Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowe grzałki w JTD

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś domontował sobie grzałki do Stilo?

Moja wersja nie ma, a mam już powoli dość jeżdżenia w czapce i rękawiczkach.

Mam namyśli elektryczne dogrzewanie powietrza do kabiny, jakie ma bodajże wersja z klimatronikiem. Czy da się to założyć także do wersji z klimatyzacją manualną??

Pozdrawiam wszystkich pół mrożonych kierowców JTDków.

P.S. Dziś się przesiadłem do starego Poldka, cóż za upał już po pierwszych kilometrach!

Napisano

Mam klimatronik i chyba te grzalki sa ,bo dosyc szybko zaczyna cos cieplej wiac ,chociaz nie jest tak ,zeby odrazu byl upal , zapodaj sobie webasto wink.gif

Napisano

To nie jest tak ze jak ktos ma klimatronika to ma automatycznie grzalke... niestety frown.gif

Napisano

> To nie jest tak ze jak ktos ma klimatronika to ma automatycznie

> grzalke... niestety

Oczywiscie ze nie. Dodatkowa grzałka była w opcji do Dynamica za dopłatą. W zimne dni łatwo poznać przy ma się taką grzałkę, bo gdy takowa się załącza słychać tykanie, jakby jakiegoś przekaźnika w części środkowej deski!

Napisano

> Czy da się to założyć także do

> wersji z klimatyzacją manualną??

Ja miałem ori w takiej wersji i dawało radę cool.gif obecnie w TDI mam podobnie tyle że grzałki to 3 świece żarowe smile.gif.

Napisano
  • Autor

> Ja miałem ori w takiej wersji i dawało radę obecnie w TDI mam

> podobnie tyle że grzałki to 3 świece żarowe .

Sorki za lamerstwo, ale co to 'ori' ?

Napisano

> Sorki za lamerstwo, ale co to 'ori' ?

oryginalne, oryginalnie itp :d

Napisano

Tak sobie zaglądam do cennika z 2007 i jest taka pozycja:

200 Dodatkowy podgrzewacz temperatury wnętrza (dla silników diesla) 500zł.

Opcja dostępna :

Fresh -/O

Active -/O

Dynamic O

O oznacza opcję

- oznacza opcję niedostępną.

Ciekawe czy była ta opcja dostępna w końcu czy nie dla opcji niższych niż Dynamic smile.gif

Napisano

> Tak sobie zaglądam do cennika z 2007 i jest taka pozycja:

> 200 Dodatkowy podgrzewacz temperatury wnętrza (dla silników diesla)

Ale to chyba nie jest to samo. To o czym ty piszesz to jest grzałka pod siedzeniem kierowcy a nie w nagrzewnicy hmm.gif

Napisano

> Ale to chyba nie jest to samo.

chyba jednak to samo, bo przy bravo dalej tak samo sie zwie

Napisano

> Ale to chyba nie jest to samo. To o czym ty piszesz to jest grzałka

> pod siedzeniem kierowcy a nie w nagrzewnicy

Hmmmm tu wlasnie mowa o grzałce która jest w nagrzewnicy a nie pod siedzeniem. Szczerze to nie spotkałem sie z jakas grzałką pod siedzeniem! Gdyby miała byc pod siedzeniem to co za różnica czy do diesla czy benzyny?!

Grzałka była dostępna dla Dynamica, a do niższych pewnie tylko gdy sie zamawiało klimę dwustrefową!

Napisano

Koledzy pomijając jak było to kiedyś montowane i w jakiej wersji stilona na dziś istotne jest samo pytanie- czy ktoś coś docieplającego montował??? i ew jakie propozycje co sobie zamontować, jakie ew koszty??bo sam bardzo jestem zainteresowany smile.gif

Napisano

Ja mam Aktiva z 2002 i klime manual właśnie z tą grzałką.

Napisano

> Oczywiscie ze nie. Dodatkowa grzałka była w opcji do Dynamica za

> dopłatą. W zimne dni łatwo poznać przy ma się taką grzałkę, bo

> gdy takowa się załącza słychać tykanie, jakby jakiegoś

> przekaźnika w części środkowej deski!

