Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

obróbka głowicy w 1.4 - mała uwaga dla chętnych

Featured Replies

Napisano

krókie info: mój uniak ma obrobioną głowicę (kanały dolotowe, zawory) plus inny wałek ostrzejszy i parę innych modów.

Właśnie dostałem info od mechanika, że prowadnice zaworów po dwóch latach poddały się. Także, jak ktoś by się decydował na obróbkę głowicy to niech zwróci uwagę na to, aby nie skracać prowadnic zaworowych które wchodzą w kanały dolotowe zbyt mocno. Usterka wystąpiła po dwóch latach ostrego jeżdżenia.

Napisano

Zapodaj jakieś zdjecia, jak to wygląda, wogóle z przeróbek głowicy jakie masz, no i jak mocno dłubnięty był silnik? Kiedyś trochę czytałem o Twoich przeróbkach i jeśli mnie pamięć nie myli miałeś to skręcone na jakieś 90KM. Jak się tym jeździło?

Napisano
  • Autor

> Zapodaj jakieś zdjecia, jak to wygląda, wogóle z przeróbek głowicy

> jakie masz, no i jak mocno dłubnięty był silnik? Kiedyś trochę

> czytałem o Twoich przeróbkach i jeśli mnie pamięć nie myli

> miałeś to skręcone na jakieś 90KM. Jak się tym jeździło?

ta, dokładnie 93 , ale można przyjąć 90 dla równego rachunku wink.gif Opis jest na stronie www.fiatuno.pl

Silnik po małym remoncie, głowica poszerzone kanały dolotowe, wydłubane karby i właśnie prowadnice, które zajmują część kanału dolotowego, większa przepustnica, wałek od świątka... sportowa odma, i inne pomniejsze pierdoły szczerze mówiąc. Jeździ się bardzo przyjemnie, wkurzam starsze beemki do 320 włącznie wink.gif

Napisano

A jak z momentem na niskich obrotach? Da się jeździć silnikiem niskimi obrotami, w takim normalnym miejskim trybie? Mierzyłeś przyspieszenie do setki?

Napisano
  • Autor

> A jak z momentem na niskich obrotach? Da się jeździć silnikiem

> niskimi obrotami, w takim normalnym miejskim trybie? Mierzyłeś

> przyspieszenie do setki?

hmm, nie mierzyłem, ale zmierzę, to nie problem, mamy z kolegą piąte koło, mogę nawet wykresy dać.

Na niskich obrotach nie jest źle, do 2 tysięcy jest strata odczuwalna z racji wałka, ale że są w miarę krótkie biegi to jeżdżąc pomiędzy 2 a 3 tys. dyskomfortu nie ma. Kopa dostaje powyżej 4 tysięcy wink.gif i kręci do odcinki, rozważam nawet podniesienie odcięcia wyżej, bo ma ochotę kręcić się jeszcze przynajmniej z tysiąc wyżej. Tylko ,że nie ma świnki która ogarnia system ... :/

i chyba nie odważyłbym się bez wyważenia układu korbowo-tłokowego.

Napisano

Fajnie smile.gif Dużo Cię to wszystko kosztowało?

Poza tym zastanawiam się o ile spalanie wzrosło?

Napisano
  • Autor

> Fajnie Dużo Cię to wszystko kosztowało?

> Poza tym zastanawiam się o ile spalanie wzrosło?

razem z remontem silnika bo akurat pasek rozrządu zgubił zęby, wyniosło mnie 2500 zł. Spalanie jeśli wzrosło to nieodczuwalnie dla portfela, może z pół litra, ale to pewnie wynika z tego, że chętniej się dusi na gaz.

Napisano

ecumaster nie pociągnie ?

na ile jest seryjnie odcinka ?

Napisano
  • Autor

> ecumaster nie pociągnie ?

> na ile jest seryjnie odcinka ?

smt6i próbowano podłączyć w PolCarze , w Poznnaiu, gdzie serwisują pucharowe alfy i poddali się...

Odcinka jest na 6300 bodajże.

Napisano

A dlaczego się poddali? Nie chce to współpracować z czujnikami i kompem z Uno? Czy po prostu nie dali rady tego zgrać aby silnik chodził?

