Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy dolewać płyn uniwersalny do wspomagania w A II?

Featured Replies

Napisano

Witam. Ostatnio coś mi popiskuje przy kręceniu kierownicą. Sprawdziłem poziom płynu od wspomagania a tam na tym śmiesznym bagneciku sucho.

Czy można dolać uniwersalnego płynu STP z uszczelniaczem?

Pozdrawiam.

Napisano

> Czy można dolać uniwersalnego płynu STP z uszczelniaczem?

Sprawdż kolor płynu, bo są 2 rodzaje. Jeden jest tylko "oplowski" i jest chyba żólto-zielony, a drugi jest uniwersalny, chyba czerwony. Pozdr.

Napisano

Ja bym nie mieszał kolorów, do siebie raz dolałem zielonego (nie pamiętam nazwy ale produkcji niemieckiej) i nie było problemów. W ASO możesz też kupić i do Astry G jest chyba właśnie zielony.

Napisano

> Witam. Ostatnio coś mi popiskuje przy kręceniu kierownicą.

> Sprawdziłem poziom płynu od wspomagania a tam na tym śmiesznym

> bagneciku sucho.

> Czy można dolać uniwersalnego płynu STP z uszczelniaczem?

> Pozdrawiam.

Kiedyś to już przerabiłem w swojej byłej AII - dolej tylko oplowskiego GM

Eksperymenty na pompie mogą się źle skończyć dla niej a jest dość droga.

Napisano

kup firmy STP czy jakos tak na stacji benzynowej podobno mieszalny z plynami forda opla itd. ja wlewalem 10k km temu i jak na razie dziala

Napisano

> kup firmy STP czy jakos tak na stacji benzynowej podobno mieszalny z

> plynami forda opla itd. ja wlewalem 10k km temu i jak na razie

> dziala

I po co gościowi ściemniasz frown.gif. Jak juz wyżej napisano zależy jaki ma teraz zalany. Jak zielonkawy to zalecany jest oryginał Opla, jak czerwony to może sobie mieszać. Do zielonego też byś wlewał czerwony? Jeśli tak to gratuluje.

Napisano

Witam. W takim razie co ja mam dolać skoro po odkręceniu zbiorniczka widać przeźroczysty płyn (lekko białawy). płyn nigdy nie był wymieniany, jeździ tak od 9 lat. troche ubyło a nigdzie takiego nie mogę dostać, tylko zielony i czerwony confused.gif

Napisano

> Witam. W takim razie co ja mam dolać skoro po odkręceniu zbiorniczka

> widać przeźroczysty płyn (lekko białawy). płyn nigdy nie był

> wymieniany, jeździ tak od 9 lat. troche ubyło a nigdzie takiego

> nie mogę dostać, tylko zielony i czerwony

To coś dziwny ten płyn masz wink.gif. W Astrze G powinien być olej do elektrohydraulicznego wspomagania (nr 90 544 116 - zielony)

No chyba że z czasem zielony barwnik się ulotnił wink.gif

Napisano

Prawdę mówiąc,to zbiorniczek ukł. wspomagania jest tak ulokowany,że zaglądając do niego chyba nie byłbym w stanie ocenić jego koloru. Ja też od nowości nie miałem uzupełniany ale z tego co pamiętam dolewano mi produkt GM koloru żółtego (może to był żółto zielony).Nie ma sensu kupować litrowej butelki i płacić za nią ok.60zł. Ja podjechałem do serwisu Opla na tzw. dolewkę i za dolanie fabrycznego płynu GM zapłaciłem ok. 20zł.

Napisano

produkt GM koloru żółtego (może to był

> żółto zielony).

Masz racje, żółtozielony nazywany zielonym smile.gif. Co do dalania małej ilości to różnie podchodzą do tego ASO. Niektóre nie chcą dolać małej ilości płynu, chcą sprzedać całą butelkę frown.gif

Napisano

> Co do dalania małej

> ilości to różnie podchodzą do tego ASO. Niektóre nie chcą dolać

> małej ilości płynu, chcą sprzedać całą butelkę

To jako serwis mają dziwne podejście, bo podczas przeglądów uzupełniają płyny. Całą butelkę to niech sprzedają w sklepie. Podobnie uzupełniałem olej w skrzyni. Dolali mi odpowiednią ilość i zapłaciłem chyba 35zł dlatego uważam,że jeśli nie ma wycieków, to nie ma sensu kupowanie całych opakowań na tzw. dolewkę,bo prędzej minie termin ważności niż je zużyjemy. Układy typu skrzynia biegów czy wspomaganie mają minimalne zużycie płynów/olejów w czasie.

Napisano
  • Autor

> zalalem bo tez sie interesowalem tym tematem o taki

> http://allegro.pl/item442487542_stp_plyn_do_wspomagania_chroni_przed_awariami_016.html

> nieinteresowalo mnie jaki to kolor poprostu wlalem moze trafilem w

> kolor

No właśnie kupiłem takie samo opakowanie, ale jakoś miałem opory czy to wlewać - stąd pytanie na forum. Jest napisane na opakowaniu, że można stosować w Oplach... Ale chyba nie będę wlewał tylko podjadę do serwisu w przyszły weekend - mam tylko nadzieję, że do tego czasu nic się nie stanie.

Pozdrawiam i dzięki za opinie.

Napisano

> No właśnie kupiłem takie samo opakowanie, ale jakoś miałem opory czy

> to wlewać - stąd pytanie na forum. Jest napisane na opakowaniu,

> że można stosować w Oplach... Ale chyba nie będę wlewał tylko

> podjadę do serwisu w przyszły weekend - mam tylko nadzieję, że

> do tego czasu nic się nie stanie.

> Pozdrawiam i dzięki za opinie.

Masz racje, ze nie wlewasz tego specyfiku. On jest przeznaczony tylko do wspomagania mechanicznego. W astrze G jest wspomaganie elektromechaniczne i do niego jest przeznaczony specjalny olej.

Napisano
  • Autor

A jakie są warunki na miarodajny pomiar poziomu płynu?

Silnik włączony czy wyłączony. Po jeździe na ciepło czy po postoju na zimno?

Napisano

> Silnik włączony czy wyłączony. Po jeździe na ciepło czy po postoju na

> zimno?

Sprawdzaj przy silniku wyłączonym. Sprawdzałem na ciepło i po dłuższym postoju- nie było różnicy we wskazaniach. Jeśli uzupełniasz ważne abyś nie przekroczył stanu, następnie odpowietrz układ tzn. uruchom silnik i obróć powoli koło kierownicy dwa razy w lewo i w prawo do oporu! Wyłącz silnik i ponownie sprawdź (ewentualnie uzupełnij) poziom oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.