Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Układ chłodniczy - webasto

Featured Replies

Napisano

tak sobie pomyślałem po ostatnich mrozach i problemach z odpaleniem (podgrzanie silnika farelka przy -25 rozwiązało problem) ze może wstawić jakieś ogrzewanie postojowe.

w związku z tym pytanie jak wygląda układ chłodzenia silnika co by go wykorzystać do ogrzewania silnika - czy obieg przez nagrzewnice idzie przez termostat czy tylko chodnica ?

Napisano
  • Autor

ciekawe zasilanie z 220V hehe

głownie to mnie interesuje ten obieg nagrzewnicy i co z tym termostatem z opisu wynika ze jednak termostat tez zamyka

Napisano

> ciekawe zasilanie z 220V hehe

Jak masz garaż to włączasz na chwilke do gniazdka i masz ciepły silnik i w autku od razu ciepło leci zlosnik.gif

> głownie to mnie interesuje ten obieg nagrzewnicy i co z tym

> termostatem z opisu wynika ze jednak termostat tez zamyka

ale jaki opis ?? tego podgrzewacza ??

Napisano
  • Autor

no tak mówiłem o opisie instalacji podgrzewacza ale oni chyba sugerują wstawienie go od strony chłodnicy

Napisano

> no tak mówiłem o opisie instalacji podgrzewacza ale oni chyba

> sugerują wstawienie go od strony chłodnicy

Oczywistym wydaje sie wstawienie go do małego obiegu zlosnik.gif Ale po co każą dziurawić termostat to nie rozumiem niewiem.gif

Napisano

> Oczywistym wydaje sie wstawienie go do małego obiegu Ale po co każą

> dziurawić termostat to nie rozumiem

A co z konwekcją płynu? Na małym obiegu mało prawdopodobne aby doszło do płynięcia cieczy w wyniku różnic gęstości. Jak ciecz nie popłynie to grzałka będzie ogrzewac tylko siebie i przewody na obu końcach a nie silnik.

Firma DEFA proponuje profesjonalne rozwiązania elektrycznego ogrzewania postojowego dedykowane do indywidualnego modelu auta. Koszt samej grzałki + instalacji elektrycznej w smochodzie to około 500 zł. Dochodzi jeszcze zamontowanie + dodatkowe akcesoria jeżeli chcemy: nagrzewnica wnętrza, sterownik zegarowy, zdalne sterowanie, ładowarka akumulatora.

http://www.defa.com/heating3.php3?lang=11&ndid=7

Napisano

> A co z konwekcją płynu?

A jak zrobi otworek to przecież też nic nie wymusi obiegu hmm.gif

Napisano

> A jak zrobi otworek to przecież też nic nie wymusi obiegu

Wydaje mi się, że ten otworek może pozwolić na konwekcyjny ruch cieczy. To są tylko moje przypuszczenia. Niech wypowie się inżynier, który projektował to rozwiązanie, co miał na myśli.

Napisano

Dla mnie powinno to działać bez otworka. Podgrzana ciecz powinna wymusić ruch płynu na zasadzie grawitacji. Przy podgrzaniu cieczy termostat sie otworzy na duży obieg hmm.gif

Napisano

> Dla mnie powinno to działać bez otworka. Podgrzana ciecz powinna

> wymusić ruch płynu na zasadzie grawitacji. Przy podgrzaniu

> cieczy termostat sie otworzy na duży obieg

Panowie ale z opisu tego cuda na stronie sprzedawcy wynika że montuje sie toto na dużym obiegu.

Napisano

> Panowie ale z opisu tego cuda na stronie sprzedawcy wynika że montuje

> sie toto na dużym obiegu.

Ale po co grzać duży obieg jak wystarczy mały. Szybciej się płyn nagrzeje. Może chodzi o wąż o odpowiedniej średnicy hmm.gif

Napisano

> Ale po co grzać duży obieg jak wystarczy mały. Szybciej się płyn

> nagrzeje. Może chodzi o wąż o odpowiedniej średnicy

Nie twierdzę że to jest mądre ale tak wynika z opisu. "URZĄDZENIE MONTUJE SIE W DOLNYM WEŻU CHŁODNICY ROZCINA WAŻ I WKŁADA GRZALKE SPIRALA DO DOŁU ,PRZYŁACZEM ELEKTRYCZNYM DO DOŁU"

Napisano

> Nie twierdzę że to jest mądre ale tak wynika z opisu.

Wiem tylko ciekawi mnie dlaczego tak to wymyślił producent tego ustrojstwa. Kiedyś widziałem takie które montowało się w mały obiegu cfaniaczek.gif

Napisano

> Wiem tylko ciekawi mnie dlaczego tak to wymyślił producent tego

> ustrojstwa. Kiedyś widziałem takie które montowało się w mały

> obiegu

Myślę że chodzi o prostotę montowania. Żadnych innych plusów nie widzę.

