Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Pomocy] Wkurzający świerszcz

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Tydzień temu do moich uszu dotarł (wkurzający) zlosnik.gif "świerszcz" (podobny jest w autobusach typu Ikarus, kiedy szyba "wpada" w drgania) który zagnieździł się w moim astrolocie.

Co ciekawe ów "świerszcz" ujawnia się tylko z zakresie 75-90 km/h (powyżej i poniżej tych prędkości jakoś go nie słychać).

Dźwięk dochodzi z tyłu auta (jakby klapa była niedomknięta i "latała").

Z tym, że czasem (nie wiem co ma na to wpływ) "mutuje się" w inny (jeszcze bradziej wkurząjacy, "zatykający" uszy) dźwięk.

Sytuacja ta ma miejsce niezależnie od stanu nawierzchni.

Więc czy droga jest równa, czy są wertepy występuje prawie zawsze w momencie gdy wskazówka zbliża się (lub przekracza) 80 km/h. Co gorsze na równej nawierzchni jest głośniejszy (i bardziej denerwujący) niż przy nierównej.

Co ciekawe w sobotę odebrałem auto od mechanika.

Jak Mu zostawiałem samochód, to (wcześniej) "świerszcza" nie było. A wracając od mechanika do domu nie miałem możliwości jechać szybciej niż 60 km/h.

Mechanik wymieniał mi olej+filtr, klocki i tarcze (z przodu rzecz jasna), tuleje wahacza i podciągnął linkę hamulca ręcznego (którą inny mechanik w czerwcu wymieniał i zapomniał podciągnąć).

Myślałem,że to sprawka "dupereli" które ostatnio zostawiłem w bagażniku. Jednak środę próbowałem sam dość co może być przyczyną (podejrzewałem klapę bagażnika), ale nic nie znalazłem/zauważyłem.

Na wszelki wypadek wyciągnąłem wszystkie "duperele" z bagażnika i ze schowków. Sprawdziłem też koło zapasowe, ale było dobrze przykręcone. Lewarek też był/jest mocno przykręcony. Domykałem kilkakrotnie (i sprawdzałem) klapę (pomiędzy kołem zapasowym, a matą) nic nie brzęczy oraz samą klapę bagażnika. Opukałem wszystkie plastiki i klapki z tyłu (oraz mocowania rolety i samą roletę) i nic sciana.gif

Na koniec pozwolę sobie zaprezentować Wam tego świerszcza.

Nagranie jest w miarę dobre, nagrałem filmik aparatem cyfrowym wyposażonym w dwa mikrofony. A następnie wyciągnąłem dźwięk z filmiku. Nagranie zostało wykonane na równej drodze

Pliki są w formacie WAV dostępne tutaj:

Świerszcz 1 - podstawowy (najczęściej słyszalny (terkotanie)

Świerszcz 2 - terkocząco-buczący

Świerszcz 3 - terkocząco-buczący/zatykający uszy

Może macie jakieś pomysły co to może być, i jak się tego pozbyć?? confused.gif

Ja jeszcze dzisiaj spróbuję się skontaktować z moim mechanikiem (i Go zapytać co o tym sądzi).

Napisano

u mnie wali czasem masakrycznie w prawym słupku lub gdzies koło schowka twoje da sie wytrzymac

Nie wiem może blenda albo coś w klapie, a może za podsufitką?

Napisano

Regulacja ręcznego znajduje się jeśli się nie mylę pod aluminiową osłoną chroniącą przed żarem tłumika. W oslonie tej lubią się urywać mocowania. Pewnie mechanior próbował ją zdemontować i naruszył ! Zajrzyj pod auto i obadaj te osłony, pewnie któryś róg jest wyrwany z mocowania. W razie czego wykręć wkręty i podłóż większą podkładkę.

Dzwięki które nagrałeś świetnie mi do tego pasują.

Napisano

Może roleta bagażnika albo ramka tablicy rejestracyjnej (jeśli masz takową). U mnie taki dźwięk jest słyszalny zzewnątrz np. na biegu jałowym (tablica rej.).

Ew. może masz coś w bocznych schowkach bagażnika co może rezonować (trójkąt, apteczka itp).

