Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana biegów na wyłączonym silniku

Featured Replies

Napisano

jak w temacie, włączam każdy bieg (za wyjątkiem ciężko wchodzącej jedynki) bez wciskania sprzęgła. Czy to normalne ?

Napisano

> jak w temacie, włączam każdy bieg (za wyjątkiem ciężko wchodzącej

> jedynki) bez wciskania sprzęgła. Czy to normalne ?

Lepiej tak nie rób pomimo tego że silnik nie pracuje i sprzęgło nie ma teoretycznie czego rozłączać (napęd) to jednak zasprzęglony lewarek stawia większy opór niż w chwili gdy jest wysprzęglony,więc dla dłuższej bezawaryjnej pracy skrzyni ( wodzików,łożysk) proponuje zaniechać takowych praktyk wink.gif

W każdym samochodzie da się tak zrobić,a najlepiej w salonowym sobie to wypróbuj podczas jakiś dni otwartych biglaugh.gif

Napisano

a najlepiej w salonowym sobie

> to wypróbuj podczas jakiś dni otwartych

no to zes tera rade dal nono.gif

Napisano

> W każdym samochodzie da się tak zrobić,a najlepiej w salonowym sobie

Malutkim się pobaw najlepiej screwy.gif

Napisano

> W każdym samochodzie da się tak zrobić,a najlepiej w salonowym sobie

pewnie kupujac nowy samochod i wydajac na niego góre pieniedzy chcialbys zeby ktos wczesniej wciskal mu na chama biegi bez sprzegla

pad.gif

Napisano

> pewnie kupujac nowy samochod i wydajac na niego góre pieniedzy

> chcialbys zeby ktos wczesniej wciskal mu na chama biegi bez

> sprzegla

ale Wy jesteście niepoważni wink.gif

Przecież to nie szkodzi nowemu samochodowi.Niektórzy kierowcy rajdowi za starych dobrych czasów kiedy to nie było wszechobecnej elektroniki w rajdówkach to nawet biegi bez wysprzęglania zmianiali (nie polecam tego sposobu w codziennej eksploatacji samochodu (skrzynia szybko się "sypnie").Do tej pory w wielu ksiązkach opisujących technike jazdy niektórzy autorzy zalecają w pewnych przypadkach (np wyprzedzajać inny samochód w chwili gdy ten zaczyna przyspieszać) wrzucenie wyszego biegu bez użycia pedału sprzęgła ( da się ponoć dojśc do perfekcji przy wykonywaniu tej czynności zyskując przy tym cenne sekundy mogące uratować nam życie przy manewrze wyprzedzania waytogo.gif ) Nowoczesne skrzynie biegów są tak zestopniowane że poruszajac lewarkiem nie odczuwamy czegoś takiego co jest przypadłością wielu starszych konstrukcji (mi. Una) czyli mieszania i haczenia podczas szybkiego przełączania biegów więc wrzucanie biegów przy wyłączonym silniku nie powoduje w tych samochodach żadnych niepożądanych skutków.Dlatego też nie rozumie czemu się tak oburzyliście na to co napisąłem powyżej.Mechanizm cięgien (linek) w współczesnych skrzyniach(sprzęgłach) zastąpiła hydraulika waytogo.gif a gdy już niedługo zastąpi ją elektronika (tak jak to ma mieć miejsce w przypadku mi. hamulców (pewien model Lanci ma elekt. hamulec ręczny ) to już chyba nic nie bedzie miało prawa się zepsuć w sposób mechaniczny

