Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem z zapalaniem

Featured Replies

Napisano

Witam,

w mojej astrze 1.6 8 V 99r. jest problem z zapalaniem. Jak jest ciepły silnik to jest ok, rano tez jest super zapala za pierwszym razem. Najgorzej jak jest ciepły i postoi tak 1- 2 godzin. Wtedy ciezko zapala trzeba startowac 2-3 razy albo bardzo dlugo potrzymac przy pierwszym zapalaniu. Ma lpg ale przed zalozeniem lpg tez tak bylo. Na lpg zapala dobrze. Ale idzie zima i trzeba odpalac na benzynie. Wywala blad - "układ recyrkulacji spalin- nieprawidlowe dzialanie" byl kasowany 2 razy i dalej sie pojawia. Zolta kontrola sie sieci od czasu do czasu. Niedawno wymienialem zawor ERG-a obroty sa rowne ale czasami rano szarpie podczas ruszania. Elektryk chce auto na caly dzien i sprawdzac cala elektryke. Co to moze byc jak myslicie?

Napisano
  • Autor

zmienilem jeszcze dzisiaj kable WN bo bylo przebicie. Myslalem, ze to pomoze ale dalej jest tak samo. Swiece tez byly zmienione. Juz sam nie wiem co to moze byc. Jak cieply to jest super a jak postoi kilka godzin to juz ciezko zapala. Napiszcie jak cos wiecie.

Napisano

> zmienilem jeszcze dzisiaj kable WN bo bylo przebicie. Myslalem, ze to

> pomoze ale dalej jest tak samo. Swiece tez byly zmienione. Juz

> sam nie wiem co to moze byc. Jak cieply to jest super a jak

> postoi kilka godzin to juz ciezko zapala. Napiszcie jak cos

> wiecie.

a kopułka i palec? a wogóle zawsze tak palił?? spytam przy okazji zmieniałeś może rozrząd?

Napisano

> a kopułka i palec?

w 1.6 z 99 roku (czyli X16SZR) nie ma kopułki i palca idea.gif

Napisano

Ja bym sprawdził następujące rzeczy:

1. Pompa paliwa - czy po postoju daje strumień paliwa czy też paliwo wymieszane z pęcherzami powietrza (zapowietrza się z powodu np. pękniętej rurki w baku)

2. Jeśli EGR wymieniony, to może spróbować go zaślepić? Sposób jest TUTAJ

3. Możliwe że coś z DIS-em? Najprościej podmienić ze znajomym i przetestować.

Napisano
  • Autor

chyba bede musial odstawic do elektryka. Rozrzad byl wymieniany ale przed wymiana tez tak bylo. Pompa paliwa tez jest nowa. Mechanik mowil ze trzeba tez sprawdzic cisnienie na niej. Dziwne to jest dla mnie po godzinie od rozgrzanego silnika jak go zapalam to trzeba dlugo krecic. Dopiero jak postoi tak min. 8 godz to jest ok. odpala moment no i jak jest rozgrzany to tez odpala dobrze i rano.

Napisano
  • Autor

dodam jeszcze, nie wiem czy ma to cos wspolnego z tym zapalaniem ze jak go gasze to czasami dostaje tzw samozaplonu nie chce zgasnac przez chwile. Podczas zapalania jak ciezko startuje to potem przez 5-6 sek ciezko wchodzi na obroty i czasami szarpie jak ruszam. Potem jest juz dobrze.

Napisano

> jak go gasze to czasami dostaje tzw samozaplonu nie chce zgasnac

> przez chwile.

W moim przypadku wystarczy nalać benzyny do pełna aby zawsze odpalał prawidłowo, aż poziom benzyny nie spadnie poniżej połowy. Takie ustrojstwo smile.gif

Ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak ciśnienie z pompy może wywoływać samozapłon. Ma ktoś jakiś pomysł? Bo chyba nie przestawił się kąt zapłonu? (bo niby jak?!) niewiem.gif

Napisano

Jeśli wtryskiwacz popuszcza, to po wyłączeniu nadal przez pewien moment może podawać paliwo. Dodajmy do tego nagar żarzący się na świecy (zbyt uboga mieszanka) i jedziemy bez kluczyka wink.gif.

Napisano

> Jeśli wtryskiwacz popuszcza, to po wyłączeniu nadal przez pewien

> moment może podawać paliwo.

Racja, o tym nie pomyślałem. Może generalnie winowajcą jest tu wtryskiwacz? Rzadko pada więc nie wiem czy może dawać akurat takie objawy... Ale jego pracę można po partyzancku obserwować po zdjęciu puszki filtra znad przepustnicy. Może podaje z opóźnieniem paliwo na ciepłym silniku?

Napisano

Czy próbowałeś wymiany czujnik temperatury cieczy chłodzącej (ten co podaje sygnał do komputera). Jeśli jest popsuty to komputer przy ciepłym silniku rozpoznaje jak by silnik był zimny i włącza ssanie.

Czy po próbie rozruchu na ciepłym silniku wykręcałeś świece i były one mokre z benzyny? jeśli tak to jest to na pewno ta przyczyna.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.