Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

błąd-ciągle czujnik położenia wałka rozrządu zafira 2.2DTI

Featured Replies

Napisano

Witam mam ciągle problem z moją zafirką 2.2 dti 2002r. samochód w sobote rano nie odpalił komp pokazał błąd czujnik położenia wałka rozrządu po wymianie czujnika wyskoczył ten sam błąd silnik nie odpalił. Mechanik zamówił nowy czujnik myśląc że być może ten jest uszkodzony i co po podłączeniu pod kompa wyskakuje ten sam błąd, Teraz przupuszczają że może to wina wiązki (może gdzieś jest przerwa na wiązsce elektrycznej) Sam już nie wiem co to może być?. Przypomne że od pewnego czasu zaczeła mi mocniej świecić i lekko przygasać deska rozdzielcza i światła mijania gdy dodawałem gazu. Prosze o pomoc

Napisano

> Przypomne że od pewnego czasu zaczeła mi mocniej

> świecić i lekko przygasać deska rozdzielcza i światła mijania

> gdy dodawałem gazu.

jezeli mocniej swiecily wraz z dodawaniem gazu to sprawdziłbym ładowanie...

Napisano
  • Autor

nie da rady sprawdzić gdyz nie można uruchomic silnika

Napisano

A sprawdzili czujnik wału?? zamiast kupować nowy rozrządu podłozyłbym czujnik wału grinser006.gif A najlepiej sprawdzić oba oscyloskopem czy dają sygnał bo do tego odpalać nie muszą ,pozatym warto też sprawdzic ich synchronizacje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

czujnik wału był wymieniany 5 dni temu bo komp pokazał błąd czujnik położenia wału i autko przez 5 dni spoko ale w sobote juz nie odpaliło

Napisano

hmm no to faktycznie trza by instalacje oblukac ale dobrze byłoby sprawdzic oba czujniki oscyloskopem waytogo.gif

Kiedyś robiłem corse z ASO grinser006.gif też nie paliła tyle ze błedów było ok 10 a winny był zwarty altek waytogo.gif

Napisano
  • Autor

moge także nadmienić i żo wymianie czujnika połozenia wąłu samochód odpalał i chdził np 5 min i gasł i ponowniw odpalał i chodził 3 min. ale po dokładnym wykasowaniu błędu chodził 5 dni ale w końcu w sobote go nie odpaliłem

Napisano
  • Autor

Miałem również problem z czujnikiem obrotów wału ale po wymianie temat się rozwiązał. Tyle że mi czujnik przekłamywał ale silnik odpalał!!!Problem z czujnikiem obrotów miałem w dwóch samochodach w benzynie(uno ) i diezlu(zafira) i zawsze odpalały tyle że nie pracowały równo.

Napisz dokładnie jaki masz kod błędu to pokopiemy w temacie. Mnie facecik w Aso powiedział że czasami pada czujnik w pompie a wskazuje kod błędu czujnika obrotu wału. Co do przygaszania świateł to może tu coś znajdziesz http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=22661

Pozdro

Napisano
  • Autor

jutro podam kod błędu bo nie spisałem z kompa

Napisano
  • Autor

kod błędu to 0335 i 0340 machanik sugeruje przerwaną wiązke elektryczną

Napisano

> kod błędu to 0335 i 0340 machanik sugeruje przerwaną wiązke

> elektryczną

0335 Nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego

0340 Nieprawidłowy sygnał z czujnik wałka rozrządu

Trochę to dziwne że sygnalizuje dwa czujniki i nie chce zapalić, u mnie przy walniętym czujniku silnik zapalał tyle że chodził w trybie awaryjnym i nie działał obrotomierz.

Napisano
  • Autor

właśnie czujnik dobry bo wymieniany dwukrotnie mechanik mówi że w dieslach 2.2 dti jest tylko czujnik położenia wału natomiast w benzynach są dwa. Jeżeli nechanik się myli proszę o podpowiedz gdzie znajduje się ten od wałków bo jeden wchodzi w miske olejową! a tego drugiego to w dieslach nie ma.

Napisano
  • Autor

Cześć;

Co do kodów to faktycznie jeden oznacza problemy z czujnikiem obrotów wału korbowego, zaś drugi problem z czujnikiem wału krzywkowego. Przy pierwszym kodzie TIS zaleca kontrolę i wymianę czujnika położenia wału zaś w drugim przypadku jest to informacja że moduł sterujący nie może zsynchronizować wałka rozrządu( a ten czujnik jest chyba w pompie) ... jako rozwiązanie to sprawdzenie synchronizacji pompa-silnik lub/i wymiana modułu sterującego diezla frown.gif .

