Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona silnika

Featured Replies

Napisano

Ostatnio pojechałem do ASO bo zauważyłem, że mam uszkodzoną prawą osłonę silnika ( zauważyłem, jak coś grzebałem przy kole). Po podniesieniu samochodu ciekawa sprawa, są osłony boczne, ale niestety głównej, od spodu nie ma. angryfire.gif

Ciekawe, bo widać nawet zapinki, a głównej osłony brak.

I teraz pytania ?

Czy w moim modelu wyposażeniem standardowym były tylko boczne osłony silnika - sciana.gif?

Jeżeli nie, czy próbować reklamować to Aso i w jaki sposób ?( zawsze mogą powiedzieć, że zgubiłem po drodze, chociaż rozumuje byłoby to widać na bocznych osłonach)?

Co ciekawe, byłem w ASO kilka razy ( w tym przegląd) i nigdy mi nie powiedzieli, że brakuje osłony.

Czekam na uwagi, benzyna 1,6,5d, rocznik 2003.

Napisano

> Ostatnio pojechałem do ASO bo zauważyłem, że mam uszkodzoną prawą

> osłonę silnika ( zauważyłem, jak coś grzebałem przy kole). Po

> podniesieniu samochodu ciekawa sprawa, są osłony boczne, ale

> niestety głównej, od spodu nie ma.

> Ciekawe, bo widać nawet zapinki, a głównej osłony brak.

> I teraz pytania ?

> Czy w moim modelu wyposażeniem standardowym były tylko boczne osłony

> silnika - ?

> Jeżeli nie, czy próbować reklamować to Aso i w jaki sposób ?( zawsze

> mogą powiedzieć, że zgubiłem po drodze, chociaż rozumuje byłoby

> to widać na bocznych osłonach)?

> Co ciekawe, byłem w ASO kilka razy ( w tym przegląd) i nigdy mi nie

> powiedzieli, że brakuje osłony.

> Czekam na uwagi, benzyna 1,6,5d, rocznik 2003.

Mam takie samo autko (rocznik i silniczek) i niestety brak osłony głównej stwierdziłem juz przy odbiorze autka. To kolejny element, na którym Fiat zaoszczędził. Pozdrówka!

Napisano

Mam to samo, brak oslony od nowosci. Zorientowalem sie po ok 8 mies. przy 1 przegladzie, ale nawet nie interweniowalem. Tylko mechanior stwierdzilze powinna byc. Dokupic pewnie mozna ale podobno sporo kosztuje. Plusem w tym wszystkim jest to ze jezdzac nie zgubie oslony rotfl.gif

Napisano

> Mam to samo, brak oslony od nowosci. Zorientowalem sie po ok 8 mies.

> przy 1 przegladzie, ale nawet nie interweniowalem. Tylko

> mechanior stwierdzilze powinna byc. Dokupic pewnie mozna ale

> podobno sporo kosztuje. Plusem w tym wszystkim jest to ze

> jezdzac nie zgubie oslony

Jeszcze nie zgubiłem a mam nieoryginalną za 60 zł zlosnik.gif

Napisano

Osłony boczne montowane sa seryjnie. Osłonę środkową salony montują na mocno wypasiona wersję lub za opłatą. Cena w salonach wacha sie w przediale 120-280 zł. Na aukcjach internetowych można kupić za 50 zł. Ja u Siebie nie mam i nigdy nie miałem i nie płaczę z tego powodu.

Napisano

> Osłony boczne montowane sa seryjnie. Osłonę środkową salony montują

> na mocno wypasiona wersję lub za opłatą. Cena w salonach wacha

> sie w przediale 120-280 zł. Na aukcjach internetowych można

> kupić za 50 zł. Ja u Siebie nie mam i nigdy nie miałem i nie

> płaczę z tego powodu.

Z tą wypasioną wersją się nie zgodzę. Miałem 1.6 Active i osłona była. Główny problem polega na tym, że osłonę wyjatkowo łatwo zgubić (urwać) co wynika z konstrukcji zawieszenia (niski prześwit) Stilo czerwona.gif. Już taki urok, ja w swojej karierze kupowałem już dwa razy.

jeżeli chodzi o ceny - fakt w ASO są beznadziejne angryfire.gif, ale najlepiej szukać w sklepach z częściami FIATa (ok 80-90 złotych nowa). Ewentualnie mogę podać adres gdzie można kupić w Łodzi.