Napisano

Witam. Własnie sie przymierzam do zamontowania webasto do astry. Po pierwsze ceny troche spadly, po drugie nie mam jak podłączyć zasilania na parking, a po trzecie żona wyrzuca mnie rano z łózka żebym skrobał szyby frown.gif. Mam juz zestaw, muszę jeszcze tylko mieć chwile czasu... Ale odpalilem juz wszystko na warsztacie i przyjrzałem sie jak to działa. Mam uwagę do tego elektrycznego cudeńka. Ja zamontowałbym to na małym obiebu, dołożył jeszcze pompkę cyrkulacyjną np od pralki automatycznej albo podobną. I jeszcez jakiś zasilacz na 12 V do nawiewu nagrzewnicy - i mamy niewielkim kosztem nagrzany silnik i wnętrze samochodu...

Napisano

> Witam. Własnie sie przymierzam do zamontowania webasto do astry. Po

> pierwsze ceny troche spadly, po drugie nie mam jak podłączyć

> zasilania na parking, a po trzecie żona wyrzuca mnie rano z

> łózka żebym skrobał szyby . Mam juz zestaw, muszę jeszcze tylko

> mieć chwile czasu... Ale odpalilem juz wszystko na warsztacie i

> przyjrzałem sie jak to działa. Mam uwagę do tego elektrycznego

> cudeńka. Ja zamontowałbym to na małym obiebu, dołożył jeszcze

> pompkę cyrkulacyjną np od pralki automatycznej albo podobną. I

> jeszcez jakiś zasilacz na 12 V do nawiewu nagrzewnicy - i mamy

> niewielkim kosztem nagrzany silnik i wnętrze samochodu...

powiem szczerze, że Webasto to najlepsze rozwiązanie... już nie tak koszmarnie drogie jak kiedyś.... nowe z montażem to przy dobrych układach około 6kpln. ja mam to zamontowane fabrycznie i powiem, ze następne auto jak nie będzie tego miało to wykładam kase i montuje wink.gif to jest jeszcze lepsze niż klima zimą biglaugh.gif naprawdę polecam, żadnego skrobania szyb, silnik cieplutki, wsiadam, ciepło w aucie, odpalam, silnik miękko pracuje i w drogę....polecam waytogo.gif

Napisano

> powiem szczerze, że Webasto to najlepsze rozwiązanie... już nie tak

> koszmarnie drogie jak kiedyś.... nowe z montażem to przy dobrych

> układach około 6kpln. ja mam to zamontowane fabrycznie i powiem,

> ze następne auto jak nie będzie tego miało to wykładam kase i

> montuje to jest jeszcze lepsze niż klima zimą naprawdę

> polecam, żadnego skrobania szyb, silnik cieplutki, wsiadam,

> ciepło w aucie, odpalam, silnik miękko pracuje i w

> drogę....polecam

Ja skompletowałem wszystko za jakies 1500 PLN. Wyszłoby nawet 1000 PLN, ale nie przewidziałem, że mogą być sterowniki dedykowane do poszczególnych marek i modeli samochodów pracujące z CAN frown.gif. Musiałem dokupić sterownik. Poza tym część osprzetu typu węże do wody, opaski zaciskowe itp można kupić dużo taniej np. w sklepie z częściami do sprzetu rolniczego.

Na Allegro jeden gość, który dostarczył mi brakujace elementy oferował cały nowy zestaw w cenie chyba 2200... A montaż nie jest skomplikowany... Czekam na chwilę wolnego czasu i jak założę to wrzucę fotki...

Napisano

> Może coś w TAKIM STYLU rozwiąże twój problem

Jak dla mnie jest to zwykła grzałka do wody w puszcze.

Sadzę, iż zamontowanie tego ustrojstwa za dużo dobrzych rzeczy nie zrobi. Przy korzystaniu w zimie codziennie może coś da. Ale normalnie przy dodatnich temperaturach silnik nie bedzie się szybko nagrzewał, bo mamy dziurę w termostacie. Więc automatycznie wzrośnie spalanie. No chyba, że ktoś codziennie bedzie latał z kablem hehe.gif

Napisano

Większość grzałek Defa jest montowana bezpośrednio w blok silnika więc grzeje to co trzeba i z informacji od klientów sa bardzo zadowoleni grinser006.gif

Napisano

> powiem szczerze, że Webasto to najlepsze rozwiązanie... już nie tak

> koszmarnie drogie jak kiedyś.... nowe z montażem to przy dobrych

> układach około 6kpln. ja mam to zamontowane fabrycznie i powiem,

> ze następne auto jak nie będzie tego miało to wykładam kase i

> montuje to jest jeszcze lepsze niż klima zimą naprawdę

> polecam, żadnego skrobania szyb, silnik cieplutki, wsiadam,

> ciepło w aucie, odpalam, silnik miękko pracuje i w

> drogę....polecam

masz webasto zamontowane fabrycznie? możesz sczytać dane z urządzenia i tu wkleić?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.