Najlepiej weź pasażera do tyłu i niech szuka...

Napisano

> Pewnie mechanior próbował ją zdemontować i naruszył

Mi też na to wygląda.

Napisano
  • Autor

> Może roleta bagażnika albo ramka tablicy rejestracyjnej (jeśli masz

> takową).

Ramki nie mam (tablice są przynitowane do karoserii)

Co zaś się tyczy rolety, to zacytuje sam siebie:

Quote:

Opukałem wszystkie plastiki i klapki z tyłu (oraz mocowania rolety i samą roletę) i nic

Roleta trzyma się mocno i nic nie brzęczy/terkocze (sprawdzałem kilkakrotnie).

> U mnie taki dźwięk jest słyszalny zzewnątrz np. na

> biegu jałowym (tablica rej.).

U mnie do tej pory było cicho (no czasem, coś tam zaskrzypiało, albo latało po bagażniku na wybojach (ale to normalka jak się czasem wozi jakieś drbiazgi w bagażniku).

> Ew. może masz coś w bocznych schowkach bagażnika co może rezonować

> (trójkąt, apteczka itp).

Ponownie zacytuję samego siebie:

Quote:

Myślałem,że to sprawka "dupereli" które ostatnio zostawiłem w bagażniku...

...Na wszelki wypadek wyciągnąłem wszystkie "duperele" z bagażnika i ze schowków.

Mówiąc wszystkie duperele miałem na myśli (ze schowków):

tr ójkąt, apteczkę (WOŚPu), dodatkową kamizelkę odblaskową, 2litrową butelkę z płynem do spryskiwaczy oraz zaślepkę grilla (chłodnicy).

Oczywiście wyciągnięcie tych rzeczy nic nie pomogło.

> Najlepiej weź pasażera do tyłu i niech szuka...

No dobra ale co ma szukać, jak wszytko wyciągnąłem?

Poza tym musiałbym pojechać za miasto żeby utrzymywać prędkość w zakresie 75-90 km/h (ale to szczegół), żeby pasażer mógł "oblookać" tył.

Mimo to dzięki za pomysły.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Regulacja ręcznego znajduje się jeśli się nie mylę pod aluminiową

> osłoną chroniącą przed żarem tłumika. W oslonie tej lubią się

> urywać mocowania. Pewnie mechanior próbował ją zdemontować i

> naruszył !

Całkiem możliwe, przed chwilą dzwoniłem do Niego i twierdzi, że

nic się nie urwało. A osłonę odkręcał (i dokręcał) "specjalnym kluczem".

Mówił też, że to może być łożysko confused.gif.

> Zajrzyj pod auto i obadaj te osłony, pewnie któryś

> róg jest wyrwany z mocowania. W razie czego wykręć wkręty i

> podłóż większą podkładkę.

Niestety nie mam możliwości wejścia pod auto (parking osiedlowy).

Więc umówiłem się z mechanikiem, że podjadę do niego jutro i oblookamy (razem) autko od spodu.

> Dzwięki które nagrałeś świetnie mi do tego pasują.

Ok, dzięki za nakierowanie mnie. Mam nadzieję że uda się jutro ustalić przyczynę i ją usunąć.

Pozdrawiam serdecznie!

P.S

Jutro dam znać czy coś znaleźliśmy (a jeśli tak, to co było przyczyną).

Napisano

> Całkiem możliwe, przed chwilą dzwoniłem do Niego i twierdzi, że

> nic się nie urwało. A osłonę odkręcał (i dokręcał) "specjalnym

> kluczem".

Łał !!! a pan Etzold nic nie wspominał... grinser006.gif

> Mówił też, że to może być łożysko .

tak nagle ???

> Niestety nie mam możliwości wejścia pod auto (parking osiedlowy).

Zakładasz stare ciuchy, podnosisz samochód lewarkiem i nurkujesz. Ja sam tak robiłem, w końcu masz sprawdzić osłonę a nie wymienić.

> Więc umówiłem się z mechanikiem, że podjadę do niego jutro i

> oblookamy (razem) autko od spodu.

