Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła drogowe+mijania razem

Featured Replies

Napisano

Z racji tego że połowę drogi z i do pracy mam przez wiejskie drożyny gdzie rzadko ktoś jedzie a ciemno jest jak w d...użej piramidzie wink.gif często używam świateł drogowych.

Ci co często używają to znają ten efekt - drogowe niby (!) nie doświetlają dołu tak jak to robią mijania.Efekt jest bardzo widoczny przy jakichkolwiek opadach bo mocno długie dobijają światło od lecących drobinek.

Włączenie ręczne długich (sygnał) czyli razem mijania i drogowych świetnie poprawia sprawę. Wiem że najlepsze by były przeciwmgłowe halogenki ale ich nie mam i nie zamierzam zakładać.

Wpadłem na pomysł żeby zrobić mostek na instalacji aby włączenie długich zapalało też włókno mijania w żarówce.

Gdzie i jak to zrobić?

Pozostaje kwestia wytrzymałości instalacji i samego przełącznika świateł, bo przekaźników zdaje się nie mam.

No ale dla uproszczenia załóżmy, że najpierw założę przekaźniki by'Lelek .

Co wy na to ?

Napisano

a pomyslałes o poborze pradu??

nie chodzi mi o to czy instalacja wytrzyma tylko o ładowanie a tym samym ile aku na tym wytrzyma, szczegolnie w zimie gdy uzywa sie nadmuchu, ogrzewania szyby itd....

Napisano

> a pomyslałes o poborze pradu??

> nie chodzi mi o to czy instalacja wytrzyma tylko o ładowanie a tym

> samym ile aku na tym wytrzyma, szczegolnie w zimie gdy uzywa sie

> nadmuchu, ogrzewania szyby itd....

Instalacja to chyba wytrzyma - a Astrze G standardowo długie świecą razem z mijania. Przypuszczam natomiast, że bardzo może zmaleć trwałość żarówek H4.

Napisano
  • Autor

Ano właśnie - czy wytrzyma dlatego pytam - ogólnie już mam jakieś dziwne problemy z prądem - bo każde włączenie odbiornika -kierunek,szyba- na biegu jałowym powoduje wyraźne obciążenie silnika i wzrost obrotów.

No ale zakładamy że mamy sprawne auto bez zastrzeżeń.

Gdzie by tu ciachnąć i złączyć żeby świeciło.

O trwałość żarówek się nie martwię - po to są by świeciły - najwyżej się wymieni. Zresztą jazda na pełnym komplecie to by było łącznie może z 1h na dobę.

Napisano

> O trwałość żarówek się nie martwię - po to są by świeciły - najwyżej

> się wymieni.

Wola Twoja Panie. A co z trwałością odbłyśnika? Jak zmieni kolor to zainstalujesz przewatowane żarówki? W AG oba światełka palą się razem. Ale są to oddzielne żarówki i oddzielne odbłysniki.

Napisano

W saabie i w Volvo miałem że świeciły oba włókna naraz i żarówki rzadziej się przepalały niż dzieje się to w astrze. Co do odbłysków, nic nie powinno się im stać. W wielu autach tak jest zrobione i nic się im nie dzieje. G tak ma i jakoś odblaski żyją.

Napisano

Tak jak na schemacie powinno się to robić, z użyciem przekaźnika. Przecięcie i połączenie przewodów nic nie da, zawsze będą zwarte. Na schemacie jest nawet taka propozycja jako opcja narysowana do świateł aby świeciły oba włókna. 281821206-swiatla.jpg

post-99822-14352499403205_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Czyli jak rozumiem ten schemat machnięcie wajchą do długich wzbudza cewkę w przekaźniku i styk załącza krótkie.

To jest chyba to czego szukałem.

Co do odbłyśników też się deczko obawiam - nie są przystosowane do takiej ilości ciepła - na szczęście jest to sprawa nie na ciągłą jazdę. Przy odpowiednich warunkach wiejskie drożyny przejadę w 30 min i czasem jakiś pojazd się pojawia - nie licząc wiosek.

Napisano

> Czyli jak rozumiem ten schemat machnięcie wajchą do długich wzbudza

> cewkę w przekaźniku i styk załącza krótkie.

> To jest chyba to czego szukałem.

Dokładnie to jest to. Jak oglądałem schemat astry aby sprawdzić jakie kolory przewodów tam idą, natknąłem się właśnie na narysowane to samo linią przerywaną jako opcja.

W G już tego jako opcja nie rysowali a dodali w standardzie.

Acha, złącza 85 i 30 na przekaźniku należy zlutować, nie trzeba dwóch przewodów. Tak narysowałem dla przejrzystości.

Napisano

> odbłysków, nic nie powinno się im stać. W wielu autach tak jest

> zrobione i nic się im nie dzieje. G tak ma i jakoś odblaski

> żyją.

Tak, tylko że, jak już zostało napisane powyżej, w Astrze G są dwie oddzielne żarówki i dwa reflektory, a w Astrze F jest jedna żarówka dwuwłóknowa H4 - to jednak jest znacząca różnica. Nie wiem, jak jest w innych samochodach o których piszesz.

Napisano

> Tak, tylko że, jak już zostało napisane powyżej, w Astrze G są dwie

> oddzielne żarówki i dwa reflektory, a w Astrze F jest jedna

> żarówka dwuwłóknowa H4 - to jednak jest znacząca różnica. Nie

> wiem, jak jest w innych samochodach o których piszesz.

Ale w Volvo 440 był jeden klosz, jedna żarówka i działało i odblaski pomimo że plastikowe też żyły. W saabie było podobnie z tym, że mniejszy klosz.

Napisano

Inny może patent. Skoro jest obawa o odblaski to zamiast do krótkich wyjście przekaźnika dać do halogenów. Zmiana świateł na długie powoduje zapalenie halogenów a na krótkich nie świecą. W niczym to nie ujmuje funkcjonalności bo gdy włączymy halogen nadal będzie działał jak dotychczas, ale na światłach drogowych mamy doświetlone nie tylko bliższe odległości ale i pobocza. Ponadto żarówki w halogenach mają mniejszą moc i ogólnie zdrowiej dla altka.

Napisano

> Inny może patent. Skoro jest obawa o odblaski to zamiast do krótkich

> wyjście przekaźnika dać do halogenów. Zmiana świateł na długie

> powoduje zapalenie halogenów a na krótkich nie świecą.

przeciez napisał

Quote:

Wiem że najlepsze by były przeciwmgłowe halogenki ale ich nie mam i nie zamierzam zakładać.

Napisano
  • Autor

Ano nie doczytałeś smile.gif

Staram się trzymać klasycznego wyglądu bez ekstrawagancji inaczej zamontowałbym łapacza kangurów z rury fi.50 i walnął seryjkę lampek fi.15 wink.gif.

Pewnie gdybym miał przedni zderzak z halogenami fabrycznymi nie marudziłbym o tym pomyśle. Ogólnie szukam zwiększenia funkcjonalności bez dokładania zewnętrznych gadżetów.

Wracając do schematu

Ten układ musiałby mieć jeszcze wyłącznik w kabinie na okoliczność kontroli technicznej i policyjnej gdzie mógłby się ten pomysł nie spotkać ze zrozumieniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.