Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F - centralny zamek

Featured Replies

Napisano

Witam,

Gdzie mogę szukać przyczyny niesprawności centralnego zamka w mojej astrze F kombi. Z góry mówię że zakresu centralnych zamków jestem totalnym laikiem.

Do rzeczy, niesprawność polega na tym że:

Na początku gdy tylko kupiłem auto centralny zamykał i otwierał wszystkie drzwi z pilota nie za każdym razem, niekiedy musiałem otwierać i zamykać auto z kluczyka. Kilka miesięcy temu przestały działać drzwi pasażera i 2 tylne, nie działają ani z pilota ani z kluczyka.

Z pilota ale też nie za każdym razem zamyka i otwiera drzwi kierowcy, tylną klapę i wlew paliwa (jestem wtedy zmuszony zamykać z kluczyka).

Może ktoś z was się spotkał z takim problemem i powie mi jak sobie z tym poradzić.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Tomo26

Napisano

Podejrzewam ze cos nie laczy na przewodach. Sprawdz dobrze gumowe przelotki miedzy slupkiem a drzwiami tylnymi, i zlacza w drzwiach przednich.

Napisano

co do tylnich drzwi to posprawdzaj kabelki co sa pomiedzy budą auta a drzwiami...bo najczesciej tam przecieraja sie, łamia kabelki...

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> co do tylnich drzwi to posprawdzaj kabelki co sa pomiedzy budą auta a

> drzwiami...bo najczesciej tam przecieraja sie, łamia kabelki...

Kabelki sprawdziłem są ok a centralny nadal nie działa.

Nie mam pojęcia co padło.

Pozdrawiam

Tomo26

Napisano

mam dwa pytania:

- czy centralny wogole dziala ( z tyłu) czy ani raz nie zamyka??

- dobrze sprawdziłes te kabelki w tej gumowej osłonie??, bo czesto potrafia przelamac sie wewnatrz izolacji, tak ze na zewnatrz nic nie widac, dopiero dokładne badanie organoleptyczne jest w stanie to wykryc...

Napisano
  • Autor

> mam dwa pytania:

> - czy centralny wogole dziala ( z tyłu) czy ani raz nie zamyka??

> - dobrze sprawdziłes te kabelki w tej gumowej osłonie??, bo czesto

> potrafia przelamac sie wewnatrz izolacji, tak ze na zewnatrz nic

> nie widac, dopiero dokładne badanie organoleptyczne jest w

> stanie to wykryc...

Tylne drzwi i od pasażera z przodu wcale nie zamyka i nie otwiera

działają tylko te przednie od kierowcy. klapka od wlewu paliwa i klapa bagażnika.

Być może przeprowadzone przeze mnie badanie organoleptyczne było mało dokładne.

Sprawdzę to jeszcze raz dla pewności.

Pozdrawiam

Tomo26

Napisano

> Tylne drzwi i od pasażera z przodu wcale nie zamyka i nie otwiera

> działają tylko te przednie od kierowcy. klapka od wlewu paliwa i

> klapa bagażnika.

A sprawdzałeś czy zamykajac/otwierajać kluczykiem drzwi pasażęra reszta zamków działa ?

Pozdro

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś czy zamykajac/otwierajać kluczykiem drzwi pasażęra

> reszta zamków działa ?

> Pozdro

Z kluczyka zamki działają tak samo jak i z pilota czyli od kierowcy, kalpka od wlewy paliwa i klapa.

Napisano

no to raczej jest to wina instalacji, sprawdz przy kazdych drzwiach, przy sterowniku itd.

EDIT: a moze wina jest w siłownikach, chociaz mało parwdopodobne aby trzy na raz padły...ale kto wie...

Napisano

> Z kluczyka zamki działają tak samo jak i z pilota czyli od kierowcy,

> kalpka od wlewy paliwa i klapa.

Ja bym sugerował rozebrać drzwi kierowcy i sprawdzić dokładnie przełącznik od ryglowania (S41). Jest on zamontowany z tyłu klamki przy bębenku zamka. Jest to mikro przełącznik trzy przewodowy. W pozycji normalnej zwiera Przewód SWBL (czarno niebieski ) do BR (brązowy) czyli masy. Przewód SWBL służy do ryglowania zamków i idzie do siłowników. Musi na nim być cały czas masa i jeśli jej nie będzie to siłowniki drzwi tylnych i drzwi pasażera z przodu nie będą działać!!! Dzieje się tak dlatego, że w środku siłownika jest mikro przełącznik i jak siłownik zamyka to zmienia jego stan. Wtedy silniczek z masą połączony jest przez ten mikro przełącznik a dalej przez przełącznik od ryglowania. Więc jeśli spróbujemy wysterować ten siłownik to nic się nie dzieje bo nie ma masy na silniczku.

Jak już rozbierzesz drzwi kierowcy to łatwo to sprawdzić. idąc po przewodzie od przełącznika napotkasz wtyczkę. tam możesz pomierzyć przełącznik lub zrobić zworkę między przewodem brązowym a czarno niebieskim. Jest tam jeszcze przewód czerwono żółty (RTGE) i idzie on do centralki. Jego bym nie proponował zwierać z masą bo możne się to skończyć uszkodzeniem centralki Ten przewód możesz zewrzeć z czarno niebieskim i wtedy zamki powinny się zaryglować.

Tak sprawdzałem jak to działa i spaliłem centralkę zlosnik.gif Oczywiście opis ten jest prawdziwy do centralnego zamka z funkcją ryglowania zamków. Występuje jeszcze centralny bez ryglowania więc jeśli masz taki to nie wiem co mogło się stać

Schemat centralnego dla przypomnienia wygląda tak:

281612081-schem07a.gif

Miałem takie same objawy przy przerabianiu zamka na ryglowanie z pilota. Sposób postępowania który opisałem jest bezpieczny. Ja spaliłem centralkę, dlatego, że zacząłem kombinować i w końcu się rypłem, zrobiłem zworkę nie w tym miejscu co trzeba. A opis zajścia jest >> tutaj <<

post-72224-14352498342524_thumb.gif

Napisano

U mnie ostatnio przestał działać siłownik tylnych lewych drzwi , zarówno z kluczyka jak i z pilota . Kupiłem używkę na szrocie , zdjąłem tapicerkę , odkleiłem folię . Podczas prób z CZ , z siłownika dochodziło jakieś buczenie . Wyczyściłem kontaktem styki gniazda siłownika , nasmarowałem silikonem cały mechanizm zamka no i oryginalny siłownik zaczął działać ok.gif. Przyglądnąłem się bliżej konstrukcji tylnych drzwi i wyszło ,że woda spływająca z szyby do wnętrza drzwi "zahacza" o siłownik a to może powodować jego nieprawidłowe działanie .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.