Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wiatrak nawiewu

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam pytanie jak dobrać się do wiatraka nawiewu w Uno ?

Kumpel sobie niedawno kupił i tak mu piszczy 2 i 3 bieg ze to poezja xD Jak możecie to dajcie jakieś zdjęcia albo opis smile.gif

Napisano

Wyjmując całą konsolę z nagrzewnicą. Ale można spróbować zastosować półśrodek, demontując plastikowe podszybie i szukać w czeluściach kanałów tylnej części silnika. Powinieneś zobaczyć odkryte łożysko tylne. Jeżeli uda Ci się palcem nałożyć na nie smaru (a nie jest to wcale łatwe) to jest szansa że odgłosy ustaną. U mnie po takiej operacji mam już dwa lata spokoju, więc warto spróbować.

Napisano

Zrobie małe podłaczenie i sie spytam jaki taki wentylator ma pobor pradu?

Napisano

> Witam,

> Mam pytanie jak dobrać się do wiatraka nawiewu w Uno ?

> Kumpel sobie niedawno kupił i tak mu piszczy 2 i 3 bieg ze to poezja

> xD Jak możecie to dajcie jakieś zdjęcia albo opis

standardowo siadaja łozyska...

na stronie klubowej jest manual jak się ściągnąć obudowe konsoli (chyba napisany przez krisa74)

a dalej to tylko spuszczenie płynu i odkrecenie 4 śrub/nakretek od ściany grodziowej i jednej od góry pod popielniczką.

pozdr

Napisano
  • Autor

Najpierw popróbujemy przez zdjęcie podszybia i ewentualnie zabierzemy się za rozbieranie konsoli smile.gif

Dzięki za pomoc smile.gif

Napisano

> Najpierw popróbujemy przez zdjęcie podszybia i ewentualnie

> zabierzemy się za rozbieranie konsoli

> Dzięki za pomoc

podszybia nie ma po co rozbierać.

Dostep jest od wnetrza samochodu.

pozdr

• 1 rok później...
Napisano

> Witam,

> Kumpel sobie niedawno kupił i tak mu piszczy 2 i 3 bieg ze to poezja xD Jak możecie to dajcie

> jakieś zdjęcia albo opis

Mam ten sam problem. Takie pytanko mam czy jak wykręcę wszystko tak jak tutaj : http://fiatuno.pl/fiatuno,1,132.html to dostane się do wiatraczka ? I jeszcze jedno ile gdzies likwidacja tego piszczenia/charczenia moze kosztowac u mechanika?

edytowałem w celu poprawienia linka

pawel78

Napisano

nie kolego, nie dostaniesz się do wiatraka... musiałbyś wyjąć całą deskę jeszcze do tego nagrzewnicę smile.gif

Napisano

> nie kolego, nie dostaniesz się do wiatraka... musiałbyś wyjąć całą deskę jeszcze do tego

> nagrzewnicę

A jest jakiś patent żeby przesmarować go ? Ewentualnie jakoś za pomocą wężyka ? Bo nie mam pojęcia jak temu zaradzić.

Napisano

niestety nie ma, można się do niego dobrać, a w zasadzie go wyczuć wyjmując podszybie i wpuszczając ręce w kanały powietrzne

Napisano

> niestety nie ma, można się do niego dobrać, a w zasadzie go wyczuć wyjmując podszybie i wpuszczając

> ręce w kanały powietrzne

Probowalem to dzis zrobic. Ale u mnie wszytko zabudowane. Nie widzialem tam zadnego dojscia otwartego, zadnej szpary zeby sie dobrac. W ktorym miejscu to powinienem miec ? na srodku ?

Napisano

tak, na środku

Napisano

> tak, na środku

Majac na mysli podszybie mowisz o plastiku pod wycieraczka http://moto.gratka.pl/tresc/podszybie-fiat-uno-11821116.html? Bo ja to sciagalem. Chyba nie chodzi o blache? I czy moglbym prosic o jakies zdjecie tego kanalu jestes w stanie tutaj cos wrzucic jakis link ? Na srodku mam dwie odmy tzn. rury ulozone jedna nad druga o srednicy ja wiem 3 cm.

