Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzegło, uszczelka, zapchany tłumik??? spadek mocy

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję opinii:

opis zdarzenia:

1. czy na gazie czy na benzynie zapalam normalnie, ruszam normalnie i wrzucam kolejne biegi.... rozpędza się do niewielkiej prędkości (w zależności od wzniesienia) i dalej nic tylko obroty rosną a auto nie idzie szybciej niż około 70-90 km/h - i słabe jak nigdy - zdawać by się mogło sprzęgło jak nic ale jak na postoju zaciągne ręczny i ruszam puszczając sprzęgło to gaśnie bez wzrastania obrotów (z czwórki i piątki też zgaśnie ale obroty wzrastają nieco) - to chyba sprzęgło nie takie złe... do tego dodam że od pół roku problem z synchronizatorem na trzecim biegu ale to chyba nie wina sprzęgła bo typowe objawy synchronizatora padniętego występują tzn jak przeciągne zmianę biegów nieco dłużej i prędkość się zsynchronizuje to nie zgrzytnie.

2. z tłumika mocno syczy woda (lub coś podobnego) na luzie mniej na obrotach mocniej ale wyraźnie się tam coś gotuje - tłumik wymieniałem dwa lata temu (50 tyś pzrebiegu mineło) i może to katalizator lub końcowy się zapchał i nie może puścić spalin ? czy to by dało taki spadek mocy? zaznaczam że obroty na jałowym są równe ale syczy jak cholera... jak się rozgrzeje to zauważyłem że spod uszczelek kolektora wylotowego (wymienianego niedawno) skrapla się woda delikatnie,

3. Dwa dni temu kiedy to się stało to po zagladnięciu pod machę zobaczyłem że musiało trysnąć olejem w okolicy spodu rozrządu ale wymyśliłem że to przez otwór w który wchodzi prowadnica bagnetu bo mechanik który mi wymieniał kolektor wyjął obsadę i nie uszczelnił niczym tylko luźno włożył i taki luz tam jest - bardzo to fachowo poskładał

4. Po dwóch dniach kiedy ochłonąłem zajrzałem, odpaliłem, lekko poprawiłem ten bagnet i już olej nie leci - chodzi równo, nie ma mocy, syczy z tłumika, nie tryska olejem

5. Na uszczelkę pod głowica mi nie wygląda bo płyn się nie traci a silnik równo pracuje a w miejscu pod głowicę przedmuchów nie słychac - tylko zapocona uszczelka pod klawiaturą delikatnie.

Jak myślicie czy to może końcowy tłumik lub katalizator zapchał wydech i nie ma mocy ciągnąć czy to jednak sprzęgło się skończyło - a może jednak ta uszczelka pod głowicą, a może wszystkiego potroszku?

przebieg - 200tyś

sprzęgło - nie wiem czy wymienine ( ja przejechałem 50tyś)

rozrząd robiony po zakupie (suchy i cichy)

skrzyni nie ruszałem

Napisano

> Jak myślicie czy to może końcowy tłumik lub katalizator zapchał

> wydech i nie ma mocy ciągnąć czy to jednak sprzęgło się

> skończyło - a może jednak ta uszczelka pod głowicą, a może

> wszystkiego potroszku?

> przebieg - 200tyś

> sprzęgło - nie wiem czy wymienine ( ja przejechałem 50tyś)

> rozrząd robiony po zakupie (suchy i cichy)

> skrzyni nie ruszałem

Przecież to chyba jasne skoro obroty rosną a auto nie przyśpiesza to 100% sprzęgło.

Uważasz że obrotomiesz cię okłamuje? biglaugh.gif jeśli tak to pozostastaje tylko coś zrobić z dźwiekiem który wydaje silnik na wyższych obrotach a atko i tak nie chce jechać screwy.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież to chyba jasne skoro obroty rosną a auto nie przyśpiesza to

> 100% sprzęgło.

> Uważasz że obrotomiesz cię okłamuje? jeśli tak to pozostastaje tylko

> coś zrobić z dźwiekiem który wydaje silnik na wyższych obrotach

> a atko i tak nie chce jechać

A czy przy zatkanym wydechu nie rosły by obroty? I czemu się w wydechu gotuje i syczy? Sprawdzę wydech a potem sprzęgło i zobaczę co mu dolega.

Napisano

> A czy przy zatkanym wydechu nie rosły by obroty? I czemu się w

> wydechu gotuje i syczy? Sprawdzę wydech a potem sprzęgło i

> zobaczę co mu dolega.

Słuchaj. Koła samochodu są połączone z silnikiem poprzez połosie ,skrzynię biegów i sprzęgło. Jezeli wzrost prędkości obrotowej silnika nie przekłada sie na wzrost prędkości obrotowej kół, to wierz mi przyczyną nie jest tłumik.

Napisano
  • Autor

> Słuchaj. Koła samochodu są połączone z silnikiem poprzez połosie

> ,skrzynię biegów i sprzęgło. Jezeli wzrost prędkości obrotowej

> silnika nie przekłada sie na wzrost prędkości obrotowej kół, to

> wierz mi przyczyną nie jest tłumik.