Pozdrawiam

smile.gif

Napisano

> Osłony boczne montowane sa seryjnie. Osłonę środkową salony montują

> na mocno wypasiona wersję lub za opłatą. Cena w salonach wacha

> sie w przediale 120-280 zł. Na aukcjach internetowych można

> kupić za 50 zł. Ja u Siebie nie mam i nigdy nie miałem i nie

> płaczę z tego powodu.

płakał kolega bedzie dopiero jak obudowa alternatora pęknie

Napisano

E tam, ja mam Actuala i osłona jest ale co z tego jak już dwa razy leżała na asfalcie.

Napisano

> Ostatnio pojechałem do ASO bo zauważyłem, że mam uszkodzoną prawą

> osłonę silnika ( zauważyłem, jak coś grzebałem przy kole). Po

> podniesieniu samochodu ciekawa sprawa, są osłony boczne, ale

> niestety głównej, od spodu nie ma.

> Ciekawe, bo widać nawet zapinki, a głównej osłony brak.

> I teraz pytania ?

> Czy w moim modelu wyposażeniem standardowym były tylko boczne osłony

> silnika - ?

> Jeżeli nie, czy próbować reklamować to Aso i w jaki sposób ?( zawsze

> mogą powiedzieć, że zgubiłem po drodze, chociaż rozumuje byłoby

> to widać na bocznych osłonach)?

> Co ciekawe, byłem w ASO kilka razy ( w tym przegląd) i nigdy mi nie

> powiedzieli, że brakuje osłony.

> Czekam na uwagi, benzyna 1,6,5d, rocznik 2003.

wiem, ze niektore modele nie mialy montowanej oslony srodkowej (oszczednosc fiata). Ja mialem, ale zgubilem, teraz mam nieoryginalna za bodaj 80zl. Namiary na sklep:

zgierz ul. zborzowa 26B 9-19, tel (42)7169804

byl kiedys watek o oslonach, ktos sprzedawal wysylkowo, ale nie mam namiarow, zobacz w archiwum.

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

> Z tą wypasioną wersją się nie zgodzę. Miałem 1.6 Active i osłona

> była. Główny problem polega na tym, że osłonę wyjatkowo łatwo

> zgubić (urwać) co wynika z konstrukcji zawieszenia (niski

> prześwit) Stilo . Już taki urok, ja w swojej karierze kupowałem

> już dwa razy.

> jeżeli chodzi o ceny - fakt w ASO są beznadziejne , ale najlepiej

> szukać w sklepach z częściami FIATa (ok 80-90 złotych nowa).

> Ewentualnie mogę podać adres gdzie można kupić w Łodzi.

> Pozdrawiam

Będę wdzięczny za namiary bo cena w ASO powala - okolo 360 zł, a muszę kupić również boczną.

Napisano

Super wynalazek - u mnie osłona jak nowa a przegub elastyczny w strzępach frown.gif

Napisano

> Będę wdzięczny za namiary bo cena w ASO powala - okolo 360 zł, a

> muszę kupić również boczną.

Polecam przeszukać allegro , ja za komplet osłon głównej i dwóch bocznych zapłaciłem 130 zł i wszystko jak na razie ok.gif, materiał z jakich wykonane są osłony jest wytrzymały kilka krotnie miałem okazję go przetestować na krawężnikach hmm.gif

Napisano

> wiem, ze niektore modele nie mialy montowanej oslony srodkowej

> (oszczednosc fiata). Ja mialem, ale zgubilem, teraz mam

> nieoryginalna za bodaj 80zl. Namiary na sklep:

> zgierz ul. zborzowa 26B 9-19, tel (42)7169804

to tak jak bys mial moja oslone biglaugh.gif bo oni zrobili forma z mojej oslony

Napisano

> Będę wdzięczny za namiary bo cena w ASO powala - okolo 360 zł, a

> muszę kupić również boczną.

adres ktory podal kustosz maja tez boczne oslony, moze wysylaja

zgierz ul. zborzowa 26B 9-19, tel (42)7169804

Napisano

Ja mam Actuala i osłona BYŁA. Niestety po jakiejś naprawie w pewnym ASO na Ochocie (W-wa) oddano mi samochód BEZ OSŁONY. Zanim jeszcze wyjechałem z hali, zajrzałam pod maskę i natychmiast zauważyłem, że osłony nie ma! ASO oczywiście się wyparło, chociaż zostały zapinki i ślady. Ja niestety nie miałem możliwości im udowodnić tego faktu i kazalem zamontować nową (350 zł!!!!!). Dopiero później znalazłem sklep, w którym można zamówić osóony do różnych pojazdów (to w końcu tylko kawałek czarnego plastiku!) za 60-100 złotych. Niestety nie pamiętam już adresu tego sklepu...

