Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gorąca klema

Featured Replies

Napisano

Panowie mam pytanie, byc moze nie jest to zaden problem ale poniewaz wczesniej nie zwracalem na to uwagi wiec nie wiem. Dzis jak zagladalem pod maske dotknalem kabla i klemy plusowej i byly one dosc cieple, natomiast klema minusowa byla zimna. Czy jest to objaw normalny??

Podejrzewam ze cieple były dlatego ze kabel i klema plusowa jest blizej silnika i od niego sie nagrzały...czy mam racje??

Napisano

Może też być (choć nie musi) tak, że kabel jest uszkodzony pod izolacją i się grzeje. Klema jest dobrze zaciśnięta?

Napisano
  • Autor

> Może też być (choć nie musi) tak, że kabel jest uszkodzony pod

> izolacją i się grzeje

oby tak nie było, bo nie chce mi sie wszystkich kabli przy silniku wybebeszac z peszeli i szukac czy jest cały...

> Klema jest dobrze zaciśnięta?

dobrze zacisnieta, napewno...

EDIT: a ten kabel co idzie do plusa to idzie z altka?? bo tak teraz mysle wink.gif z ejezeli bylby on uszkodzony to przy altku tez byłby pewnie ciepły, mam racje??

Napisano

> EDIT: a ten kabel co idzie do plusa to idzie z altka?? bo tak teraz

> mysle z ejezeli bylby on uszkodzony to przy altku tez byłby

> pewnie ciepły, mam racje??

Jeżeli założysz,że jest jednorodnie nadwyrężony na całej długości, to tak. Ale to czysta utopia. Jeżeli jest uszkodzony, to gdzieś lokalnie.

Napisano

To może być kwestia lokalnego wzrostu rezystancji jakiegoś styku np z powodu śniedzi.

Więc jeżeli jest ciepła tylko i wyłącznie klema to przyczyna może być tylko na styku klema - aku lub klema przewód.

Jeżeli tam jest wsio ok - zaciśnięte, posmarowane etct. to nagrzało się od silnika.

Zauważ że do plusa często jest nawalone kabi wszelkiej maści - wystarczy żeby np.styk od alarmu czy też jak masz od jakiegoś wzmacniacza audio miał brudny styk i on może zagrzewać całą klemę

Napisano

Klema + na zasadzie przewodnictwa cieplnego może po prostu grzać się od rozrusznika i alternatora , który potrafi być gorący . Klema - ma łączność z karoserią , która zazwyczaj jest zimna . Stąd różnica temperatur idea.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za wszystkie opinie, wiekszosc przypadkow ktore podaliscie rozwazalem juz wczesniej lecz wolałem sie upewnic gdyz co dwie głowy to nie jedna... 20.GIF

Napisano

> Klema + na zasadzie przewodnictwa cieplnego może po prostu grzać się

> od rozrusznika i alternatora , który potrafi być gorący . Klema

> - ma łączność z karoserią , która zazwyczaj jest zimna . Stąd

> różnica temperatur

Za to u mnie ''-'' jest ciepła myślalem ze to normalne ale skoro mowicie ze ma byc zimna? hmm w czym rzecz

Napisano

> Za to u mnie ''-'' jest ciepła myślalem ze to normalne ale skoro

> mowicie ze ma byc zimna? hmm w czym rzecz

Powody te same co w przypadku plusa smile.gif

Napisano

> Powody te same co w przypadku plusa

Na szczęście wymiana minusa dość łatwa smile.gif

Napisano
  • Autor

sprawdzałem dzis u siebie kabel przy altku i faktycznie jest on po jezdzie dosc ciepły, wiec pewnie przewodzi on cieplo az do klemy, dodatkowo kabel/peszel idzie dosc blisko silnika i od niego takze sie nagrzewa... wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.