Oczywiście nie ma wątpliwości że Masz rację - jedynie ten test z trzecim biegiem mnie nieco myli bo silnik zgasł i predkość obrotowa nie wzrosła - no ale może na czwórce i piątce przy wyższych obrotach pod obciążeniem to się dzieje bo sam już nie wiem czy rosła ta prędkość czy tylko zamulał i głośniej szedł ... dzięki za cenne wskazówki 30.GIF

Napisano
  • Autor

wymieniłem sprzęgło, koło zamachowe (bo spękane było i nie szło tego toczyć) zespawałem miskę, wymieniłem na lepszą skrzynię i......... jak był słabiutki tak dalej jest, chodzi niby równo, odpala bez problemu, trójka już nie zgrzyta ale co z tego - do 4000 obrotów jako tako się wkręca ale potem prrrrr... nie patrzył mechanior na tłumik i kata bo twierdzi że nic tam nie lata (a ciśnienia wydechu nie miał czym sprawdzić) no i co dalej ??? cały silnik czy może samochód? został tłumik do oglądnięcia, czujniki do sprawdzenia - a może pierścienie się skończyły i mu pary brak?? czasem troszkę się rozrusza ale jak zagrzany to już klapa na całego - pokonać wzniesienie to dramat i wyzwanie ....gdzie te 113 KM uciekło??

Napisano

> no i co dalej

> ??? cały silnik czy może samochód? został tłumik do oglądnięcia,

> czujniki do sprawdzenia - a może pierścienie się skończyły i mu

> pary brak?? czasem troszkę się rozrusza ale jak zagrzany to już

> klapa na całego - pokonać wzniesienie to dramat i wyzwanie

> ....gdzie te 113 KM uciekło??

Pomierz w takim razie ciśnienie sprężania w cylindrach , a także ciśnienie jakie daje pompa paliwa - może ma za małą wydajnośc .

Warto też podpiąc auto pod kompa - sprawdzic parametry i odczyty z czujników - może coś wykaże .

No i pozostaje jeszcze wydech .

Napisano
  • Autor

wracam własnie z odczytu z kompa :

nieprawidłowy sygnał z sondy lambda

- czy jest jedna w 1.8 w kolektorze czy szukać drugiej koło katalizatora ale nic tam kabli nie widać?

- ile ewentualnie trzeba zabulić angryfire.gif I JAKIEJ (GDZIE) SZUKAĆ???

- czy to możliwe żeby tak muliła silnik (fakt zużycie paliwa w ostatnim czasie wyraźnie wzrastało)

- czemu to akurat mnie spotyka ??? confused.gif

Na wykresie pracowała w przedziale 007-0,67 V a powinno podobno koło 0,97 - 1,03

Napisano

> Na wykresie pracowała w przedziale 007-0,67 V a powinno podobno koło

> 0,97 - 1,03

Pomiar robiony oczywiście na benzynie , a nie wzięty z emulatora ? wink.gif

Wartości o których piszesz jako odczytane wskazują raczej na poprawną pracę sondy ( choc przy b. bogatej mieszance napięcie może dochodzic nawet do 0.9V ), natomiast te 0.97 - 1.03 tyczą się wartości zmian wspólczynnika lambda dla właściwego przedziału zmian napięc z sondy .

hmm.gif Może więc błąd był spowodowany zbyt wolną reakcją sondy .

Wg. wykresu powinno to wygladac tak :

281541321-sondalambda1.8.gif

post-24156-14352497997729_thumb.gif

Napisano
  • Autor

> Pomiar robiony oczywiście na benzynie , a nie wzięty z emulatora ?

pomiar w czasie pracy na benzynie

??? to czemu wyskoczyło że sonda daje zły sygnał ???

Nie wiem czy ryzykować i wymienić czy szukać co innego bo mam dość napraw... raczej nie wkręce i nie oddam do sklepu bo na to chyba nie pójdzie sprzedawca.

Czy może być to przyczyną takiego spadku mocy, nie wkręcania się na obroty (im cieplej tym gorzej), wzrostu (nawet o 40%) boje_sie.gifzużycia i gazu i benzyny (w między czasie regulowałem gaz II gen z emulatorem i może też na niesprawnej lambdzie się ta regulacja odbywała) - nie znam się ale chcę odzyskać moc na tym aucie - inne błędy nie wyskoczyły. Powyżej 4000 obrotów się nie wkręci za cholerę - a i do tych 4000 jak muł (nie mówiąc o wzniesieniach) jak dochodzi do tych 4000 to głośny jak diabli i tylko muczy a nie idzie i słabnie (spadają obroty). sciana.gif

Napisano

wygląda to tak jakby sonda cały czas podawała sygnał (ok 1V) o bogatej mieszance a ECU zmniejszał czas wtrysku. Samochód nie dostaje odpowiedniej dawki paliwa. Ja bede wymieniał sonde ale z powodu zbyt bogatej mieszanki. Pali mi po mieście 13 litrów. Moc ma normalną. Kiedy silnik nie jest pod obciążeniem np. przy zmianie biegu , na wolnych obrotach to strasznie kopci.

