Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła do jazdy dziennej

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich chciał bym dowiedzieć się czy może ktoś wie więcej na temat świateł do jazdy dziennej jak określają je przepisy gdzie muszą być zamontowane a może ktoś już z takich korzysta to prosił bym o jakiś opisik co i jak bow.gif

Napisano

Przepisy prawne w Polsce (wyciąg)

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

* Symetrycznie względem osi pojazdu

* Na równej wysokości

* Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm

* Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm

* Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lampy musi być większa lub równa 40cm kwadratowych, a połączenie elektryczne ma zapewniać równoczesne świecenie tylnych świateł pozycyjnych. W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone.

Napisano
  • Autor

to w sumie trochę się z celem mija zakladanie takich switeł obiło mi się o uszy ze siatła z tyłu nie muszą sie swiecić ale jednak jest inaczej a leszek kb64 kozystasz moze z takich świateł

Napisano

Niestety nie korzystam. A bez tylnych świateł to ponoć w Niemczech.

Napisano

Światła do jazdy w dzień zużywają od kilku do kilkunastu watów (w odróżnieniu od świateł mijania, w których pojedyncza żarówka zużywa od 40 do 55 W). Obowiązujący w UE i wielu krajach poza nią Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (ECE) pozwala na montowanie takich świateł bez potrzeby ich współdziałania z tylnymi światłami pozycyjnymi (w odróżnieniu od pozostałych świateł samochodowych - drogowych, mijania, przeciwmgielnych, postojowych i przednich pozycyjnych). Polskie przepisy jednak nakazują takie podłączenie elektryczne świateł do jazdy w dzień, by tylne pozycyjne także musiały być włączone. Jest to sprzeczność, ponieważ pojazd, który uzyskał homologację na zgodność z Regulaminem nr 48 powinien być dopuszczony do ruchu w Polsce na podstawie przepisów obowiązujących w UE.

Napisano
  • Autor

te nasze cudne przepisy

Napisano

> to w sumie trochę się z celem mija zakladanie takich switeł obiło mi

> się o uszy ze siatła z tyłu nie muszą sie swiecić ale jednak

> jest inaczej a leszek kb64 kozystasz moze z takich świateł

ale w czym problem podpiąć się pod pozycyjne, które pobierają kilka W cfaniaczek.gif

Napisano

> Polskie

> przepisy jednak nakazują takie podłączenie elektryczne świateł

> do jazdy w dzień, by

jadący za Tobą gliniarze poprzez tylne pozycje wiedzieli, że masz włączone cokolwiek cfaniaczek.gif

Napisano

Nie ma co tego montować, bo lada chwila nędzny przepis o całorocznej jeździe na światłach zostanie zlikwidowany 30.GIF

Napisano

> witam wszystkich chciał bym dowiedzieć się czy może ktoś wie więcej

> na temat świateł do jazdy dziennej jak określają je przepisy

> gdzie muszą być zamontowane a może ktoś już z takich korzysta to

> prosił bym o jakiś opisik co i jak

Ja mam dzienne założone, są na granicy przepisów, ponieważ są za nisko... trzeba podnieść ręką zderzak (opadnięty lekko) żeby mieściły się w przepisach biglaugh.gif

Tak to wygląda:

281444803-dzienne.jpg

A tak jest podłączone:

281444803-schemat.JPG

Dzienne są podłączone na manetce zamiast pozycyjnych, pozycyjne przednie załączają się w pozycji kluczyka PARK lub dodatkowym przełącznikiem zlosnik.gif

post-102320-14352497590872_thumb.jpg

Napisano

szanowny kolego Lord Falcolm widze że masz zamontowaną wycieraczke na przedniej szybie nowego typu mam pytanie jak ona sie sprawuje i czy opłaca sie kupić taki wynalazek, jeśli tak to jaki model wybrać do uno zeby pasował, uprzejmie prosze o odpowiedź

Napisano

> szanowny kolego Lord Falcolm widze że masz zamontowaną wycieraczke na

> przedniej szybie nowego typu mam pytanie jak ona sie sprawuje i

> czy opłaca sie kupić taki wynalazek, jeśli tak to jaki model

> wybrać do uno zeby pasował, uprzejmie prosze o odpowiedź

Kurcze, wycieraczka fajnie chodzi, ale trzeba by poszukać czy są asymetryczne...

Ta jest niestety symetryczna i wystaje nad uszczelkę... trzeba by przesuwać ręcznie jej mocowanie w jeden z otworów na uchwycie.

No chyba, że da się kupić asymetryczną, jak będę w jakichś sklepach moto to popytam.

Jeśli chodzi o samo działanie to bardzo dobrze zbiera wodę.

Na środku szyby i mniej więcej w promieniu 110* pracuje po całej powierzchni szyby, na dole już nie grinser006.gif

Ale za to jak jest na dole to nie dotyka uszczelki, więc nie rysuje też potem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie ma co tego montować, bo lada chwila nędzny przepis o całorocznej

> jeździe na światłach zostanie zlikwidowany

to że się mówi o zniesieniu tego przepisu to jeszcze trochę mało...

obecnie znowu przycichło w tym temacie...

Napisano

Ja mam zamontowane takie, działają fajnie. Ale raz o mało nie dostałem mandatu. Policjant w Knurowie uparcie twierdził, że jest obowiązek jazdy na mijania, ja takich nie miałem, więc mandacik się należy. Na nic zdały się moje tłumaczenia itp. Gość był twardy (nie Tvardy, choć też z Knurowa). "Uratował" mnie autobus MPK - stare Ikarusy które jeżdżą u nas mają takie światła. Pokazałem mu i mówię "jak jemu wpisze pan mandat, to ja też wezmę" zeby.GIF Machnął ręką i mnie puścił wink.gif

Napisano

widać pacjent za przepisy drogowe jak świnia konstelacje gwiazd...

co najwyżej mógł się doczepić do rozstawu, ale nie do samego korzystania z dziennych

Napisano

> widać pacjent za przepisy drogowe jak świnia konstelacje gwiazd...

> co najwyżej mógł się doczepić do rozstawu, ale nie do samego

> korzystania z dziennych

Dlatego jakbym miał taką sytuację i gość by uparcie twierdził że mam mieć mijania załączone to bym odmówił przyjęcia mandatu, jeszcze bym poprosił o numer odznaki i nazwisko pana który wystawia mandat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.