Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycie??

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Dziś po przejechaniu ok 400km dopadła mojego Stilonka dziwna przypadłość mianowicie po przekroczeniu ok 90km\h zaczyna strasznie coś wyć z przodu, nie umiem konkretniej umiejscowić źródła dźwięku. Brzmi jakby zacierające się łożysko. Początkowo myślałem że to coś z oponami lub z łożyskami kół ale raczej taką możliwość wykluczam, wciskam sprzęgło hałas ustaje, puszczam sprzęgło hałas się wznawia confused.gif Nie ma to również raczej związku z obrotami silnika tylko i wyłącznie z prędkością. Skrzynia biegów? Sprzęgło? Przerabiał może ktoś ten temat?

P.S

Wybaczcie mi marną składnie ale po kolejnych 300km z tym hałasem dzwoni mi wełbie... faint.gifbow.gif

Napisano

, wciskam sprzęgło hałas ustaje, puszczam

> sprzęgło hałas się wznawia .

Wygląda mi to na sprężarkę. Wciskasz sprzęgło silnik zwalnia, puszczasz obroty wzrastają. Spróbuj zdjąć przewód od przepływomierza przy sprężarce. Sprawdzisz luz i ewentualne przecieki oleju. Mniej prawdopodobne - łożysko wyciskowe sprzęgła - to byłoby głośne przy włączonym silniku nawet na postoju. Możesz sprawdzić też przewody gumowe sprężarka - interkuler przy osłonie silnika.

Napisano

> Wygląda mi to na sprężarkę. Wciskasz sprzęgło silnik zwalnia,

> puszczasz obroty wzrastają.

to nie jest moim zdaniem związane z turbo, skoro "Nie ma to również raczej związku z obrotami silnika tylko i wyłącznie z prędkością"...

Winy szykałbym w jakimś łożysku skrzyni biegów lub coś ze sprzęgłem...

Napisano

jeśli tylko z prędkścią auta a nie z prędkością obrotową to wskazuje na łożyska w piastach hmm.gif

Napisano

> jeśli tylko z prędkścią auta a nie z prędkością obrotową to wskazuje

> na łożyska w piastach

a co z tą informacją "wciskam sprzęgło hałas ustaje, puszczam sprzęgło hałas się wznawia "?? Bez niej też bym obstawiał łożyska kół...

Napisano

sprawdź czy przypadłość powtarza się przy pracującym silniku na postoju-wtedy wskazywałoby to na wycisk/łożysko sprzęgła ,jeśli nie to po przeczytaniu poprzedników-jest kilka innych możliwości

Napisano

> jeśli tylko z prędkścią auta a nie z prędkością obrotową to wskazuje

> na łożyska w piastach

a nie te poloski co to pado pol auta rozkopal zanim doszedl do tego co mu wibruje ? tyle ze tam byla vibra a tu wycie ? chyba ze wycie to kolejne stadium rozwalonego elementu hmm.gif

Napisano
  • Autor

Sprawa rozwiązana. Jednak rozwalone łożysko w przednim prawym kole... dziwna sprawa ale po kolejnych 600km dźwięk się ustabilizował i wyje cały czas doprowadzając mnie do furii.

Początkowo musiało hałasować tylko pod obciążeniem silnika. Nigdy się jeszcze z czymś takim nie spotkałem w żadnym z moich poprzednich aut... Tak czy inaczej bardzo dziękuje wszystkim pomoc i zainteresowanie 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.