> Ok, dzięki za nakierowanie mnie. Mam nadzieję że uda się jutro

> ustalić przyczynę i ją usunąć.

Powodzenia waytogo.gif

Napisano

> Mówił też, że to może być łożysko .

Ale które? Bo na pewno nie piasty. Z dźwięków wynika ewidentnie, że coś lata na wietrze.

Ja osobiście nie ufam swojemu podnośnikowi i nie wchodzę pod autko jak nie podłożę jakiegoś klocka. W mieście można wjechać przodem na wyższy krawężnik i też da się spokojnie wpełznąć pod autko. Jeśli to nie osłona, to linka ręcznego może jej dotykać i drżeć.

A co do tego dźwięku na trzecim nagraniu. U mnie czasami takie dudnienie pojawia się gdy jest tylne okno otwarte. Pojawia się taki basior, że uszy zatyka wink.gif.

Napisano

Sprobuj okleic trzpien zamka tylnej klapy troszke tasma izolacyjna. Kiedys w starym aucie tez tak mialem i musialem kupic nowy platik bo stary sie wyrobil i zamek i troien uderzaly o siebie.

Jak okleisz i sie uspokoii bedziesz wiedzial gdzie szukac.

Napisano
  • Autor

Witajcie Ponownie!

Zgodnie z zapowiedzią pojechałem dzisiaj (około 17ej) do mechanika.

Miałem wstawić auto na kanał, ale najpierw odtworzyłem Mu nagranie, które opublikowałem na tym forum.

Następnie mój mechanik wsiadł ze mną i przejechaliśmy się kawałek okoliczną droga lokalną (rozpędziłem autko do 80 km/h).

Oczywiście świerszcz się ujawnił, a mechanik stwierdził, że to półka (czyli roleta) wydaje ten dźwięk. Bo dźwięk jest ewidentnie "plastikowy".

Zatrzymałem się, a mechanik zaczął sprawdzać roletę (czy gdzieś nie trzeszczy).

Oczywiście niczego się nie doszukał (obstukiwał roletę i prowadnice, naciągał roletę do końca i składał ponownie etc.).

Następnie stwierdził, że być może to opona jest "krzywa".

Obejrzał (i obmacał) tylnie opony, ale nic nie zauważył.

Kazał mi przejechać po podwórku, a On spoglądał na opony czy się krzywo nie toczą.

Ponownie nic nie zauważył.

Kolejnym krokiem było wyciagnięcie rolety (z prowadnic).

Po jej wyciągnięciu kazał mi się ponownie przejechać i sprawdzić czy dalej "brzęczy" (akurat w tym czasie przyjechał inny klient umówić termin).

Przejechałem raz jeszcze (rozpędzając się ponownie do 80 km/h) i świerszcz znowu się ujawnił.

Wróciłem i poinformowałem go, że nadal "brzęczy".

Stwierdził, że trzeba by sprawdzić "bicie" tylnich opon, oraz (ewentualnie) je (ponownie) wyważyć.

Jeśli to nie da żadnego efektu, to żebym przyjechał ponownie, to "będziemy szukać dalej przyczyny".

W każdym bądź razie On podejrzewa, że sprawa dotyczy tylniego lewego koła, z którego drgania przenoszą się na plastiki i to one wydają taki dźwięk.

Teraz zastanawiam się czy jest sens jechać i sprawdzać te opony??

Skoro za (około) dwa tygodnie planowałem zmienić (wszystkie) opony na zimowe.

Może lepiej od razu (jutro lub pojutrze) pojechać i zmienić oponki na zimowe (a te zostawić w spokoju do wiosny)?

Tym bardziej, że obecnie jest u mnie krucho z pieniędzmi.

Co o tym myślicie/co radzicie?

Jeśli po zmianie opon (na zimowe) problem zniknie, to będzie wiadomo, że coś jest nie tak z tylnią lewą oponą (którą podejrzewa mechanik).

A jeżeli nadal będzie brzęczało (etc.), to (chyba) problem jest gdzieś indziej.

Więc wyważenie/sprawdzenie "bicia" opony letniej nic by chyba w tym przypadku nie pomogło?

Pozdrawiam i raz jeszcze z góry dziękuję za Wasze opinie.