Napisano

nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia zdjętego podszybia... ale tak... chodzi o ten plastik pod wycieraczką... jak go zdejmiesz to po obu stronach masz wloty w dół, one lecą do środka auta i tam jest wiatrak...

Napisano

> nigdzie nie mogę znaleźć zdjęcia zdjętego podszybia... ale tak... chodzi o ten plastik pod

> wycieraczką... jak go zdejmiesz to po obu stronach masz wloty w dół, one lecą do środka auta i

> tam jest wiatrak...

Hmm... no dobra to jutro się jeszcze z tym pobawie postaram sie to dokładnie oglądnąć, choc nie wiedziałem o dziwo tam nic takiego :/ Poszukam i zdam relacje. Mam nadzieje ze mi sie tam reka zmieści. Choć akurat mam szczupłe i długie ręce:P I jak go namacam to smarować go smarem ? Psikać WD 40 ? W którym miejscu go tam przesmarować ?

Napisano

> Witam,

Niestety tylko tak:

284264322-Unobezkonsoli.jpg

> Kumpel sobie niedawno kupił i tak mu piszczy 2 i 3 bieg ze to poezja xD Jak możecie to dajcie

> jakieś zdjęcia albo opis

Trzeba zwalić całą konsolę centralną, osłonę wajchy biegów i ująć zespół nagrzewnicy, a wiatrak jest na samym jej końcu w stronę silnika.

Można kombinować ze smarowaniem łożyska, ale przy takim nakładzie roboty od razu kupiłem nowy i wymieniłem.

post-9287-14352509970265_thumb.jpg

Napisano

> Niestety tylko tak:

> Trzeba zwalić całą konsolę centralną, osłonę wajchy biegów i ująć zespół nagrzewnicy, a wiatrak

> jest na samym jej końcu w stronę silnika.

> Można kombinować ze smarowaniem łożyska, ale przy takim nakładzie roboty od razu kupiłem nowy i

> wymieniłem.

no to ładne jaja... pewnie będę musiał to zrobić w serwisie. Też w sumie to wymienie

Napisano

> no to ładne jaja...

eee nie bardzo grinser006.gif

> pewnie będę musiał to zrobić w serwisie.

nie koniecznie zlosnik.gif

> Też w sumie to wymienie

no dokładnie, sam dasz rade smile.gif

Napisano

> eee nie bardzo

> nie koniecznie

> no dokładnie, sam dasz rade

Watpie ze sam dam rade smile.gif Dzis czyscilem wentylacje takim srodkiem do czyszczenia wentylacji i klimatyzacji w postaci piany i dyszy. Przez pare godzin nie świstal wentylator ale wieczorkiem znow zaczal. Muszę zrobić podejście numer dwa od kanału wentylacyjnego z podszybia.

Napisano

zawsze pozostaje Ci zrobić/wpaść n jakiegoś techspota w okolicy... a wtedy to się w momencik zrobi smile.gif

ps. co nie mariolka?

Napisano

> zawsze pozostaje Ci zrobić/wpaść n jakiegoś techspota w okolicy... a wtedy to się w momencik zrobi

> ps. co nie mariolka?

tech-spot waytogo.gif

food.gif

tech-spot smile.gif

Napisano

> tech-spot

> tech-spot

No mi by pasował taki tech spot wink.gif Przydaloby się jeszcze wycieraczka tylnia do przyspawania jest zeby.GIF, ten wiatraczek i cos by jeszcze na pewno znalazl smile.gif A na razie co do wiatraka to nie znalazlem sensownego sposobu w srode cos pogrzebie jeszcze przy nim bo póki co to czasu nie mam :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.