Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pompa paliwa

Featured Replies

Napisano

Kolejny temat, który wczoraj mnie mocniej zastanowił. Pacjentem jest pompa paliwa (a właściwie jakiś zamiennik oryginału).

Od czasu jej wymiany pojawiał się problem, że samochód gasł gdy kontrolka rezerwy jeszcze nawet nie próbowała się zapalać. Stwierdziłem, że to jakaś usterka wskaźnika poziomu paliwa, zwłaszcza że po wizycie w jednym warsztacie powiedzieli mi, że po prostu nie mam paliwa i jest to wina wskaźnika. tak więc pogodziłem się z tym do wczoraj.

No właśnie wczoraj postanowiłem zatankować do pełna (w pełni świadomy tego, że to zaboli, ale problemy z gazem już mnie za bardzo wkurzały wink.gif ). Mając wskazówkę mniej więcej na 1/8 odległości od zera wlałem do zbiornika 40l i nic poza tym... Wskaźnik pokazał pełny zbiornik...

Zatem wygląda to tak, że nie jest to wina wskaźnika, tylko pompa nie pobiera paliwa do końca...

Stąd moje pytanie: czy pompa (a właściwie chyba cały moduł) sięga do samego dna zbiornika? Czy jest od tego jakiś wężyk sięgający do dna? Czy możliwe jest, że włożyli mi jakąś krótszą pompę?

Bo wychodzi na to, że mając w zbiorniku jakieś 15 litrów samochód już nie chce jechać, nie chce pobierać benzyny do końca...

Napisano

Miałem podobny problem po wymianie wkładu pompki. Różnią się długością końcówki. Ponadto jest tam filtr na sprężynce i to spowodowało wypchnięcie wkładu do góry nie zasysając paliwa. Ten filterek był źle zamocowany do czego mechanik się przyznał i poprawił usterkę w ramach gwarancji. Na tym kołnierzyku jest jeszcze chyba jakiś otworek, który zasysał powietrze. Dokładnie tego nie opiszę, ale to tyle co pamiętam z tego co mi tłumaczył mój mechanik.

Teraz autko hula i nie ma żadnych problemów z paliwem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem podobny problem po wymianie wkładu pompki. Różnią się

> długością końcówki. Ponadto jest tam filtr na sprężynce i to

> spowodowało wypchnięcie wkładu do góry nie zasysając paliwa. Ten

> filterek był źle zamocowany do czego mechanik się przyznał i

> poprawił usterkę w ramach gwarancji. Na tym kołnierzyku jest

> jeszcze chyba jakiś otworek, który zasysał powietrze. Dokładnie

> tego nie opiszę, ale to tyle co pamiętam z tego co mi tłumaczył

> mój mechanik.

> Teraz autko hula i nie ma żadnych problemów z paliwem

Ech... pompę mi wymieniali półtora roku temu. Na wiosnę udałem się do nich i stwierdzili, że mam mało benzyny... No nic, zatem albo pozostanie jeździć tak jak jest albo samemu tam zajrzeć. Tylko że musiałbym butlę z gazem odkręcać, bo inaczej nie mam dostępu do pompy.

Dzięki za odpowiedź.

Napisano

Ten filterek z sprężynką był sprawcą braku zasilania paliwa przy niskim poziomie. U mnie trwało to tydzień wink.gif

281442720-fpal.jpg

post-58646-14352497549587_thumb.jpg

Napisano

witam..ja ma troszke odmienne pytanie.dzis jak zawsze chce odpalic mojego bravoleta i nic....rozrusznik kreci ,a autko nawet nie ksztusnie..ze wstepnych ogledzin nie zalocza sie pompa paliwa .teraz pytanie..czy jest jakis bezpiecznik od pompy i co mozna jeszcze sprawdzic zanim zacholuje autko do mechaniora?fiat bravo 1.412v1997 gaz

Napisano

Zdaje się że coś jest pod maską. Jak dobrze poszperasz w archiwum to jakiś czas temu było i chyba nawet ktoś foty wstawiał. Pewien nie jestem. Wiem że dzwoniło ale nie pamiętam w którym kościele 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> witam..ja ma troszke odmienne pytanie.dzis jak zawsze chce odpalic

> mojego bravoleta i nic....rozrusznik kreci ,a autko nawet nie

> ksztusnie..ze wstepnych ogledzin nie zalocza sie pompa paliwa

> .teraz pytanie..czy jest jakis bezpiecznik od pompy i co mozna

> jeszcze sprawdzic zanim zacholuje autko do mechaniora?fiat bravo

> 1.412v1997 gaz

Nie wiem, powinien być jakiś bezpiecznik. Wieczorem mogę sprawdzić w Zembowiczu.