Napisano

> ale Wy jesteście niepoważni

> Przecież to nie szkodzi nowemu samochodowi.Niektórzy kierowcy rajdowi

> za starych dobrych czasów kiedy to nie było wszechobecnej

> elektroniki w rajdówkach to nawet biegi bez wysprzęglania

> zmianiali (nie polecam tego sposobu w codziennej eksploatacji

> samochodu (skrzynia szybko się "sypnie").Do tej pory w wielu

> ksiązkach opisujących technike jazdy niektórzy autorzy zalecają

> w pewnych przypadkach (np wyprzedzajać inny samochód w chwili

> gdy ten zaczyna przyspieszać) wrzucenie wyszego biegu bez użycia

> pedału sprzęgła ( da się ponoć dojśc do perfekcji przy

> wykonywaniu tej czynności zyskując przy tym cenne sekundy mogące

> uratować nam życie przy manewrze wyprzedzania ) Nowoczesne

> skrzynie biegów są tak zestopniowane że poruszajac lewarkiem nie

> odczuwamy czegoś takiego co jest przypadłością wielu starszych

> konstrukcji (mi. Una) czyli mieszania i haczenia podczas

> szybkiego przełączania biegów więc wrzucanie biegów przy

> wyłączonym silniku nie powoduje w tych samochodach żadnych

> niepożądanych skutków.Dlatego też nie rozumie czemu się tak

> oburzyliście na to co napisąłem powyżej.Mechanizm cięgien

> (linek) w współczesnych skrzyniach(sprzęgłach) zastąpiła

> hydraulika a gdy już niedługo zastąpi ją elektronika (tak jak

> to ma mieć miejsce w przypadku mi. hamulców (pewien model Lanci

> ma elekt. hamulec ręczny ) to już chyba nic nie bedzie miało

> prawa się zepsuć w sposób mechaniczny

jak Uniaki stały jeszcze w salonach to ojcowie tez tak mówili swoim synom clown.gif Nasz maluszek/duży fiat/polonez nie jest autem odpowiednim do wrzucania biegów bez wcześniejszego wysprzęglania... idź sobie do salonu/Pewexu (nie wiem jak to wyglądało wcześniej zlosnik.gif ) tam stoi newka Uniak to sobie pomieszaj lewarkiem... to jest nowa konstrukcja więc nie ma prawa się zepsuć clown.gif

screwy.gif

Napisano

> jak Uniaki stały jeszcze w salonach to ojcowie tez tak mówili swoim

> synom Nasz maluszek/duży fiat/polonez nie jest autem

> odpowiednim do wrzucania biegów bez wcześniejszego

> wysprzęglania... idź sobie do salonu/Pewexu (nie wiem jak to

> wyglądało wcześniej ) tam stoi newka Uniak to sobie pomieszaj

> lewarkiem... to jest nowa konstrukcja więc nie ma prawa się

> zepsuć

Miałem nie odpowiadać na tego posta zgodnie z zasadą nie spam.gif owania.Ale może uda mi się coś Tobie uświadomić w tych paru zdaniach które tu napisze

.Po pierwsze wielokrotnie byłem świadkiem tego jak sami sprzedający w salonach przerzucali biegi bez wysprzęglania (pewnie zaraz mi odpowiesz że w końcu to nie ich samochody więc pewnie im nie zależy)

Po drugie Podczas drzwi otwartych przychodzą całe rodziny i to co czynią dzieci w wieku od 6 do 17 lat zakrawa niekiedy na pomste do nieba ( wrzucanie biegów bez wysprzęglania przez osobe majacą pojęcie o jeździe samochodem to pikuś w porównaniu z siłowym wrzucaniem kierunkowskazów przy zablokowanej kierownicy,albo kręceniu na siłe samą kierownicą pad.gif )

Po trzecie Za dawnych czasów nie było czegoś takiego jak dni otwarte a samochód (mniej lub bardziej wybrakowany) odbierało się bezpośrednio z Polmozbytu praktycznie nie mająć możliwości przetestowania go tak jak to ma miejsce dziś.

Napisano

>Niektórzy kierowcy rajdowi

> za starych dobrych czasów kiedy to nie było wszechobecnej

> elektroniki w rajdówkach to nawet biegi bez wysprzęglania

> zmianiali

zgadza sie, ja wlasnie staram sie opanowac ta trudna sztuke, przyznam szczerze, ze na motocyklu sdzybciej mi to szlo.

co do zmiany biegow przy wylaczonym silniku... poprostu jesli tryby sie ustwia "zab na zab" to wpychanie biegu na sile raczej im nie pomaga. co innego jest kiedy silnik pracuje, wtedy mozna trafic w moement kiedy tryby i zeby idealnie "wpadna" na siebie. na tym tez polega zmiana biegow bez sprzegla - poprostu idealne wyczucie kiedy tryby do siebie "pasuja". jesli ktos ma do opanowane do perfe3kcji to zywotnosc skrzyni sie niezminiejszy, ale za to przedluzy sie zywotnosc sprzegla zlosnik.gif

Napisano

jesli ktos ma do

> opanowane do perfe3kcji to zywotnosc skrzyni sie niezminiejszy,

> ale za to przedluzy sie zywotnosc sprzegla

dobrze powiedziane zlosnik.gifok.gif

Napisano

> jak w temacie, włączam każdy bieg (za wyjątkiem ciężko wchodzącej

> jedynki) bez wciskania sprzęgła. Czy to normalne ?

Normalne, że możesz wrzucać dowolne biegi, i wcale nie jest to takie szkodliwe jak piszą inni

Napisano

> Normalne, że możesz wrzucać dowolne biegi, i wcale nie jest to takie

> szkodliwe jak piszą inni

na krtoka mete nie jest, ale wchlowanie biegami przy wylaczonym silniku a szczegolnie wciskanie ich na sile gdy tryby sa odwrocone i sie niezgrywaja zdrowe nie jest 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.