Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stożki w punto

Featured Replies

Napisano

po weekendowych doswiadczeniach wywalilem stozek z pod maski. stozek byl zamontowany na wzor K&N 57i - czyli rura od przepustnicy+stozek. rura=rura fi 76mm ze stali nierdzewnej. do tego 2xflex z powietrzem ze zderzaka. do tej pory, tzn. bylo chlodno do ok. max 20st w dzien bylo ok - jak nastal sobotni upal - stozek wylecial predzej niz powiedzial "placek z jagodami". objawy - przed samym domem stracilo auto moc - upal 45st w sloncu. po 30 minutach stania i odkreceniu instalacji - niby-power rura - goraca jak 150 a w jej wnetrzu jeszcze cieplej - normalnie piekarnik. wrocilem do starej dobrej seryjnej puszki z rurkami. roznic brak - procz jednej zasadniczej - auto lepiej zbiera sie na wyzszych obrotach np. na stozku gorzej rozpedzaj sie na IV biegu od 140 do 160km, teraz jest zdecydowanie lepiej. poza tym, w punto (1.2 16v) NIEMA odpowiedniego miejsca by zrobic odpwoiedni dolot - no chyba, ze w gre w chodzi CDA ale szkoda na to $$$, albo wyciac w masce dziure i wstawic wlot, ale po co?

Napisano

> zbiera sie na wyzszych obrotach np. na stozku

> gorzej rozpedzaj sie na IV biegu od 140 do 160km,

a teoretycznie powinno byc lepiej, bo przy 140km/h i dolocie powinno mu tam niezle wiac i chlodzic

Napisano
  • Autor

> a teoretycznie powinno byc lepiej, bo przy 140km/h i dolocie powinno mu tam niezle

> wiac i chlodzic

teoretycznie tak,ale wszystko zalezy od dlugosci dolotu - moj byl zrobiony na wzor k&n 57i - stozek umieszczony ZA akumulatorem na podszybiu. dlugosc rury - ca 25cm srednica 76mm. teoretycznie moment i moc powiny byc nizej i chyba tak bylo, ale niewiem - niehamowalem. patrzac pod maske NIEDA sie bez przerabiania chociazby umiejscowienia akumulatora zrobic dolotu tak, aby jak najmniej mial kontaktu z cieplym powietrzem. IMO najlepszy bylby dolot ze stozkiem w zderzaku, ale wszedzie jest cieplo wiec albo wiercic dziure w masce [nie chce] albo kombinowac cos innego. z drugiej strony procz zmiany barwy dzwieku nie daje to NIC

• 2 miesiące później...
Napisano

masz po prostu alergię na stożki

Napisano

> po weekendowych doswiadczeniach wywalilem stozek z pod maski.

> stozek byl zamontowany na wzor K&N 57i - czyli rura od

> przepustnicy+stozek. rura=rura fi 76mm ze stali nierdzewnej.

> do tego 2xflex z powietrzem ze zderzaka. do tej pory, tzn.

> bylo chlodno do ok. max 20st w dzien bylo ok - jak nastal

> sobotni upal - stozek wylecial predzej niz powiedzial "placek

> z jagodami". objawy - przed samym domem stracilo auto moc -

> upal 45st w sloncu. po 30 minutach stania i odkreceniu

> instalacji - niby-power rura - goraca jak 150 a w jej wnetrzu

> jeszcze cieplej - normalnie piekarnik. wrocilem do starej

> dobrej seryjnej puszki z rurkami. roznic brak - procz jednej

> zasadniczej - auto lepiej zbiera sie na wyzszych obrotach np.

> na stozku gorzej rozpedzaj sie na IV biegu od 140 do 160km,

> teraz jest zdecydowanie lepiej. poza tym, w punto (1.2 16v)

> NIEMA odpowiedniego miejsca by zrobic odpwoiedni dolot - no

> chyba, ze w gre w chodzi CDA ale szkoda na to $$$, albo

> wyciac w masce dziure i wstawic wlot, ale po co?

ja mam w 1.2 16V i znacznie lepiej sie zbiera

http://www.polopage.prv.pl/

Napisano
  • Autor

> masz po prostu alergię na stożki

..potwierdzoną na hamowni - jesli masz inne spostrzezenia, ale poprzedzone wykresem, oswiec mnie, bo odczucia "dupohamownicze" nic dla mnie nie znacza...

Napisano

odczucia "dupohamownicze" - łotdujumin?

Napisano
  • Autor

> odczucia "dupohamownicze" - łotdujumin?

to znaczy ze u mnie stozek obnizal moc o 4KM i prawie 10Nm, najlepiej mi hula na papierze.

a jezeli u ciebie jest inaczej chetnie oblukam wykresy z hamowni z przed i po

Napisano

Na razie go nie hamowałem, ale czuć to pod nogą (jest różnica od 4tys obr w górę aż do odcięcia). A muszę Ci powiedzieć, że ja jestem niedowiarkiem i jak czegoś nie wyprobuję, to nie uwierzę.