Napisano

Nie chce żeby ktoś odebrał to w sposób: ,,A ten znowu swoje" ale 2500zł + 300zł to kompletny swap z małym remontem silnika na 1.6 16V? 105KM? Nie lepiej? w przypadku 1.4 najkożystniej bo zostają półosie i łapy z poduchami do skrzyni...

Napisano

> Nie chce żeby ktoś odebrał to w sposób: ,,A ten znowu swoje" ale

> 2500zł + 300zł to kompletny swap z małym remontem silnika na 1.6

> 16V? 105KM? Nie lepiej? w przypadku 1.4 najkożystniej bo zostają

> półosie i łapy z poduchami do skrzyni...

To ja tez dodam swoje trzy grosze mimo ze jestem jedynie teoretykiem: to nie lepiej rozpruc jeszcze jedna skarbonke i wrzucic 1.4 16v z Pandziochy? Te silniki lepiej znosza katowanie niz 1.6 16v. hmm.gif

Napisano

> To ja tez dodam swoje trzy grosze mimo ze jestem jedynie teoretykiem:

> to nie lepiej rozpruc jeszcze jedna skarbonke i wrzucic 1.4 16v

> z Pandziochy? Te silniki lepiej znosza katowanie niz 1.6 16v.

,,nic nie zastąpi dużej pojemności, chyba że jeszcze większa" W tym tygodniu może uda mi się zapodać filmik ze strzałem nitro, bo już wszystko zbliża się do końca...

Napisano

Powiem Ci, że masz rację, ale pewnie, żeby nie robił małego remontu tylko obróbkę głowicy (a jeszcze jak część obróbki we własnym zakresie) i dał ostrzejszy wałek i w ogóle modyfikacje przeprowadzał w jak największej części sam to by się zamknął myślę w kwocie 1000-1500zł. wink.gif

Napisano

> ,,nic nie zastąpi dużej pojemności, chyba że jeszcze większa" W tym

> tygodniu może uda mi się zapodać filmik ze strzałem nitro, bo

> już wszystko zbliża się do końca...

A można gdzieś to Twoje autko na zdjęciach zobaczyć? Jakieś zdjęcia komory silnika, wnętrza itp. Bo jestem bardzo ciekawy a nigdzie takich bardziej szczegółowych znaleźć nie mogę. oslabiony.gif

Napisano

> A można gdzieś to Twoje autko na zdjęciach zobaczyć? Jakieś zdjęcia

> komory silnika, wnętrza itp. Bo jestem bardzo ciekawy a nigdzie

> takich bardziej szczegółowych znaleźć nie mogę.

Tylko i wyłącznie dlatego że UKP nie wyraziło chęci. Jak robiłem ostatnio swap i pytałem czy nie lepiej podwiesić wątek z fotorelacją, chętnych nie było. Dostaje tylko tony privów ,,,jak to wygląda..." Już nawet nie chce mi się odpisywać. Poczekaj znajdę foto i wstawię.

Napisano

fotka silnika. 281681730-silnikforum.JPG

fotka wnętrza. 281681730-wn%EAtrzeforum.JPG

fotka Uniaka. 281681730-uniakforum.JPG

fotak głowicy. 281681730-g%B3owicaforum.JPG

Napisano

Szkoda, bo ja bym chętnie popatrzył na jakąś fotorelację. wink.gif Dzięki bardzo za zdjęcia i mam jeszcze małą prośbę, jak będziesz miał chwilę to wyślij jeszcze kilka/kilkanaście na e-mail gajoss3wp.pl Szczególnie mnie interesuje komora silnika i wnętrze, bo na tych co dałeś nie widać szczegółów. frown.gif Ale przynajmniej w komorze silnika panuje imponujący ład i porządek. wink.gifclaps.gif Jestem pod wrażeniem.

Napisano

> Szkoda, bo ja bym chętnie popatrzył na jakąś fotorelację. Dzięki

> bardzo za zdjęcia i mam jeszcze małą prośbę, jak będziesz miał

> chwilę to wyślij jeszcze kilka/kilkanaście na e-mail

> gajoss3wp.pl Szczególnie mnie interesuje komora silnika i

> wnętrze, bo na tych co dałeś nie widać szczegółów.

Damy radę. ok.gif

Ale

> przynajmniej w komorze silnika panuje imponujący ład i porządek.

