Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] sprzęgło lub skrzynia, dziwne dźwięki, hałasy

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu moje sprzęgło, albo skrzynia hałasują.

Dźwięk jaki wydaje to jakby terkotanie które ustaje po wciśnięciu sprzęgła. Sprzęgło było wymieniane ponad pół roku temu. Wymieniłem docisk, tarczę i łożysko oporowe. Przed wymianą też miałem takie terkotanie, jednak sprzęgło było tak dojechane, że się nie dziwię.

Zastanawiam się teraz, czy to coś padło w skrzyni, jakieś łożysko, czy mam wyrobiony wałek sprzęgłowy i tarcza ma luz na frezie i terkocze.

W trakcie terkotanie czuć bicie, po wciśnięciu sprzęgła jakby mijało to bicie, czyli wskazuje że tarcza nie układa się jak powinna.

Przy wymianie sprzęgła sprawdzałem luzy na wałku, jenak ich nie wyczuwałem. Tuz po wymianie jakiś niedługi czas było cicho, jednak później problem powrócił. Nie przejmowałem się tym, jednak teraz jest coraz głośniej. Boję się, że coś mi się rozpadnie i narobi dużych wydatków.

Pytanie mam do doświadczonych astrowiczów podobnymi sytuacjami co może być przyczyną i ewentualnie co muszę wymienić.

Napisano

Skoro terkotało przed wymianą sprzęgła to raczej nie jego wina. Chyba, że akurat trafiłeś na bubla frown.gif.

Bez rozebrania skrzyni pewnie też trudno będzie zdiagnozować, czy to coś w jej środku.

Warto by było zajrzeć do dyfra. Sprawdzić czy nie zrobił się zbyt duży luz na satelitach.

Czy to terkotanie cichnie podczas podjazdu pod górkę?

Czy nie nasila się podczas jazdy po rondzie?

Napisano
  • Autor

Terkotanie słyszę tylko na luzie przy wyciśniętym sprzęgle. Wciskam i cichnie. Podczas jazdy nie słyszę terkotania. Słyszę jedynie, prawdopodobnie dyferencjał przy jeździe w korkach na jedynce i dwójce, porównać to można do dźwięku jaki wydawał stary ciągnik. Mija to gdy zaczynam jechać szybciej, natomiast terkotanie jedynie na luzie.

Napisano

No to pewnie coś w skrzyni. Luz na wielowypuście, łożysko...

Starość nie radość old.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Korzystając z okazji przeglądu przed zimą i chwili czasu postanowiłem odkręcić skrzynię i zajrzeć do sprzęgła. Okazało się, że tarcza złapała luzów. Niby nowa, jakieś 10tyś przejechane i się rozleciała tarcza sprzęgłowa. Kupiłem na szrocie używaną za 50zł SACHA założyłem i cisza, aż miło mruczenia motoru słuchać. Morał z całej historii jest jeden, że nie należy lecieć na okazję i dobrą cenę sprzęgła bo okazuje się że trzeba dwa razy wydawać.

Napisano

Pamiętasz może jakiej firmy była wadliwa tarcza?

Nie Valeo przypadkiem? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> Pamiętasz może jakiej firmy była wadliwa tarcza?

> Nie Valeo przypadkiem?

Nie mam pojęcia. Kupiłem cały komplet na allegro chyba za jakieś 220zł czyli tarcza docisk i łożysko oporowe. Docisk i łożysko trzymają się a tarcza niestety zdechła.

Napisano

> Nie mam pojęcia. Kupiłem cały komplet na allegro chyba za jakieś

> 220zł

Pewnie National albo inna "renomowana" firma...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.