Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szybkie pytanie o akumulator

Featured Replies

Napisano

Właśnie mi padł i nie wiem. Chcę go podładować tylko nie wiem czy mogę. Akumulator jest bez obsługowy tylko z zielonym oczkiem, możne takie coś ładować ?

Napisano

> Właśnie mi padł i nie wiem. Chcę go podładować tylko nie wiem czy

> mogę. Akumulator jest bez obsługowy tylko z zielonym oczkiem,

> możne takie coś ładować ?

mozna

Napisano

> Właśnie mi padł i nie wiem. Chcę go podładować tylko nie wiem czy

> mogę. Akumulator jest bez obsługowy tylko z zielonym oczkiem,

> możne takie coś ładować ?

Oczywiście można, tylko zaleca się używać prostownika, który zadba o to, żeby napięcie na jego wyjściu nie przekraczało 14.4V. W przeciwnym razie istnieje pewne minimalne ryzyko, że podczas ładowania wytworzy się wewnątrz akumulatora zbyt duże ciśnienie (w zwykłym aku, po odkręceniu korków to nie grozi) i ......

Napisano
  • Autor

Ok dzięki, właśnie o to ciśnienie mi chodziło, bo w starym aku to odkręcałem kurki itd. A tu boje się żeby mi nie p... smile.gif A tak sprawdzę miernikiem jakie prostownik daje napięcie smile.gif Bo niestety dziś musiałem skorzystać z usług komunikacji miejskiej zlosnik.gif

Napisano

Podłącz sobie żarówkę w szereg i ładuj, to zabezpieczy przed przekroczeniem napięcia.

Napisano
  • Autor

> Podłącz sobie żarówkę w szereg i ładuj, to zabezpieczy przed

> przekroczeniem napięcia.

ok.gif

Napisano

> A nie lepiej kupic aku z korkami ,bez obawy?

myslałem ze idziemy do przodu a nie cofamy sie... wink.gif

Napisano

> myslałem ze idziemy do przodu a nie cofamy sie...

Zgadzam się. Mój poprzedni aku (GM, bez korków) wytrzymał całe 7 lat, w niegarażowanym samochodzie, używanym głównie w mieście. Ładowałem go tylko raz - żeby dojechac do sklepu po nowy.

Napisano

> myslałem ze idziemy do przodu a nie cofamy sie...

w zyciu nie kupiłbym aq bez korków.

co to za rozwój wg ciebie?

wg mnie zaden, tylko drenaż pieniedzy z kieszeni.

kup nowoczesny aq, potem najlepiej od razu do niego prostownik, bo zwykły już nie dobry.

padnie ci ładowanie w aucie i rzegotujesz taki bez korków, to nawt nie bedziesz miał szansy go reanimowac czy też wody dolac.

jak dla mnie prawie wszystko jest na nie

a co do samego ładowania

można nawet zwykłym prostownikiem, tylko małym amperazem i raz na jakiś czas sprawdź mernikiem czy napięcie nie przekroczy tych 14,5-15V.

patent z zarówką tez niezły, tylko trza dopasowac odpowiednia zarówke. Ale dopóki aq jest mocno rozładowany to zadna zarówka nie potrzebna

Napisano
  • Autor

No już go wyciągnąłem, to jest oryginalny oplowski. Ma tam jakiś odpowietrznik. Ale ... sprawdziłem miernikiem jest ok 15V. Wiec mam się bać, i nie mam zarazie żadnej żarówki żeby zabezpieczyć frown.gif

Napisano

akumulator GM ładuj prądem 1/10 pojemności aku do napięcia 15,8-16,5V przy podłączonym prostowniku chyba , że wcześniej elektrolit zacznie intensywnie gazować lub się zagrzeje idea.gif

Aku GM to nie Centra Futura czy Exide Premium , nie wymaga prostownika z ogranicznikiem napięcia ładowania idea.gif

Napisano
  • Autor

Średni chce mi sie przy aku warować i sprawdzać czy coś grzeje. Jak sądzicie ile bezpieczne mogę go ładować. Dodam że postawiłem go w przedsionku w temperaturze ok -5 C.

Aha i tak cos dla rozluźnienia tematu:

Teściowa pyta się mnie dlaczego ładuje akumulator w przedsionku. No ja jej na to że aku może po prostu wybuchnąć . Teściowa na to yikes.gif To gdzie my będziemy mieszkać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie sprawdziłem ładujący się akumulator. I słychać jakby się w nim bulgotało. Wiec go odłączyłem. Ładował się ok 1,5 H

Napisano

> Właśnie sprawdziłem ładujący się akumulator. I słychać jakby się w

> nim bulgotało. Wiec go odłączyłem. Ładował się ok 1,5 H

Lepiej poszukaj żarówki - będziesz spał spokojnie. Poza tym nawet te 1.5h powinno wystarczyć, żebyś dał radę odpalić.

Napisano
  • Autor

> Lepiej poszukaj żarówki - będziesz spał spokojnie. Poza nawet te 1.5h

> powinno wystarczyć, żebyś dał radę odpalić.

No nic dziś go postawie w ciepłym, a jutro spróbuje patentu z żarówką smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.