Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zafira 2.2 dti ciężko zapala z rana potem jest ok

Featured Replies

Napisano

Witam mam zafire 2.2 dti z rana ciężko odpala nie wiem co może być wiem jedynie że przepuszcza mi rozrusznik do wymiany "sprzęgiełko" ale czy to może być powód że z rana dopiero za 8 rane odpali jak już odpali tyo potem nie ma problemu, podobnie jest jak jest temperatura powyżej 5 stopni też odpali . Prosze o porade czy może to byc wina akumulatora widze że jest orginalny chyba z 2002 r GM, Czy może być tak że kręci ale jest już słaby prąd rozruchowy , świece wymieniałem w maju. Prosze o porade

Napisano

Akumulatorem i rozrusznikiem raczej się nie masz co łudzić crazy.gif Zapowietrzenie układu paliwowego najsampierw bym obstawiał, czyli może być coś nieszczelne od przelewów po pompę wtryskową.

Napisano

> Witam mam zafire 2.2 dti z rana ciężko odpala nie wiem co może być

> wiem jedynie że przepuszcza mi rozrusznik do wymiany

> "sprzęgiełko" ale czy to może być powód że z rana dopiero za 8

> rane odpali jak już odpali tyo potem nie ma problemu, podobnie

> jest jak jest temperatura powyżej 5 stopni też odpali . Prosze o

> porade czy może to byc wina akumulatora widze że jest orginalny

> chyba z 2002 r GM, Czy może być tak że kręci ale jest już słaby

> prąd rozruchowy , świece wymieniałem w maju. Prosze o porade

Przerabiałem to w swoje Vectrze.

Poparciałe przewody przelewowe.

Koszt przewodów ze trzy złote chyba.

W tych silnikach przelew wraca do pompy na ssanie i jak się powietrze dostaje takie są efekty.

Po wymianie problem ustąpił.

Na zimnym pali dosłownie od zakręcenia rozrusznikiem, tak jak na ciepłym.

Napisano
  • Autor

przelewy wymienione i elektronika w pompie też

Napisano

> przelewy wymienione i elektronika w pompie też

To sobie poczytaj.

Skopiowane z Vectra Klub Polska.

Poniższe uwagi dotyczą również odpalania w temperaturach zarówno poniżej jak i grubo powyżej 0*C, nawet do ok. "kilkudziestu" *C.

Oto możliwe przyczyny:

1. słaby akumulator

przyczyna - stary, nienaładowany, instalacja elektryczna, nie ładuje alternator

sprawdzenie - pomiar napięcia, przegląd instalacji (przy szybkim rozładowywaniu). Wtedy tylko ładowanie lub wymiana na nowy.

2. uszkodzony rozrusznik, słabo kręcący mimo mocnego akumulatora (nie daje obrotów umożliwiających samozapłon)

przyczyna - zużycie elementów elektrycznych, mechanicznych

sprawdzenie - " ucho" i elektryk. Regeneracja lub wymiana.

3. brudny filtr paliwa i powietrza - tylko wymiana

4. uszkodzone świece żarowe:

przyczyna - stare lub uszkodzone (np. przez uszkodzony przekaźnik świec żarowych, mechanicznie). Uszkodzenie może też objawiać się różnym ale niewłaściwym czasem rozpoczęcia i kończenia żarzenia.

sprawdzenie - pomiar rezystancji, "żaróweczka" i najskuteczniejsze - wykręcenie i podłączenie do aku na krótko.

5.zapowietrzanie układu paliwowego:

przyczyna - nieszczelne: przelewy, pokrywa filtra paliwa lub jego obudowa, łączenie przewodów paliwowych z obudową filtra, uszczelniacze zaworów, pompa paliwa (uszczelnienie na wałku napędowym pompy) . Może być jeszcze zapchany odpowietrznik w baku.

sprawdzenie - na noc tył do góry, szczegółowe oględziny obudowy i pokrywy filtra, szczególnie uszczelek i połączeń, podłączenie pompy próżniowej.

UWAGA:

Im krótszy czas od odpalenia do zgaśnięcia, tym nieszczelność jest bliżej silnika: nie można odpalić lub zaraz gaśnie - przelewy, odpali i gaśnie po ok 15-20 sek to nieszczelność na filtrze/obudowie filtra paliwa.

