Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W jakiej temperaturze zamarza paliwo

Featured Replies

Napisano

JWT

noPb 95?

ON?

dzięki za odpowiedź

Napisano

> JWT

> noPb 95?

> ON?

> dzięki za odpowiedź

on nie zamarza tylko robi się gęsty.

coś jak wosk.

wszystko zależy od tzw dodatków zimowych

Napisano
  • Autor

> on nie zamarza tylko robi się gęsty.

> coś jak wosk.

> wszystko zależy od tzw dodatków zimowych

Bardziej zależy mi na noPb.

no tak, ale w jakiej temp. zaczyna gęstnieć bez żadnych dodatków

Napisano

> Bardziej zależy mi na noPb.

Nie wiem, jaka jest temp. krzepnięcia, natomiast temp. zapłonu benzyny noPB wynosi ok. -50 st.C (przynajmniej tak napisane jest w dokumencie pt.: "KARTA CHARAKTERYSTYKI PREPARATU - BENZYNA BEZOŁOWIOWA V-POWER RACING"

A temp. zapłonu to:

Quote:

Temperatura zapłonu, (ang. flash point) charakterystyczna temperatura substancji chemicznych. Określa ona przy jak dużej temperaturze ciśnienie par substancji jest na tyle wysokie, aby utworzyć z powietrzem mieszaninę palną.

Czyli nawet jak nie zamarznie, to nie zapalisz silnika grinser006.gif

Napisano

Temperatura zablokowania zimnego filtra przy ON sprzedawanego na Orlenie to w tej chwili -30 stopni

Napisano

mam w beczkach zwykły letni ON i przy -17 jeszcze wyglądał normalnie, tzn nic sie nie wytracało. Był tylko taki bardziej lepki, ale jeszcze nie na tyle lepki, żeby czemuś to miało zaszkodzic

Napisano
  • Autor

> a noPb 95?

Napisano

> > a noPb 95?

grubo poniżej -100C, w zależności od dodatków

a jeśli coś w układzie paliwowym zamarza, to jest to woda wytrącona z paliwa

Napisano

> mam w beczkach zwykły letni ON i przy -17 jeszcze wyglądał normalnie,

> tzn nic sie nie wytracało. Był tylko taki bardziej lepki, ale

> jeszcze nie na tyle lepki, żeby czemuś to miało zaszkodzic

Z tym, ze ten deko gestszy olej (w takich temperaturach) unieruchomil ostatnio mase ciezarowek i autobusow, wiec chyba jednak potrafil zaszkodzic grinser006.gif.

Mowie tu o "zamarzaniu" w trasie, a nie niemozliwosci odpalenia (czyzby za bardzo gestnial w przewodach?).

Napisano

> JWT

> noPb 95?

> ON?

> dzięki za odpowiedź

paliwo jest mieszanka roznych substancji. I wraz z maleniem temperatury rozne substancje zaczynaja sie wytracac. Wiec trudno powiedziec cos o temperaturze "zamarzania", ale najciezsze frakcje potrafia juz przy kilkunastu stopniach mrozu zaczac sie wytracac i osiadac na dnie zbiornika. Do tego paliwo zmienia swoje wlasciwosci z czasem (z uwagi na rozne utleniajace dodatki) i wytracanie sie roznych substancji inaczej zachodzi dla swiezego paliwa a inaczej dla starego.

Zapomnialem dodac ze rozne gatunki paliwa takze sie roznie zachowuja - dlatego np. jest olej napedowy "zimowy" w ktorym zmniejszona jest ilosc dodatkow ktore sie latwo wytracaja przy niskich temperaturach (potocznie nazywanych parafina).

Napisano

Witam serdecznie.

W latach siedemdziesiątych, kiedy były bardzo mroźne zimy ówczesne benzyniaki (Warszawy itp.) zamarzały jak dzisiejsze diesle. O ile temperatura krzepnięcia benzyny jest dalece niższa to etylina stosowana w tamtych czasach uniemożliwiała normalną jazdę przy temperaturach poniżej -30st. C. Ja miałem wówczas kilka lat więc pamiętam tylko białą plamę za oknem, jednak znam opowieść ojca, który pojechał Fiatem 125p. holować Warszawę dziadka. Zamarzła na trasie. W trakcie holowania zaczął zamarzać też Fiat, jednak dolany w porę denaturat pozwolił na dokończenie jazdy.

Być może dzisiejsze paliwa są lepsze?

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.