Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Radio jak podlaczyc

Featured Replies

Napisano

Witam

mam do was koledzy pytanie otóż zakupilem do mojeja stry radio sony

Mdx-c6500r i dziala po podłaczeniu tyklo ze jak mam przekrecony zaplon a jest to troche nie wygodne bo musze zawsze właczać zaplon gdy cos przy nim dlubie i koszrystałem z szukajki i znalazlem takie cos TU ale nie kumam gdzie zlaczyc te kabelki czy przy kostce od radia (2 na fotce ) czy w tej drugiej kostce (1 na fotce )

zamiana kabelków jak w tym poście pisza spowodaowala to ze radio nie gubi mi pamieci

dzieki

acha zapomniłbym co to za dwa kabelki sa luzne na obu napisane jest MUTE jestem laikiem w tych sprawach prosze o pomoc

post-90072-14352498420694_thumb.jpg

Napisano

trzeba sprawdzić miernikiem gdzie w kostce jest plus stały(z akumulatora) i do niego podłączyć kabelek który w oryginalnej instalacji jest podłączony jako zasilanie po stacyjce i to wszystko smile.gif

upraszczając moja wypowiedź wypinasz kabel który oryginalnie jest podłączony w kostce do zasilania po stacyjce i spinasz go ze stałym plusem

a mute to jest funkcja wyciszania radia jak dzwoni telefon (trzeba mieć oddzielny zestaw głośnomówiący z taka funkcją),

ps. jeśli nie będziesz pewien mojego opisu to lepiej poczekaj aż ktoś to wytłumaczy dokładniej zeby.GIF ja inaczej nie potrafie 270751858-jezyk.gif wiem jak to zrobić ale z opisaniem tego mam problem 270751858-jezyk.gif

post-87834-14352498422727_thumb.gif

Napisano

> trzeba sprawdzić miernikiem gdzie w kostce jest plus stały(z

> akumulatora) i do niego podłączyć kabelek który w oryginalnej

> instalacji jest podłączony jako zasilanie po stacyjce i to

> wszystko

nie wiem jak ma sony, ale niedawno głowiłem się z kolegą, czemu po trzech dniach pada mu akumulator - winne okazało się być radyjko Pioniera podłączone właśnie w ten sposób... na spoczynku ciągnęło 160mA...

ja bym Koledze, który pyta polecił zmierzyć, ile w ten sposób podłączone sony pociągnie z aku - żeby za parę dni nie było tematu z pytaniem "wymieniłem akumulator i znowu rozładowany"

Napisano

> nie wiem jak ma sony, ale niedawno głowiłem się z kolegą, czemu po

> trzech dniach pada mu akumulator - winne okazało się być radyjko

> Pioniera podłączone właśnie w ten sposób... na spoczynku

> ciągnęło 160mA...

> ja bym Koledze, który pyta polecił zmierzyć, ile w ten sposób

> podłączone sony pociągnie z aku - żeby za parę dni nie było

> tematu z pytaniem "wymieniłem akumulator i znowu rozładowany"

ja w swoim radiu mam funkcje power save(pioneer) może w sony też jest coś takiego

Napisano

witam trzeba połączyć 2 kabelki czerwony i żółty ze sobą za pomocą izolacji tak żeby się stykały i będzie wszystko w po zadku. kable te to te które są fabrycznie zrobione to przekładania w kostce dołączonej do radia. pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Połącz kabel żółty z czewronym - czyli + "po stacyjce" z " + z aku" .

> Gdyby co to tu : http://czarnik.neostrada.pl/opelastra.htm#radio

> masz opis calej instalacji radiowej ( fabrycznej ) w asterce.

ok juz chyba kumam ale mam jeszcze pytanie czy mam połaczyc poprzez rozciecie izolacji tych kabli gdzies w ich polowie czy jak

Napisano

czy mam połaczyc poprzez

> rozciecie izolacji tych kabli gdzies w ich polowie czy jak

W sumie wszystko jedno w ktorym miejscu smile.gif OK, łopatologicznie:)) "obierasz" z izolacji kabel zolty , tak samo czerwony. Łączysz je , izolujesz i tyle...W sumie powstanie wiec jeden kabel "prądowy" tzn. podajacy napiecie do radia.

Napisano

> witam trzeba połączyć 2 kabelki czerwony i żółty ze sobą za pomocą

> izolacji tak żeby się stykały i będzie wszystko w po zadku.

> kable te to te które są fabrycznie zrobione to przekładania w

> kostce dołączonej do radia. pozdrawiam

Ja bym tak nie robił, to błąd. To zależy od radia, ale często w ten sposób radio rozładowuje akumulator, rób tak w blaupunkcie to rano akumulator nie wyda tchu.

Oryginalna instalacja jest przystosowana do odtwarzaczy typu blaupunkt, philips dedykowanych do Opla. Jedyna różnica do sony to inna lokalizacja + po stacyjce i + z aku.

Aby było wszystko jak pisze instrukcja trzeba zamienić miejscami czerwony z żółtym. Radio wtedy będzie działało tak jak przewidział to producent. Miałem kiedyś sony i zamieniałem te kable, radio funkcjonowało jak należy. Teraz mam blaupunkta czyli wróciłem do oryginalnej kolejności kabli.

