Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra G - ciężko odpala na zimnym silniku!

Featured Replies

Napisano

Moja Asterka bardzo ciężko odpala z rana na zimnym silniku. Trzeba bardzo długo kręcić rozrusznikiem. W ciągu dnia, jak się kręcę po mieście, to pali bez problemu. Dodam, że takie obajwy mam tylko w porze jesienno-zimowej, kiedy temp zewnętrzna spada poniżej 10stC. W lecie nie ma problemu. Jak rano w końcu odpale, to silnik trochę nierówno pracuje i zauważyłem że wogóle nie włącza się ssanie. Wcześniej po odpaleniu z rana silnik miał 1500 obrotów, a teraz zaledwie ok. 1000 rpm., tak jakby wogóle nie działało ssanie. W książce "sam naprawiam ..." wyczytałem że to może być czujnik temp. cieczy chłodzącej. Poradżcie co z tym fantem zrobić.

Napisano
  • Autor

Jak zmierzyć?

> Pomierzyć i ew. wymienić czujnik.

Napisano

Wykręcić, podłączyć omomierz i podgrzewać. Charakterystyka była podawana kilka(set) razy na forum. Nawet niedawno.

Napisano

> Wykręcić, podłączyć omomierz i podgrzewać. Charakterystyka była

> podawana kilka(set) razy na forum. Nawet niedawno.

Albo wymienic w ciemno - z tego co sie orientuje, to nie jest drogi.

Napisano

> wyczytałem że

> to może być czujnik temp. cieczy chłodzącej. Poradżcie co z tym

> fantem zrobić.

Najprościej? Wyciągnąć wtyczkę z czujnika i podłaczyć do niej rezystor o wartości rezystancji takiej, jaką ma czujnik przy zimnym silniku, czyli 2000-3000 omów dla 20*C (lub większy dla niższych temperatur, ok. 5000 omów dla 0*C) - wtedy spróbować uruchomić silnik.

Można też zmierzyć rezystancję czujnika na zimnym (norma: 2000-3000 omów) i gorącym (norma: 200-300 omów) silniku, ale dostęp do styków omomierzem jest dość trudny, więc polecam pierwszą metodę, bez wymontowywania czujnika i spuszczania płynu z układu.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

A czy to jest ten sam czujnik co wskazuje temp. silnika na desce rozdzielczej? Ba na desce rozdzielczej temp. wskazuje ok.

Napisano

Ten sam, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Sprawdź też czujnik temp. powietrza w dolocie. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wszytskie czujniki temp. sprawdzone, w dolocie i płynu chłodniczego, działają.

Zrobiłem taki oto test:

Zamiast czujnika temp. płynu podłączyłem potencjometr 0-10000ohm. Testy robiłem na ciepłym silniku.

1. Jak ustawiłem na potencjometrze rezystanjcę ok. 5000ohm, czyli zasymulowałem zimny silnik, próbowałem odpalić i oczywiście bardzo ciężko odpalał, trzeba było długo kręcik rozrusznikiem.

2. Następnie ustawiłem na potencjometrze ok. 200ohm, czyli tak jak na ciepłym silniku i odpalił bez problemu od pierwszego razu.

Co może być przyczyną, że nie mogę odpalić jak komp dostaje informację że silnik jest zimny? I dlaczego nie włącza się ssanie wogóle? Jaki element odpowiada za włączenie ssania, silnik krokowy?

Napisano

> Testy robiłem na ciepłym silniku.

I to blad - na cieplym przeciez silnik chodzi prawidlowo.

> 1. Jak ustawiłem na potencjometrze rezystanjcę ok. 5000ohm, czyli

> zasymulowałem zimny silnik, próbowałem odpalić i oczywiście

> bardzo ciężko odpalał, trzeba było długo kręcik rozrusznikiem.

Nic dziwnego - prawdopodobnie zalewales silnik. Ciepla jednostka potrzebuje zdecydowanie mniej paliwa do pracy.

> 2. Następnie ustawiłem na potencjometrze ok. 200ohm, czyli tak jak na

> ciepłym silniku i odpalił bez problemu od pierwszego razu.

