeniu pedału gazu dalej jest na pierwszej żółtej diodzie lub nawet zielonej ...

Działa to bardzo "stabilnie" ...

Ale wystarczy zakręcić BLOSa o jeden cały obrót i mamy "dyskotekę" i mieszanka mocno się zmienia , ale podczas spokojnej jazdy jest już bardzo ubogo ...

Zastanawiam się co jest powodem aż tak dużego wzrostu spalania ?

Czy jeśli ustawił bym ubogą mieszankę na obrotach jałowych to można liczyć na duży spadek spalania ?

Czy takie "zachowanie" (bardzo stabilne) jest prawidłowe ?

Ciekawi mnie to że jak gazownik ustawiał BLOSa na analizatorze spalin to BLOS był niemalże całkowicie zakręcony (odkrecony tylko był o 0,5 lub 1,5max całego obrotu śruby) ...

Spalanie było mniejsze ale AFR pokazywał mi że podczas jazdy jest bardzo ubogo ...

Teraz mam odkeconego chyba o 4-5 pełnych obrotów i jest jak wyżej napisałem ...

No chyba że tak duży wzrost spalania spowodowany jest korkami frown.gif

Ale jeśli powodują to "korki" to czy zubożenie na max mieszanki na jałowych dużo by pomogło ?

No chyba że to wina zbyt mocno "rozkreconego" Blosa ?

Zastanawiam się czy nie wywalić w cholerę tego AFRa , pojechać do gazownika i niech ustawi na analizatorze i dać sobie spokój z "mieszanką" ...

Jakoś dużo tak ludzi jeździ i nie przejmuje się mieszanką , a być może za dobrze "chcę" zrobić silnikowi i odbija się to na mojej kieszeni wink.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy nie wywalić w cholerę tego AFRa , pojechać do

> gazownika i niech ustawi na analizatorze i dać sobie spokój z

> "mieszanką" ...

tez sie dlugo bawilem z tym AFR przy BLOS i powiem ci tak:

wywal AFR ustaw na analizatorze i bedzie w miare dobrze dobrze. Bardzio dobzre byloby pod obciazeniem na hamowni

analizaror AFR oparty na zwyklej sondzie L jest do du...y

co innego na szerokopasmowej ok.gif

Napisano

Kiedy będziesz regulował tam BLOSa spróbuj zapamiętać ilość obrotów śruby dla dobrej mieszanki.

Napisano
  • Autor

> tez sie dlugo bawilem z tym AFR przy BLOS i powiem ci tak:

> analizaror AFR oparty na zwyklej sondzie L jest do du...y

Chyba tak się skończy że pojadę do gazownika (koło mnie znalazłem jednego który wie co to BLOS ...)

Za regulację chce 40zł , ale boję się że skończy się znów na lekkim pokręceniu samej śrubki na BLOSie i to wszystko bez kręcenia reduktorem i itd ..

Ale spróbuję zubożyć na max mieszankę na jałowych obrotach , może spalanie w widoczny sposób spadnie ?

Jak nie to za jakiś czas odżałuję jednak te 40zł i niech gość mi ustawi na analizatorze a samego AFRa zdemontuję frown.gif

I przestanę się martwić składem mieszanki ...

Napisano
  • Autor

jeszcze jedno pytanko ...

Reduktor mam skręcony o 50%.

Jednak dziś skreciłem obroty jałowe (zakręciłem zupełnie) na Blosie i silnik nie zgasł ...

Czy to oznacza że reduktor mimo że jest skręcony o 50% to ciągle za dużo podaje gazu i zalewa BLOSa ?

Być może mam za mocno rozkręcony reduktor i tu jest problem ...

Rozmawiałem z ludźmi którzy tłumaczyli instrukcję do BLOSa to powiedziano mi że jest już nowa "poprawiona" instrukcja i tam nie zalecają na max rozkręcać redukktora bo można go łatwo "zalać" i moga być problemy z ustawieniem BLOSa (ciągle za bogata mieszanka) ...

Czy ktoś kto ma BLOSa może mi odpowiedzieć na te pytanie czy jak skręci na max obroty jałowe na BLOSie to silnik powinien zgasnąć czy też nie ?

Napisano

Jak masz centralkę 2 gen w bryce to możesz spróbować dać krokowca na wężu od gazu.

Kilka osób z forum takie rozwiązanie sobie chwaliło. A kilka pisało, że to bez sensu.

Ale jak masz centralkę i krokowca w domu, to można spróbować.

Napisano

> Jak masz centralkę 2 gen w bryce to możesz spróbować dać krokowca na

> wężu od gazu.

> Kilka osób z forum takie rozwiązanie sobie chwaliło. A kilka pisało,

> że to bez sensu.

> Ale jak masz centralkę i krokowca w domu, to można spróbować.

ja probowalem i niestety bardzo to mulilo auto

Napisano
  • Autor

> ja probowalem i niestety bardzo to mulilo auto

A wracając do mojego pytania ?

Czy skręcając obroty jałowe na Blosie silnik powinien zgasnąć ?

Bo jeśli powinien zgasnąć i u Was gaśnie to może oznaczać że reduktor jest za mocno rozkręcony i wręcz zalewa Blosa ?

Na tą chwilę skreciłem reduktor o 70% i obroty jałowe na Blosie zupełnie zakręciłem i samochód nie gaśnie.

Ustawiłem tak że obroty jałowe mam ubogie , ale podczas jazdy mam mieszankę bogatą (świeci się pierwsza żółta lub druga żółta dioda lub obie , ale w większosci jednak pierwsza żółta).

Jak puszczam gas lub jestem na jałowych - mieszanka max uboga.

Jednakże Blos jest naprawdę mocno już rokręcony ...

Napisano

> Na tą chwilę skreciłem reduktor o 70% i obroty jałowe na Blosie zupełnie zakręciłem i samochód nie gaśnie.

Oj zdziwiłbyś się, na jakich ustawieniach BLOS potrafi działać smile.gif

U mnie mam silnik krokowy ze śrubą na wężu i AL-604, jak kiedyś przypadkiem wyjąłem krokowca (zawór plastikowy został) i była dziura to autko nawet nie zająknęło się ...

Osobiście polecam rozwiązanie z krokowcem na wężu, bo tak naprawdę mieszanka jest ok., a układ nie jest zamulony mieszalnikiem. Lepiej byłoby z BLOSem wyposażonym w silnik krokowy, ale to już trzeba dotoczyć jeden element ...

Napisano

> Czy ktoś kto ma BLOSa może mi odpowiedzieć na te pytanie czy jak

> skręci na max obroty jałowe na BLOSie to silnik powinien zgasnąć

> czy też nie ?

U mnie nie gasnie, ale to moze tez zalezec od tej sruby co podtrzymuje przepustnice blosa dla silnikow gaznikowych ( ja jej nigdy nie ruszalem)

Co do krokowca to ja go wywalilem i dla mnie jest lepiej.

0,5 obrotu boje_sie.gif to chyba nie bardzo sie znali na rzeczy.

Dla silnika 1.6 to jest miedzy 2,5 a 3 obroty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.