Jestem jednak pewien na 1000%, że ktoś w ASO tę osłonę UKRADŁ i przykręcił albo w swoim stilo albo "u kumpla za flaszkę". Kupujęc samochód od razu zwróciłem uwagę na osłonę i bardzo mi się podobało, że jest tam coś takiego, co zasłania bebechy od spodu. Jestem także absolutnie pewien, że osłona była na miejscu kiedy oddawałem samochód do naprawy i nie zgubiłem jej wcześniej - jak twierdziło ASO.

Myślę, że jest to jeden z tych elementów, które ASO potrafi wykręcić licząc że klient nie zauważy (no bo w końcu kto normalny zagląda codziennie pod podwozie!).

Napisano

Ja miałem to samo w ASO P...... W Katowicach, po przeglądzie powiedziano mi że, w mojej wersji się osłona nie należy i dopiero jak angryfire.gifklotnia.gif zrypałem pare osób to, zamontowali ją ponownie , to jest czyste złodziejstwo.

Napisano

> Myślę, że jest to jeden z tych elementów, które ASO potrafi wykręcić

> licząc że klient nie zauważy

... moje stilo stało w ASO "A" dwa dni z pełnym zbiornikiem paliwa grinser006.gif, że nikt nie potrafił zdiagnozować tam błędu zostało zaprowadzone z ASO "A" 50 km do innego ASO "B" ( zajął się tym sam kierownik ASO "A" - te same ASO tylko w dwóch miejscowościach ) . Przy odbiorze auta boje_sie.gif pali sie kontrolka paliwa ... i zaczęło sie zwalanie winy z jednego punktu na drugi klotnia.gif i ... tak się sprawa skończyła ,oczywiście z moją stratą beksa.gif

Napisano

> Ja mam Actuala i osłona BYŁA. Niestety po jakiejś naprawie w pewnym

> ASO na Ochocie (W-wa) oddano mi samochód BEZ OSŁONY. Zanim

> jeszcze wyjechałem z hali, zajrzałam pod maskę i natychmiast

> zauważyłem, że osłony nie ma! ASO oczywiście się wyparło,

> chociaż zostały zapinki i ślady. Ja niestety nie miałem

> możliwości im udowodnić tego faktu i kazalem zamontować nową

> (350 zł!!!!!). Dopiero później znalazłem sklep, w którym można

> zamówić osóony do różnych pojazdów (to w końcu tylko kawałek

> czarnego plastiku!) za 60-100 złotych. Niestety nie pamiętam

> już adresu tego sklepu...

> Jestem jednak pewien na 1000%, że ktoś w ASO tę osłonę UKRADŁ i

> przykręcił albo w swoim stilo albo "u kumpla za flaszkę".

> Kupujęc samochód od razu zwróciłem uwagę na osłonę i bardzo mi

> się podobało, że jest tam coś takiego, co zasłania bebechy od

> spodu. Jestem także absolutnie pewien, że osłona była na miejscu

> kiedy oddawałem samochód do naprawy i nie zgubiłem jej wcześniej

> - jak twierdziło ASO.

> Myślę, że jest to jeden z tych elementów, które ASO potrafi wykręcić

> licząc że klient nie zauważy (no bo w końcu kto normalny zagląda

> codziennie pod podwozie!).

żartujesz yikes.gif pusciłes to płazem ?

Napisano

> żartujesz pusciłes to płazem ?

Wiesz, po fakcie to możesz pracowników ASO co najwyżej serdecznie ucałować w pośladki crazy.gif - za rękę nie złapałeś, więc nie udowodnisz. no.gif. We Wrocławiu w ADF swego czasu nie takie numery odchodziły oslabiony.gif - po prostu między innymi również i dlatego nie warto zostawiać auta bez nadzoru... ok.gif

Żeby nie było komentarzy że to "polska specjalność", to jako ciekawostkę mogę tu dorzucić i takie coś, że w np. serwisie Alfa Romeo w Hannoverze mechanicy próbowali mi podmienić felgi aluminiowe sick.gif

Napisano

> żartujesz pusciłes to płazem ?

