Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F C14NZ] - problem z uruchomieniem auta

Featured Replies

Napisano

Witam

Od kilku dni mam problem z odpaleniem auta. Problem występuje na razie dość rzadko. Mniej więcej wygląda to tak: (nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły) przykładam pastylkę immobilizera, immobilizer odblokowuje się, przekręcam kluczyk w pozycję zapłon, zapalają się kontrolki jak zawsze i nic. Rozrusznik nawet nie próbuje zakręcić. Czekam aż immobilizer blokuje się, ponownie przykładam pastylkę, immobilizer odblokowuje się, przekręcam kluczyk w pozycję zapłon, zapalają się kontrolki i silnik startuje. Czasami trzeba taką akcję powtórzyć 3-4 razy. Dziś (silnik ciepły, ale dużo wilgoci) musiałem akcję powtarzać ok. 7-8 razy zanim ruszył.

Immobilizer to Cel Protector (model chyba 6068 - tak dziwnie dopisane na karcie gwarancyjnej).

Pytanie - wiązać problem z immobilizerem czy układem zasilania rozrusznika???

Będę wdzięczny za każdą pomoc

Napisano

Hmm.. poszperaj czy immo nie ma możliwości przełączenia w tryb serwisowy czyli powinien być wyłączony na amen i wtedy sprawdzaj co i jak.

Przeważnie serwisówka wymaga rozpięcia kluczyka z pastylką - przekręcenia zapłonu i przyłożenia pastylki na ok 10sek w tajne miejsce

Napisano
  • Autor

> Hmm.. poszperaj czy immo nie ma możliwości przełączenia w tryb

> serwisowy czyli powinien być wyłączony na amen i wtedy sprawdzaj

> co i jak.

> Przeważnie serwisówka wymaga rozpięcia kluczyka z pastylką -

> przekręcenia zapłonu i przyłożenia pastylki na ok 10sek w tajne

> miejsce

To jest jakiś pomysł. Oczywiście przy następnym problemie z uruchomieniem auta go wypróbuje, jednak tak myślę, że jeśli jednak winny jest immobilizer to przejście w tryb serwisowy nic nie da. A może się mylę niewiem.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

Panowie ma ogromna prośbę:

Czy mógł by ktoś z Was napisać mi na PW, jak wejść w ten tryb serwisowy w astrze F żeby odłączyć na amen immobilajzer - dziś rano nie odpaliłem samochodu, na 99% jest to immobilizer, bo wywala mi metodą drucikową błąd nr 85 czyli zły sygnał immobilajzera. Bardzo proszę o pomoc, bo jestem unieruchominiony w tym momencie a bardzo mi zależy na czasie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Panowie ma ogromna prośbę:

> Czy mógł by ktoś z Was napisać mi na PW, jak wejść w ten tryb

> serwisowy w astrze F żeby odłączyć na amen immobilajzer - dziś

> rano nie odpaliłem samochodu, na 99% jest to immobilizer, bo

> wywala mi metodą drucikową błąd nr 85 czyli zły sygnał

> immobilajzera. Bardzo proszę o pomoc, bo jestem unieruchominiony

> w tym momencie a bardzo mi zależy na czasie.

> Pozdrawiam.

Tobie chodzi o orginalny immobilajzer, a on niestety nie ma trybu serwisowego.

Spróbuj drugim kluczykiem,

Odłącz radio (radio może zakłócać sygnał z immo - a to już długa historia wink.gif )

DObierz się do puszki immo pry stacyjce, sprawdź zasilanie czy dochodzi ewentualnie czy jest połączenie pomiędzy puszką immo a kompem...

Do komunikacji komp - immo służy przewód niebiesko - czerwony, ten sam którym idą impulsy prędkości...

Aha, jak to nie pomoże to tzreba wypruć kompa i zawieźć / wysłać komuś na operację wywalenia immo ze sterownika.. To chyba najskuteczniejsze rozwiązanie. Koszt to ok. 150 - 200 PLN.