Napisano
  • Autor

> Ja bym tak nie robił, to błąd. To zależy od radia, ale często w ten

> sposób radio rozładowuje akumulator, rób tak w blaupunkcie to

> rano akumulator nie wyda tchu.

> Oryginalna instalacja jest przystosowana do odtwarzaczy typu

> blaupunkt, philips dedykowanych do Opla. Jedyna różnica do sony

> to inna lokalizacja + po stacyjce i + z aku.

> Aby było wszystko jak pisze instrukcja trzeba zamienić miejscami

> czerwony z żółtym. Radio wtedy będzie działało tak jak

> przewidział to producent. Miałem kiedyś sony i zamieniałem te

> kable, radio funkcjonowało jak należy. Teraz mam blaupunkta

> czyli wróciłem do oryginalnej kolejności kabli.

kolego kable zamieniłem miejscami i gra ale z włączonym zapłonem tylko ze teraz nie gubi mi stacji jak wyjmę kluczyk

Napisano

> kolego kable zamieniłem miejscami i gra ale z włączonym zapłonem

> tylko ze teraz nie gubi mi stacji jak wyjmę kluczyk

Sony niestety tak robi radia, że działa tylko po stacyjce, dlatego zmieniłem na blaupunkta. Blaupunkt włącza się razem z zapłonem i gaśnie po wyłączeniu zapłonu, jednak mogę go też włączyć bez zapłonu.

Napisano

> Ja bym tak nie robił, to błąd. To zależy od radia, ale często w ten

> sposób radio rozładowuje akumulator, rób tak w blaupunkcie to

> rano akumulator nie wyda tchu.

> Oryginalna instalacja jest przystosowana do odtwarzaczy typu

> blaupunkt, philips dedykowanych do Opla. Jedyna różnica do sony

> to inna lokalizacja + po stacyjce i + z aku.

> Aby było wszystko jak pisze instrukcja trzeba zamienić miejscami

> czerwony z żółtym. Radio wtedy będzie działało tak jak

> przewidział to producent. Miałem kiedyś sony i zamieniałem te

> kable, radio funkcjonowało jak należy. Teraz mam blaupunkta

> czyli wróciłem do oryginalnej kolejności kabli.

mi robił kumpel który ma warsztat z car audio wiec się chyba trochę zna radio mi funkcjonuje już 4 miesiące i jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby mi akumulator padł a jak zamieniałem kabelki zgodnie z instrukcją to nic to nie dawało albo wcale nie działało albo tylko po stacyjce zlosnik.gif

Napisano

No ja też mialem taki problem, że radio działało mi tylko z włączonym zapłonem. Przerobiłem, że grało cały czas ale wtedy pozbawiłem się wyłączania radia po stacyjce i mogłem je zostawić aż rozładuje aku. Ja ten problem rozwiązałem tak jak jest to opisywane >> tutaj<< i od tamtej pory działa bez zastrzeżeń. O czymś takim jak włącznik radia prawie zapomniałem waytogo.gif Najlepiej przeczytać wszystko pod początku to wiadomo o co chodzi i jak działa.

Napisano

> mi robił kumpel który ma warsztat z car audio wiec się chyba trochę

> zna radio mi funkcjonuje już 4 miesiące i jeszcze mi sie nie

> zdarzyło żeby mi akumulator padł a jak zamieniałem kabelki

> zgodnie z instrukcją to nic to nie dawało albo wcale nie

> działało albo tylko po stacyjce

Zgoda, da się tak. odnośnie rozładowywania akumulatora poprzez połączenie tych dwóch przewodów jestem najlepszym tego przykładem. Jakieś 2 lata temu miałem kadetta. Kupiłem sobie radio bodajże blaupunkta, podłączyłem łącząc czerwony z żółtym. Wpędziłem się tylko w koszty. Kupiłem nowy aku bo myślałem że pada, wymieniłem regulator w altku bo myślałem że padł a tu nic. W końcu podpiąłem amperomierz i szukałem. Okazało się że po odłączeniu radia pobór prądu ok. 1A spadł do 0. Poszukałem w sieci, znalazłem opis jak podłączyć. Podłączyłem jak pisze w instrukcji i problem minął z rozładowywanie akumulatora. Spotkałem się z tym problemem kilkakrotnie u innych znajomych. Rozłączenie tych dwóch przewodów za każdym razem pomagało.

Pytałem się później fachowca elektronika. Potwierdził mi, że faktycznie niektóre radia po zwarciu tych dwóch przewodów są w stanie tak jakby uruchomianym, chociaż nie świeci się i nie ma oznak wizualnych, natomiast układ wzmacniacza oraz mechanizmy napędu CD są pod zasilaniem takim jak by były włączone. Niektórzy producenci w ten sposób produkują swoje odtwarzacze. Jednak nie do końca wierzyłbym fachowcom od audio, często popełniają błędy. Najlepiej aby mieć pewność że nie będzie problemów należy wpiąć w szereg amperomierz i sprawdzić pobór prądy, najlepiej na aku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.