Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zepsuty mechanizm wycieraczki tylnej,jak naprawić?

Featured Replies

Napisano

W wekend jakieś gnoje dosłownie ukręcili mi mechanizm wycieraczki tylnej oraz zgieli ramię.Po zdjęciu ramienia okazało się że starli dokładnie wszystkie ząbki z trzpienia na którym osadzona jest wycieraczka (silniczek działa).Pojechałem na szrot żeby kupić inny mechanizm ,ale nie mieli a pan doradził mi żeby kupić nowe ramie i sprubować nabić je na ten trzpień. Ponieważ ząbki na ramieniu są stalowe a miejsce na trzpieniu aluminiowe (czyli miększe), może nabijane ramie same zrobi ząbki? Zdjęcie trzpienia w załączniku.Co wy na to może ktoś miał podobny problem?

Napisano

Obawiam się, że ząbki z nowego ramienia będą się ślizgać po sworzniu, bo ma on już zbyt małą średnicę.

Przychodzi mi do głowy taka prowizorka wink.gif

Podrapać to co zostało z trzpienia. Nałożyć klej epoksydowy. Poczekać aż trochę stężeje i natłuszczonym ramieniem (żeby się nie czepiało) zrobić ząbki w kleju wink.gif. Poczekać parę dni aż porządnie zwiąże i założyć wycieraczkę.

Jeśli masz szczęście to trochę wytrzyma.

Napisano

> Jeśli masz szczęście to trochę wytrzyma.

najprawdopodobniej do pierwszego złapania przez mroz wycieraczki do szyby i probie jej odklejenia poprzez włączenie wycieraczki...ale sposob jak najbardziej godny polecenia, zawsze lepszy rydz jak nic... waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Też właśnie myślałem coś w ten deseń

Napisano

chyba że gdzieś dotoczą albo szukać ramienia z mniejszym otworem lub samemu jakos otwór pomniejszyć

Napisano

Weź ostry przecinak i "natnij" sobie nowy wielowypust. Nie będzie to śliczne ale z pewnością jakiś czas pochodzi.

Ja tak regenerowałem czopy piast w malaczu gdy łożyska obracały mi się na nich smile.gif

Jak już natłuczesz kilka bruzd to montujesz wsio do kupy. Gdy nakręcisz ramię to to co naciąłeś powbija się trochę w ramię i powinno trzymać.

alternatywą jest wymiana silniczka - mam taki jeden z kombiaczka jak chcesz smile.gif

Napisano
  • Autor

> Weź ostry przecinak i "natnij" sobie nowy wielowypust. Nie będzie to

> śliczne ale z pewnością jakiś czas pochodzi.

> Ja tak regenerowałem czopy piast w malaczu gdy łożyska obracały mi

> się na nich

> Jak już natłuczesz kilka bruzd to montujesz wsio do kupy. Gdy

> nakręcisz ramię to to co naciąłeś powbija się trochę w ramię i

> powinno trzymać.

> alternatywą jest wymiana silniczka - mam taki jeden z kombiaczka jak

> chcesz

Na razie spróbuje coś pokombinować jak by się nie udało to się zgłosze.

Napisano

Może po prostu punktowo złap jakimś lekkim spawem (choć to dość drastyczna metoda)...

Ew. znajdź dobry 2-składnikowy klej i nałóż warstewkę na trzpień.

Napisano

> Co wy na to może ktoś miał podobny problem?

W takiej sytuacji wyciąłem z cienkiej blachy aluminiowej mały pasek i ukształtowałem go w rodzaj stożkowej tulejki, którą włożyłem na trzpień i na to ramię wycieraczki. Wszystko po to aby trochę odsadzić ramię do góry. Jako że to jest stożek, po dokręceniu nakrętką trzymało jak ta lala. Możesz użyć cienkiej blachy miedzianej. Tarcie spoczynkowe jest na tyle duże, że nawet jak wycieraczka przymarznie, to połączenie powinno trzymać.

Jeśli masz odrobinę zdolności manualnych, to zajmie Ci to kilka minut.

Sprawdzone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.