6. uszkodzony przekaźnik świec żarowych (mimo zapalającej się kontrolki grzania świec):

przyczyna - uszkodzenie mechaniczne lub elektryczne

sprawdzenie - Tech lub KTS lub wymontowanie go i dokonanie pomiarów na stykach lub sprawdzenie prądu na świecach w temperaturze grzania świec dla danego samochodu. Jeślli uszkodzony - najczęściej wymiana lub - dla hobbystów - naprawa.

7. niewłaściwa początkowa dawka wtryskiwanego paliwa (tzw. rozruchowa):

przyczyna: padnięty czujnik temperatury na komputer lub niewłaściwe pracujący (niekoniecznie zapala się check!!), uszkodzenie (zużycie) pompy wtryskowej (nastawnik dawki).

sprawdzenie - wymiana czujnika (koszt 42zł), diagnoza Techem lub KTSem - porównanie temperatur otoczenia i rejestrowanych przez komputer (po nocy pod chmurką) w czasie rozgrzewania się silnika. Dla pompy - KTS lub Tech i diagnoza w całym przedziale temperatur (jazda z podłączonym kompem). Jeśli pompa jest trochę zużyta, to pomóc może zwiększenie lub stopniowe zwiększanie w ECU dawki rozruchowej i sprawdzać na zimnym silniku odpalanie.

8. lejące wtryski:

przyczyna - zużycie lub nagar

sprawdzenie - do baku dolać duuuużą dawkę preparatu do czyszczenia wtrysków i pojeździć kilkaset km. Dobry jest mixol - 0,3l/50l paliwa. Jak to nie pomoże - wymiana.

9. oczywiście wszystkie połączenia elektryczne, mechaniczne, kabelki i inne duperelki:

przyczyna - starzenie się, zużycie, przerwany obwód, itp.

sprawdzenie - ręcznie lub warsztat.

10. dotyczy szczególnie odpalania w przedziale temperatur od temp. grzania świec do ok. 12 stopni do góry (u mnie od 9 do ok 21(22)*C)

przyczyna - rozregulowany kąt wtrysku w pompie spowodowany np. zużywaniem się pompy

sprawdzenie - diagnoza Tech, w wyniku której prawie zawsze trzeba przyspieszyć kąt wtrysku.

11. wada programu w ECU

przyczyna - nieznana, prawdopodobnie wada fabryczna w programie

sprawdzenie - sprawdzić np. Techem wersję i wgrać poprawiony soft, niwelujący kłopoty zimnego odpalania silnika - specjalnie opracowany przez Opla (w ASO koszt 180-200zł)

12. Zepsuty / wadliwie działający czujnik temperatury płynu chłodzącego (2-pinowy, nad termostatem) fałszuje odczyty temperatury przez ECU, który na tej podstawie dobiera parametry rozruchu (gdy działa wadliwie - check się nie zapala, gdy jest padnięty - check się zapala)

przyczyna - zużycie

sprawdzenie - podłączyć kompa rano po nocy (temperatura silnika = temperaturze otoczenia), sprawdzic po przekręceniu zapłonu odczyt temp. silnika i porównać z temp. otoczenia. UWAGA: może być tak, że czujnik nawala tylko w określonym(-ych) przedziale (-ach) temperatury i wtedy badanie jest utrudnione. Najczęściej jednak pokazuje na stałe duuuuży minus (np. -40*C) lub +80*C. Tylko wymiana.

Mogą również występować inne przyczyny (np. przestawiony zapłon, przestawiony kąt wtrysku) lub kombinacje opisanych powyżej, jednak w mojej opinii powyższe są najczęściej spotykane.

Podsumowując, najlepiej zacząć od sprawdzenia akumulatora, wstępnie rozrusznika ("na ucho"), świec żarowych, filtrów i przelewów. Potem czujnik temperatury (myślimy, że jest dobry, bo check się nie pali i to jest najczęstrza przyczyna!!!), następnie przekaźnik świec żarowych, dawka rozruchowa paliwa, uszczelniacze i wtryski, na końcu pompa. Wbrew opiniom, pompa jest odpowiedzialna za utrudnione odpalanie najrzadziej, jak i uszczelniacze wtrysków i same wtryski.

To, co napisałem powyżej jest efektem dwóch całych dni poszukiwań w necie i rozmów (to był niezapomniany weekend).

Napisano
  • Autor

Mam pytanie gdzie w zafirze 2.2 dti jest czujnik temperatury? rok 2002r

Napisano
  • Autor

tak jak kolega opisał powyżej w watku:

padnięty czujnik temperatury na komputer ?

