Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o Corse B

Featured Replies

Napisano

Witam. Po sąsiedzku chciałbym zapytać o Corse B, zastanawiam się nad przesiadką z mojego parcha na coś takiego. Jakiej wersji najlepiej szukać ? rozglądałem się za wersją 1,2 bo domyślam się że ta 1,0 to nie jedzie (chociaż kiedyś pamiętam że wersją 1,0 ecotec jechaliśmy w 4 osoby +bagaż na dachu w góry i dawał rade). Zależy mi na tym żeby to nie paliło 10 litrów. Nie musi to być demon szybkości, po przesiadce z mojego obecnego i tak odczuje różnice, poza tym póki co potrzebuje auta miejskiego. Jak z awaryjnością tych aut ? Z częściami pewnie nie ma problemu większego. Ile jest w stanie wytrzymać silnik przy normalnej eksploatacji, bo większość oferowanych ma już nalatane po 120 - 130 tys. Na co zwracać uwagę przy kupnie?

Dzięki za wszelkie sugestie, pozdrawiam

pewnie taki post średnio raz na tydzień się pojawia wink.gif

Napisano

albo wez gsi albo 1.0 na wypasie jak niezalezy ci na osiagach, przy zakupie zwroc uwage na pokluznice przod i tyl bo lubia rdzewiec a poza tym normalnie jak przy zakupie kazdego auta

Napisano
  • Autor

> albo wez gsi albo 1.0 na wypasie jak niezalezy ci na osiagach, przy

> zakupie zwroc uwage na pokluznice przod i tyl bo lubia rdzewiec

> a poza tym normalnie jak przy zakupie kazdego auta

nie zależy mi na killowaniu na światłach grinser006.gif, od czasu do czasu zrobić jakąś trasę 200 - 300 km w dwie osoby. A ten 1.0 to ecotec czy były jakieś inne jeszcze.? a co z tymi 1.2 awaryjne, dużo pali.? bo takich najwięcej widzę w ogłoszeniach, a po sprzedaniu mojego parcha kokosów nie będzie więc coś w granicach 6 - 7 tys będe musiał szukać.

Napisano

hehe ja tez zakupilem corse kilka dni temu,

zrobilem juz 1000km i jestem mile zaskoczony

komfortu tam nie ma zadnego ale za to jest ekonomiczy

silnik 1,5 td splil niecale 5l na 100 przy umiarkowanej jezdzie i jest calkiem dynamiczny (jezeli mozna to tak nawac)

Napisano

1.2 to najslabszy silnik, jak chcesz brac to albo 1.0 ecotec albo ktores 1.4 (niepolecam wersji 60km bo nie jedzie a duzo pali)

Napisano

Witaj posiadam corse b z 97 roku 1,2 5 drzwi kupilem ja jak miala przelatane 101kkm teraz po roku jazdy mam nakukane 127kkm jedyna co wymienilem pasek rozrzadu i amorki z tylu do tego oleje w terminie i nic pozatym

silnik 1,2 jest slaby ale styka na miejskie przejazdzki

spalanie z uwag na to ze duzo jezdze zamontowalem LPG silnik bardzo dobrze sobie z tym radzi spalanie przy ostrym but.gif to 10l LPG/100km przy spokojnej jezdzie do 90-100km/h potrafi wciagnac 7-7,5l/100km

za 6-7tys.zł kupisz juz cos ciekawego bo wybor jest duzy

pozdrawiam

Napisano

> 1.2 to najslabszy silnik, jak chcesz brac to albo 1.0 ecotec albo

> ktores 1.4 (niepolecam wersji 60km bo nie jedzie a duzo pali)

1,2 na monowtrysku rzeczywiście nie rzuca na kolana (to tylko 45 km) - miałem to wiem. Ale z drugiej strony mariaż z lpg jest ekonomicznie zarąbisty - mnie corsina spalała jakieś 7-8 litra gazu w jeździe mieszanej (instalka II generacji). Przy tym awaryjność silnika i osprzętu prawie znikoma - przelatałem na takim silniku 270kkm.

Później były montowane jakieś 8v, 12v i 16v - nie wiem jak inni ale tego 1.0 to bym nie polecał. 3 cylindry i dzwięk jak u kosiarki do trawy. Ale jedzie...

pozdr

Napisano
  • Autor

> 1,2 na monowtrysku rzeczywiście nie rzuca na kolana (to tylko 45 km)

> - miałem to wiem. Ale z drugiej strony mariaż z lpg jest

> ekonomicznie zarąbisty - mnie corsina spalała jakieś 7-8 litra

> gazu w jeździe mieszanej (instalka II generacji). Przy tym

> awaryjność silnika i osprzętu prawie znikoma - przelatałem na

> takim silniku 270kkm.

> Później były montowane jakieś 8v, 12v i 16v - nie wiem jak inni ale

> tego 1.0 to bym nie polecał. 3 cylindry i dzwięk jak u kosiarki

> do trawy. Ale jedzie...