Niestety.... Nawet gdybym zawiadomił policję czy chciał się o to sądzić - NIE MAM DOWODU. Gdyby chociaż osłona była wpisana w wyposażenie samochodu albo gdybym miał zdjęcia ubezpeiczyciela przed naprawą blacharską, na której byłaby widoczna osłona - a tak to wała! Zażądałem rozmowy z "kierownikami" wszelkiego szczebla, przysżło paru ciołków w garniturach i też rozkladali ręce i udowadniali mi, że osłony nie było. Myślę, że najlepszy wsposób na takich chamów to więcej nie zostawiać auta w takim warsztacie. Niestety ów warsztat bardzo dobrze robi naprawy blacharskie.... z naprawą mechaniczną nigdy bym tam nie pojechał.

Napisano

> ... moje stilo stało w ASO "A" dwa dni z pełnym zbiornikiem paliwa ,

> że nikt nie potrafił zdiagnozować tam błędu zostało zaprowadzone

> z ASO "A" 50 km do innego ASO "B" ( zajął się tym sam kierownik

> ASO "A" - te same ASO tylko w dwóch miejscowościach ) . Przy

> odbiorze auta pali sie kontrolka paliwa ... i zaczęło sie

> zwalanie winy z jednego punktu na drugi i ... tak się sprawa

> skończyła ,oczywiście z moją stratą

Miałem podobną sytuację.Pojechałem do ASO na wymianę przekładni kierowniczej (akcja w Stilo 1.8).Przekładnie wymienili.ale boczne osłony pod silnikiem zdjęli.Szlag mnie trafia ,że nie sprawdziłem po odebraniu samochodu,ale przecież wszystkiego nie da się sprawdzić.Na szczęście została główna osłona.Ja naprawdę nie jeżdżę do ASO- zdarzyło się raz no i masz babo placek angryfire.gifBrak bocznych osłon zauważyłem dopiero tydzień póżniej jak byłem u swojego mechanika(a w zasadzie to on zauważył).Czy ktos zna cenę bocznych osłon??

Napisano

Namiary na oslony

www.admal.prv.pl ... NA SLOMCZYNIE gosc tez sprzedaje cena kolo 50 zl lub mniej

ale polecam aluminiowe smile.gif jak dobrze zamontuja to jest bardzoej wytrzymala , lepiejk odprowadza cieplo i nie splywa jak sie nagrzeje za bardzo 1,8 albo 2,4 smile.gif

Napisano

> Namiary na oslony

> www.admal.prv.pl ... NA SLOMCZYNIE gosc tez sprzedaje cena kolo 50 zl

> lub mniej

> ale polecam aluminiowe jak dobrze zamontuja to jest bardzoej

> wytrzymala

wytrzymala na co? bo chyba nie na slona wode jaka plyna ulice naszych miast w zimie, plastik to sie polami i odpadnie a kawal blachy sie jeszcze w cos wetnie

, lepiejk odprowadza cieplo

cieplo czego? miski olejowej? imo malo w tym sensu

i nie splywa jak sie

> nagrzeje za bardzo 1,8 albo 2,4

to juz wogole bez sensu -> od czego mialo by to splywac? w przypadku pozaru chyba?

jak dolozy sie brak izolacji akustycznej/termicznej jaka maja oryginlane (przynajmniej dla JTD) to nie zamienil bym sie na aluminiowa. Ciekawie musza walic kamienie w taki metalowy beben wink.gif

Napisano

1) Wytrzymala na uderzenia z obnizonym zawieszeniem

2) Zamontuj plastik przy kolektorze SUPERSPRINTA takim RACE USE ONLY bez katalozatora to po 10 minutach bedzie wisiała do ziemi od ciepła z kolektora

3) Aluminium nie rdzewieje bo niby jak wytlumaczysz ze nawet jak lakier zejdzie z alufelgi to nie jest zardzewiala po deszczu ?