Hmm mnie cos tam tyka ,a nie mam dynamika zakrecony.gif

Napisano

ja zabudowalem podgrzewacz wlasnej roboty-trzy swiece zarowe wpasowane do obudowy wlasnego pomyslu i wyrobu zlosnik.gifzlosnik.gif--lacznie ok65-70A--zatem ok 1kW podgrzewacz wpiety przed reduktorem gazu--sprawdza sie niezle(chodzi o to by szybciej przechodzil na gaz)--wyraznie szybciej zagrzewa sie silnik--koszt niewielki-materialy-ok 50-70 zl--z tym ze musialem zainwestowac w gwintomwnik i palnik na propan-butan ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam Aktiva z 2002 i klime manual właśnie z tą grzałką.

Można zapytać, ile kosztowało i jak się sprawdza? Rozumiem, że to dodatkowe ogrzewanie elektryczne powietrza i z nawiewu leci ciepłe?

Naprawdę nikt nie montował fiatoskich grzałek? Przecież jeśli są dostępne dla dynamika, to może za rozsądną cenę można dokupić i zamontować w niedoposażonych Stilakach?

Napisano

> Ja mam Aktiva z 2002 i klime manual właśnie z tą grzałką.

Napisz jak uruchamiasz tą grzałke. Może się komuś przyda ok.gif

Napisano

> Hmm mnie cos tam tyka ,a nie mam dynamika

Mnie tez cos tam tyka ale nie jest to jedno tykniecie ale cala seria w odstepach 1-2 sekundowych tak jakby chcial zalaczyc a nie mogl. Przy okazji co drugiego tykniecia przygasa ekran klimy. niewiem.gif

Wie ktos w ktorym miejscu sa te grzlki i jak sie tam dostac?

Napisano

> Napisz jak uruchamiasz tą grzałke. Może się komuś przyda

Hm ?

Zamontowane jest to w fabryce, ja nic nie dokładałem.

Odpala się automatycznie po przekręceniu pokrętła reg. nawiewu ciepła trochę więcej jak 2/3 skali, słychać wtedy przekaźnik i daje się zaobserwować małe wachnięcie w obrotach silnika (zwiększony pobór mocy z altka)

Napisano

Witam!

Ja tez tak mam, ze przy zimym silniku klimatronik szaleje z przekaznikami, ale czy leci cieple powietrze nie zauwazylem:(

Myslalem ze sprawdza temperature dlatego wylacza nawiew...

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Ja tez tak mam, ze przy zimym silniku klimatronik szaleje z

> przekaznikami,

U mnie szaleje ale tylko na HI, na normalnym ustawiemu temperatury czeka az sie silnik nagrzeje i dopiero puszcza cieplo (ok 3 km)

Napisano

Ja się coraz bardziej zastanawiam nad czymś takim . Mam już dośc jazdy w zimnym aucie. Muszę tylko wykombinować jakieś automatyczne sterowanie. Najprościej byłoby to podłaczyc pod wyłącznik czasowy, który wyłączałby automatyczne, po powiedzmy 10 minutach od włączenia. Najlepszym rozwiaząniem byłoby połączenie z układem pomiaru temperatury. W termostacie jest jakis czujnik, może dałoby się skorzystać z jego sygnału elektrycznego.

Napisano

> Odpala się automatycznie po przekręceniu pokrętła reg. nawiewu ciepła

> trochę więcej jak 2/3 skali, słychać wtedy przekaźnik i daje się

> zaobserwować małe wachnięcie w obrotach silnika (zwiększony

> pobór mocy z altka)

W przypadku klimy automat naciska się przycisk szybkiego odparowania szyby ( 2 od prawej na dole ).

Również widać zwiększony pobór prądu, po pewnym czasie swiatła mijania zaczynają świecić mocniej(słychać wyłączenie przekaźnika)

Napisano

ja zrobilem sobie takie ustrojstwo tylko ze dogrzewam parownik lpg a nie nagrzewnice (sprawuje sie niezle)mysle ze przy nagrzewnicy tez by sie sprawdzilo--w dieslu sterowanie przekaznika tych dodatkowych swieczek powiazalbym ze swiecami z silnika---na obudowe tego dogrzewacza zabudowac termostat(np 50st) +cewki przekaznika sterujacego dogrzewacza po "zaplonie"(przez dodatkowy wylacznik) a - na zasilanie (+) swiec silnika--wylacza sie swiece silnika--zalaczy sie dogrzewacz(nie przeciazy sie alternatora)--tak zrobie u kolegi--kiedy znajde czas zlosnik.gif

Napisano

> Czy ktoś z szanownych forumowiczów podobny wynalazek już testował?