Napisano
  • Autor

> Na razie go nie hamowałem, ale czuć to pod nogą (jest różnica od 4tys obr w górę aż do

> odcięcia). A muszę Ci powiedzieć, że ja jestem niedowiarkiem i jak czegoś nie

> wyprobuję, to nie uwierzę.

ale ja przetestowalem kilka roznych rozwiazan stożkowych i zadne nie dalo rezulatatu...

Napisano

> Na razie go nie hamowałem, ale czuć to pod nogą (jest różnica od 4tys obr w

> górę aż do odcięcia). A muszę Ci powiedzieć, że ja jestem niedowiarkiem

> i jak czegoś nie wyprobuję, to nie uwierzę.

To co wlasnie opisales, to jest wlasnie dupohamownia zlosnik.gif

Napisano

Wiesz, jeśli zamkniesz to w pseudo powerrurze-gdzie wewnątrz jest 45stopni to "masz babo placek".

Ja mam już jeden dolot od KNa, ale kupiłem dotatkowy wlocik Cadamuro z siatką i będę wycinał blachę z przodu celem dodatkowego haustu zimnego zbawiennego swiety.gif powietrza.

Napisano
  • Autor

> Wiesz, jeśli zamkniesz to w pseudo powerrurze-gdzie wewnątrz jest 45stopni to "masz

> babo placek".

> Ja mam już jeden dolot od KNa, ale kupiłem dotatkowy wlocik Cadamuro z siatką i będę

> wycinał blachę z przodu celem dodatkowego haustu zimnego zbawiennego powietrza.

45?? ja mialem tam ponad 100 w ten niby-powerrurze crazy.gif

Napisano

"45?? ja mialem tam ponad 100 w ten niby-powerrurze" - no comments shocked.gifboje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> "45?? ja mialem tam ponad 100 w ten niby-powerrurze" - no comments

45 to nie ma nawet dobry intercooler zlosnik.gif

Napisano

> O no to widze, że Kolega robił audio u Krzycha

(audio) jeszcze nie, ale coś bedziemy myśleć !!!

a zdjęcia tak przed domem................:)

Napisano

O taki wlocik sobie kupiłem i muszę tylko skołować nożyce do mięsa i wyciąć małe co nieco.

Napisano
  • Autor

> O taki wlocik sobie kupiłem i muszę tylko skołować nożyce do mięsa i wyciąć małe co

> nieco.

mowisz o tym wlocie NA srodku maski czy tym malutkim? bo jak ten malutki to claps.gif podaj namiar bo szukam go od roku i nic:(

Napisano

A ten zarąbiasty dolocik go filtra - to ile to kosztowało i ile się czekało na to? Czy dobrze pamiętam w środku masz stożek K&N'a? (słyszałem same dobre opinie o AT cośtamcośtam z Rzeszowa).

Napisano

Nie, mówię o tym. Tego nie qupisz w PL, nawet w M&M w Poznaniu się wypieli i makaroniarzami nie chcą mieć nic wspólnego. Otóż ja go kupiłem w warsztacie-garażu w Londynie (www.forzatuning.com). Ten drugi wlot(podwójny) to jest odprowadzenie ciepła z silnika - idealne rozwiązanie - szczególnie wygodne, gdy masz wyjęty standardowy filtr powietrza.

Napisano

> A ten zarąbiasty dolocik go filtra - to ile to

> kosztowało i ile się czekało na to?

Koszt takiego dolotu to okolo 700 zł - w zależności od stpnia skomplikowania montarzu zlosnik.gif

> Czy dobrze pamiętam w środku masz stożek K&N'a? (słyszałem

> same dobre opinie o AT cośtamcośtam z Rzeszowa).

AT 2000 ok.gif doloty w Punto podobno są rewelacyjne. Zmierzone przyrosty na hamowni dochodzą ponoć do 10% czyli z około 80KM powinno sie zrobić około 86-88KM. W razie czego zawsze można sie z nimi skontaktować i ustalić szczególy

www.at-tuning.com tam są wszystkie namiary na nich.

Napisano
  • Autor

> Nie, mówię o tym. Tego nie qupisz w PL, nawet w M&M w Poznaniu się wypieli i

> makaroniarzami nie chcą mieć nic wspólnego. Otóż ja go kupiłem w

> warsztacie-garażu w Londynie (www.forzatuning.com). Ten drugi wlot(podwójny) to

> jest odprowadzenie ciepła z silnika - idealne rozwiązanie - szczególnie wygodne,

> gdy masz wyjęty standardowy filtr powietrza.

ja tez mowie o tym co wrzuciles powyzej czyli ten prostokącik - ile to to kosztuje i jak sie to to po angielskiemu nazywa?? dlugo czekales na przesylke?

Napisano

Jak chcesz o tym pogadać do dawaj na priva.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.