> Co może być przyczyną, że nie mogę odpalić jak komp dostaje

> informację że silnik jest zimny? I dlaczego nie włącza się

> ssanie wogóle?

Po opisie w punkcie 1. wnioskuje, ze ssanie jednak dziala.

Jaki element odpowiada za włączenie ssania,

> silnik krokowy?

Silnik krokowy odpowiada za obroty na biegu jalowym. Ssanie jest realizowane przez wydluzenie czasu wtrysku.

Napisano

To już wyżej masz napisane - reasumując, testy musisz powtórzyć na zimnym silniku. Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Postanowiłem, że nie będę jeździł na gazie przez jakiś tydzień i zauważyłem, że już na drugi dzień po jeździe tyko na benzynie, auto pali normalnie rano, bez najmniejszych problemów. I tak było przez cały tydzień jazdy na benzynie, zero problemów z odpaleniem. Wróciłem do jazdy na gazie i na drugi dzień ciężko odpalał na zimnym silniku. Co jest grane? Wtryskiwacze? Auto na gazie chodzi ok, parownik jest nowy, zmieniony jakieś pół roku temu. Co może być przyczyną, że auto nie chce palić na zimnym silniku jak jeżdżę na gazie?

Napisano

> Co może być przyczyną, że auto nie chce palić na zimnym

> silniku jak jeżdżę na gazie?

Masz odcięcie pompy paliwa podczas jazdy na LPG? To by wiele wyjaśniło... brak paliwa w listwie. Pozdr.

Napisano

> Masz odcięcie pompy paliwa podczas jazdy na LPG? To by wiele

> wyjaśniło... brak paliwa w listwie. Pozdr.

Albo zła emulacja sondy lambda. Wtedy sterownik od benzyny mysli, ze jest podawane za duzo paliwa i tak zmniejsza dawke, ze nie wystarcza ona do zapalenia zimnego silnika (mialem tak kiedys w Uno).

Napisano

Sprawdź co będzie jeśli ostatni kilometr przejedziesz na benzynie.

Napisano
  • Autor

1. Nie mam odcięcia pompy paliwa.

2. Zawsze odpalam na benzynie, ale chyba wtedy emulacja sondy lambda nie działa. Dopiero na gazie emulator się włącza. Mam rację?

3. Próbowałem gasić na benzynie, wtedy auto rano na chwilę zapalało, a po chwili gasło i trzeba było kręcik rozrusznikiem dosyć długo. Jak złapałem moment że auto na chwilę zapalało i dodałe szybko gazu, to wtedy silnik już nie gasł.

Napisano

> 1. Nie mam odcięcia pompy paliwa.

> 2. Zawsze odpalam na benzynie, ale chyba wtedy emulacja sondy lambda

> nie działa. Dopiero na gazie emulator się włącza. Mam rację?

Tak. Emulator dziala tylko podczas pracy na benzynie. Ale komp od benzyny pamieta parametry podane przez blednie dzialajacy emulator. Dlatego na poczatku mysli, ze trzeba podac mniej paliwa. A taka dawka nie wystarcza do uruchomienia zimnego silnika.

> 3. Próbowałem gasić na benzynie, wtedy auto rano na chwilę zapalało,

> a po chwili gasło i trzeba było kręcik rozrusznikiem dosyć

> długo. Jak złapałem moment że auto na chwilę zapalało i dodałe

> szybko gazu, to wtedy silnik już nie gasł.

To zachowanie umacnia mnie w przekonaniu, ze masz cos z instalacja gazowa. Jedz do gazownika - niech posprawdzaja ustawienia.

Napisano

Prawdopodobnie masz uszkodzony elektrozawór gazowy i przy uruchomianiu dostaje benzynę i gaz.

Łatwo sprawdzić odłączając przewód z elektrozaworu przy uruchomionym samochodzie i chodzącym na gazie.

Jeśli przepuszcza elektrozawór auto nie gaśnie.

Napisano
  • Autor

Też podejrzewam elektrozawór, muszę sprawdzić. Dzięki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.