Masz pompe jedno czy dwu wtykową?

Chyba jednak ASO Cię czeka frown.gif

Pozdrawiam

Napisano

jak występują oba to trza sprawdzić rozrząd , mozliwe że przeskoczył stąd oba błedy i brak ich synchronizacji ( wyszło by też na oscyloskopie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

jaką mam pompe to nie wiem jenak mój mechanik twierdzi że to prawdopodobnie wina wiązki gdzies przerwana

Napisano

W tym roczniku to juz jest chyba sterownik tylko na pompie i dwie wtyczki

Instalacja do kompa krótka i szybka do sprawdzenia smile.gif

Napisano

> jak występują oba to trza sprawdzić rozrząd , mozliwe że przeskoczył

> stąd oba błedy i brak ich synchronizacji ( wyszło by też na

> oscyloskopie

Co łańcuch przeskoczył yikes.gif ....nie żartuj hehe.gif to jest nie możliwe.

Dla mnie dziwne ze sterownik pompy nie potwierdza braku impulsów z czujnika. U mnie sygnalizował to EDC i sterownik pompy. Więc nie chcę być złym prorokiem ale dokładając te skoki napięcia mam pewne obawy że jednak EDC poszło się 270747800-sex.gif

Napisano

> Co łańcuch przeskoczył ....nie żartuj to jest nie możliwe.

No może złego słowa uzyłem grinser006.gif ale nie widze najmniejszego problemu aby sie tam przestawił waytogo.gif

> Dla mnie dziwne ze sterownik pompy nie potwierdza braku impulsów z

> czujnika. U mnie sygnalizował to EDC i sterownik pompy. Więc nie

> chcę być złym prorokiem ale dokładając te skoki napięcia mam

> pewne obawy że jednak EDC poszło się

Napisano
  • Autor

Fura dalej nie zrobiona mechanik podmieni jutro modół świec żarowych możę to cos pomoze

Napisano

I ten watek trzeba kontunuowac. Uszkodzony jest czujnik wałka rozrzadu, ktory jest wewantrz pompy wtryskowej. Jak dobrze pamietam jest on nieoficjalnie wymienialny w dobrych serwisach Bosha. Jak podniesiesz sterownik, ktory jest na gorze pompy (rob to ostroznie) to zobaczysz tasme przewodzaca i na jej koncu jest ten czujnik. Pamietam z ETAC ze chlopaki rozebrali to i naprawili, ale jak i wktorym ASO to za chiny ludowe nie pamietam. W najgorszym wypadku niestety do wymiany cala pompa wtryskowa, ale trzeba uważac zeby nie kupic takiej samej, bo problem ten jest odosobniony w twoim aucie

Napisano

> I ten watek trzeba kontunuowac. Uszkodzony jest czujnik wałka

> rozrzadu, ktory jest wewantrz pompy wtryskowej. Jak dobrze

> pamietam jest on nieoficjalnie wymienialny w dobrych serwisach

> Bosha. Jak podniesiesz sterownik, ktory jest na gorze pompy (rob

> to ostroznie) to zobaczysz tasme przewodzaca i na jej koncu jest

> ten czujnik. Pamietam z ETAC ze chlopaki rozebrali to i

> naprawili, ale jak i wktorym ASO to za chiny ludowe nie

> pamietam. W najgorszym wypadku niestety do wymiany cala pompa

> wtryskowa, ale trzeba uważac zeby nie kupic takiej samej, bo

> problem ten jest odosobniony w twoim aucie

To nie jest czunik wałka rozrządu grinser006.gif tylko czujnik obrotów pompy wtryskowej waytogo.gif

Napisano

> Fura dalej nie zrobiona mechanik podmieni jutro modół świec żarowych

> możę to cos pomoze

frown.gif ano widze że temat dośc cięzki chyba że mechanik ma mało sprzętu do diagnozy? ale jeśłi czujniki ok wiązka ok to pozostaje sterownik aczkolwiek cięzko cokolwiek wywrózyć nie widząc auta i wartości

Napisano

> Fura dalej nie zrobiona mechanik podmieni jutro modół świec żarowych

> możę to cos pomoze

A co ma dać wymiana sterownika świec???????Moim zdaniem to cienki jakiś ten mechanik. może poszukaj innego.

Może spróbuj tu: http://www.baranowski.infowm.pl/

Napisano

> To nie jest czunik wałka rozrządu tylko czujnik obrotów pompy

> wtryskowej

Tez tak myslałem, ale Opel uznaje to jako czujnik wałka rozrządu. Tez sie zdziwiłem, ale tam nie ma innego drugiego czujnika na rozrządzie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.