Parę lat temu mój kumpel miał coś podobnego. Szkoda kasy, ponieważ to urządzenie potrzebowało około 5 km., żeby jako tako odparować tylną szybę w trampku no.gifyikes.gif

Napisano

Na Motokąciku lub Motodyskusjach było całkiem niedawno o takich wynalazkach. Strata pieniędzy.

Zresztą pomyśl, co może zdziałać coś takiego o mocy 150W? Nadaje się to co najwyżej do usunięcia pary z lusterka wewnętrznego. Suszarki do włosów mają od kilkuset W do ponad 1kW. Daje Ci to chyba pojęcie o tym, ile warty jest ten wynalazek z Allegro hmm.gif

Napisano

> Poważnie zasatanawiam się na czymś takim:

> http://www.allegro.pl/item474189932_474189932.html

> Czy ktoś z szanownych forumowiczów podobny wynalazek już testował?

Kolego zastanów się, suszarka do włosów ma około 1500 w i podgrzewa strumień powietrza z powiedzmy 20 do 50-60 stopni. Zadaj sobie pytanie w jaki sposób dmuchawa o mocy 150 w ma nagrzać wnetrze auta, przy temperaturze zewnetrznej mniejszej od zera? Potrzebna moc to minimum 2-3kW.

Napisano
  • Autor

> Kolego zastanów się, suszarka do włosów ma około 1500 w i podgrzewa

> strumień powietrza z powiedzmy 20 do 50-60 stopni. Zadaj sobie

> pytanie w jaki sposób dmuchawa o mocy 150 w ma nagrzać wnetrze

> auta, przy temperaturze zewnetrznej mniejszej od zera? Potrzebna

> moc to minimum 2-3kW.

Te 2-3kW to już lekka przesada, bo oryginalne grzałki do Stilo mają 700W.

Dziękuję za opinę. Jeszcze raz się zastanowię.

Napisano

Dodałem taką nagrzewnicę z linka kolegi u siebie w JTD, mam klimę automatyczną ale niestety w standardzie jej nie było. Kupiłem za grosze (znaczy 150 pln) całą nagrzewnicę od klimy manualnej wraz z przekaźnikami i układem sterowania (automatyczna klima ma w centralce, więc to nie jest potrzebne). Jest trochę kombinowania aby ją założyć, tzn trzeba wyciąć zaślepkę i w środku nagrzewnicy usunąć plastikową przesłonę. Potem to już prościutko, wkładamy nagrzewnicę, w moim przypadku cała instalacja zasilająca jest, więc wystarczyło wpiąć dwie wtyczki, na przekaźniki jest miejsce nad wentylatorem i jedynie co trzeba zrobić to podpiąć sterowanie przekaźników i zasilanie pod centralkę klimatyzacji - bodaj piny 7 i 8 na złączu A.Problem jest tylko jeden, żeby to działało to trzeba podjechać do Aso i uaktywnić dodatkową nagrzewnicę. Ponieważ sterowanie jest na masie to ja chwilowo w ramach oszczędności zamontowałem sobie przełącznik pod podłokietnikiem i przeciągłem jeden kabelek, właczając włącznik zwieram do masy sterowanie i włączam nagrzewnicę.

Napisano

> z przekaźnikami i układem sterowania (automatyczna klima ma w

> centralce, więc to nie jest potrzebne).

może chciałbyś się tego pozbyć? Daj znać

Napisano

A gdzie dokaldnie wlozyles ta nagrzewnice? Dobrze sie domyslam ze trzeba zdjac oslone tunelu od strony kierowcy i bedzie to przy pedale gazu? Bo zdaje sie ze u mnie juz juz cos takiego 270635636-JUMP2.gif

281844214-20081118074.jpg

post-109412-14352499519217_thumb.jpg

Napisano

Źle się domyślasz biglaugh.gif, dokładnie z drugiej strony od pasażera, po ściągnięciu osłony zobaczysz przed tym metalowym wzmocnieniem trzy grube kable i nagrzewicę, lub miejsce na nią.

