Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spryskiwacz przód nie działa!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jak w temacie spryskiwacz przedniej szyby nie działa. Tył pryska wszystko OK! Dodam że zaworek zwrotny z przodu działa mimo to przed zaworkiem nie ma płynu jakby pompka nie podawała, wogóle nic nie słychać. Jak myślecie to na pewno pompka? Chcę to rozebrać ale powiem szczerze nie wiem jak się do tego zarać? Wiem że trzeba koło zdjąć i i nadkole ale co potem. Podobno tam są dwie pompki? jak wyjąć taką pompkę i czy wtedy wyleci płyn? I czy to na 100% pompka a może coś innego ?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Napisano

zdjac kolo i nadkole. zamienic konektory pomiedzy silniczkami i zobaczyc czy ten drugi bedzie dzialal. jesli tak, to wina instalacji, a jesli nie, to raczej pompka zdechla.

wyjmowanie silniczka = spuszczenie plynu.

Napisano
  • Autor

> zdjac kolo i nadkole. zamienic konektory pomiedzy silniczkami i

> zobaczyc czy ten drugi bedzie dzialal. jesli tak, to wina

> instalacji, a jesli nie, to raczej pompka zdechla.

> wyjmowanie silniczka = spuszczenie plynu.

Masz na myśli zamianę kostek?

Napisano

Przerabiałem to, całe szczęście, że nie w okresie zimowym. grinser006.gif

Po pierwsze to zdejmij koło, nadkole, tak żebyś miał idealny dostęp do zbiorniczka, zostaw otwarte drzwi i pociągnij wajchę, i zobacz czy silniczek pompki słychać, jeśli tak, to zdejmij wężyk przy spryskiwaczu i zobacz czy coś poleci, jak nie to dojdź do zaworka i tak samo, jak nie, to wyciągnij wężyk przy samej pompce, (musisz znaleźć coś do zatknięcia, bo wyleci ci płyn ze zbiorniczka) i dmuchnij zwykłą pompką do kół, pomoże na 100% jeśli wężyk się zapchał.

Natomiast jeśli pompki nie słychać, to najpierw sprawdź tą wtyczkę z wiązka, co dochodzi do pompki i sprawdź w jakim stanie są te złączki i kable, pewnie na bank będą zaśniedziałe, musisz rozebrać tą wtyczkę tj. powyciągać te wsuwki i dokładnie je oczyścić z nalotu, później wsio składasz, możesz psiknąć KONTAKTEM, i powinno zadziałać, jeśli nie, to spróbuj jeszcze zamienić złączki z tylnej pompki, naciśnij wtedy spryskiwacz tylnej wycieraczki powinna ona chodzić a psiukać powinien z przodu, jeśli nie zadziała, to:

1. albo problem leży w wiązce, trzeba sprawdzić miernikiem czy napięcie przechodzi po kabelkach, ewentualnie wzrokowo czy nie jest w którymś miejscu uszkodzony kabelek, (naderwany, przetarty)

2. albo problemem jest sama pompka, samą pompkę kupisz w każdym motoryzacyjnym sklepie koszt. 25zł pasuje też od malucha, z tym, że sprzedawana jest razem ze zbiorniczkiem, będziesz musiał tylko, ją wtedy rozdzielić. Nie pamiętam, ceny ale ta maluchowską jest tańsza.

Żeby wyjąć pompkę, najlepiej to wyjdzie, jak zbiorniczek jest wyjęty, ale można też na zamontowanym, musisz po prostu obrócić tą pompkę o 90stopni do siebie i powinna wyjść, jeśli nie była wyjmowana, to nie będzie takie proste, strasznie ciężko on tam siedzi, ale musi się udać, (właśnie dlatego piszę, że na wyjętym zbiorniczku łatwiej). A jeszcze rozwiązaniem może być kupno nowego zbiorniczka, oryginał z 2 pompkami kosztuje 80zł , albo używka, oczywiście ze sprawnymi pompkami. wink.gif

Napisano

Jeżeli pompki nie słychać to na 95% pompka do wymiany zlosnik.gif nówka sztuka ok 30zł

Napisano

> Jeżeli pompki nie słychać to na 95% pompka do wymiany nówka sztuka

> ok 30zł

na 99 procent pompka 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Żeby wyjąć pompkę, najlepiej to wyjdzie, jak zbiorniczek jest wyjęty,

> ale można też na zamontowanym, musisz po prostu obrócić tą

> pompkę o 90stopni do siebie i powinna wyjść, jeśli nie była

> wyjmowana, to nie będzie takie proste,

eee nie ma tragedii, u mnie tylko ją przekręciłem i bez problemu wyszła zlosnik.gif

Napisano

> na 99 procent pompka

niech Ci będzie że na 99% swiety.gif

Napisano

A jak mi nie działa tylni spryskiwacz/?