> pozdr

większość do sprzedania to właśnie 1.2 12V, rzadko się zdarza jakieś 16V

Napisano

> większość do sprzedania to właśnie 1.2 12V, rzadko się zdarza jakieś

> 16V

nie bylo takiego silnika w corsie. 1.2 8v lub 1.2 16v.

Napisano

> nie bylo takiego silnika w corsie. 1.2 8v lub 1.2 16v.

jak to nie bylo !!! byl i to w obydwu wersjach, ba 1.2 16v jest do tej pory klepany clown.gif ,a na 1.2 8v wystepowal bodajze do 97 roku i pochodzi z corsy A waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> jak to nie bylo !!! byl i to w obydwu wersjach, ba 1.2 16v jest do

> tej pory klepany ,a na 1.2 8v wystepowal bodajze do 97 roku i

> pochodzi z corsy A

koledze chodziło chyba o to że nie było 1,2 12V o które wcześniej pytałem, zresztą pomyliło mi się z 1,0 12V.

Jaki przebieg jest w stanie wytrzymac ten 1,0 12V przy normalnym użytku? ciężko dostać cos poniżej 120 tys

Napisano

dokladnie. chodzilo o 1.2 12v.

jaki przebieg?? mysle ze 250-300tysiakow moze wytrzyma.

Napisano

> dokladnie. chodzilo o 1.2 12v.

> jaki przebieg?? mysle ze 250-300tysiakow moze wytrzyma.

kolego a gdzie Ty znalazles teaki silnik jak 1,2 12V??????

ja go nigdzie nie widzialem w ofercie opla

Napisano

o boze. mysle ze niektorzy maja wielkie problemy z mysleniem. dobra napisze jeszcze raz.

chodzilo mi o silnik 1.2. 12v ---> czyli stwierdzalem ze nie bylo takiego silnika.

wystarczy??

Napisano

> o boze. mysle ze niektorzy maja wielkie problemy z mysleniem. dobra

> napisze jeszcze raz.

> chodzilo mi o silnik 1.2. 12v ---wystarczy??

Boga to ty nie mieszaj do tego i pisz ze zrozumieniem

Napisano
  • Autor

> albo wez gsi albo 1.0 na wypasie jak niezalezy ci na osiagach.

Ostatnio w jednym warsztacie stała corsa 1.0 i na moje stwierdzenie " że fajne to" mechanik stwierdził że gów.., że 3 cylindry etc., jakiś strasznie awaryjny ten model ?

znalazłem też wersje 1,2 16 V, 65 koni ECOtec, co z tym modelem .?

Sam już nie wiem. czego szukać. Skłaniam się przy tym 1.0 ale nie chce wtopić. Tak jak pisałem na osiągach do setki mi nie zależy. Bardziej na możliwie najmniejszej awaryjności. Auto na miasto i co jakiś czas trase w dwie osoby+ bagaż. No i za 1.0 ubezpieczenie niższe.

Czy w przypadku 1.0 są jakieś różne wersje ? bo widzę że raz pisane jest 973 raz 1000 cm3? a wiem że w CC były np modele 899 i 903 oba nazywane jako "900-setka". Istnieją wersje 1.0 nie ecotec.?

sorry za lamerskie pytania ale ta marka jest mi obca

Napisano

1.2 16v juz jakos jezdzi. spalanie rzedu 5 litrow w trasie. co do awaryjnosci silnika nie wypowiem sie, ale czesto lubi siadac przeplywomierz oraz czujnik polozenia walu. z przeplywomierzem problem jest taki ze autko nie bardzo chce chodzic na zamiennikach a oryginal kosztuje cos w granicach 400plnow. autko na lancuszku rozrzadu ale nie powiem zeby lancuszek byl jakos specjalnie dlugowieczny. ja wlasnie w sobote wymienialem u siebie przy przebiegu 140tkm - kupa rozkrecania przy tym. rzecz na plus - calkiem w pytke dynamika jak na taki maly silniczek i male zapotrzebowanie na paliwko.

Napisano

> hehe ja tez zakupilem corse kilka dni temu,

> zrobilem juz 1000km i jestem mile zaskoczony

> komfortu tam nie ma zadnego ale za to jest ekonomiczy

> silnik 1,5 td splil niecale 5l na 100 przy umiarkowanej jezdzie i

> jest calkiem dynamiczny (jezeli mozna to tak nawac)

Ja też początkiem września kupiłem dokładnie taki sam model... rdza jest wszechobecna, silnik jest okrutnie mułowaty na niskich obrotach i wyraźnie lubi wyższe obroty, ale wszystko rekompensuje spalanie 3 baki wypalone i średnio wyszło w jeździe mieszanej z przewagą miasta 5.1 L/100km więc uważam że całkiem nieźle.

Mam kilka defektów jak np nie ogrzewa mi lusterka lewego, nie pryska na tylną szybę ale i tak mi pasuje... jedynie do foteli kubełkowych nie mogę się przyzwyczaić w końcu wcześniej jeździłem "kanapowatym" francuzem i wszystko było miękkie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.