Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak jest w przypadku AC

Featured Replies

Napisano

Gdy mam zapłacona pierwszą ratę, a termin płatności drugiej juz minął. Czy jest tak jak w przypadku OC, że mam nadal ubezpieczone auto na AC i musze zapłacić, czy umowa jest automatycznie rozwiązana?

Napisano

> Gdy mam zapłacona pierwszą ratę, a termin płatności drugiej juz

> minął. Czy jest tak jak w przypadku OC, że mam nadal

> ubezpieczone auto na AC i musze zapłacić, czy umowa jest

> automatycznie rozwiązana?

Jest tak, jak napisano w Twoich OWU AC.

mar00ha

Napisano

a co podpisywałeś??

Napisano

Po zmianach w kodeksie cywilnym i ustawie sprzed roku bodajze, dalej masz wazne AC az do konca okresu ubezpieczenia - II rate i tak bedziesz musial zaplacic predzej czy pozniej.

Napisano

Zgadza się w jednym TU cie oleją - bo nie zapłaciłeś - nie wywiązałeś sie z umowy

W innym zanim przystąpią do wyceny szkody - każą zapłacić

A jeszcze w innym pomniejszą kwotę odszkodowania

Wszystko zależy od TU

Napisano

> Po zmianach w kodeksie cywilnym i ustawie sprzed roku bodajze,

Chyba Ci sie pomylilo z OC... w przypadku AC czytamu OWU tak jak na pisal marooha... co "nasz ubezpieczyciel" przewiduje w przypadku gdy nie zostanie oplacona kolejna rata...

pozdr.

M.

Napisano

Nic mi sie nie pomylilo - podkreslilem ze byla zmiana KC jakis czas temu i wszystkie TU sa zobligowane to utrzymywania ochrony w calym czasie trwania umowy bezwzgledu na fakt oplacenia lub nie oplacenia drugiej raty, tak samo jest z ubezpieczeniami majatkowymi jak np. ubezpieczenie mieszkania / domu.

Napisano

Tak to dla czego jak mi sie agencina ubezpieczeniowy machną z datą 2 raty ( o miesiąc wcześniej ) pakietu to grzecznie przepraszał i stwierdził by jednak zapłacić bo można stracić ubezpieczenie - Obowiązkowe a dobrowolne ubezpieczenia to dwie rożne sprawy

Napisano

Cytat z mojej polisy AC z Warta S.A..

Quote:

W przypadku ubezpieczeń dobrowolnych, niezapłacenie raty w umownym terminie, może skutkować rozwiązaniem umowy i przerwaniem ochrony ubezpieczeniowej...

Napisano

Sam sobie odpowiedziales kolego - "agencina" wiec pewnie nie wie nic o zmianach w KC. Zmiany te byly specjalnie wprowadzone po to zeby unikac takich sytuacji z oplacaniem polis dobrowolnych jak AC. Sprawa jest prosta podsumowujac: umowa AC kiedy jest na rok wtedy trwa rok - niezaleznie czy II rata byla oplacona czy tez nie - odpowiedzialnosc towarzystwa jest przez caly okres na jaki umowa ubezpieczenia zostala zawarta. W razie szkody przy nieoplaconej II racie TU albo potraca ja sobie z odszkodowania albo nakazuje najpierw uregulowac naleznosc a pozniej uruchamia tok likwidacji szkody.

Napisano

a można by tak prości o linka lub wiarygodne źródło tych informacji odnośnie zmian

Napisano

Ogolnie kolega piszacy o zmianach w k.c. ma racje.

W zeszłymm roku w sierpniu weszly zmiany do umowy ubezpieczenia i obecnie kiedy nie zaplacimy II badz kolejnej raty nie musimy sie obawiac automatycznego braku ochrony ubezp. TU ma prawo wezwac nas do zaplaty skladki a jesli tego nie dokonamy rozwiazac umowe ubezp.

Ma prawo ale nie musi i jesli nie zaplacimy kolejnych rat TU moze poczekac sobie do konca trwania ochrony i rozpoczac sciaganie z odsetkami. Zatem skonczyly sie motywy, ze nie zaplace kolejnych rat skladek i mam z glowy umowe ubezp.

Napisano

> Ogolnie kolega piszacy o zmianach w k.c. ma racje.

A możesz przytoczyć artykuły KC uzasadniające to co napisałeś?

mar00ha

Napisano

> A możesz przytoczyć artykuły KC uzasadniające to co napisałeś?

Art. 814 § 3 kc

Quote:

W razie opłacania składki w ratach niezapłacenie w terminie kolejnej raty składki może powodować ustanie odpowiedzialności ubezpieczyciela, tylko wtedy, gdy skutek taki przewidywała umowa lub ogólne warunki ubezpieczenia, a ubezpieczyciel po upływie terminu wezwał ubezpieczającego do zapłaty z zagrożeniem, że brak zapłaty w terminie 7 dni od dnia otrzymania wezwania spowoduje ustanie odpowiedzialności.

Napisano

> Art. 814 § 3 kc Quote:

Dzięki. Czyli nie potwierdza się tak do końca to, co napisał Funfel i jego poprzednik... Chyba jedyne co się nowego pojawiło w tym zakresie (ale nie wiem, szczerze mówiąc, czy to nowość) to obowiązkowe wezwanie do zapłaty, aby ubezpieczalnia mogła pozbyć się odpowiedzialności. Mam rację?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Dokładnie, rzecz w tym, aby ubezpieczony nie pozostał bez ochrony na

> skutek opóźnienia zapłaty raty składki, np. przez roztargnienie

> wziął i zapomniał

To tak jak ja przez roztargnienie pomyliłem pażdziernik z listopadem zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki. Czyli nie potwierdza się tak do końca to, co napisał Funfel i

> jego poprzednik... Chyba jedyne co się nowego pojawiło w tym

> zakresie (ale nie wiem, szczerze mówiąc, czy to nowość) to

> obowiązkowe wezwanie do zapłaty, aby ubezpieczalnia mogła pozbyć

> się odpowiedzialności. Mam rację?

> mar00ha

no ja opisowo to ujalem, ale gdzie jest blad w tym co napisalem ???

Napisano

> no ja opisowo to ujalem, ale gdzie jest blad w tym co napisalem ???

Przepraszam. Ty rzeczywiście opisałeś do wg obecnego stanu KC. ok.gif

mar00ha

Napisano

odpowiadanie emotami jest niemile widziane ... nie każdy lubi czytać komiksy obrazkowe mad.gif

Napisano

Chętnie przeczytam co masz do powiedzenia.

Pamiętaj przy tym, że MK to nie HP.

czerwona.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.