Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrąd 1,4 i problemy po wymianie

Featured Replies

Napisano

Witam,

dawno tu nie byłem, ale mam problem, więc postanowiłem wrócić shocked.gif . Otóz wymieniono rozrząd w Stilo

1,4 16V. Wymieniłem w ASO. Wraz z rozrządem wymieniono napinacz, świece, olej, filtry itd. ( wszystko oryginał)

Krótko mówiąc większy przegląd. Po wymianie paska auto jest z lekka przymulone. Przed wymiana w okolicach

3500-4000 obr czuło sie wyraźny wzrost mocy. Ci, którzy maja 1,4 wiedzą jak fajnie się jeździ na 2-jce kręcąc

powyżej 3500. Auto zachowywało sie jakby maiło małą turbinkę. Maksymalna prędkość przed wymianą wahała

się w granicach 180-190. 180 to bez najmniejszego problemu na 6-stym biegu. Teraz ledwo 170 i to po

dłuuuugim rozbiegu.

Byłem w ASO po raz drugi mówiąc o problemach po wymianie. Przy mnie sprawdzono rozrząd, za pomocą

blokady wałka i takich tyczek wkładanych w 1wszy i 2-gi cylinder. Wyszło, że wszystko O.K( stwierdzenie

mechanika). A ja dalej mam braki mocy tongue.gif. Silnik chodzi pozatym idealnie, nie drga, zapala od dotknięcia, pali mniej niz przedtem.

Pytanie co to może być ??? Nie spodziewam sie klarownej odpowiedzi, bo być może jestem pierwszy z takim

problemem. Ale czy ktoś mógłby mi poradzić DOBREGO mechanika silnikowca, znajacego dobrze silniki fiata, a

szczególnie 1,4 gdzieś na terenie Polski. Byłbym wdzięczny za kontakt. bow.gif

Napisano

Stary, nawet nie strasz - mój właśnie stoi na kanale, odbieram o 19 grinser006.gif Popłynę pewnie od razu autostradą żeby go sprawdzić - to już przynajmniej drugi post jaki tu widzę o problemach po wymianie rozrządu. W każdym razie dam znać po wszystkim - silnik w zasadzie ten sam tylko u Ciebie deczko większy skok tłoka. Co do świec, olejów etc, etc ... wymieniałem wszystko sam całkiem niedawno - jedyne spostrzeżenie spadło spalanie. A jak u Ciebie z konsumpcją paliwa po wymianie rozrządu??

Napisano

> A jak u Ciebie z konsumpcją paliwa po wymianie rozrządu??

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie posta kolegi to znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie...

"(...) pali mniej niz przedtem."

Napisano

> Przeczytaj jeszcze raz dokładnie posta kolegi to znajdziesz

Sorry jestem po szkole szybkiego czytania wink.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> Popłynę pewnie od razu autostradą żeby go sprawdzić - [...]

Tylko ostrożnie z tym sprawdzaniem. Jak patrzę za okno i widze mgłę to... slinka.gif

Poza tym, jeszcze jedno spostrzeżenie. Jak dodaje gazu na wyższym biegu, to słyszę takie jakby dudnienie od

silnika. Tego przedtem nie było.

Napisano

hmmm.... pali mniej i zmulony... uboga mieszanka... filtr powietrza poprawnie zalozony ?

A dudnienie ? cos sie tlucze/obija po silniku czy spalanie stukowe ? Moze zaplon przestawili ?

Napisano
  • Autor

Filtr powietrza sam sprawdzałem, jest ok.

To raczej nie jest obijanie, słychań dudnienie w pasmie infra, wyraźnie niski ton.

Co do zapłonu, to jedyna mozliwość to źle założyć pasek, lub cos nagrzebać w centralce.

Ale to możliwe.

Nie ma spalanie stukowego. "Warczy" gładko, bez dodatkowych efektów, poza, oczywiście owym dudnieniem.

Napisano

nie widze potrzeby dlubac w elektronice przy czysto mechanicznej robocie. Jak powietrze masz ok, to moze paliwko ? Może wężyk zgięty/załamany i pompka buczy ? To nawet może być zupełnie co inne co jest na "drodze" przy wkładaniu rąk czy innych kluczy... skoro rozrząd był skontrolowany powtórnie to stawiam na osprzęt silnika hmm.gif A olej ? nie wlali ci jak do 2.4 z 10 litrów ? wink.gif przez niedokręcone świece pewno obrzyga pół silnika to byś zauważył.

Napisano
  • Autor

Olej jest ok. Oczywiście stan. Zawsze woże swój olej Helix Ultra.

No może zamienili, ale wątpie. Ale czy to może mieć wpływ ? Nie wiem.

Paliwko raczej OK. Przejeździłem już parę tysięcy róznie tankując.

Jeszcze jedna rzecz jest do sprawdzenia. ŚWIECE. Tu może leżeć problem.

Szczerze mówiąc jedyna rzecz, której nie sprawdziłem.

Mogły byc wymienione na nieodpowiedni typ,

Potrzeby dłubania w elektronice też nie widzę.

Napisano

> Jeszcze jedna rzecz jest do sprawdzenia. ŚWIECE.

Sprawdź, może faktycznie włożyli coś innego. Zmieniałem ostatnio przy 80 kkm i do naszych silniczków pasują NGK DCPR7E-N. Na nowych jakby motorek lepiej "ciągnie". W każdym bądź razie, pomimo zapewnień poprzedniego właściciela o regularnych serwisach i wpisach ASO w książce zastałem świece oryginalnie włożone w fabryce ... Dodam, że wg. instrukcji powinny być wymienione przy 40 kkm (i ufaj tu mechanikom). Pierwszy raz w życiu widziałem tak wypalone elektrody angryfire.gif Co do przejażdżki po dzisiejszej wymianie nie czuję różnicy, mam nadzieję, że wszystko ok. O spalaniu wypowiem się po jakimś czasie ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.