> Jestem pod wrażeniem.

Miło. vibra.gifDbam o tego złomka. palacz.gif Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to w tym tygodniu odpalam nitro, a do OZU może uda się założyć turbo, bo projekcik już ruszył z pomocą Zibiego.

Napisano

Co dokładnie interesuje Cię we wnętrzu i w komorze silnika, bo nie wiem co mam podesłać. Mam tylko tego typu zdjęcia tyle że w dużo większym rozmiarze...

Napisano

Wygląda przecudnie!!!!!Komara silnika to marzenie....ale rzecz jasna takie przyjemności pewnie duuużo Cię kosztowały...

Można w przybliżeniu wiedzieć ile kasiory włożyłeś w niego???Jak byś chciał go sprzedać(jeśli wogóle byś chciał)to ile trza było by gotówy szykować????

Napisano

> Co dokładnie interesuje Cię we wnętrzu i w komorze silnika, bo nie

> wiem co mam podesłać. Mam tylko tego typu zdjęcia tyle że w dużo

> większym rozmiarze...

Najlepiej wszystkie "smaczki" jakich nie spotyka się w normalnych Uno z ubogim wyposażeniem i to co przerobiłeś. wink.gif Licznik też by mnie interesował. wink.gif

Napisano

> Wygląda przecudnie!!!!!Komara silnika to marzenie....ale rzecz jasna

> takie przyjemności pewnie duuużo Cię kosztowały...

> Można w przybliżeniu wiedzieć ile kasiory włożyłeś w niego???Jak byś

> chciał go sprzedać(jeśli wogóle byś chciał)to ile trza było by

> gotówy szykować????

cyt

Nie lubie go... Jak coś to mogę go sprzedać.

rotfl.gifhahaha.gifgrinser006.gif

Napisano

> Damy radę.

> Ale

> Miło. Dbam o tego złomka. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to

> w tym tygodniu odpalam nitro, a do OZU może uda się założyć

> turbo, bo projekcik już ruszył z pomocą Zibiego.

Ocho ambitne plany, ale ja bym chyba wolał nie zaturbiać takiego silnika. wink.gif Jak ładować tubo do wolnossącego to tylko do 1.6 OHC MPI i wydusić z tego trochę koników. grinser006.gif

Napisano

> Wygląda przecudnie!!!!!Komara silnika to marzenie....ale rzecz jasna

> takie przyjemności pewnie duuużo Cię kosztowały...

> Można w przybliżeniu wiedzieć ile kasiory włożyłeś w niego???Jak byś

> chciał go sprzedać(jeśli wogóle byś chciał)to ile trza było by

> gotówy szykować????

Było już ogłoszenie miesiąc temu... W przybliżeniu... Sam ten rok... Opony letnie 195/45 r15 Nowe 1000zł felgi 600zł, nowy silnik 1500zł, głowica(obróbka) 1800zł, nitro 1300zł, wykładzina turbo 70zł, fotele Delta integrale 800zł, boczki SX + obszycie 500zł, odkąd go mam jakieś 12,000zł. nie licze. Mało mnie to interesuje. I tak kasy nie odzyskam. Chciałem za niego 8.001zł do malutkiej negocjacji smile.gif Ale jak trafił się kupiec to stwierdziłem że nie sprzedam. I tak został. Pewnie jeszcze kiedyś odbije mi na chwilę i wystawie znowu. Ale to bez sensu.

Napisano

> Ocho ambitne plany, ale ja bym chyba wolał nie zaturbiać takiego

> silnika. Jak ładować tubo do wolnossącego to tylko do 1.6 OHC

> MPI i wydusić z tego trochę koników.

mało ambitnie. Zostaje ten, będzie tylko odprężony do tego nie małe turbo i zobaczymy. Mam nadzieje że minimum 180Km bedzie.

Napisano

Niby tak, ale myślę, że ten 1.6 OHC będzie bardziej wytrzymały w połączeniu z turbo. wink.gif Ale to tylko moja opinia nie podparta żadnymi opiniami innych ani faktami. wink.gif

Napisano

> Było już ogłoszenie miesiąc temu... W przybliżeniu... Sam ten rok...