Jeżeli nie słychać pompy, to:

1. sprawdź bezpiecznik jak już będziesz wiedział który, a jeżeli to nie on...

2. sprawdź, czy pompa pompuje paliwo do wtrysków (to jest SPI czy MPI?) poprzez odłączenie przewodu paliwowego od listwy i przekręcenie kluczyka w stacyjce.

Napisano

> Nie wiem, powinien być jakiś bezpiecznik. Wieczorem mogę sprawdzić w

> Zembowiczu.

> Jeżeli nie słychać pompy, to:

> 1. sprawdź bezpiecznik jak już będziesz wiedział który, a jeżeli to

> nie on...

> 2. sprawdź, czy pompa pompuje paliwo do wtrysków (to jest SPI czy

> MPI?) poprzez odłączenie przewodu paliwowego od listwy i

> przekręcenie kluczyka w stacyjce. po sprawdzeniu ,nie slychac pompy paliwa oraz nie podaje benzynki na wtrysk.wtrysk mam jednopunktowy.sprawdzilem takie cztery bezpieczniki co sa po prawej stronie pod maska silnika ,ale sa one w porzadku.czy mozna sprawdzic cos jeszcze zanim wezme sie za demontaz pompy?a pomyslec ze wczoraj autko smigalo na benzynce i pompa nie dawala zadnych fochow ze moze sie popsuc((

Napisano
  • Autor

> po sprawdzeniu ,nie slychac pompy

> paliwa oraz nie podaje benzynki na wtrysk.wtrysk mam

> jednopunktowy.sprawdzilem takie cztery bezpieczniki co sa po

> prawej stronie pod maska silnika ,ale sa one w porzadku.czy

> mozna sprawdzic cos jeszcze zanim wezme sie za demontaz pompy?a

> pomyslec ze wczoraj autko smigalo na benzynce i pompa nie dawala

> zadnych fochow ze moze sie popsuc((

Sprawdziłem w instrukcji (link jest w FAQ). Bezpiecznik od pompy jest za schowkiem po stronie pasażera. Poza tym jakieś bezpieczniki od przekaźników są chyba pod kierownicą, jeżeli się nie mylę.

Jeżeli masz gaz, to nie powinieneś mieć dużych problemów z uruchomieniem auta na gazie i pojechaniem do warsztatu zamiast holowania.

Napisano

> Sprawdziłem w instrukcji (link jest w FAQ). Bezpiecznik od pompy jest

> za schowkiem po stronie pasażera. Poza tym jakieś bezpieczniki

> od przekaźników są chyba pod kierownicą, jeżeli się nie mylę.

> Jeżeli masz gaz, to nie powinieneś mieć dużych problemów z

> uruchomieniem auta na gazie i pojechaniem do warsztatu zamiast

> holowania.

sprawdzilem,bezpiecznik pod tym plastikowa oslana byl trachniety,po wymianie dalej nie slychac aby pompa sie zalaczala.obok jest jeszcze przekaznik pompy,ale nie mam pomyslku jak go podlaczyc na krotko i sprawdzic czy pompa sie zalaczy..niestety auto na gazie mi nie odpali bo najpierw musi zapalic na benzynie a dopiero poznziej przelacza sie na gaz..dzieki za podpowiedzi..

Napisano
  • Autor

> niestety auto na

> gazie mi nie odpali bo najpierw musi zapalic na benzynie a

> dopiero poznziej przelacza sie na gaz..dzieki za podpowiedzi..

Jesteś pewien? Zazwyczaj instalacje posiadają tryb takiego uruchamiania (przynajmniej II gen.). Przy moim jakimś tam BRC i przy taty jakimś tam Lovato działa to tak, że po przekręceniu kluczyka na zapłon pstrykam przełącznikiem od gazu na benzynę i z powrotem na gaz, wtedy samochód uruchamiam na gazie. W sumie u siebie tylko raz tak robiłem żeby sprawdzić, czy faktycznie to działa no i zadziałało.

Chyba Twoja pompa wymaga większej diagnostyki...

Napisano

> Jesteś pewien? Zazwyczaj instalacje posiadają tryb takiego

> uruchamiania (przynajmniej II gen.).

Mój z IV Gen też może odpalać na gazie... Jak było gorąco (letnie upały) i akurat pompa zaczęła mocno niedomagać, to tak paliłem. Efektów ubocznych nie było.

