Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowe grzałki w JTD

Featured Replies

Napisano

> Jednak nie daje rady aktywować tego za pomocą Examinera.

Zobacz FES-em... on to potrafi czego Examiner nie potrafi zlosnik.gif przykład tempomatu w Stilo - lampki wink.gif

Napisano

Próbowałem wcześniej FES, dziś zrobiłem osiowanie przy włączonej centralce klimatyzacji i też nic. Poza tym nie widzę tam żadnej opcji tak jak w przypadku lampki tempomatu w Stilo. Pisałem do Yaniego w tej sprawie, ale na razie bez odzewu. Jakieś inne pomysły albo programy do pobawienia się Fiatem? Albo jakiś warsztat elektroniczny, który zajmuje się centralkami lub magik co to lubi takie rzeczy, czytaj posiada odpowiedni sprzęt. Bo ja lubię, ale sprzętu nie mam Tylko nie serwis gdzieś w Tychach, gdzie Pan powiedział, że "taka zabawa to kosztuje 1000 zł za dzień", bo nagrzewnicę będę zakładał w kilku autach jeśli u mnie uda się ją uruchomić.

Napisano

Mam Dynamica i chyba nie mam grzałki. Ale coś mnie tu zastanawia, kolega KasyX zamieścił zdjęcie nagrzewnicy climatronic od strony kierowcy, gdy ja u siebie wymieniałem aktywator nie miałem takiego elementu na środku tego zdjęcia (słabo widać) , a gruby czerwony przewód kończył się gniazdem i nic w nim nie było podpięte, natomiast na drugim zdjęciu zamieszczonym dalej w tym wątku jest nagrzewnica manualna od strony pasażera i tu widać grzałkę. Wydaje mi się że w climatronicu i manualu te grzałki są inne i w różnym miejscu zamontowane.

Napisano

> Mam Dynamica i chyba nie mam grzałki. Ale coś mnie tu zastanawia, kolega KasyX zamieścił zdjęcie

> nagrzewnicy climatronic od strony kierowcy, gdy ja u siebie wymieniałem aktywator nie miałem

> takiego elementu na środku tego zdjęcia (słabo widać) , a gruby czerwony przewód kończył się

> gniazdem i nic w nim nie było podpięte, natomiast na drugim zdjęciu zamieszczonym dalej w tym

> wątku jest nagrzewnica manualna od strony pasażera i tu widać grzałkę. Wydaje mi się że w

> climatronicu i manualu te grzałki są inne i w różnym miejscu zamontowane.

Takie same i tak samo zamontowane.

Napisano

> Mam Dynamica i chyba nie mam grzałki. Ale coś mnie tu zastanawia, kolega KasyX zamieścił zdjęcie

> nagrzewnicy climatronic od strony kierowcy, gdy ja u siebie wymieniałem aktywator nie miałem

> takiego elementu na środku tego zdjęcia (słabo widać) , a gruby czerwony przewód kończył się

> gniazdem i nic w nim nie było podpięte, natomiast na drugim zdjęciu zamieszczonym dalej w tym

> wątku jest nagrzewnica manualna od strony pasażera i tu widać grzałkę. Wydaje mi się że w

> climatronicu i manualu te grzałki są inne i w różnym miejscu zamontowane.

Grzałki są te same, połączenia też. Różnica polega na tzw. bezpieczniku między przekaźnikami czerwonym i czarnym. Jest on koloru brązowego i występuje tylko w aucie ze sterowaniem ręcznym, niekoniecznie z klimatyzacją, bo ona tu nic nie ma do rzeczy.

Przy sterowaniu automatycznym sygnał masowy jest podawany bezpośrednio do obwodu bezpieczników czerwonego i czarnego z odpowiednich pinów z gniazda na centralce. W ręcznym sterowaniu są dodatkowe włączniki przy pokrętłach z tyłu, które wysyłają sygnał żądania włączenia do tego brązowego bezpiecznika, który po spełnieniu obu warunków steruje zamykaniem obwodów w przekaźnikach czerwonym i czarnym.

W przypadku sterowania ręcznego nie ma problemu z adaptacją, bo podłączasz i działa, jeśli masz wszystkie komponenty z dawcy. W przypadku sterowania automatycznego kwestia tkwi w centralce, która musi wiedzieć że ma nagrzewnicę i ma dawać sygnał na odpowiednie piny włączające konkretne przekaźniki. Jeśli nie wie, a w przypadku mojego Bravo stan obu grzałek jest OFF, to ich po prostu nie włączy. W Stilo z tego co się dowiedziałem opcja była domyślnie włączona i stąd po podłączeniu nagrzewnicy wszystko działało. Chciałem zamienić centralki klimatyzacji, ale różnią się nieco w podłączeniach, więc nie będę ryzykował uszkodzenia czegoś poza centralką.

W przypadku mojego auta kwestia może tkwić w tym, że jest to Fresh Emotion jak to nazywam, bo niby wersja topowa, a nic w niej nie było, tzn. początek produkcji, czyli marzec 2007. Jeszcze mam parę pomysłów odnośnie próby uruchomienia automatycznego tej nagrzewnicy i wkrótce będę działał w temacie. ASO odpada, bo Examiner służy do diagnostyki, a nie programowania. Pozostaje kombinowanie przy centralce. Jeśli ktoś miałby namiar na jakiegoś magika co naprawia te układy od strony elektroniczno programowej (nie mam sprzętu aby się bawić), to bardzo proszę o informację.

FES odpada, bo to drugi Examiner, tyle że potrafi włączyć lampkę CC w Stilo ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.