> Opony letnie 195/45 r15 Nowe 1000zł felgi 600zł, nowy silnik

> 1500zł, głowica(obróbka) 1800zł, nitro 1300zł, wykładzina turbo

> 70zł, fotele Delta integrale 800zł, boczki SX + obszycie 500zł,

> odkąd go mam jakieś 12,000zł. nie licze. Mało mnie to

> interesuje. I tak kasy nie odzyskam. Chciałem za niego 8.001zł

> do malutkiej negocjacji Ale jak trafił się kupiec to

> stwierdziłem że nie sprzedam. I tak został. Pewnie jeszcze

> kiedyś odbije mi na chwilę i wystawie znowu. Ale to bez sensu.

NO tak....włożonej kasy raczej nie odzyskasz!!!A kwota 8.001zł to jak za darmo,z tą różnicą że auto ma "odpicowaną duszę"Ja,jakbym posiadał taką kase nie zastanawiałbym się nad wyborem innego auta.

Napisano

> Niby tak, ale myślę, że ten 1.6 OHC będzie bardziej wytrzymały w

> połączeniu z turbo. Ale to tylko moja opinia nie podparta

> żadnymi opiniami innych ani faktami.

ponieważ z 1.6 16V nie byłem piewszy w Polsce (luc752) to z 1.6 16V Turbo, nitro chce być. palacz.gif

Napisano

> ponieważ z 1.6 16V nie byłem piewszy w Polsce (luc752) to z 1.6 16V

> Turbo, nitro chce być.

Nitro wsadziłes dla własnej radochy czy zeby dokopać zibiemu? hehe.gif

Napisano

> Nitro wsadziłes dla własnej radochy czy zeby dokopać zibiemu?

Nitro wstawiłem dla dobrej zabawy i polewki z BMW, a z Zibim jest taka akcja że on też włożył tak więc raczej w tym temacie się nic nie zmienia. zlosnik.gif Jak to mówi Zibi , dalej jestem ,,cipk..." rotfl.gif

Napisano

Tak wogóle to w Giewartowie na OZU zamawiam jazdę próbną Twoim Unolotem devil.gif

Napisano

> Tak wogóle to w Giewartowie na OZU zamawiam jazdę próbną Twoim

> Unolotem

Są lepsi. Zobaczymy jak z nitro. Ale narazie zdecydowanie większe wrażenie zapierdzielania jest nie tyle u Zibiego czy u mnie, co u Bobka w Uno 2.0 8v. Tam jest TOTAL SZOK Chociaż czasowo nie ma dużej różnicy w porównaniu z 1.6 16V to wrażenia są większe boje_sie.gif

Napisano

> Są lepsi. Zobaczymy jak z nitro. Ale narazie zdecydowanie większe

> wrażenie zapierdzielania jest nie tyle u Zibiego czy u mnie, co

> u Bobka w Uno 2.0 8v. Tam jest TOTAL SZOK Chociaż czasowo nie ma

> dużej różnicy w porównaniu z 1.6 16V to wrażenia są większe

2.0????to pewnie połowe silnika ma w kabinie,tak sobie żartuje ale już Twoj silnik wygląda na duży i tam dosyć ciasno się zrobiło...dla mnie to i tak jest lepsza kultura silników 16 zaworowych niz tych 8v.Może i 2.0 ma większego kopa ale 1.6 pewnie lepiej pracuje....dobrze mówie????

Napisano

> 2.0????to pewnie połowe silnika ma w kabinie,tak sobie żartuje ale

> już Twoj silnik wygląda na duży i tam dosyć ciasno się

> zrobiło...dla mnie to i tak jest lepsza kultura silników 16

> zaworowych niz tych 8v.Może i 2.0 ma większego kopa ale 1.6

> pewnie lepiej pracuje....dobrze mówie????

Sam, nie wiem. Jezeli chodzi o parametry to 1.6 16V 105Km i 148Nm, a 2.0 8V 115KM i 167Nm

Napisano

> Sam, nie wiem. Jezeli chodzi o parametry to 1.6 16V 105Km i 148Nm, a

> 2.0 8V 115KM i 167Nm

a powiedz Ty mi czy jak masz silnik 8v i silnik 16v przy tej samej pojemności bez żadnych przeróbek,to który będzie miał więcej kucyków????

Napisano

> a powiedz Ty mi czy jak masz silnik 8v i silnik 16v przy tej samej

> pojemności bez żadnych przeróbek,to który będzie miał więcej

> kucyków????