Napisano

> 1) Wytrzymala na uderzenia z obnizonym zawieszeniem

Jeśli jest dobrze zrobiona, to OK - ale musi być taka, żeby nic nie wystawało poniżej jej krawędzi i musi mieć brzegi zawinięte do góry, wtedy po prostu samochód ślizga się na tej osłonie tam, gdzie plastikową by urwał. Ale jeśli taka osłona jest źle zrobiona (np. jest możliwość, żeby zaczepiła przednią krawędzią o cokolowiek), to może być z tego więcej szkód niż pożytku biglaugh.gif

> 3) Aluminium nie rdzewieje

Aluminium jak najbardziej ulega korozji - oczywiście nie rdzewieje na brązowo (ten brązowy nalot, którym pokrywa się stal, to tlenek żelaza - więc trudno żeby aluminium utleniało się do tlenku żelaza zlosnik.gif), ale tak czy inaczej utlenia się, czego dowodem mogą być choćby wżery na starszych alufelgach. ok.gif

Napisano

> 1) Wytrzymala na uderzenia z obnizonym zawieszeniem

jezeli sugerujesz ze 2mm aluminium jest w stanie wytrzymac uderzenie 1.4tonowego samochodu w cokolwiek na co ten samochod wjedzie to zyjesz w swiecie zludzen. Jedyne przed czym taka (i plastikowa) oslona zabezpieczaja to brud, piasek i kamyczki i jakies male galezie.

> 2) Zamontuj plastik przy kolektorze SUPERSPRINTA takim RACE USE ONLY

> bez katalozatora to po 10 minutach bedzie wisiała do ziemi od

> ciepła z kolektora

nikt nie mowil o sportowych wydechach, rozmawiamy o zwyklych samochodach - nikomu tutaj oslona nie poplynela

> 3) Aluminium nie rdzewieje bo niby jak wytlumaczysz ze nawet jak

> lakier zejdzie z alufelgi to nie jest zardzewiala po deszczu ?

pojecie ktorego uzyles - rdzewienie opisuje korozje stopow zelaza (glownie stali), aluminium podlega korozji, ma ta ceche ze na powierzchni przedmiotow z niej wykonanych tworzy sie warstwa tlenkow (poprzez pasywowanie np. galwaniczne) jednak w momencie gdy taki przedniot wystawiony jest na dzialanie czynnikow sciernych wartstwa ta ulega szybkiej dezintegracji i aluminium koroduje. Korozja ta nie objawia sie czerwonym nalotem jak w przypadku stali lecz bialym sypkim puchnieciem materialu. Staje sie on kruchy, pojawiaja sie glebokie wzery, peka i traci polysk. Sugeruje obejrzec oslony termiczne dookola wydechu - jezeli nie zostaly dobrze odizolowane od stalowych srub bardzo szybko urywaja sie na mocowaniach, wlasnie tam koroduja - a i tak material z jakiego sa wykonane jest duzo lepszy od tego z czego rzemieslnik w polsce wykona ci taka oslone.

Napisano

Jesli o normalnych samochodach to owszem zabezpiecza przed kurzem i brudem POPIERAM.

Rozumiem ze wolal bys miec plastikowa ? Hmm jak mam byc szczery to wole miec za 80 zl aluminiowa niz za 80 zl plastikowa nawet jezeli po zimie ja wymienie bo skoroduje bo przez tyle czasu plastik sie pewnie polamie ...

Wytrzymalosc rzecz wzgledna smile.gif 3mm aluminium moim zdaniem lepiej znosi wszelkiego typu krawezniki i lepiej chroni miske ale moze zyje w swiece zludzen jak twierdzisz ... mojm zdaniem 3mm alu jest lepsze niz plastik

Jesli chodzi o cieplo mowie o swoim przypadku bo ten znam ... rozmawiamy o wadach i zaletach dla mnie wytrzymalosc na cieplo oslony plastikowej jest wada i o tym pisze .. jesli inni uwazaja to za niepotrzeby argument przeciw to spokojnie moga pominac ten punkt smile.gif

PS fajna dyskusja smile.gif i dzieki za wytlumaczenie korozji aluminium ... PS rozumiem ze to co napisales tycyz sie tylko NIEPOLEROWANEGO badz NIELAKIEROWANEGO materialu smile.gif ?

Napisano

> rozumiem ze to co napisales tycyz sie tylko NIEPOLEROWANEGO badz

> NIELAKIEROWANEGO materialu ?

lakierowanie aluminium jest bardzo trudna sprawa, glownie ze wzgledu na cechy tych zabezpieczajacych tlenkow - nic sie do nich nie trzyma. Stosuje sie rozne spec podklady ale to w ciezkich warunkach malo daje. Najlepsza dostepna metoda zabezpieczenia aluminium jest niskotemperaturowe pasywowanie galwaniczne z nasycaniem teflonem. Sprawdza sie nawet w slonej morskiej wodzie. Tyle tylko ze tej wielkosci element byloby raczej trudno do wanny wrzucic.