Napisano

> A jak mi nie działa tylni spryskiwacz/?

a pompka ci działa czy nie? jak działa, to zastosuj się do mojego manuala podanego wyżej,

mi nie działał tylny spryskiwacz po jednej zimie, wystarczyło przedmuchać wężyk pompką samochodową do kół i do dziś psiuka aż miło.

Napisano

> A jak mi nie działa tylni spryskiwacz/?

Jeżeli pompki nie słychać to do wymiany

Napisano

Mi dzis tez chyba pomka od spryskiwacza walneła. frown.gif

Psikałem sobie co chwile spryskiwaczem przednim, bo krzywo sikał i ustawiałem tę koncówkę z której płyn psika naszybę i tak ustawiałem, a potem psikałem żeby sprawdzić czy juz dobrze, aż w pewnym momencie spryskiwacz zaczął sikać coraz słabiej i po chwili przestał.

Teraz jest tak, że jak ciagne wajche, to albo w ogóle nie słychac pompki, albo słychac tylko taki cichutki jej pomruk, jakby ledwo co działała ostatkami sił i oczywiscie tez nic nie leci. Dwa razy zdarzyło mi sie, że jak pociągnąłem wajche to przez sekunde psikneło płynem dość mocno i potem znów ucichło. Cały czas mowa o spryskiwaczu przednim. Tylni działa ok.

Czy to na bank ta pompa siadła??

Swoją drogą, co za kretyn wymyslił w tym aucie taki spryskiwacz. Jakby nie mogło być, tak jak np. w polonezie, że na sciance w komorze silnika wisiał na haczykach taki workowaty zbiornik na płyn do spryskiwaczy i do tego "worka" była podczepiona pomka. Dosłownie w minutkę można było taka pompkę zdemontować, szybko, łatwo i wygodnie. Z tyłu w bagazniku był drugi taki "worek" z pomką pod dyktą obok koła zapasowego i tez było bardzo łatwo to zdemontować, a nie babrac sie z podnosnikami, odkrecaniem koła i nadkola. frown.gif

Napisano

Byłem dzis u mechanika, popatrzył, posprawdzał i okazało sie, że pompka jest ok, napiecie jest, rurki poprzetykał i dalej nie działa spryskiwacz. Po podłączeniu wtyczki od tylniego spryskiwacza do pompki od przedniego okazało sie, że ze spryskiwacz sika niemal jak jak strażak, a po podłączeniu wszystkiego jak ma być, znów pompa ledwo co ledwo pomrukuje i nic nie leci. Kostka też została wymieniona na nową.

Mechanik twierdzi, że to musi być cos nie tak z ta dzwigienka przy kierownicy, która uruchamiamy wycieraczki i spryskiwacz. Odkrecił kierownice i obudowe kolumny kierowniczej, ale okazało sie, że te wszystkie dzwigienki przy kierownicy od swiateł długich, kierunkowskazów i wycieraczek, to taki jeden nierozbieralny element, który sie wyciaga w całosci i nie idzie tego naprawić, tylko trzeba wymienić.

Ma ktos może z Wrocka lub okolic jakies czesci do cieniaska i tę czesc na sprzedaż, niedrogo?? Bo jakby to był tylny spryskiwacz, to tam pal licho, ale bez przedniego, jak jest mokro, to trudno sie jeździ. Zababra sie cała szyba, a same wycieraczki, to tylko porozmaują to błoto i słabo widać. smile.gif

Napisano

> Byłem dzis u mechanika, popatrzył, posprawdzał i okazało sie, że

> pompka jest ok, napiecie jest, rurki poprzetykał i dalej nie

> działa spryskiwacz. Po podłączeniu wtyczki od tylniego

> spryskiwacza do pompki od przedniego okazało sie, że ze

> spryskiwacz sika niemal jak jak strażak, a po podłączeniu

> wszystkiego jak ma być, znów pompa ledwo co ledwo pomrukuje i

> nic nie leci. Kostka też została wymieniona na nową.

