Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z temperaturą i inne dziwa Audi 80

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem. W samochodzie co jakiś czas nie stąd ni zowo podnosi się temperatura czasami nawet sporo ponad 100 stopni nie ma znaczenia od temperatury na zewnątrz. Kiedy wzrośnie tempetarura dzieje się też taka dziwna rzecz że przestaje działać ogrzewanie wewnątrz samochodu niewiem.gif po czym zrywa górny wąż. Pierwsze co przyszło do głowy to termostat, wymieniony nic nie dało czasami dalej mu odbija. Moze uszczelka ale nie pasuję do objawów nieregularność występowania objawów, zdarza to się od tak se no i zanikające ogrzewanie. Co to moze być jakieś sugestie pomysły ?? Powiem że rozsypał się ten plastikowy kruciec co trzyma wąż oslabiony.gif od tego zrywania węża.

Pozdro

Napisano

Rozpocząłbym od sprawdzenia korka na zbiorniku wyrównawczym. Po jego odkręceniu musi być słyszalne charakterystyczne "pssssssttt" - wówczas znaczy że w układzie jest ciśnienie. Możesz to również sprawdzić czy węże do chłodnicy nie sa miękkie.

Zepsuty korek może powodowac zapowietrzanie układu (stąd brak ogrzewania), gotowanie się płynu i jego wywalenie.

Życzę aby to było to.

Napisano

> Witam

> Mam taki problem. W samochodzie co jakiś czas nie stąd ni zowo

> podnosi się temperatura czasami nawet sporo ponad 100 stopni nie

> ma znaczenia od temperatury na zewnątrz. Kiedy wzrośnie

> tempetarura dzieje się też taka dziwna rzecz że przestaje

> działać ogrzewanie wewnątrz samochodu po czym zrywa górny wąż.

> Pierwsze co przyszło do głowy to termostat, wymieniony nic nie

> dało czasami dalej mu odbija. Moze uszczelka ale nie pasuję do

> objawów nieregularność występowania objawów, zdarza to się od

> tak se no i zanikające ogrzewanie. Co to moze być jakieś

> sugestie pomysły ?? Powiem że rozsypał się ten plastikowy

> kruciec co trzyma wąż od tego zrywania węża.

> Pozdro

Kolego - uszczelka na 99%. I lepiej to szybciutko zrób, bo widać, ze Ci silnik chłapie płyn chłodniczy do cylindrów, i znika on z układu chłodzenia, co w prosty sposób prowadzi do przegrzania. NIE JEŹDZIJ TAK.

Napisano
  • Autor

> Kolego - uszczelka na 99%. I lepiej to szybciutko zrób, bo widać, ze

> Ci silnik chłapie płyn chłodniczy do cylindrów, i znika on z

> układu chłodzenia, co w prosty sposób prowadzi do przegrzania.

> NIE JEŹDZIJ TAK.

To nie mój samochód tylko mnie prosił brat żeby poszukać, ja bym robił jak najprędzej zlosnik.gif

A co do tematu: płyn o dziwo NIE ZNIKA tak mi mówił wszystko jest OK. Tylko że kiedyś w czerwcu, lipcu miałem okazje jechać tym samochodem i zaczeła rosnąć temperatura to ja ogrzwanie na MAXa żeby się nie zagotował.... więc wtedy ogrzewanie działalo. Brat zmienił termostat i chyba wtedy zaczeło się dziać ta magiczna sztuczka z chwilowym brakiem ogrzewania confused.gif do zmiany termostatu spuszczał wode byś moze wcale nie odpowietrzył samochodu hmm.gif

Więc tu moje pytanko jak odpowetrzyć Audi silnik 2.0 ?? gdzie są jakieś korki (odpowietrzniki) ??

Napisano
  • Autor

> Rozpocząłbym od sprawdzenia korka na zbiorniku wyrównawczym. Po jego

> odkręceniu musi być słyszalne charakterystyczne "pssssssttt" -

> wówczas znaczy że w układzie jest ciśnienie.

tylko kiedy ma być te pssstt jak jest zimny (zaraz po odpaleniu) bo później to napewno jest ciśnienie skoro zrywa wąż confused.gif

Możesz to również

> sprawdzić czy węże do chłodnicy nie sa miękkie.

> Zepsuty korek może powodowac zapowietrzanie układu (stąd brak

> ogrzewania), gotowanie się płynu i jego wywalenie.

> Życzę aby to było to.

Napisano

Po pierwsze odpowietrza się sam.

Najlepiej rozgrzej go do roboczej potem zgaś poczekaj aż trochę ostygnie i odkręcaj wtedy bankowo powinno być "słychać ciśnienie".

Co do tego, że zrzuca wąż to sprawdź czy ten wąż puchnie. Jeżeli tak to wersja z korkiem jest nieprawdopodobna i będze to uszczelka, ale .... jeżeli wąż spada bo gotuje się płyn (brak ciśnienia) a jednocześnie jak się zagotuje to nie może wyrzucić płyn przez korek to wywala właśnie wężem.

Najlepiej niech moje teorie potwierdzi jakiś mechanik. Ja piszę na podstawie moich do świadczeń z Paskiem 1.8. Choć akurat takiego problemu nie miałem

Napisano

> To nie mój samochód tylko mnie prosił brat żeby poszukać, ja bym

> robił jak najprędzej

> A co do tematu: płyn o dziwo NIE ZNIKA tak mi mówił wszystko jest OK.

> Tylko że kiedyś w czerwcu, lipcu miałem okazje jechać tym

> samochodem i zaczeła rosnąć temperatura to ja ogrzwanie na MAXa

> żeby się nie zagotował.... więc wtedy ogrzewanie działalo. Brat

> zmienił termostat i chyba wtedy zaczeło się dziać ta magiczna

> sztuczka z chwilowym brakiem ogrzewania do zmiany termostatu

> spuszczał wode byś moze wcale nie odpowietrzył samochodu

> Więc tu moje pytanko jak odpowetrzyć Audi silnik 2.0 ?? gdzie są

> jakieś korki (odpowietrzniki) ??

silnik odpowietrza się sam. Układ chłodzenia znaczy. czasem na wężu idącym do nagrzewnicy do kabiny jest taki korek do odpowietrzania, a jeśli tam nie ma, to albo na chłodnicy albo na samej nagrzewnicy. generalnie powinno wystarczyć otwarcie korka zbiorniczka wyrównawczego i przegazowanie kilka razy.

Napisano

> ...generalnie powinno wystarczyć otwarcie korka

> zbiorniczka wyrównawczego i przegazowanie kilka razy.

Jak otworzysz korek to nie będzie odpowiedniego ciśnienia w układzie, płyn się zagotuje i go wywali 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak otworzysz korek to nie będzie odpowiedniego ciśnienia w układzie,

> płyn się zagotuje i go wywali

nie bój się, sam z siebie się nie zagotuje, kolega wracał 200km w S4 z odkręconym korkiem, bo ciśnienie wężyk rozwaliło powrotny, i nic wody nie uleciało. termostat pozatym jest ustawiony na 90 stopni (około) , a przy tej temperaturze nic się nie stanie.

Napisano

Sprawdzałem na swoim Passacie i przy otwartym zbiorniczku potrafi wypierniczyć płyn wazniak.gif (auto sprawne, płyn chłodniczy ok.gif)

Nie wiem dlaczego akurat w tym przypadku piszesz o temperatrurze otwarcia termostatu hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.