Napisano

> Tyle tylko ze tej wielkosci element byloby raczej trudno

> do wanny wrzucic.

Ja wiem ... sama środkowa nei ma więcej niz 60x80 cm ... duża wanna ale to i tak na 2 razy bo cały nie wejdzie ...

Myślałem że aluminium tylko się trudno spawa .... w argonie żeby się nie utleniało ...

Napisano

> Rozumiem ze wolal bys miec plastikowa ? Hmm jak mam byc szczery to

> wole miec za 80 zl aluminiowa niz za 80 zl plastikowa nawet

> jezeli po zimie ja wymienie bo skoroduje bo przez tyle czasu

> plastik sie pewnie polamie ...

mam ponad 2 lata i jakos oslona cala, nie przewiduje tez problemow w dalszej eksploatacji

no chyba, ze obnizysz auto, ryzyko uszkodzenia wieksze

suma sumarum nie przesadzalbym z tymi oslonami plastikowymi, trzeba chciec je uszkodzic, ja tak uwazam tongue.gif

Napisano

> Ja wiem ... sama środkowa nei ma więcej niz 60x80 cm ... duża wanna

> ale to i tak na 2 razy bo cały nie wejdzie ...

tylko ze mowilmy o wannie do galwanizowania... troche mniejsza jest wink.gif

> Myślałem że aluminium tylko się trudno spawa .... w argonie żeby się

> nie utleniało ...

o aluminium (a wlasciwie to jego stopy - czesto jest w nich mniej aluminium niz innych metali) sie ciezko produkuje (bardzo wysokie temp), ciezko spawa (oslona gazowa, duze odksztalcenia pospawalnicze, utrata wlasnosci nawet o 50% w strefie wplywu ciepla), maluje (slabe trzymanie powlok, rozwarstwienia z warstwa pasywowana), naprawia (utrata wlasnosci w strefie wplywu ciepla, odksztalcenia), do tego jak dostarczyc utleniacza to jara sie tak ze nie dasz rady zgasic konwencjonalnymi srodkami a wartosc opalowa jest kilka krotnie wieksza od benzyn... no o cenie nie wspominajac - same problemy wink.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

ale to tak właściwie jak jest waszym zdaniem zakładać osłonę przy motorze 1,4 czy nie. Bo jak dobrze rozumiem ma ona spełniać rolę osłony przed uszkodzeniami mechanicznymi i tak jak powiedzieli w ASO przy jtd zakładają standardowo ponieważ chroni się turbinę a w benzynie to zakładam jak chcę dowyboru bo nie ma konkretnej ważnej części do osłony (no może alternator). I czy ma to jakiś wpływ na chłodzenie silnika latem ??? spineyes.gif

Napisano

> tak jak powiedzieli w ASO przy jtd zakładają standardowo

Oj chyba w standardzie to osłon nie ma buu.gif , z tego co wiem to nie we wszystkich nowych JTD była zakładana, a już na pewno nie w tych z 2005 zlosnik.gif

Napisano

olac chlodzenie (jakos tam termostat to wysteruje), najwazniejsze ze sie calosc mniej brudzi

Napisano

> olac chlodzenie (jakos tam termostat to wysteruje),

problemów z chłodzeniem nie miałem nawet w największych korkach na drodze w czasie upałów zlosnik.gif

>najwazniejsze ze

> sie calosc mniej brudzi

ok.gif silnik i osprzęt wygląda jakby dopiero auto wyjechało z salonu zlosnik.gif więc zdecydowanie polecam założenie osłony jeżeli ktoś jej nie posiada wink.gif

Napisano

> ale to tak właściwie jak jest waszym zdaniem zakładać osłonę przy

> motorze 1,4 czy nie.

Nawet sie nie zastanawiaj i nie przyznawaj sie , ze jeszcze nie masz zeby.GIF

Ja co prawda przynajmniej 2 razy w roku szmatka i pucu pucu w komorze silnika, ale bez osłony nie miało by to sensu zlosnik.gif

Napisano

> Oj chyba w standardzie to osłon nie ma , z tego co wiem to nie we

> wszystkich nowych JTD była zakładana, a już na pewno nie w tych

> z 2005

Ja mam z 2005, osłona jest. zlosnik.gif

Napisano

> Oj chyba w standardzie to osłon nie ma , z tego co wiem to nie we

> wszystkich nowych JTD była zakładana, a już na pewno nie w tych

> z 2005

tak mi powiedzieli w ASO niewiem.gif

Napisano

> Ja mam z 2005, osłona jest.