Słyszalem że sa dwa i oba moga być odpowiedzialne za odpalanie w fazie poczatkowej na zmnym silniku

Napisano
  • Autor

czujnik temperatury cieczy chłodzącej (wody) na komputer ?

czujnik temperatury silnika na komputer? z takimi czujnikami sie spotkałem to one też mogą powodować trudności z odpalaniem z rana prz temperaturach 0 i poniżej 0 stopni. przez błędna dawke paliw. prosze o zlokalizowanie tych czujników.

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich to znowu ja (luis) w dalszym ciągu mam problem z odpaleniem kiedy jest temperatura poniżej 5 stopni jak odpali za 5-7 razem jest OK i moge ja gaić i zapalać nowy czujnik temperatury swiece sprawdzone są ok, przelewy też nowe jeszcze rozrusznik do poprawy bo robiłem ale znowu przepuszcza. Zauważyłem ze po psiknięciu samosatrtem odpala momentalnie wspomne że miałem w pompie wtryskowej PSG 16 dwie wtyczki - wymieniany sterownik kąta wtrysku. Prosze wszystkich o porade

Napisano

> Witam wszystkich to znowu ja (luis) w dalszym ciągu mam problem z

> odpaleniem kiedy jest temperatura poniżej 5 stopni jak odpali za

> 5-7 razem jest OK i moge ja gaić i zapalać nowy czujnik

> temperatury swiece sprawdzone są ok, przelewy też nowe jeszcze

> rozrusznik do poprawy bo robiłem ale znowu przepuszcza.

> Zauważyłem ze po psiknięciu samosatrtem odpala momentalnie

> wspomne że miałem w pompie wtryskowej PSG 16 dwie wtyczki -

> wymieniany sterownik kąta wtrysku. Prosze wszystkich o porade

Przelewy niby ok ale sprawdzał ktos czy nie puszcza na mostku wtryskiwacza? kolejna opcja to w pompie jest taki korek z boku i często puszcza tam z pod podkładki ( ale skoro ktoś ją naprawiał to pewnie ok ) jak to będzie ok to pozakładaj zaworki zwrotne na przewodach paliwowych . zobacz tez czy jak postawisz auto dupą do góry ( górka czy cóś ) czy wtedy odpali grinser006.gif

A tak pozatym to jak już to nie odpalaj na samostart tylko na zwykłego PLAKa jest dużo delikatniejszy dla silnika waytogo.gif

Napisano
  • Autor

własnie jeden z mechaników tez mówi że to może być cisnienie na garach jednak dzwoniłem do sewrwisy i mówią że aby sprawdzić kompresje muszą zdemontować wtryski itd a to koszt koło 400 zł więc narazie się wstrzymałem- mój mechanik mówi że jak go odpalił na samostart to taj jak by na jeden gar palił! Czy jet jakaś inna możliwość sprawdzenia kompresji? Dziekuje za zaiteresowanie już mam dośyć tej mojej zafirki nie mam już do niej siły i pewnie mechanicy też

Napisano

> własnie jeden z mechaników tez mówi że to może być cisnienie na

> garach jednak dzwoniłem do sewrwisy i mówią że aby sprawdzić

> kompresje muszą zdemontować wtryski itd a to koszt koło 400 zł

> więc narazie się wstrzymałem- mój mechanik mówi że jak go

> odpalił na samostart to taj jak by na jeden gar palił! Czy jet

> jakaś inna możliwość sprawdzenia kompresji? Dziekuje za

> zaiteresowanie już mam dośyć tej mojej zafirki nie mam już do

> niej siły i pewnie mechanicy też

Przy tych silnikach kompresje sprawdza sie przez otwory na świece żarowe a nie wtryski rotfl.gif ach te ASO zlosnik.gif Są do tego specjalne adaptery waytogo.gif

Napisano

do jakiego dzwoniłes serwisu, ASO?

zadzwon do zwykłego machera zajmujacego sie dieslami a napewno mniej wezmie wink.gif

Napisano
  • Autor

on odpala ale dopiero za 5-7 razem tak jakby zamałą dawke paliwa dostawał jakbt chciałz ałapać ale nie może. Może to zapłom w pompie(sterownik kata wtrysku) lub zwiększyć początkową dawke wtrusku komputerowo

Napisano
  • Autor

w olsztynie i elblągu zabardzo niechą siętykać tych silników zwyli mechanicy - można jakoś inaczej sprawdzić ciśnienie

Napisano

mam slaba kompresje i mam podobnie jak ty, silnik co prawda odpala ale musze dlugo krecic i tak jakby juz lapal ale jeszcze nie moze wskoczyc...sprawdz kompresje i wtedy bezie wszystko jasne...