Ale widzę że też masz instalację, ten czerwony gruby kabel zakończony wtyczką (w środku żółta blokada) masz gdzieś podłączony? jeśli nie to nagrzewnicy nie masz, ale instalację tak.

• 1 rok później...
Napisano

Mobilki, pozwólcie że odgrzeje trochę temat....

Co niby z tymi grzałkami, mam klimatronica, 2 strefy, Dynamic i jak sprawdzić, czy mam takie grzałeczki czy nie ?

Generalnie, cały czas mam temp. na manualu ustawioną na 21C, dmuchawa sama się włącza dopieor po przejechaniu 3 km, jak się silnik nagrzeje, lub gdy wcześniej sam jej zwiększę obroty, ale ciepło leci dopiero leci po 3 km ?

Czy żeby sprawdzić czy się ma me nagrzewnica, to może w ogóle trzeba klime włączyć (bo generalnie nie zaleca się włączać klimy w mrozy więc zawsze jeżdżę z wyłączoną), ewentulanie jak dam na szybkie odparowanie szyby, to klima zawsze sama się załącza i dmuchawy idą na fula ?

Napisano

zacznę od wyprowadzania Cię z błędu:

1. Jesli masz automat, to w zimie poniżej +3*C nie załączy klimatyzacji, choćbyś baaardzo chciał. To że świeci się dioda przy przycisku, to nie znaczy że klima działa. Działa wtedy jak na wyświetlaczu (nie przycisku) klimatyzacji (nie licznika) zaświeci się symbol śnieżynki.

2. Dobrze jest uruchomić klimę w zimie na krótko przy niezbyt ujemnych temp, żeby sprężarka się nie zastała, ale przy automacie i tak tego nie zrobisz, ponoć przy manualach działa

3. Automat tak działa, że po uruchomieniu silnika do czasu osiągnięcia przez płyn chłodzący temp ok 50*C puszcza minimalny nadmuch na szybę, dopiero jak płyn chłodzący osiągnie w/w temp zaczyna się normalne grzanie.

4. Pkt 3 nie obowiązuje przy użyciu max defrost - wtedy idzie pełny nadmuch na szybę bez ograniczenia temperatury, ale i tak poniżej +3*C klima się nie załącza.

Napisano

> jak sprawdzić, czy mam takie grzałeczki czy nie ?

Najprościej chyba na słuch zlosnik.gif - w momencie działania grzałek słychać głośnie klekotanie przekaźników z okolic konsoli środkowej (podgrzewanie załącza się i wyłącza cyklicznie ).

Napisano

ZTCW to manualna klima też poniżej 3 stopni otoczenia (albo 5, nie

pamiętam), też się nie załączy. Dzieje się to w celu zabezpieczenia

sprężarki i zamarznięciem całego układu.

Napisano

Witam,

Powedzcie mi Panowie taką rzecz. Mam klimę manualną, ale czy mam grzałki to nie wiem. Wczoraj na zewnątrz temp. -4 C*, przednia szyba skuta lodem. Najperw zrzuciłem z grubsza trochę śniegu i odpaliłem auto. Włączyłem ogrzewanie na max, nadmuch na szybę, bieg dmuchawy 4 i do tego jeszcze klimę. Po jakichś 3-4 minutach lód na szybie zaczął się roztapiać, a z nawiewu leciało letnie powietrze. W aucie nie było ciepło, ale zdecydowanie przyjemniej niż na zewnątrz. Czy nie mając tych grzałek możliwe jest, aby szybka tak szybko zaczęła tajać? Po odpaleniu auta słychać było jedno cyknięcie gdzieś w okolicach deski rozdzielczej, ale czy to grzałki to nie wiem. Jeśli tak, to bardzo słabo grzeją. W każdym razie szyba szybko odtajała.

Napisano

Też obserwuję takie cyknięcie - zanim silnik osiągnie jakąś tam temperaturę,

wszystkie odbiorniki prądu w aucie chodzą "na pół gwizdka". Potem

po cyknięciu już jest normalnie smile.gif

Napisano

> Po odpaleniu auta

> słychać było jedno cyknięcie gdzieś w okolicach deski rozdzielczej, ale czy to grzałki to nie

> wiem

Jak są te grzałki, to słychać może jedno kliknięcie na sekundę zlosnik.gif - klekoce to przez parę minut.

Napisano

> Jak są te grzałki, to słychać może jedno kliknięcie na sekundę - klekoce to przez parę minut.