> Mechanik twierdzi, że to musi być cos nie tak z ta dzwigienka przy

> kierownicy, która uruchamiamy wycieraczki i spryskiwacz.

> Odkrecił kierownice i obudowe kolumny kierowniczej, ale okazało

> sie, że te wszystkie dzwigienki przy kierownicy od swiateł

> długich, kierunkowskazów i wycieraczek, to taki jeden

> nierozbieralny element, który sie wyciaga w całosci i nie idzie

> tego naprawić, tylko trzeba wymienić.

> Ma ktos może z Wrocka lub okolic jakies czesci do cieniaska i tę

> czesc na sprzedaż, niedrogo?? Bo jakby to był tylny spryskiwacz,

> to tam pal licho, ale bez przedniego, jak jest mokro, to trudno

> sie jeździ. Zababra sie cała szyba, a same wycieraczki, to tylko

> porozmaują to błoto i słabo widać.

Poszedł ci przełącznik zespolony pod kierownicą, tak jak u mnie, (ile ja się natrudziłem, żeby dojść do tego zlosnik.gif)potrzebujesz TAKIE COŚ, wymiana bardzo prosta, nowy przełącznik kosztuje ok 70zł, może poszukaj sprawnej używki.

Napisano

> Poszedł ci przełącznik zespolony pod kierownicą, tak jak u mnie, (ile

> ja się natrudziłem, żeby dojść do tego )potrzebujesz TAKIE COŚ,

> wymiana bardzo prosta, nowy przełącznik kosztuje ok 70zł, może

> poszukaj sprawnej używki.

No prawde powiedziawszy jak mi sie popsuł ten spryskiwacz, to nie stawiałem na ten przełącznik. Myslałem, że takie cos to sie raczej nie psuje o ile ktos tego z całej siły nie bedzie ciągnał az połamie, a tu sie okazało, że jednak wink.gif

Udało mi sie w jednym sklepie internetowym znaleźć w promocji nówke przeceniona z 60 zł na 30 plus wysyłka. Juz zamówiłem i czekam na przesyłke, a póki przesyłka nie dojdzie, to mam naszieję, że sie nie rozpada deszcz, albo jeszcze gorzej snieg. zlosnik.gif

Napisano

> No prawde powiedziawszy jak mi sie popsuł ten spryskiwacz, to nie

> stawiałem na ten przełącznik. Myslałem, że takie cos to sie

> raczej nie psuje o ile ktos tego z całej siły nie bedzie ciągnał

> az połamie, a tu sie okazało, że jednak

> Udało mi sie w jednym sklepie internetowym znaleźć w promocji nówke

> przeceniona z 60 zł na 30 plus wysyłka. Juz zamówiłem i czekam

> na przesyłke, a póki przesyłka nie dojdzie, to mam naszieję, że

> sie nie rozpada deszcz, albo jeszcze gorzej snieg.

To muszę przyznać, że zapłaciłeś tanio jak za nową cześć. Deszcz non stop pada sick.gif ale jest ciepło jak na grudzień, a śniegu można się spodziewać dopiero w święta, więc jeszcze zdążysz wymienić, przed prawdziwą zimą. zlosnik.gif

Napisano

> To muszę przyznać, że zapłaciłeś tanio jak za nową cześć. Deszcz non

> stop pada ale jest ciepło jak na grudzień, a śniegu można się

> spodziewać dopiero w święta, więc jeszcze zdążysz wymienić,

> przed prawdziwą zimą.

No udało sie mi sie znaleźć w jednym ze sklepów motoryzacyjnych w Warszawie, który sprzedaje tez wysyłkowo w internecie. Maja bardzo duzo róznych czesci przecenionych i to do róznych aut. Paczka została wysłana wczoraj, ale jeszcze nie doszła. No ale wysłana została Pocztexem, wiec mnie to nie dziwi, że jeszcze nie doszła i czekam dalej. smile.gif

A co do deszczu, to we Wrocku jak na razie na szczecie nie pada juz od chyba około tygodnia. Snieg tez nie, ale na razie na niego za ciepło. Na dzisiejsza noc zapowiadali deszcze ze sniegiem, ale w dzien ma byc pogodnie, wiec na razie brak spryskiwacza nie sprawia kłopotów. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.