Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tachograf...

Featured Replies

Napisano

> Do celow prywatnych nie musisz uzywac

Czyli mogę powiedzieć że jadę z Wa-wy na Śląsk dla siebie po węgiel i nie muszę tacha używać mimo iż jest na wyposażeniu w samochodzie hmm.gif Każdy tak możne powiedzieć że jedzie w celach prywatnych. Wracając z Rosji na pusto mogę powiedzieć że szwagrowi wiozłem pustaki i teraz wracam. Jak to im udowodnię albo oni mi ze mówię nieprawdę hmm.gifspineyes.gif

Napisano

> Czyli mogę powiedzieć że jadę z Wa-wy na Śląsk dla siebie po węgiel i

> nie muszę tacha używać mimo iż jest na wyposażeniu w samochodzie

> Każdy tak możne powiedzieć że jedzie w celach prywatnych.

> Wracając z Rosji na pusto mogę powiedzieć że szwagrowi wiozłem

> pustaki i teraz wracam. Jak to im udowodnię albo oni mi ze mówię

> nieprawdę

Jeżeli masz samochód zarejestrowany na firmę, to musisz mieć zgodę, na "przewóz prywatny. I możesz nie używać tacho.

Wczoraj rozmwiałem z gościem z ITD, i powiedział mi, że w przypadku samochodu powyżej 3,5 tony, możesz nie używac tacha, jeżeli nie masz samochód prywatny, i nie prowadzisz przewozów zarobkowych.

W takim przypadku biorą delikwenta, na przesłuchanie, i na tym się kończy.

Jeżeli jest to samochód do 3,5 tony, to można albo wymontować tacho, albo jeżdzić z nim, ale go nie używać.

ITD, nie kontroluje samochodów do 3,5 tony, bo nie mam takiego prawa. Takie samochody może kontrolować tylko policja. Tak, przynajmniej mi wczoraj powiedział. hmm.gif

Napisano

> Jeżeli masz samochód zarejestrowany na firmę, to musisz mieć zgodę,

> na "przewóz prywatny. I możesz nie używać tacho.

> Wczoraj rozmwiałem z gościem z ITD, i powiedział mi, że w przypadku

> samochodu powyżej 3,5 tony, możesz nie używac tacha, jeżeli nie

> masz samochód prywatny, i nie prowadzisz przewozów zarobkowych.

> W takim przypadku biorą delikwenta, na przesłuchanie, i na tym się

> kończy.

> Jeżeli jest to samochód do 3,5 tony, to można albo wymontować tacho,

> albo jeżdzić z nim, ale go nie używać.

> ITD, nie kontroluje samochodów do 3,5 tony, bo nie mam takiego prawa.

> Takie samochody może kontrolować tylko policja. Tak,

> przynajmniej mi wczoraj powiedział.

A jak ja dzwoniłem pod główny numer ITD i przełączono mnie do ich prawnika to tamten nie wiedział od ilu osób zaczyna się prawko na autobus icon_eek.gifrotfl.gif więc ja już nie wiem kogo się mam pytać odnośnie przepisów niewiem.gif

Napisano

Ponieważ widzę, że temat poruszył lawinę, pozwolę zabrać sobie głos w tej sprawie. Generalnie z ustawy o transporcie drogowym wynika, że ma ona zastosowanie do pojazdów powyżej 3.5 t DMC, jednakże na mocy przepisów Unijnych, czyli w tym wypadku rozporządzenia 561/2006, przepisów dot. czasu prowadzenia pojazdów nie stosujemy dla pojazdów lub zespołów pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 7,5 ton używanymi do prywatnego przewozu rzeczy. Jeśli mają powyżej 7.5 ton DMC nie ma zmiłuj nawet przy przewozie prywatnym !!

W wypadu Sprintera do 3.5 t dmc który ma tachograf zamontowany, nie trzeba go stosować w Polsce w żadnym wypadku, niezależnie czy jest to przewóz zarobkowy czy prywatny. Jeśli ma DMC powyżej 3.5 t - przewóz prywatny nie stosujemy, przewóz zarobkowy lub na potrzeby własne związany z prowadzoną działalnością - musimy stosować.

Osobną sprawą jest kwestia nadobowiązkowej obecności tachografu w pojeździe poniżej 3.5 t dmc - ja osobiście nigdy nie zwracam na to uwagi, spotkałem się niestety z wersją (nie weryfikowałem tego bo nie mam takiej potrzeby), że jeśli ten tachograf jest wpisany w homologację pojazdu diagnosta może zakwestionować jego brak podczas przeglądu. Ponadto zgodnie z sugestią autora wątku, raz na ruski rok może się trafić jakiś niedouczony policjant, który zatrzyma dowód za jego brak - kolokwialnie mówiać gdy zobaczy "dziurę w desce po tachografie zlosnik.gif" Nie jest to moim zdaniem poprawne, aczkolwiek posiłkują oni się wtedy imho niewłaściwie rozporządzeniem dot. warunków technicznych, które mówi, że jeśli w pojeździe jest zainstalowane jakieś urządzenie ma być ona sprawne - no ale w tym momenie jego nie ma więc jak ma być zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Mam nadzieję, że trochę temat rozjaśniłem - pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

no dobra to co w przypadku kiedy DMC jest do 3,5T (sprinter z Niemiec) i jest tam tacho ??

bo jak do tej pory to wszyscy mówili (między innymi Policjant przy kontroli drogowej) że jak jest zamontowane to ma mieć legalizację, być sprawne i działające.

Proszę o podstawę prawną lub info co mam odpowiedzieć Policjantowi w przypadku kiedy się przyczepi zlosnik.gif

Napisano

To co napisałem, jak go NIE MA to się nie przysadzi - jak jest i się będzie chciał przypiąć to się przypnie bo urządzenie ma być sprawne tongue.gif, innym tematem jest, że za brak legalizacji nie powinno się zabierać DR - sytuacja analogiczna do gaśnicy - niestety niektórzy się do tego sadzą i już - jak jest burdel w przepisach to tak to wygląda.

Napisano

> To co napisałem, jak go NIE MA to się nie przysadzi - jak jest i się

> będzie chciał przypiąć to się przypnie bo urządzenie ma być

> sprawne , innym tematem jest, że za brak legalizacji nie

> powinno się zabierać DR - sytuacja analogiczna do gaśnicy -

> niestety niektórzy się do tego sadzą i już - jak jest burdel w

> przepisach to tak to wygląda.

Quote:

W wypadu Sprintera do 3.5 t dmc który ma tachograf zamontowany, nie trzeba go stosować w Polsce w żadnym wypadku, niezależnie czy jest to przewóz zarobkowy czy prywatny. Jeśli ma DMC powyżej 3.5 t - przewóz prywatny nie stosujemy, przewóz zarobkowy lub na potrzeby własne związany z prowadzoną działalnością - musimy stosować.

przepraszam ale to nie jest wytłumaczenie bo sam piszesz że jak jest to nie trzeba go stosować a za chwilkę piszesz że ma być sprawny.

co rozumiemy przez słowo sprawny?? to że ma homologację czy to że ogólnie działa ??

bo jeżeli nie ma homologacji a jako taki jest sprawny ale nie trzeba go stosować (według ciebie) to chyba na jakiejś podstawie prawnej czy też innej tak twierdzisz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.