Jakie powietrze leci wtedy z nawiewu? Czy jest jakoś zdecydowanie cieplejsze?

Napisano

> Jakie powietrze leci wtedy z nawiewu? Czy jest jakoś zdecydowanie cieplejsze?

jak masz -10*C na zewnątrz, z kratki leci lekko ciepłe na obiegu otwartym (powietrze z zewnątrz) mi zaczyna grzać po jakiś 40-60sek od odpalenia.

Napisano

> Czy jest jakoś zdecydowanie cieplejsze?

Jest wyraźnie ciepłe - nie od razu, ale po kilkudziesięciu sekundach już czuć ciepło.

Napisano

> Jest wyraźnie ciepłe - nie od razu, ale po kilkudziesięciu sekundach już czuć ciepło.

Czy to jest jakoś związane z działaniem klimatyzacji czy działa automatycznie tylko z włączonym ogrzewaniem? Pytam z ciekawości, bo sam nie wiem czy to coś mam czy nie. Zdziwiłem się tylko wczoraj, że szyba zaczęła szybko tajać.

Napisano

> Czy to jest jakoś związane z działaniem klimatyzacji czy działa automatycznie tylko z włączonym

> ogrzewaniem? Pytam z ciekawości, bo sam nie wiem czy to coś mam czy nie. Zdziwiłem się tylko

> wczoraj, że szyba zaczęła szybko tajać.

działa automatycznie po włączeniu nawiewu w zależności od temp na zewnątrz i wewnątrz auta, temp płynu chłodniczego, u mnie poniżej +10 *C się włącza, ktoś opisywał że jak płyn osiągnie 50-70*C to się wyłącza nie mierzyłem ale po wskazaniach na wskaźniku temp przestaje działać ja osiągnie 1 małą kreskę, jak kolega chce sprawdzić czy takie ustrojstwo posiada proponuję ściągnąć osłonę tunelu środkowego tak jak przy wymianie filtra p. pyłkowego( na tym forum jest manual) i popatrzeć czy idą grube przewody tu wyraźnie to widać (element z kodem kreskowym) no i przekaźniki:http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/13/33/98/86/1333988621

Napisano

> działa automatycznie po włączeniu nawiewu w zależności od temp na zewnątrz i wewnątrz auta, temp

> płynu chłodniczego, u mnie poniżej +10 *C się włącza, ktoś opisywał że jak płyn osiągnie

> 50-70*C to się wyłącza nie mierzyłem ale po wskazaniach na wskaźniku temp przestaje działać ja

> osiągnie 1 małą kreskę, jak kolega chce sprawdzić czy takie ustrojstwo posiada proponuję

> ściągnąć osłonę tunelu środkowego tak jak przy wymianie filtra p. pyłkowego( na tym forum jest

> manual) i popatrzeć czy idą grube przewody tu wyraźnie to widać (element z kodem kreskowym) no

> i przekaźniki:http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/13/33/98/86/1333988621

Pozwolisz, że zamieszczę to foto. Bo link dałeś jako całość tekstu tongue.gif

284494663-1333988621.jpg

post-120396-14352510864158_thumb.jpg

Napisano

> Pozwolisz, że zamieszczę to foto. Bo link dałeś jako całość tekstu

> [image]http://img01.allegroimg.pl/photos/400x300/13/33/98/86/1333988621[/image]

Dzięki Panowie za wstawkę. Teraz mam obraz, jak powinno być. Muszę to zweryfikować u siebie czy coś tam jest czy nie. Myślę nad tym, aby ewentualnie zainstalować sobie to cudo u siebie, ale jako, że jestem laikiem to zapytam Was może o to, czy w ogóle jest to możliwe i jak ewentualnie kosztochłonne?

• 2 miesiące później...
Napisano

Panowie pomocy potrzebuję. Mianowicie dołożyłem PTC do Bravo 2007 rok. Na Examinerze centralka automatyczna przechodzi test, włącza przekaźniki i na chwilę wentylator, czyli coś tam działa. Jednak nie daje rady aktywować tego za pomocą Examinera. Moglibyście podpowiedzieć jak aktywowaliście opcję dodatkowego nagrzewacza w Stilo? Jest opcja Autotestu, którą centralka przechodzi, jednak w nagrzewnicach status jest OFF.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.