Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H 1,3 cdti ciężko odpala

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam problem z uruchomieniem mojej astry. W ubiegłym roku przez całą zimę ciężko zapalała. Jakoś przebrnąłem zimę i w lecie było w porządku. Obecnie znów ciężko zapala. Jak ją wieczorem gaszę dodając gazu to nie ma problemu. Jednak jak nie dodam gazu to nie chce odpalić. Pali jakby na trzy baniaki. Żadnych błędów nie pokazuje, wszystko jest niby dobrze a ciężko odpala. W serwisie usłyszałem, że trzeba zostawić na kilka dni. Dodam, że po podpięciu do kompa nie ma żadnych błędów. Może za mała dawka paliwa przy uruchomieniu lub za mało podgrzewa paliwo. Proszę o podpowiedzi. Z góry dzięki

Napisano

Po co kolega dodaje gazu przed zgaszeniem, turbinę należy ostudzić a nie rozgrzewać zanim zgasi się motor...

Pompa wysokiego ciśnienia do sprawdzenie w pierwszej kolejności, po drugie kolega tankuje zawsze na tej samej stacji czy na różnych?? Jeśli na tej samej to radzę zatankować z innej i wtedy kolega zobaczy czy coś się zmieniło ... System common rail ma to do tego, że łatwo go załatwić lichym paliwem i potem wychodzą podobne kwiatki...

Napisano

jeśli jest tak jak piszesz, to trzeba pozmieniac troche w sofcie.

Dac większa dawke paliwa na start i będzie git

Napisano
  • Autor

Witam.

Zgadza się. Należy turbinę ostudzić. Ja dodaję gazu tak do 1500 obrotów, nie więcej. I naprawdę po tym nie mam problemów z odpaleniem. Tankowałem już na kilku stacjach. Efekt taki sam. Ciekawe czy można faktycznie zmienić coś w kompie i ustawić większą dawkę paliwa do rozruchu. Myślę, że gdyby coś działo się z pompą, to komp by to wykrył, a tu nic wszystko w porządku po sprawdzeniu, żadnych błędów.

Pozdrawiam

Napisano

Brat mam serwis diesla wiec co nieco mi podpowiedział... Przede wszystkim trzeba sprawdzić ciśnienie na szynie common rail w momencie gdy auto ciężko zapala... Gazowanie auta w sumie nie powinno mieć wpływu na cała sytuację, bo przecież silnik i tak przechodzi przez zakres wolnych obrotów przed zgaszeniem, ale widocznie jakiś wpływ to ma... Brat powiedział, ze jedynie organoleptycznie można stwierdzić przyczynę takiego dziwnego zachowania...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.