Napisano

> Jesteś pewien? Zazwyczaj instalacje posiadają tryb takiego

> uruchamiania (przynajmniej II gen.). Przy moim jakimś tam BRC i

> przy taty jakimś tam Lovato działa to tak, że po przekręceniu

> kluczyka na zapłon pstrykam przełącznikiem od gazu na benzynę i

> z powrotem na gaz, wtedy samochód uruchamiam na gazie. W sumie u

> siebie tylko raz tak robiłem żeby sprawdzić, czy faktycznie to

> działa no i zadziałało.

> Chyba Twoja pompa wymaga większej diagnostyki...

dzieki,,zaraz sprawdze czy da sie mojego Bravoleta tak odpalic..

Napisano

> sprawdzilem,bezpiecznik pod tym plastikowa oslana byl trachniety,po

> wymianie dalej nie slychac aby pompa sie zalaczala.obok jest

> jeszcze przekaznik pompy,ale nie mam pomyslku jak go podlaczyc

> na krotko i sprawdzic czy pompa sie zalaczy..niestety auto na

> gazie mi nie odpali bo najpierw musi zapalic na benzynie a

> dopiero poznziej przelacza sie na gaz..dzieki za podpowiedzi..

W silnikach 1,4 12V bezpiecznik od pompy paliwa jest po LEWEJ stronie jak patrzysz do komory silnika na ścianie grodziowej pod czrną plastikową osłoną, w silnikach 1,8 16V bezpiecznik od pompy paliwa jest wewnątrz auta pod schowkiem.

Tutaj pokazane miejsce bezpiecznika od pompy paliwa w 1,4 12V

dsc00211nv3.jpg

Napisano

> W silnikach 1,4 12V bezpiecznik od pompy paliwa jest po LEWEJ stronie

> jak patrzysz do komory silnika na ścianie grodziowej pod czrną

> plastikową osłoną, w silnikach 1,8 16V bezpiecznik od pompy

> paliwa jest wewnątrz auta pod schowkiem.

> Tutaj pokazane miejsce bezpiecznika od pompy paliwa w 1,4 12V

dzieki...wlasnie pod ta oslona mialem uszkodzony bezpiecznik,po wymianie jednak dalej pompa nie pracuje((dzis sprawdze czy napiecie jest podawane na pompe i jak jest to chyba czeka mnie wymiana pompy..probowalem odpalic na gazie,przelaczajac przycisk od gazu na benzyne i pozniej na gaz ,ale niestety autko nie odpalilo..jak sa jeszcze jakies pomysly jak odpalic Bravolka na gazie to z checia wypubuje wszelkie pomysly..

Napisano

W mojej instalce po włączeniu zapłonu trzeba przytrzymać przycisk aż kontrolka gazu z mrugającej zapali się na stałe i trzymając dalej przycisk uruchamiać silnik(tartarini)

Napisano

U mnie bezpiecznik tez byl wywalony pomogla wymiana pompy.

Napisano

> dzieki...wlasnie pod ta oslona mialem uszkodzony bezpiecznik,po

> wymianie jednak dalej pompa nie pracuje((dzis sprawdze czy

> napiecie jest podawane na pompe i jak jest to chyba czeka mnie

> wymiana pompy..probowalem odpalic na gazie,przelaczajac przycisk

> od gazu na benzyne i pozniej na gaz ,ale niestety autko nie

> odpalilo..jak sa jeszcze jakies pomysly jak odpalic Bravolka na

> gazie to z checia wypubuje wszelkie pomysly..

ja mam IV gen Lovato i do uruchomienia na gazie musze wcisnac guziczek przelaczania benzyna gaz a nastepnie uruchamiac silnik. Tylko nie wiem jak to zadziala przy obecnych temperaturach bo jednak gaz nie lubi zimna, ale zobacz moze sie uda smile.gif

Napisano

Bez przesady, zimno to poniżej - 20. Jeśli była potrzeba, to odpalał na mrozie.

Napisano

WITAM...a wiec,po doglebnym sprawdzeniu okazalo sie ze niestety padla pompa paliwa:(idac za rada kupilem pompe boschowska,a nie jakies chinskie badziewie.wymiana nie jest skomplikowana i kazdy moze wykonac ja we wlasnym zakresie.a co odpalania na gazie-ja mam przelacznik razmusa i odpala sie autko ,wciskajac przelacznik przy wlaczonym zaplonie na okolo 10sekund,i gdy zapali sie czerwona lampka odpala sie autko(oczywiscie przycisk trzymamy az nam bravolet odpali)dziekuje wszystkim za porady ..pozdrawiam...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.