16V i to sporo więcej. 1.6 8v z tipo tempra ma ten sam blok i ma 75KM, ja ma 105Km palacz.gif

Napisano

> 16V i to sporo więcej. 1.6 8v z tipo tempra ma ten sam blok i ma

> 75KM, ja ma 105Km

łoołłłł to dużo więcej...czyli "dodatkowe" zawory po dwa na jeden tłok dają rade!!!

Napisano

> łoołłłł to dużo więcej...czyli "dodatkowe" zawory po dwa na jeden

> tłok dają rade!!!

1.2 Fire 8v ma 75Km, a 1.2 Fire 16V ma 86KM dół jest ten sam. Dlatedo chce uturbiać 16V a nie 8V. Dlatego Delta 2.0 8V miała 185KM a 16V ponad 200Km.

Napisano

> smt6i próbowano podłączyć w PolCarze , w Poznnaiu, gdzie serwisują

> pucharowe alfy i poddali się...

> Odcinka jest na 6300 bodajże.

smt6 to raczej nie da rady, chyba że przez czujnik temperatury coś zdziała

ecumaster mógłby zdziałać w trybie sterowania bezpośrednio wtryskiwaczem, tylko nie wiem jak sprawdzilo by się przejście ze sterowanie wtryskiwaczem peak & hold na normalne bez ograniczenia prądowego hmm.gif

Napisano

a nikomu nie udało się tego jakoś wysterować w Polsce?

Napisano

> a nikomu nie udało się tego jakoś wysterować w Polsce?

No właśnie nie wiem czy ktoś próbował, trzeba by się spytać producenta, jak da rade sterować takim wtryskiwaczem to będzie działać ok ok.gif

Napisano
  • Autor

> A dlaczego się poddali? Nie chce to współpracować z czujnikami i

> kompem z Uno? Czy po prostu nie dali rady tego zgrać aby silnik

> chodził?

nie pytaj, bo nie potrafili mi dokładnie wytłumaczyć, mówiono, że Smt źle zczytywało obroty silnika, prawdopdoobnie przez dwa cycki na kole zamachowym, a najprawdopodobniej nie chciało im się najzwyczajniej w świecie babrać z tanim fiatem.

Napisano
  • Autor

tak, masz swoją rację, przyznam Ci, ale częściowo. Ja to widziałem tak - mam silnik który sam osobiście od nowości docierałem, jeździłem na nim tylko ja, znając mnie, do 1.6 też zrobiłbym remont, to są ciutkę większę koszty, to raz, dwa - rzeźbić na serii jest łatwiej dla zwykłego warsztatu. Uznałem, że jeszcze nie czas na swapa. Może kiedyś. W tym wypadku wygrało to, że wiem co mam, oraz prostota. I jeśli mam być szczery to prędzej do tego co mam zapodam kompresor (bo są takie plany) niż zrobię swapa. Uno 1.4 z kompresorem nie widzialem jeszcze, to też dodatkowy czynnik aby to zrobić zeby.GIF

Napisano

>a najprawdopodobniej nie chciało im się

> najzwyczajniej w świecie babrać z tanim fiatem.

A szkoda, bo wg mnie w tych silnikach drzemie dość duży potencjał. wink.gif

Napisano

> nie pytaj, bo nie potrafili mi dokładnie wytłumaczyć, mówiono, że Smt

> źle zczytywało obroty silnika, prawdopdoobnie przez dwa cycki na

> kole zamachowym, a najprawdopodobniej nie chciało im się

> najzwyczajniej w świecie babrać z tanim fiatem.

hehe to rzeczywiście im się nie chciało grinser006.gif

Napisano

> No właśnie nie wiem czy ktoś próbował, trzeba by się spytać

> producenta, jak da rade sterować takim wtryskiwaczem to będzie

> działać ok

Ecumaster nie ogarnia zapłonu jaki jest w 1,4. Tam ktos wymyślił zapłon na 5 bolcach , 4 są symetrycznie a 5 jakoś dziwnie. Jadzwin kiedyś podesłał mi soft co miał to ogarniać ale nie chodziło to dobrze.

Nie wiem czy nie lepiej było by jakoś przerobić to na układ z UT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.