Napisano

A dlaczego nie sprawdził osłony tłumika jak wszyscy tu mówiliśmy?

Żeby koło wydawało taki dźwięk musiało by być bardzo niedokręcone, a to raczej wykluczamy cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego nie sprawdził osłony tłumika jak wszyscy tu mówiliśmy?

Pewnie dlatego, że podczas "przejażdżki" stwierdził, że ten dźwięk dochodzi z wewnątrz (tylniej lewej strony) kabiny.

Uważał, że wydawany jest ewidentnie przez któryś z plastików.

> Żeby koło wydawało taki dźwięk musiało by być bardzo niedokręcone, a

> to raczej wykluczamy

Aha w takim razie zmienię wcześniej (może pojutrze) opony na zimowe i najwyżej raz jeszcze się do Niego wybiorę.

Może wtedy zechce spojrzeć na tą osłonę tłumika.

W każdym bądź razie jak do niego jechałem, to momentami świerszcza było słychać (chicho ale zawsze) przy prędkości 40 oraz 60 km/h.

Potem przy 70-80 km/h cisza (na lekko pofałdowanej nawierzchni).

Chwilę później przy ponownym rozpędzeniu się do 80 km/h znowu było słychać "świerszcza".

Dobrze, że kiedy przejechał się na tym krótkim odcinku drogi, świerszcz się pojawił.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie!

Dzisiaj wybrałem się do pobliskiego serwisu oponiarskiego.

Panowie podczas wymiany opon mieli problemy z wyważeniem PP i TL opony.

Ponieważ felgi były/są w złym stanie (co widać choćby po lekko powyginanych rantach).

Najgorzej wygląda tylnia prawa felga, od której już na "dzień dobry" kuje w oczy rdzą.

Co prawda Panowie w końcu wyważyli te felgi claps.gif.

Ale zapowiedzieli, że jeśli w niedalekiej przyszłości nie chcę mieć do wymiany łożysk (a w najgorszym wypadku i półosi).

To powinienem wybrać się wkrótce na szrot i zakupić komplet używanych felg (a przynajmniej dwie felgi na tył).

Ponadto Panowie podnieśli auto wyżej i obejrzeliśmy (wspólnie) je od dołu.

Wszystkie osłony były całe i dobrze dokręcone.

Tylko w jednym miejscu kawałek osłony odstawał (przy lewym nadkolu).

Co prawda można było nim poruszać. Jednak "oponiarz" twierdził, że ten fragment pod wpływem wiatru/pędu powietrza (na pewno) nie wpada w drgania.

Obejrzał dokładnie całe auto od spodu. Przyglądał się różnym elementom (próbował nimi ruszać) ale nic nie trzeszczało.

Stwierdził, że nie jest w stanie znaleźć tutaj niczego co by mogło wydawać/powodować taki dźwięk.

Na koniec stwierdził, że być może któraś z tylnich opon jest minimalnie wybrzuszona.

Podziękowałem, zapłaciłem i wyjechałem przetestować auto na różnych nawierzchniach (i różnych prędkościach) drive.gif.

Jakie było moje zdziwienie, że świerszcz zniknął!! icon_eek.gif

Czasem coś tam drgało/trzeszczało, ale nie było to tak głośne jak dotychczas i objawiło się tylko kilka razy.

Ze 3 razy przy 60 km/h i dwa razy przy 90-ciu kilku hm/h (na nierównej nawierzchni).

Zatem sprawców mogło być dwóch (opona i felga), lub w ostateczności sama felga (albo sama opona).

Tak czy inaczej w najbliższym czasie trzeba będzie poszukać na szrotach felg (stalowych 13").

Potem pojechać sprawdzić je na wyważarce i (znowu) zrobić przekładkę opon.

Ale to dopiero za 3 tygodnie (brak finansów), a do tego czasu postaram się jak najmniej korzystać z auta (i tak mało jeżdżę).

Na tym kończę wątek, pozdrawiam wszystkich i dziękuję każdemu pad.gifIThankYou.gif(z odpowiadających i czytających) za zainteresowanie i pomoc.

Życzę Wam miłego dnia/wieczora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.