Napisano

> zabardzo niechą siętykać tych silników zwyli

> mechanicy - można jakoś inaczej sprawdzić ciśnienie

zwykly mechanik zazwyczaj diesle omija z daleka ale fachowiec zajmujacy sie tylko dieslami napewno cisnienie zmierzy, przeciez to zadna filozofia...

a co do sposobu sprawdzenia to nie ma innego sposobu, musisz poprostu "wsadzic manometr do cylindra"t albo przez wtryski albo przez swiece i tyle...

Napisano
  • Autor

ate zaworki zwrotne na przewody paliwowe co to gdzie kupić i jak zalożyć ? I czy można tą kapresje sprawdzić tym adapterem tak jak pisze kolega

Napisano
  • Autor

wspomne że jak temperatura jest powyżej 5 stopni na + to pali spoko a i jeszcz ejedno pytanko gdzie jest ten mostek wtryskiwacza

Napisano

> ate zaworki zwrotne na przewody paliwowe co to gdzie kupić i jak

> zalożyć ?

o co dokładnie chodzi to nie wiem bo nigdy tego nie uzywałem ale podejrzewam ze trzeba je zalozyc na przewody przelewowe...

>I czy można tą kapresje sprawdzić tym adapterem tak

> jak pisze kolega

hehehe dobre hahaha.gif

sorki

adapter jest to przejsciowka do manometru pozwalajaca na pomiar np. przez swiece

samym adapterem nic nie zrobisz bo mowiac obrazowo jest to tak jakby koncowka dzieki ktorej mozesz podlaczyc manometr w dane miejsce, to tak jak masz jakies przejsciowki do ładowarek itd.

Napisano
  • Autor

najpierw postawię dupą do góry i zobacze po nocy to nic nie kosztuje, potem może te zaworki zwrotne bo nie wiem co to jest i jak je montować ale może coś znajde i na koniec kompreje. Dziękuje za pomoc jak cos to Będziemy w kontakcie pozdrawiam.Dziękuje za zainteresowanie

Napisano
  • Autor

A czy możliwe że to ten kąt wtrysku, zaołon w pąpie lub dawka wtrysku

Napisano

Zaworek zwrotny to taki który jedną puszcza a wdrugą nie grinser006.gif

Gdzie kupić w twych stronach to nie mam pojęcia frown.gif ale pewnie jakis diesel service powinien coś takiego mieć waytogo.gif

Ale z twoich pytań moge tylko wnioskowąc żebyś poprostu dał auto komus kto sie na tym zna bo sam możesz tylko zaszkodzic a nie chciej aby np pompa ci sie zapowietrzyła zbytnio itd waytogo.gif

Napisano

> A czy możliwe że to ten kąt wtrysku, zaołon w pąpie lub dawka wtrysku

Tak

Napisano

> A czy możliwe że to ten kąt wtrysku, zaołon w pąpie lub dawka wtrysku

Jest to możliwe, musiałbyś się wpiąć pod kompa i czasie odpalania monitorować odpowiednie parametry rzeczywiste z żądanymi.

Napisano
  • Autor

dziękuje wszystkim za porade jak cos się dowiem tonapisze POZDRAWIAM

Napisano

widze ze chcesz czepic sie odrazu wszystkiego.

zrob najpierw jedno, potem drugie itd. eliminuj po kolei wszelkie mozliwosci...

a najlepiej - jak ktos ci to juz wczesniej napisał- oddaj samochod do jakiegos szpeca od diesli( tylko nie ASO) i on sam znajdzie usterke bo sam to mozesz narobic wiecej usterek niz masz teraz... wink.gif

Napisano

jesli chodzi o 2.2 to do tych silnikow jest wypuszczone poprawka softu co do grzanai swiec. nie pamietam wersji teraz ale w konkarze w gdansku chyba 80 pln wolaja za zmiane - tylko musisz miec carpass i pin do auta. albo zadzown do mibo w olsztynie do goscia 605 380 550 powolaj sie na beast;a z omega klub polska.

Napisano
  • Autor

dzięki bardzo dzisiaj odczytałem twoją wiadomość będe działał. Raz jeszcze dziękuje za zainteresowanie jak coś sie dowiem to dam znać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.