Napisano

Jeśli bys miał niesprawny emulator to sterownik może "zgłupiec" bo cały czas chce dopasowac parametry do błędnego sygnału z emulatora .Niesprawna lambda nie ma nic do rzeczy na gazie .

Pozostaje ci spróbowac wykasowac autoadaptację na kompie .

Zdarzały się sytuacje że to nie pomogło i trzeba było wymienic sterownik albo wgrac od nowa soft .

Napisano

> pomiar w czasie pracy na benzynie

> ??? to czemu wyskoczyło że sonda daje zły sygnał ???

> Nie wiem czy ryzykować i wymienić czy szukać co innego bo mam dość

> napraw... raczej nie wkręce i nie oddam do sklepu bo na to chyba

> nie pójdzie sprzedawca.

> Czy może być to przyczyną takiego spadku mocy, nie wkręcania się na

> obroty (im cieplej tym gorzej), wzrostu (nawet o 40%) zużycia i

> gazu i benzyny (w między czasie regulowałem gaz II gen z

> emulatorem i może też na niesprawnej lambdzie się ta regulacja

> odbywała) - nie znam się ale chcę odzyskać moc na tym aucie -

> inne błędy nie wyskoczyły. Powyżej 4000 obrotów się nie wkręci

> za cholerę - a i do tych 4000 jak muł (nie mówiąc o

> wzniesieniach) jak dochodzi do tych 4000 to głośny jak diabli i

> tylko muczy a nie idzie i słabnie (spadają obroty).

może być zbyt bogata mieszanka i go zalewa, w katalizatorze dopala się benzyna i stąd gotująca się woda. Ja bym odłączył sondę, zrobił reset kompa przez odłączenie aku (jeśli w 1.8 to działa) i spróbował ale na benzynie i bez sondy. Ewentualnie zrób pomiar sondy lambda zwykłym miernikiem, powinno oscylować od 0,1 V do 0,9V

Napisano

> może być zbyt bogata mieszanka i go zalewa, w katalizatorze dopala

> się benzyna i stąd gotująca się woda.

Z odczytów wynika że sonda wskazuje zarówno nieco bogatą , normalną jak i uboższą , czyli działa ok.gif

> Ja bym odłączył sondę,

> zrobił reset kompa przez odłączenie aku (jeśli w 1.8 to działa)

> i spróbował ale na benzynie i bez sondy.

To wtedy dopiero sterownik wzbogaci mieszankę smirk.gif

Tak czy inaczej sonda i tak nie ma żadnego wpływu podczas jazdy na gazie , a przecież auto na gazie też nie jeździ jak trzeba ...

Napisano

> Z odczytów wynika że sonda wskazuje zarówno nieco bogatą , normalną

> jak i uboższą , czyli działa

> To wtedy dopiero sterownik wzbogaci mieszankę

Racja, z odłaczona sondą wyjdzie że za uboga mieszanka i ECU dorzuci do pieca to znaczy wydłuży czas wtrysku. A jak z cewkami?

U ojca w Reni Laguna przy przebiciach na cewce obrotomierz oszukiwał w dół.

Napisano

> A jak z cewkami?

> U ojca w Reni Laguna przy przebiciach na cewce obrotomierz oszukiwał w dół.

Trzeba by podmieniac po kolei na inne - to chyba najlepsza metoda na sprawdzenie.

Ale póki co to warto jednak sprawdzic najpierw drożnośc wydechu , może faktycznie spaliny nie mają swobodnego ujścia ok.gif

Napisano
  • Autor
ok.gif yes, yes, yes - rozłączyłem kolektor z tłumikiem i MOC WRÓCIŁA spineyes.gif tłumik cięzki jak cholera - z zewnątrz ładny (dwa lata około 40 000 km) ale jego waga chyba dwa razy wyższa - chyba syf w ostatnim totalnie zapchał wylot - a żaden mechanik w Bielsku nie chciał słuchać jak mówiłem że to coś nie tak z wydechem. Kolejne 260 pln godzina roboty i ze szczęścia bym do Cieszyna dojechał z 160-180 na liczniku ( tak radość w rozpaczy) i to na gazie bez sekwencji. Lambdy nie wymieniłem. Nie chcę kolejnych awarii bo już na to mnie nie stać (jeszcze trochę i nowe auto będzie) ale w tym szoku już nie myślę - może to sie komuś przyda, 20.GIFdziękuję za porady i zainteresowanie problemem - czułem że nie jestem sam!!! Dzięki - mogę zasnąć w końcu...
Napisano

> yes, yes, yes - rozłączyłem kolektor z tłumikiem i MOC WRÓCIŁA

To tylko się cieszyc , swoją drogą to faktycznie wydech musiał byc niemal całkowicie niedrożny , że aż tak zmulił auto .

Kiedyś czytałem że w jakimś TDI przy zapchanym kacie nie można było jechac więcej niż 150km/h grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nas też nie słuchałeś, tych piszących o wydechu.

No jak nie słuchałem - słuchałem i to pilnie - dlatego działa, dzięki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.