Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawy i regulacje silnika-kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Witam.

Zbliża się czas wymiany paska rozrządu i chce wymienić uszczelki w silniku. Pasek zmieniany był przy przebiegu ~60 tyś.

Chce wymienić uszczelkę pod głowicą oraz oraz uszczelkę pokrywy zaworów. UPG chce wymienić dlatego że: ubywa płynu chłodniczego, Punciak kopci na biało, pod korkiem oleju jest masełko oraz w oleju wydaje mi się że jest trochę płynu chłodniczego bo wydaje mi się rzadki. Silnik rozgrzewa się bardzo szybko, nawet na krótkich dystansach. Przebieg Punciaka to 123,5 tyś, w tym około 65 tyś na LPG.

Co jeszcze można i trzeba zrobić przy okazji rozbierania silnika ?

Jakiej ceny mogę się spodziewać za robociznę oraz za części.

Jakich firm należy kupować pasek rozrządu oraz uszczelki ?

Pojadę zapytać o cenę w serwisie Fiat-a oraz u kilku "lokalnych" mechaników.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Napisano

uszczelka UPG oryginał z ASO można znaleźć tanio na allegro, nawet w ASO prowadzących taką sprzedaż, przy okazji zdjęcia główki wymień sobie przy okazji uszczelniacze zaworowe

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź.

Chce rozejrzeć się jakie będą koszty części zamiennych oraz jakie koszty robocizny przy wymianie uszczelki oraz regulacji.

Może ktoś niedawno robił w swoim Punciaku wymianę UPG oraz operacje związane z jej wymianą ? Będę wdzięczny a przykładowe ceny części oraz robocizny.

Jeśli koszty w ASO okażą się zbliżone do kosztów u zwykłych mechaników to będę wymieniał w ASO. Mam nadzieję że tam będzie to zrobione solidnie oraz że będzie na to jakaś gwarancja.

Napisano
....zostaw pasek w spokoju, można zrobić jeszcze 40-50 kkm na obecnym, a jak wymiana to pasek+napinacz np. gates+skf...cena jakieś 100-150 w sumie plus robota...
Napisano

> Jakiej ceny mogę się spodziewać za robociznę oraz za części.

> Jakich firm należy kupować pasek rozrządu oraz uszczelki ?

> Pojadę zapytać o cenę w serwisie Fiat-a oraz u kilku "lokalnych"

> mechaników.

> Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

za wymiane upg dawalem 200 zł , cena uszczelki chyba 50 ok.gif w aso chcieli nie wiele wiecej i do dzis zaluje ze tam nie dalem ok.gif

Napisano
  • Autor

> za wymiane upg dawalem 200 zł , cena uszczelki chyba 50 w aso

> chcieli nie wiele wiecej i do dzis zaluje ze tam nie dałem

Zapytam o ceny w warsztatach i porównam z ASO Fiat-a, jeśli cena będzie zbliżona to napewno zrobię a serwisie Fiat-a.

Dzisiaj trochę u mnie zasypało śnieżkiem więc wizyty u mechaniorów przekładam na poniedziałek.

Napisano

a wiec jeździsz ponad 60tys na nowym rozrzadzie - ja bym wymienił , zwłaszcza ze przy wymianie upg i tak trzeba go zdejmowac (a wiec ta sama robota)

jak juz glowica na wierzchu to trzeba ja splanowac - a wiec odrazu w jednym zakladzie niech wymeinia uszczelniacze zaworowe (80zł) oraz sprawdza szczelnosc (troche na gazie - wiec mozliwe ze zawory i gniazda bedzie trzeba spaowac 10zł od gniazda - wiec w sumie tez 80zł)

tak przygotowana głowica starczy Ci na sporo czasu

nie zapomnij luzow zaworowych skontrolowac i w razie czego wymienic plytki

Napisano
  • Autor

Odwiedziłem 3 "lokalnych" mechaników z zapytaniem o szacowane koszty za robociznę.

W zakładzie z największym stażem powiedział mechanik że wstępnie 300zł za wymianę paska rozrządu, UPG, planowanie głowicy + części ale koszty są tylko szacunkowe.

W drugim zakładzie chwilowo nie było szefa i nic konkretnego się nie dowiedziałem.

W trzecim pan mechanik zapytał dlaczego chce wymieniać UPG.

Powiedziałem że: masełko pod korkiem, ubywa płynu chłodniczego, szybko się nagrzewa, wydaje mi się że oliwa troszkę jest rozrzedzona.

Wyszedł ze mną przed zakład, popatrzył, poszedł po lampę i stwierdził że cieknie w kilku miejscach z instalacji LPG.

Powiedział że nie widzi żadnych wskazań do wymiany UPG.

Zapytałem o cenę wymiany rozrządu i powiedział że sama robocizna to około 100zł ale w zależności czy z wymianą pompy wodnej oraz simeringów to może być więcej.

Tak więc najpierw wybieram się do gazowników a później zobaczymy co dalej z leczeniem Punciaka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.