a masz zdjęcia bo podobno tam są jakieś kiepskie mocowania i można ją łatwozgubić montowałeś jakoś specialnie

Napisano

> Nawet sie nie zastanawiaj i nie przyznawaj sie , ze jeszcze nie masz

> Ja co prawda przynajmniej 2 razy w roku szmatka i pucu pucu w komorze

> silnika, ale bez osłony nie miało by to sensu

Zamówiłem w poniedziałek odbiór pod tym zgierskim adresem są po 80 zeta. Silnik jeszcze czysty to taki już pozostanie. Zresztą ja tak jak rado_d ze szmatą i pucera winner.gif

Napisano

> a masz zdjęcia bo podobno tam są jakieś kiepskie mocowania i można ją

> łatwozgubić montowałeś jakoś specialnie

Ta osłona jest zamontowana tak, jak zrobiła to fabryka i nic tam nie zmieniałem grinser006.gif - AFAIR to przykręcona jest wkrętami do zderzaka i do osłon bocznych ok.gif (sam jej nie ściągałem, ale przy wymianie oleju trzeba ją demontować i pamiętam że odkręcano wkręty).

Napisano

> tak mi powiedzieli w ASO

W aso Górka, też mi tak powiedzieli, osłony były w standardzie przy JTD, a nie było ich w silnikach benzynowych (tylko boczne).

Napisano

> W aso Górka, też mi tak powiedzieli, osłony były w standardzie przy JTD, a nie było ich w silnikach benzynowych (tylko boczne).

W 1.8 były. 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> W 1.8 były.

Widać nawet w aso mają niesprawdzone informacje zlosnik.gif

Napisano

> Ta osłona jest zamontowana tak, jak zrobiła to fabryka i nic tam nie

> zmieniałem - AFAIR to przykręcona jest wkrętami do zderzaka i

> do osłon bocznych (sam jej nie ściągałem, ale przy wymianie

> oleju trzeba ją demontować i pamiętam że odkręcano wkręty).

Zakupiłem osłonę taką podrabianą tłoczoną z oryginalnej jump.gif kosztowała mnie 80 pln i do tego śruby w ASO z takimi specialnymi nakładkami rozprężającymi (6 śrub i 6 podkładek) za jedyne 48 pln angryfire.gif naprawdę italiano oszaleli angryfire.gif

Napisano

> nakładkami rozprężającymi (6 śrub i 6 podkładek) za jedyne 48

w metalowym mogłes kupic dwie sruby na przód i wkrety na boki, ja mam 4 szt. po bokach, koszt kilka PLN yikes.gif

Napisano

> w metalowym mogłes kupic dwie sruby na przód i wkrety na boki, ja mam

> 4 szt. po bokach, koszt kilka PLN

chust z tam sruba to pikuś parę groszy to te nakładki (napinacz) stały po ponad 4 zety sztuka potargowałem i komplet poszedł za 30 zeta ale zastanawiam się teraz bo dali mi 6 kompletów i powiedzieli że tyle trzeba ty też piszesz o 6 ciu a ja sprawdziłem i mam w osłonie 8 otworów dwa z przodu a po trzy na bokach to jak jest w końcu nie wiesz hmm.gif

Napisano

chust z tam sruba to pikuś parę groszy to te nakładki (napinacz)

> stały po ponad 4 zety sztuka potargowałem i komplet poszedł za

> 30 zeta ale zastanawiam się teraz bo dali mi 6 kompletów i

> powiedzieli że tyle trzeba ty też piszesz o 6 ciu a ja

> sprawdziłem i mam w osłonie 8 otworów dwa z przodu a po trzy na

> bokach to jak jest w końcu nie wiesz

przeczytaelm twoj post 3 razy i dalej nie wiem o co ci chodzi - moze to przez ten niebieski kolor? wink.gif

Napisano

> dali mi 6 kompletów i

> powiedzieli że tyle trzeba ty też piszesz o 6 ciu a ja

> sprawdziłem i mam w osłonie 8 otworów dwa z przodu a po trzy na

> bokach to jak jest w końcu nie wiesz

Przód to 2 śruby, wkrecasz w gwintowane otwory

Boki faktycznie po 3 na strone, ale ja mam na dwie, tej srodkowej nie wkrecałem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.