Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec klocków,kontrolka,ile można jeździć?

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Nie jestem tu bywalcem jako ze narazie nic sie nie dzieje z moim autem grinser006.gif w wolnej chwili opublikuje roczny bilans wydatków posiadacza omegi 2.5 DTI, ale teraz o czym innym, wczoraj ku mej uciesze nareszcie pojawił sie długo wyczekiwany komunikat cool.gif

281712201-DSC00379.JPG

już myślałem że mam coś zepsute no.gif

teraz pytanie zlosnik.gif

ile moge jeszcze przejechać... na tarczach mi nie zalezy bo też ida do wymiany za jednym razem spineyes.gif

już na biegu mam sie umawiać na wymiane czy jeszcze z 1000-2000km przejade ??

post-8270-14352498807288_thumb.jpg

Napisano

Długo czekałeś na ten komunikat? Sprawdzałeś optycznie grubość klocków? Też się coś doczekać nie mogę tego komunikatu, a podobno przy ~5-7mm się już zapala, a tyle na oko u mnie klocki mają. Chyba że są zamontowane teraz bez czujników, ale nie mam pojęcia o tym.

Napisano
  • Autor

> Długo czekałeś na ten komunikat? Sprawdzałeś optycznie grubość

> klocków? Też się coś doczekać nie mogę tego komunikatu, a

> podobno przy ~5-7mm się już zapala, a tyle na oko u mnie klocki

> mają. Chyba że są zamontowane teraz bez czujników, ale nie mam

> pojęcia o tym.

Moja długość czekania nie jest obiektywna bo jak kupiłem samochód klocki miały przebieg którego nie znałem...

zrobiłem 30000km, ostatni raz jak miałem okazje cokolwiek zobaczyć było ok 4mm i jeszcze nic mi nie sygnalizowało, teraz nie jestem w stanie stwierdzić na oko nic bez zdjęcia koła...

Napisano

Latem podczas zjazdu z gór w Czarnogórze też zapalił mi sie ten komunikat. Najpierw struchlałem, bo to środek gór a do domu daleko. Potem obejrzałem klocki i oceniłem, że do domu wytrzymają. Przejechałem jeszcze około 2500 km i dopiero wymieniłem. Tarczom nic się nie stało. Podejrzewam, że w razie potrzeby jeszcze z 1000 km bym zrobił. Opel alarmuje z dużym zapasem. Acha, nie wiem jak w Twoim samochodzie ale wiem, że niektóre ople mają czujniki montowane tylko w jednym kole. Na szczście moja zafira ma w obydwóch.

Napisano

zanim wymienisz komplet tarcz i klockow sprawdz czy to moze aby nie zwarcie na czujniku (uszkodzenie kabla, wtyczki czy ogolna wilgoc)moze klocki sa jeszcze ok

a co do 1 czy 2 czujnikow to co to za roznica, jedno kolo hamuje czesciej niz drugie?

Napisano

> ile moge jeszcze przejechać... na tarczach mi nie zalezy bo też ida

> do wymiany za jednym razem

> już na biegu mam sie umawiać na wymiane czy jeszcze z 1000-2000km

> przejade ??

Ja tam jeździłem do samego końca (nie mam czujników) czyli do takiego charakterystycznego szszszchrchrchrszsz. Jakość hamowania była niezmienna. Co prawda miałem ranty na tarczach więc dźwięk ten pojawił się jak jeszcze około 0,5-1mm klocka zostało zlosnik.gif Więc miałem sygnalizację końca klocków dźwiękową tuż przed ich końcem bo to hałasowała metalowa część klocka o rant tarczy.

Napisano

kilka kkm jeszcze pewnie zrobisz smirk.gif.

a jak już sie klocki skończą doszczętnie, to podczas hamowana bedziesz słyszał takie wyraźne szumienie/chrobotanie. wtedy juz znak, że nie ma co dajej wyjeżdżać za miasto, tylko już pora sie udać na wymiane

ps. ja kedyś na takch szumiących już zrobiłem koło 1kkm i nie zauważyłem słabszego hamowania. tyle, że tarcze juz były do wyrzucenia, bo porysowane całe

Napisano

> a co do 1 czy 2 czujnikow to co to za roznica, jedno kolo hamuje

> czesciej niz drugie?

Nie, oczywiście że nie, ale jescze nie zdarzyło mi się widzieć idealnie tak samo startych klocków na tej samej osi. Zawsze były one starte trochę inaczej. W normalnej eksploatacji nie ma to znaczenia - zapala się komunikat - klocki wymieniamy. Natomiast w tym przypadku mamy do czynienia z ekstremum: ile przejadę od momemntu zapalenia sie komunikatu do chwili, gdy hamulce skończą się całkowicie. IMHO w tym przypadku ta różnica może mieć znaczenie

Napisano

> zanim wymienisz komplet tarcz i klockow sprawdz czy to moze aby nie

> zwarcie na czujniku (uszkodzenie kabla, wtyczki czy ogolna

> wilgoc)

tu się mylisz, jest odwrotnie idea.gif

w obwodzie jest stała masa, a jej brak oznacza zużycie klocków, lub przerwę w innym miejscu obwodu

takie rozwiązanie ma sens, jak się głębiej zastanowić i dlatego większość czujników działa na tej zasadzie :-)

Napisano

> Witam

> Nie jestem tu bywalcem jako ze narazie nic sie nie dzieje z moim

> autem w wolnej chwili opublikuje roczny bilans wydatków

> posiadacza omegi 2.5 DTI, ale teraz o czym innym, wczoraj ku mej

> uciesze nareszcie pojawił sie długo wyczekiwany komunikat

> już myślałem że mam coś zepsute

> teraz pytanie

> już na biegu mam sie umawiać na wymiane czy jeszcze z 1000-2000km

> przejade ??

W mojej VB kontrolka (a w zasadzie komunikat) zapaliła się pierwszy raz jakieś 35 kkm temu - oceniłem klocki na 5-6 mm grubości - od tego czasu zapalała się częściej (ale nie zawsze) i dziś już pali prawie non-stop ale jeszcze z 3-4 mm klocka zostały

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.