Napisano

> Aha, jak to nie pomoże to tzreba wypruć kompa i zawieźć / wysłać

> komuś na operację wywalenia immo ze sterownika.. To chyba

> najskuteczniejsze rozwiązanie. Koszt to ok. 150 - 200 PLN.

Czy on napewno bedzie miał immo w kompie?? a nie przypadkiem dołaczana puszka. Ja tak miałem w vectrze A, kazdy mówił ze w kompie. a jak wywaliłem czarna puszke za włacznikiem swiateł to immo nie było(przy okazji centralnego z pilota tez nie).

Napisano

Drugiego kluczyka użyłem od razu. Nic to nie dało. Co do radia - raczej tez odpada, bo jest już długo i problemu nie było. Czyli nie ma żadnej innej możliwości obejścia immo, jak tylko zabawa z kompem i przeprogramowanie tego? (oczywiście najpierw dobiorę się do stacyjki i zobaczę czy coś czasem tam nie styka).

Pozdrawiam.

Napisano

> Drugiego kluczyka użyłem od razu. Nic to nie dało. Co do radia -

> raczej tez odpada, bo jest już długo i problemu nie było. Czyli

> nie ma żadnej innej możliwości obejścia immo, jak tylko zabawa z

> kompem i przeprogramowanie tego? (oczywiście najpierw dobiorę

> się do stacyjki i zobaczę czy coś czasem tam nie styka).

> Pozdrawiam.

No niestety, jeżeli masz fabryczne immo transponderowe (a o tym świadczy błąd jaki masz) to albo naprawienie immo albo wywalenie.

Czy jako objaw dodatkowy miga ci lampka czek ?

A masz gaz ? Możesz na gaie spróbować odpalić. Immo w astrach nie blokuje zapłonu tylko wtrysk(i) / pompę paliwa, więc na gazie II gen powinien odpalić...

Napisano

> No niestety, jeżeli masz fabryczne immo transponderowe (a o tym

> świadczy błąd jaki masz) to albo naprawienie immo albo

> wywalenie.

> Czy jako objaw dodatkowy miga ci lampka czek ?

> A masz gaz ? Możesz na gaie spróbować odpalić. Immo w astrach nie

> blokuje zapłonu tylko wtrysk(i) / pompę paliwa, więc na gazie II

> gen powinien odpalić...

Gazu nie mam. Co do migającego czeka - tak, miga ale nie zawsze. Miga tylko jak przekręcę kluczyk tak żeby zapalić auto i jak po nieudanej próbie zapalenia wróce w pozycję I to wtedy miga. Jak wyciągnę kluczyk i wsadzę od nowa to nie miga od razu, zaczyna migać dopiero jak powtórzę cały cykl.

Jak można najlepiej (najtaniej) wywalic immo?

Napisano

> Witam

> Od kilku dni mam problem z odpaleniem auta. Problem występuje na

> razie dość rzadko. Mniej więcej wygląda to tak: (nie ma

> znaczenia czy silnik zimny czy ciepły) przykładam pastylkę

> immobilizera, immobilizer odblokowuje się, przekręcam kluczyk w

> pozycję zapłon, zapalają się kontrolki jak zawsze i nic.

> Rozrusznik nawet nie próbuje zakręcić. Czekam aż immobilizer

> blokuje się, ponownie przykładam pastylkę, immobilizer

> odblokowuje się, przekręcam kluczyk w pozycję zapłon, zapalają

> się kontrolki i silnik startuje. Czasami trzeba taką akcję

> powtórzyć 3-4 razy. Dziś (silnik ciepły, ale dużo wilgoci)

> musiałem akcję powtarzać ok. 7-8 razy zanim ruszył.

> Immobilizer to Cel Protector (model chyba 6068 - tak dziwnie dopisane

> na karcie gwarancyjnej).

> Pytanie - wiązać problem z immobilizerem czy układem zasilania

> rozrusznika???

> Będę wdzięczny za każdą pomoc

Nie czytałem wszystkich podpowiedzi, bo na szybciocha wpadłem na chwile. Ja tak miałem, wymieniłem szczotki w rozruszniku i jak ręką odjoł. Pzdr.

Napisano

> Gazu nie mam. Co do migającego czeka - tak, miga ale nie zawsze. Miga

> tylko jak przekręcę kluczyk tak żeby zapalić auto i jak po

> nieudanej próbie zapalenia wróce w pozycję I to wtedy miga. Jak

> wyciągnę kluczyk i wsadzę od nowa to nie miga od razu, zaczyna

> migać dopiero jak powtórzę cały cykl.

> Jak można najlepiej (najtaniej) wywalic immo?

To to jest immo fabrycznena 100%.

Trzeba niestety kompa dac komuś kto stosownie zamiesza w pamięci EEPROM.

Można też próbować naprawić to co jest, może tylko styko / kablo logia.

Tu mam jakiś przykładowy link do "pana speca"

ebay link

EDIT:

zadzwoń do jakiegoś autoelektronika w twojej okolicy, powinien się znaleźć ktos kto to robi i zrobi ci na poczekaniu jak mu przyniesiesz kompa. Nie powinno to kosztować więcej jak 200, nie daj się naciągnąć wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nie czytałem wszystkich podpowiedzi, bo na szybciocha wpadłem na

> chwile. Ja tak miałem, wymieniłem szczotki w rozruszniku i jak

> ręką odjoł. Pzdr.

Trochę czasu upłynęło. Oczywiście pogoda nie sprzyjała więc nic nie udało mi się spojrzeć. Poza tym od czasu kiedy zakładałem ten wątek sytuacja się nie powtórzyła -nie mniej cenna uwaga, nie omieszkam zajrzeć do szczotek. Niedawno w końcu wymieniłem termostat (tzn. mechanik mi wymienił), założyłem nowy komplet świec i silnik pracuje trochę lepiej, wystarczy że rano popracuje 5min (tyle co oczyścić szyby) i po przejściu na gaz już nie gaśnie.

Napisano

Wiesz ja miałem problem ze szczotkami w rozruszniku, objawy były takie:

Przekręcam na zapłon, rozrusznik kręci - ok

gasze

próbuje odpalić nic nie kręci sciana.gif nawet kontrolki nie przygasną confused.gif odczekałem kilka minut wszystko ostygło i mogłem odpalić, ale jakoś tak nie mrawo kręcił więc myślę, że to aku. Na noc do ładowania (nie zaszkodzi - prostownik procesorowy). Na drugi dzień zamontowałem aku i odpalam i nadal niemrawo. Pomyślałem że to automat (chyba to się nazywa bendix) ma już poprzypalane styki więc trza go oczyścić zdjąłem rozrusznik i oglądam, podjąłem męską decyzję wymienie go (nie wiem jak go rozebrać smile.gif), przy okazji wymienię szczotki tak se pomyślałem. Automatu nie mogłem dostać dopiero na zamówienie tylko szczotki dostałem. Założyłem więc tylko szczotki a autem musiałem odjechać, no cóż popchną mnie smile.gif. Jak założyłem i próbowałem odpalić rozrusznik zaczął kręcić jak szalony i wzzystkie problemy prysły.

Do teraz mam jedynie problem właśnie z falowaniem obrotów na benzynie (na LPG tego nie ma). Więc myślę, że musze wymienić filtr paliwa i na wszelki wypadek pompe paliwa (już ponad 210 tysi na blacie).

Także jak masz może problemy z odpalanie to możesz również sprawdzić jak podaje ci paliwo, możesz również zastosować STP do usuwania wody i czyszczenia wtrysków. Mi doraźnie pomogło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.